Dodaj do ulubionych

Hanys,przijrzi siy sam,Twoje forom,

28.06.07, 08:40
kejś,richich fajne forom,no a tera-przemyś siy to.
Obserwuj wątek
    • ballest Re: Hanys,przijrzi siy sam,Twoje forom, 28.06.07, 09:21
      Rico, popros Buildera, zeby to przetuplikowou, cos Ty sam wyjonkou!
      • meg_s Re: Hanys,przijrzi siy sam,Twoje forom, 28.06.07, 09:48
        teraz:
        polityka
        polityka
        polityka
        współczesna i historyczna
        podlana ballestową obsesją (nic dziwnego, że ballest tyle o nienawiści pisze,
        skoro ona aż bucha z większości jego wypowiedzi)

a kiedyś - było bogate jesli chodzi o tematykę i było pogodne
        • rico-chorzow Re: Hanys,przijrzi siy sam,Twoje forom, 28.06.07, 09:57
          Ja Meg,mos recht:(
          • meg_s Re: 28.06.07, 12:17
            rico-chorzow napisał:
            > Ja Meg,mos recht:(

tylko wcale mnie to nie cieszy

w dodatku nazwa forum jakby powoli traciła sens
        • ballest Re: Hanys,przijrzi siy sam,Twoje forom, 28.06.07, 12:28
          Meg!!!
          Bo teraz polityka bardzo aktualna jest, szczegolnie w czasie, kiedy Polska
          nienawiscia do swoich sasiadow zieje, a szczegolnie do Niemiec i do Rosji.
          Dodam, ze ja jako z nielicznych na Forum, bylem tez oredownikiem Polski, jesli
          o UE chodzi!
          Jak patrze na polskie polityczne Sendubgi, to to jest cos STRASZNEGO, wpierw
          klamia, tylko zeby wzbudzac nienawisc do Niemcow, a zapominaja co Niemcy dla
          nich zrobily.
          • pelasia2 Re: 28.06.07, 14:02
            w sianiu nienawiści nikt Cię nie pobije ballest, choćby bardzo się starał
            • rybniker co chcesz od Ballesta ? 28.06.07, 16:32
              rico ty sie lepiej roboty chyc
              • rico-chorzow Re: co chcesz od Ballesta ? 28.06.07, 18:05
                rybniker napisał:

> rico ty sie lepiej roboty chyc

Jak jego synek Hadziajki z Krakowa?
            • ballest Pelasiu mylisz sie 28.06.07, 16:59
              To co wam sie wydaje nuienawiscia, jest wlasciwie sympatia, tylko w swej ocenie
              moich wpisow kierujecie sie nacjonalizmem i boli Was, jak napisze, ze Polacy ani
              jednego miasta w Srtedniowieczu nie zalozyli, ze Polacy zaczeli spirale mordow w
              II Wojnie Swiatowej, albo ze Zyndrtam z Maszkowic czy Zawisza Czarny byli z
              niemieckiego rodu.
              W rzeczywistosci chodzi mi tylko o to, zebyscie w koncu zrozumieli, ze Niemcy
              nie byli wcale tacy jak Wy tu piszecie i ze kazdy narod ma swoje czarne strony,
              ale Wy chcecie miec biala Weste, nic innego.
              • meg_s Re: 28.06.07, 17:29
                ballest - sęk w tym że ty nie chcesz przejrzeć się w prawdziwym lustrze - to w
                czym się przeglądasz to jedynie piękny autoportrecik będący tworem twojej imaginacji

nie rób z siebie takiego rycerza - bo każdy kto cię czyta od lat wie o czym
                mówię - nie chce mi się już po raz kolejny przytaczać wątków twojego autorstwa
                nie mających nic wspólnego z odkłamywaniem historii, które wprost zioną nienawiścią

a czemu w ogóle sie jeszcze tobą zajmuję ? - bo jak mnie uczył mój tata w każdym
                jest ziarno dobrego, więc skoro kropla drąży skałę - to może i ja się przedrę do
                tego ziarna przez twój beton

przecież ja to wszystko piszę wyłącznie z życzliwości dla ciebie
        • borasca0107 Re: Hanys,przijrzi siy sam,Twoje forom, 28.06.07, 18:51
          meg_s napisała:

> a kiedyś - było bogate jesli chodzi o tematykę i było pogodne

Wlasnie Hanys - co sie stalo z tym forum? Co sie stalo z uprzejmoscia i ogolna
          kultura slowa? Ja rozumiem przyjazn i takie tam bzdety, ale dlaczego jesli
          Balestowi naleza sie baty po lapach jeszcze go glaszczecie po glowie? Ta jego
          nienawisc do wszystkiego co polskie jest juz zwyczajna zenada...ta jego rzekoma
          sympatia, az w butach skrzypi... ciekawe czy udaloby mi sie wmowic Wam, ze to
          czysta sympatia z mojej strony gdybym napisala, ze Ballest to zwyczajny glupi
          pseudo Niemiec i pseudo Slazak i ze "wiynkszego kombinatora w Europie jak
          ballest nima, bo uon juz w Supemarkecie mysli, jak wyjechac z pounym wozkiem a
          kasa uominonc!" --
          • arnold7 Re: Hanys,przijrzi siy sam,Twoje forom, 28.06.07, 19:33
            Mosz recht Borasca - miszcz nie ma prawa nazywac sie Slazakiem, jak rowniez
            Niemcem, bo normalni Niemcy tez zapewne czuja sie zazenowani, kiedy czytaja
            wypociny tego hampelmana.

• ballest Europa daje mnie recht! 28.06.07, 19:42
              Wy mozecie sobie pisac co chcecie, wizerunek Polski w Swiecie jest taki jaki go
              przedstawiam, a to nie ma nic wspolnego, czy Slonzakiem, Niemcem, czy Pigmejem
              jestem.
              Faktem jest, ze to co ja tu od 8 lat pisze, to dopiero teraz zaczynaja wszystkie
              europejskie media pisac!
              No a cieszam sie, ze Borasaca tu skresla, jak widza, czyta nas caly czas;)
              Kolejna kompromitacja z Cudem KUBICY, swiadczy o tym jakim Ciemnogrodem Polska jest!
              • ballest Re: Europa daje mnie recht! 28.06.07, 19:47
                Prosze co pisza inni o Was:
                Premier Luksemburga: cierpiałem przez Polskę

Premier Luksemburga Jean-Claude Juncker skrytykował postawę polskiego rządu na
                ubiegłotygodniowym szczycie Unii Europejskiej, uznając, że wysuwane przez
                Polskę argumenty w sporze o system głosowania były "sformułowane antyniemiecko".
                - Jeśli chodzi o formę, to jeszcze nigdy nie przeżyłem tak wrogich zarzutów
                wobec jednego z krajów założycieli Unii Europejskiej. Cierpiałem z tego powodu
                i broniłem się przeciwko temu. Wszyscy inni za stołem (negocjacyjnym) uważają,
                że Niemcy są dobrymi sąsiadami, jak nigdy wcześniej. Nie można przecież
                unieważnić jednym szybkim pociągnięciem pióra pięćdziesięciu lat europejskiej
                integracji - powiedział Juncker w wywiadzie dla tygodnika "Rheinischer Merkur".
                • bonbon1 Re: Europa daje mnie recht! 28.06.07, 20:50
                  Nieprawda, premier Luksemburga po prostu boi sie powiedzieć, o czym wszyscy
                  myślą. Tak przynajmniej uważa najważniejszy premier Europy :)))

"We wtorek premier pytany o krytykę polskich władz w niemieckiej prasie,
                  powiedział w Polskim Radio, że w Niemczech "dzieje się coś bardzo niedobrego".
                  Zaznaczył, że - tak jak w czasach historycznych - większość Europejczyków nie
                  ma odwagi o tym mówić."
                  wiadomosci.gazeta.pl/Wiadomosci/1,80271,4260072.html
                  Pozdrowienia dla wszystkich forumowiczów!
                  • ballest Re: Europa daje mnie recht! 28.06.07, 20:51
                    Takie obawy yno Poloki majom, zodyn Inny!
            • rybniker Re: Hanys,przijrzi siy sam,Twoje forom, 28.06.07, 20:23
              a moze arnoldzik napisze nam jakie interesy z polaczkami robi ,ze go tak
              wypchali na wyzyny tego "zacnego forum" ?
              • rico-chorzow Re: Hanys,przijrzi siy sam,Twoje forom, 28.06.07, 20:27
                rybniker napisał:

> a moze arnoldzik napisze nam jakie interesy z polaczkami robi ,ze go tak
                > wypchali na wyzyny tego "zacnego forum" ?

Radosławie,Ty nigdy nie byłeś,łącznie z Twoim kolegą Ballest,wyżyną,"wspiąć nie
                potraficie się":))
                • rybniker Re: Hanys,przijrzi siy sam,Twoje forom, 28.06.07, 20:29
                  te twoja wyzyny arnoldowskie lotaja mi kole rzici !
          • rita100 Re: Hanys,przijrzi siy sam,Twoje forom, 28.06.07, 19:39
            Nie powinnaś, nie powinnaś tego tak Bora napisać, to Ballesta na pewno zaboli.
            Człowiek jest tylko człowiekiem - i to z trudnością

Poczekajcie , przyjedzie Laband zacznie wszystko się kręcić, ale teraz
            cierpliwie ładnie pracujmy.
          • rico-chorzow Witaj Bora,Smycysko:)) 28.06.07, 20:18

• ballest Bora a jak ty Polsce pomagasz, 28.06.07, 20:29
            "gdyby mu tak zalezalo na slaskiej sprawie to nie zwialby do
            Niemiec tylko na miejscu czynem staralby sie o jakiekolwiek zmiany, a nie
            zwyczajnym klapaniem i to jeszcze bezpiecznej odleglosci."

Bora mosz Ty jakies propozycje, jak Polsce pomoc ???

Widzisz Bora, jak sie tu ktos o zmiany starou to tylko ja, bo na razie na Forum
            jeszcze innego nie spotkalem, co jakies propozycje przedstawil!!
            Kto proponuje Polsce caly czas system GEMBY, kto go dokladnie opisal, jak on
            funkcjonuje!?
            Tak wiec widzisz, ze sie staram Polsce pomoc, tylko Polacy tego nie chca!
            Nie tylko to, bo Gemba to jest pomoc na plaszczyznie gospodarczej!

Ja staram sie tez pomoc na plaszczyznie historycznej i zacheca ja do przyznania
            sie do wszystkiego, co nazbroila, tak jak to Niemcy zrobili!
            Wtedy bedzie znowu powazana w Europie, jesli tego nie zrobi, bedzie zawsze w
            kacie stala!
          • hanys_hans Re: Hanys,przijrzi siy sam,Twoje forom, 30.06.07, 21:20
            borasca0107 napisała:

> meg_s napisała:
            >
            > > a kiedyś - było bogate jesli chodzi o tematykę i było pogodne

Pogoda bywo rostomajo. Wrazie niypogody bydzie padou dyszcz....

> Wlasnie Hanys - co sie stalo z tym forum? Co sie stalo z uprzejmoscia i ogolna
            > kultura slowa?

Wlasnie borasca0107 - co sie stalo z tym forum? kultura slowa poprawiyua sie
            pieroonowo! wez´my pszikuadoowo wypowiydz´ 999s
            "999s napisał: powtarzasz się imbecylu." a downi to by napisou: powtarzasz się
            ty gupi ciu.....
            Builder tysz zrobiyu ostatnio postympy z "kultura slowa" ino jego to niyma co za
            mocka kwolic´ bo wyskoczy sam zaro z jakim rebusym i bydzie po ptokach....
            Arnolda7 tysz cza pochwolic´ w kooncu po wielkich namowach ze sondy: "Kogo
            uznajesz za najwiynkszego ciula śląskich forów GW w 2006 roku?" zmiyniyu na
            sonda "W temacie glumlania"

www.sonda.pl/wyniki.php3?id=447911&uid=179315
            Szuo by jeszcze sam na FGGG mocka takich bajszpiloow pszikulac´
            Jo sam widza wiyncy plusoow jak minusoow!
            • szwager_z_laband Re: Hanys,przijrzi siy sam,Twoje forom, 08.07.07, 15:21
              z tym "rebusym" toch sie tera ale usmiou:)))

dobre!

;)
    • hanys_hans Re: Hanys,przijrzi siy sam,Twoje forom, 28.06.07, 20:32
      rico-chorzow napisał:

> kejś,richich fajne forom,no a tera-przemyś siy to.

> www.gornyslonsk.republika.pl/index.html

Niy wiym skoondrzes´ wyczas tyn adres? Tam niy znoduech rzodnego forum ino jakos
      "KŃIGA BEZUCHŮW" Kto ci padou rze to moje? Pieroon wiy fto to nasztynglowou?
      Impressum - homo niywiadomo - czeski film nikt nic niy wiy...
      • rico-chorzow Re: Hanys,przijrzi siy sam,Twoje forom, 28.06.07, 20:44
        Jo,niygdy Cia niy padou,co Twoje,yno ibrich uostowo te sam forom,Twoje.
        • hanys_hans Re: Hanys,przijrzi siy sam,Twoje forom, 28.06.07, 22:45

rico-chorzow napisał:

> Jo,niygdy Cia niy padou,co Twoje,yno ibrich uostowo te sam forom,Twoje.

www.gornyslonsk.republika.pl/index.html
          A jo ci godoom rze pod toom adresoom niyma rzodnego forum...
          • staflik Re: Hanys,przijrzi siy sam,Twoje forom, 29.06.07, 08:19
            uon mianuje, ze Ty se mosz Twoje forum "Glywice, Gleiwitz Gliwice" pouoglondac.

Ta adresa www.gornyslonsk.republika.pl/index.html to yny sygnaturka, co se
            pod kozdym postym pokazuje
            • hanys_hans Re: Hanys,przijrzi siy sam,Twoje forom, 29.06.07, 12:19
              staflik napisał:

> uon mianuje, ze Ty se mosz Twoje forum "Glywice, Gleiwitz Gliwice" pouoglondac.

"Glywice, Gleiwitz Gliwice" ??? Dyc´ to niy je moje forum ino nasze!

Administratorzy z prawami właściciela

* ballest

* hanys_hans

* sloneczko1

Administratorzy twojego forum

* annak12
              * ramon6
              * rita100
              * szwager_z_laband
              • staflik Re: Hanys,przijrzi siy sam,Twoje forom, 29.06.07, 12:34
                hanys_hans napisał:

>
                > "Glywice, Gleiwitz Gliwice" ??? Dyc´ to niy je moje forum ino nasze!

O to se mozesz z Rico wadzic.
                Jo yny napisou, o co mu szuo.
                • rico-chorzow Re: Hanys,przijrzi siy sam,Twoje forom, 29.06.07, 12:43
                  Niy mom siy zamiaru wadzić,Hanys yno przijrzeć siy mo,styknie,abo i niy.
                  • sloneczko1 Re: Hanys,przijrzi siy sam,Twoje forom, 30.06.07, 07:12
                    na naszym forum je tela tymatow,ze idzie czytac to co kogo interesuje,i samymu
                    zakladac wontki tysz,wiync w czym problym?jak kogo interesuje film to prosze
                    pisac o filmie,jakt tyater--to o tyatrze,a jak kogo dupa maryny to niych pisze
                    o tym--zainteresowani napewno sie wypowiedzom,a niy zainteresowani
                    ominom....a ,ze Ballest je taki chopski filozof i lubi politykowac to przeca mu
                    gymby niy zawrzymy,ale na jego tymaty niy czeba koniecznie odpowiadac i tela w
                    tym tymacie
                    • rico-chorzow Re: Hanys,przijrzi siy sam,Twoje forom, 30.06.07, 08:53
                      Nie dokazuj,Gryfno nie dokazuj:))
                    • ballest Re: Hanys,przijrzi siy sam,Twoje forom, 30.06.07, 09:39
                      ale ten chopski filozof nie uobrazou innych ci.lami, a suoneczko Twoje dwa
                      kompany innych ci.lami wyzywajom!.
                      Polska by sie cieszoua, jak by choc jednego znanego "chopskego filozofa" miala
                      ale i takiego Poloki nie majom, jedyny chopski polski filozof, to dupek szelowy,
                      Marek Cichocki.
      • ballest Re: Hanys,przijrzi siy sam,Twoje forom, 28.06.07, 20:46

GŮRNY ŚLŮNSK

Witejće na Ślůnski Neczajće

;))))))))))))))))))
        • dede99 Do Bory! 28.06.07, 21:21
          Hi Bora!!
          Chyba troszeczke przesadzilas !Tego sie po Tobie nie spodziewalem:(
          Ballest naprawde duzo dobrego dla Slaska zrobil i podziwiam go ze
          bezinteresownie to dalej robi!!!!!

LG
          • ballest Re: Do Bory! 28.06.07, 21:23
            Bora jest wpierw Polka, a potem Europejka, czytej dzisiej Kanadyjka, dlatego
            naszych problemow z Polska nigdy nie zrozumie!
            • cirano Re: Do Bory! 28.06.07, 22:02
              Niy wtroncom sie w wasze pyskowki, ale mysla, ze krytykowac Ballesta idzie tak
              gibko jak kozdego inkszego. Jes aktywny, tszimie ta buda dobrze w ruchu, a ze
              sie to komus niy widzi co pisze, niy musi go czytac, abo odpowiadac.
              Jo jes za niym, bo take abo inksze felery momy wszyjscy
              • rico-chorzow Re: Do Bory! 28.06.07, 22:06
                Ja Cirano,my wszychne momy fyjlery,YNO jedyn jych niy mo.
                • ballest Re: Do Bory! 28.06.07, 22:08
                  Rico ich nie mou;)))
                  - jou se uobalam!
                  • gajowy555 Re: Ballest 30.06.07, 11:55
                    ...jaki jest, każdy widzi. Ale śpiewać każdy może, trochę lepiej lub trochę
                    gorzej. Nie zamykajmy ust nikomu, to podstawa demokracji. Tylko raz spotkałem
                    się z niezbyt miłym przyjęciem i to na Forum olsztyńskim (Rita też z pewnością
                    tego doświadczyła). Aluzju poniał i więcej tam nie zaglądam - nie lubię się
                    kopać z koniem. A tutaj, oprócz tego że się ciągle wadzicie, jest zupełnie OK.
                    Dużo ciekawego się dzieje, więc nie osądzajmy nikogo, bo nas kiedyś napewno osądzą.
                    Pozdraziom wszystkach po warnijsku i wciórności dobrygo winszuje...
                    • ballest Re: Ballest 30.06.07, 12:09
                      Dziynki Gajowy, prouwda, ze se wadzymy, ale jak se ftos "wadzi" to se robi
                      ciekawe forum, gorzi jak sie zaczynajom uobrazac, wtedy jest zle na forum!
                      Jak by wszyscy "ZAWSZE" jednego zdania byli, to by mozna to forum zamknac, a tak
                      zawsze przez nowe argumenty dowiadujesz sie cos nowego.
                      Jak by mnie tu nie nazwali chpskim filozofem, bych sie nie przypomniou, ze
                      Polska ani jednego richtig Filozofa nigdy nie miala, ciekawy uech je czymu?
                      • sloneczko1 Re: Ballest 30.06.07, 15:42
                        no i widzisz Ballest,niy poniau ty mienia malczik,jo o wozie a Ty o kozie
                        • sloneczko1 Re: Ballest 30.06.07, 16:06
                          "Chłopski filozof" - człowiek myślący i kierujący się zdrowym rozsądkiem.
                          portalwiedzy.onet.pl/24088,,,,filozof,haslo.html
                      • bolek5 Re: Ballest 30.06.07, 21:36
                        Witam!

ballest napisał:

> Polska ani jednego richtig Filozofa nigdy nie miala, ciekawy uech je czymu?

Miała, oczywiście, że miała. Dopóki europejska wspólnota uniwersytecka
                        posługiwała się łaciną polscy filozofowie i prawnicy to był sam "top".
                        Stanisław ze Skarbimierza i Paweł Włodkowic to klasyka późnośredniowiecznej
                        filozofii prawa i nauki prawa międzynarodowego. Maciej Miechowita to
                        najprawdopodobniej twórca pojęcia "europejskości" jako pewnej szczególnej cechy
                        cywilizacyjnej. Rozpad europejskiej wspólnoty akademickiej i wzrost znaczenia
                        języków narodowych przypadł na czas bardzo dla Polski nieszczęśliwy. Autorzy XX-
                        wieczni piszący po polsku, tacy jak Ajdukiewicz, Znamierowski czy Kotarbiński,
                        są już prawie nie znani na świecie, choć reprezentują najwyższy poziom.
                        Bardziej popularni są socjologowie piszący po angielsku, tacy jak Znaniecki i
                        Bauman.
                        • rita100 Re: Ballest 30.06.07, 21:39
                          Bolek , a Leszek Kołakowski ? - to dopiero pierwszorzędny filozof i jeszcze żyje.
                          • rita100 Re: Leszek Kołakowski 30.06.07, 21:46
                            O WŁADZY

"... jeżeli czynimy dobro innym ludziom, to po to, aby sprawować nadzór nad ich
                            życiem, a wiec zdobywać nad nimi częściową władzę, choćbyśmy nie byli świadomi
                            tej utajonej motywacji. Wszystko w życiu jest zatem poszukiwaniem władzy i nic
                            innego nie ma, a reszta jest samooszukiwaniem."

Możemy zatem - i powinniśmy - organy władzy politycznej podejrzliwie traktować,
                            sprawdzać jak najwięcej i w razie potrzeby na nie zawsze narzekać (a potrzeba
                            jest prawie zawsze), nie powinniśmy jednak narzekać na samo istnienie, samą
                            obecność władzy, chyba że wymyślimy inny świat, czego już wielu próbowało, ale
                            nikt z powodzeniem. "

Ach, jaki wspaniały filozoficzny tekst
                            • rita100 Re: Bolek i Ballest 30.06.07, 21:50
                              "Krótka opowieść o Antychryście" Sołowjowa - znacie ?

Ballest pamiętasz ? Powinieneś sobie go przyponieć, strasznie szalałeś z jego
                              powodu na FO , tak więc teraz jest on dość popularny z tej przyczyny, że miał
                              dobre wyczucie.

"Otóż Sołowjow oczywiście rosyjski filozof wyraźnie daje do zrozumienia, że
                              największymi wrogami ludzkości są ci, którzy udając, że chcą pomagać, tak
                              naprawdę myślą tylko, jak wydoić podatnika i zagarnąć jak największą władzę."

Też dobrze myśli
                              • bolek5 Re: Bolek i Ballest 30.06.07, 21:57
                                Witam!

rita100 napisała:

> "Krótka opowieść o Antychryście" Sołowjowa - znacie ?

Ja nie.

> Też dobrze myśli

Czy ja wiem? Z jakąś formą władzy we współczesnym społeczeństwie musimy się
                                pogodzić. Nie ma alternatywy pomiędzy władzą i wolnością. Jest tylko wybór
                                pomiędzy różnymi formami władzy, które zgodzimy się znosić.
                                • rita100 Re: Bolek i Ballest 30.06.07, 22:03
                                  bolek5 napisał:

> Witam!
                                  >
                                  > rita100 napisała:

Już go poznasz :)
                                  forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=38446&w=56445978&a=64281985
                          • bolek5 Re: Ballest 30.06.07, 21:48
                            Witam!

rita100 napisała:

> Bolek , a Leszek Kołakowski ? - to dopiero pierwszorzędny filozof i jeszcze
                            żyje.

No wiem, Oxford i te rzeczy ;) Ale - wedle mojego subiektywnego zdania -
                            zostanie po nim mniej, niż po np. Baumanie. A tacy ludzie, jak Znaniecki czy
                            Fleck - to już w ogóle zupełnie inna liga, niż Kołakowski. Ale - powtarzam - to
                            jest moje subiektywne zdanie ;).
                            • hanys_hans Re: Ballest 30.06.07, 21:50
                              a tyn co padou "i nikt nam nie wmówi, że białe jest białe a czarne jest czarne."
                              to tysz godno uwagi filozofia
                              • bolek5 Re: Ballest 30.06.07, 21:54
                                Witam!

hanys_hans napisał:

> a tyn co padou "i nikt nam nie wmówi, że białe jest białe a czarne
                                jest czarne
                                > ."
                                > to tysz godno uwagi filozofia

Sorki, to żadna filozofia. W najlepszym przypadku to tzw. przejęzyczenie
                                freudowskie, a więc materiał dla psychoanalityka lub psychoterapeuty.
                              • rita100 Re: Ballest 30.06.07, 21:59
                                hanys_hans napisał:

> a tyn co padou "i nikt nam nie wmówi, że białe jest białe a czarne jest czarne
                                > ."
                                > to tysz godno uwagi filozofia
                                >

Sorry Hanys, to powiedzenie jest szachowe. Taka gwara szachowa, odzywka
                                szachowa, a może gryps szachowy. To takie twierdzenie nie do obalenia. ;))))
                            • rita100 Re: Ballest 30.06.07, 21:56
                              bolek5 napisał:

>
                              > No wiem, Oxford i te rzeczy ;) Ale - wedle mojego subiektywnego zdania -
                              > zostanie po nim mniej, niż po np. Baumanie. A tacy ludzie, jak Znaniecki czy
                              > Fleck - to już w ogóle zupełnie inna liga, niż Kołakowski. Ale - powtarzam - to
                              >
                              > jest moje subiektywne zdanie ;).
                              >

Oczywiście, każdy może mieć swojego idola filozofa ale i każdy miał swoją myśl.
                              Ja poznałam Marka Aureliusza najbardziej. Co do Kołakowskiego , to jednak cały
                              świat go ceni z nawet zdobył parę lat temu nagrodę równażną nagrodzie Nobla stąd
                              jest o nim głośno. Wcześniej był całkowicie nieznany. Za to przyznam się , ze
                              tych co wymieniłeś mało znam. A czy masz coś wspólnego z filozofią ?
                              • bolek5 Re: Ballest 30.06.07, 22:11
                                Witam!

rita100 napisała:

> Ja poznałam Marka Aureliusza najbardziej.

Dawno temu czytałem jego "Rozmyślania". Niewiele pamiętam, ale podobały mi
                                się ;)

> (...) przyznam się , ze
                                > tych co wymieniłeś mało znam.

Bauman siedzi okrakiem pomiędzy teorią socjologiczną a filozofią. Znaniecki
                                jest powszechnie uważany za jednego z ojców amerykańskiej socjologii. Jego
                                prace są tam do dzisiaj w kanonie lektur dla studentów. Ludwik Fleck to
                                szczególna postać. Lwowski Żyd, mikrobiolog, po wojnie pracował we Wrocławiu. W
                                latach 50-tych wyjechał za synem do Izraela i tam zmarł. W latach 30-tych wydał
                                po niemiecku niewielką pracę "Powstanie i rozwój faktu naukowego", która dużo
                                później wpadła w ręce Thomasa Kuhna. Zainspirowany nią Kuhn stworzył teorię
                                rewolucji naukowych i paradygmatu naukowego, która w latach 70-tych zdobyła
                                sobie olbrzymią popularność na całym świecie. O Flecku pamiętają dzisiaj tylko
                                profesjonaliści, którzy zresztą na ogół twierdzą, że Jego koncepcja tzw. stylu
                                myślowego jest lepsza od pomysłów Kuhna.

> A czy masz coś wspólnego z filozofią ?

Trochę mam ;o)
                                • rita100 Re: Bolek 30.06.07, 22:26
                                  Tak 'Rozmyslania' to dzieło, choc mówią niektórzy , że o smierci, ale tak
                                  własciwie to nie o śmierci ale jak żyć. Mam tą ksiązkę i czasmi powracam do tych
                                  rozmyslań. Filozofia to piękna nauka, wszystko jest filozofią, nawet do dziś
                                  uczeni się spierają czy życie to sen ?
                                  Ale jest tez trudna. Sam Zakład Paskala sprawił i wiele trudności, a niby taki
                                  prosty. Ciekawy temat poruszamy.
                                  Jesteś wielki Bolek.

Acha, nie wiem czy temat czarne jest czarne a białe jest białym nie poruszał
                                  tego jakiś filozof. Przecież musiał to jakoś udowodnić.
                                  • sloneczko1 Re: Bolek 30.06.07, 22:56
                                    no i wiela filozofow sie sam znodlo:)
                                    kozdy mo jakos tam filozofia zyciowo:)))
                                  • bolek5 Re: Bolek 30.06.07, 23:00
                                    Witam!

rita100 napisała:

> Sam Zakład Paskala sprawił i wiele trudności, a niby taki
                                    > prosty.

Wcale nie prosty.

> Jesteś wielki Bolek.

Eee tam. Tylko wysoki, wyłącznie wysoki ;o).
                                    • rita100 Re: Bolek 30.06.07, 23:20
                                      bolek5 napisał:
                                      > > Jesteś wielki Bolek.
                                      >
                                      > Eee tam. Tylko wysoki, wyłącznie wysoki ;o).
                                      >

A to ciekawe, prawie wszyscy filozofowie są wysocy. A szczególnie wysokim był
                                      Arystoteles.

- więc, kiedy Sokratesa kopnął jego uczeń, na pytanie zainteresowanego -
                                      dlaczego nie oddał ? - Sokrates powiedział - A gdyby
                                      kopnął ,mnie osioł, to czy pozwałbym go do sądu.

Filozofowie zawsze znajdą odpowiednie wytłumaczenie i to jest w tym piekne.
                                    • ballest Re: Bolek 30.06.07, 23:26
                                      jak wiadomo, Niemcy to kraj filozofow, moj ulubiony to Arthur Schopenhauer z
                                      Gdanska, a to lista niemieckich filozofow:
                                      de.wikipedia.org/wiki/Liste_deutschsprachiger_Philosophen
                                      • bolek5 Re: Bolek 30.06.07, 23:29
                                        Witam!

ballest napisał:

> jak wiadomo, Niemcy to kraj filozofow,

Niemcy to wcale nie kraj filozofów. Niemcy to kraj popularnych filozofów ;))
                                      • rita100 Re: Bolek 30.06.07, 23:30
                                        ballest napisał:

> jak wiadomo, Niemcy to kraj filozofow, moj ulubiony to Arthur Schopenhauer z
                                        > Gdanska, a to lista niemieckich filozofow:
                                        > de.wikipedia.org/wiki/Liste_deutschsprachiger_Philosophen

A dlaczego tak tego Schopenhauera cenisz ?
                                        • bolek5 Re: Bolek 30.06.07, 23:33
                                          Witam!

rita100 napisała:

> A dlaczego tak tego Schopenhauera cenisz ?

Hi, hi, hi... Też czekam na odpowiedź ;) Ja Go cenię głównie ze względu na Jego
                                          opinię na temat drogowskazu ;))
                                          • rita100 Re: Bolek 30.06.07, 23:41
                                            bolek5 napisał:

> Witam!
                                            >
                                            > rita100 napisała:
                                            >
                                            > > A dlaczego tak tego Schopenhauera cenisz ?
                                            >
                                            >
                                            > Hi, hi, hi... Też czekam na odpowiedź ;) Ja Go cenię głównie ze względu na Jego
                                            >
                                            > opinię na temat drogowskazu ;))
                                            >

Była taka opinia ?
                                            Jokoś on był bardzo cięzki w swoim myśleniu
                                            • bolek5 Re: Bolek 30.06.07, 23:47
                                              Witam!

rita100 napisała:

> Jokoś on był bardzo cięzki w swoim myśleniu

W myśleniu może i tak, ale w życiu prywatnym był dość swobodny. Nie stronił od
                                              alkoholu i panienek ;) Kiedyś któryś z jego kolegów profesorów zapytał go: "Jak
                                              Pan może z taką pewnością udzielać porad moralnych, prowadząc taki tryb życia?"
                                              Na co Schopenhauer odparł: "Widział Pan kiedyś drogowskaz kroczący drogą, którą
                                              wskazuje?" ;)))
                                              • ballest Re: Bolek 30.06.07, 23:50
                                                "Jedyną rzeczą, którą poznajemy samą w sobie, to ciało nasze. To, co w związku z
                                                ciałem przeżywamy, to wola, najgłębsza istota nie tylko nas samych, ale świata
                                                zewnętrznego. Ogólna wola świata podpada pod principium individuationis (zasada
                                                ujednostkowienia) i obiektywizuje się poprzez szereg stopni w minerałach,
                                                roślinach, zwierzętach, a najwyższy stopień osiąga w człowieku. Z tej metafizyki
                                                woli wypływa pewna estetyka i etyka. Każda wola rodzi się w cierpieniu. Zwierzę
                                                chce jeść, albowiem jest głodne; chce pić, albowiem jest spragnione. Najbardziej
                                                cierpi człowiek, ponieważ ma największe potrzeby."

Dobrze wytlumaczyl, co?
                                                • rita100 Re: Bolek 01.07.07, 10:27
                                                  ballest napisał:
                                                  Zwierzę
                                                  > chce jeść, albowiem jest głodne; chce pić, albowiem jest spragnione. Najbardzie
                                                  > j
                                                  > cierpi człowiek, ponieważ ma największe potrzeby."
                                                  >
                                                  > Dobrze wytlumaczyl, co?

Dobrze, ale czy odkrył Amerykę tym zdaniem ?
                                                  • ballest Re: Bolek 01.07.07, 10:30
                                                    ale podal przez kwiaty, ze tylko wlasne cierpienia zmuszaja nas do pracy,
                                                    wyjatkiem sa znowu Polacy, ale to tylko potwierdza ta regule;)
                                                  • hanys_hans Re: Bolek 01.07.07, 10:46
                                                    Jo niywiym po co sam tela dyskutowac´ pszeca Polsko mo i tak nojwiyncy FILOZOFOOW
                                                  • rita100 Re: Bolek 01.07.07, 10:51
                                                    hanys_hans napisał:

> Jo niywiym po co sam tela dyskutowac´ pszeca Polsko mo i tak nojwiyncy FILOZOFO
                                                    > OW

No właśnie, a Ballest twierdzi, że nie mamy żadnego ;)))))
                                                    W politycznych szczgólnie ;)
                                                  • sloneczko1 Re: Bolek 01.07.07, 15:39
                                                    kozdy chopek roztropek je filozofym,ale tego niy spisuje;)
                                              • rita100 Re: Bolek 01.07.07, 10:22
                                                bolek5 napisał:

Nie stronił od > alkoholu i panienek ;) Kiedyś któryś z jego kolegów profesorów
                                                zapytał go: "Jak
                                                > > Pan może z taką pewnością udzielać porad moralnych, prowadząc taki tryb
                                                życia?">
                                                > Na co Schopenhauer odparł: "Widział Pan kiedyś drogowskaz kroczący drogą,
                                                którą >
                                                > wskazuje?" ;)))
                                                >

Dobra odpowiedź i jak tu nie kochać filozofów ?
                                                A i filozof też człowiek.
                                          • ballest Re: Bolek 30.06.07, 23:45
                                            Bolek, zdziwiony jestem, nie wiedzialem, ze Polska tez filozofow ma, dlo mnie
                                            najwiekszy polski filozof to Walesa!
                                            • bolek5 Re: Bolek 30.06.07, 23:51
                                              Witam!

ballest napisał:

> (...) dlo mnie
                                              > najwiekszy polski filozof to Walesa!

No dobra, nie będę złośliwy ;))) Dobranoc!
                                              • ballest Re: Bolek 30.06.07, 23:59
                                                Jak to pedziou,
                                                Jestem przeciw i nawet za, albo odwrotnie, ale tego zodyn inny filozof na
                                                Swiecie nie wymyslou, Gute Nacht Bolek!
                                            • rita100 Re: Bolek 01.07.07, 10:23
                                              ballest napisał:

> Bolek, zdziwiony jestem, nie wiedzialem, ze Polska tez filozofow ma, dlo mnie
                                              > najwiekszy polski filozof to Walesa!

Ballest, czyli już nie powiesz , że nie mamy filozofów pierwszej klasy :)
                                        • ballest Re: Bolek 30.06.07, 23:37
                                          Rita, jego juz w Polsce czytalem, a w Niemczech dalej czytam!
                                          On jest wspanialy i ma dobry poglad na swiat, szkoda, ze nie kupilas zadnej
                                          ksiazki od niego, jest bardzo przystepny, szczegolnie jesli o pracy pisze.
                                          • rita100 Re: Bolek 30.06.07, 23:42
                                            Chyba mam jego ksiązkę, ma, tylko nie zapamiętałam co on chciał nam przekazać.
                                            Może pomożecie ?
                                            • ballest Re: Bolek 30.06.07, 23:44
                                              pl.wikipedia.org/wiki/Arthur_Schopenhauer
                                              poczytaj, ti wiesz o co chodzi ja mam 5 ksiazek od niego, ale wszystkie w
                                              niemieckim jezyku
                        • somepoint210 Re: Ballest 30.06.07, 23:18
                          bolek5 napisał:

> Miała, oczywiście, że miała. Dopóki europejska wspólnota uniwersytecka
                          > posługiwała się łaciną polscy filozofowie i prawnicy to był sam "top".
                          > Stanisław ze Skarbimierza i Paweł Włodkowic to klasyka późnośredniowiecznej
                          > filozofii prawa i nauki prawa międzynarodowego. Maciej Miechowita to
                          > najprawdopodobniej twórca pojęcia "europejskości" jako pewnej szczególnej
                          cechy
                          >
                          > cywilizacyjnej. Rozpad europejskiej wspólnoty akademickiej i wzrost znaczenia
                          > języków narodowych przypadł na czas bardzo dla Polski nieszczęśliwy. Autorzy
                          XX
                          > -
                          > wieczni piszący po polsku, tacy jak Ajdukiewicz, Znamierowski czy
                          Kotarbiński,
                          > są już prawie nie znani na świecie, choć reprezentują najwyższy poziom.
                          > Bardziej popularni są socjologowie piszący po angielsku, tacy jak Znaniecki i
                          > Bauman.

Filozof i logik Stanislaw Lesniewski, Jan Lukasiewicz, Kazimierz Twardowski -
                          fundator i tworca generacji filozofow ze szkoly lwowsko-warszawskiej, Alfred
                          Tarski, Zygmunt Zawirski, Tadeusz Czezowski, Waclaw Sierpinski, matematycy
                          Zygmunt Janiszewski i Stefan Mazurkiewicz, Leon Chwistek - teoretyk, matematyk
                          i filozof.

Starczy:)
                          • rita100 Re: Ballest 30.06.07, 23:22
                            O rany, ale ucztę Platona mamy. Będziecie dalej rozprawiać ? :)
                            • somepoint210 Re: Ballest 30.06.07, 23:26
                              Zbyt pozno dla Was, zbyt wczesnie dla mnie:)
                              Pozdrowienia Rita dla Ciebie, Krakowa i Olsztyna.
                              • rita100 Re: Ballest 30.06.07, 23:29
                                somepoint210 napisał:

> Zbyt pozno dla Was, zbyt wczesnie dla mnie:)
                                > Pozdrowienia Rita dla Ciebie, Krakowa i Olsztyna.

Dziękuje, i proponuję częściej wpadać na filozoficzne dyskusje, które
                                zapoczątkował Ballest. Może nie będzie tak źle, zawsze trze mieć dobrą wiarę.
                                A może tak zapoczątkujemy wspólne sobotnie spotkania ?
                                pozdrawiam
                          • bolek5 Re: Ballest 30.06.07, 23:27
                            Witam!

somepoint210 napisał:

> Filozof i logik Stanislaw Lesniewski, Jan Lukasiewicz, Kazimierz Twardowski -
                            > fundator i tworca generacji filozofow ze szkoly lwowsko-warszawskiej, Alfred
                            > Tarski, Zygmunt Zawirski, Tadeusz Czezowski, Waclaw Sierpinski, matematycy
                            > Zygmunt Janiszewski i Stefan Mazurkiewicz, Leon Chwistek - teoretyk,
                            matematyk
                            > i filozof.
                            >
                            > Starczy:)

Ok, OK. ;) Ale z nich wszystkich w pamięci świata został tylko Tarski. No, może
                            jeszcze Łukasiewicz. A nie wspominałem o nich, bo ja generalnie analityków nie
                            lubię ;o)
                            • somepoint210 Re: Ballest 30.06.07, 23:33
                              bolek5 napisał:

> A nie wspominałem o nich, bo ja generalnie analityków nie
                              > lubię ;o)

:)
                              Zapomnialem jeszcze o Wladyslawie Strzeminskim i jego debacie z Chwistkiem.
                              Milej nocy Bolek.
                              • bolek5 Re: Ballest 30.06.07, 23:39
                                Witam!

somepoint210 napisał:

> Zapomnialem jeszcze o Wladyslawie Strzeminskim i jego debacie z Chwistkiem.

Sorki, nie skomentuję, bo tej debaty nie znam.

> Milej nocy Bolek.

I nawzajem - tego co Wy tam w tej Ameryce teraz macie ;)
                                • rita100 Re: Ballest 30.06.07, 23:46
                                  "Mam wzrok wbity w noc, cała dusza rzuca się na oślep w fantastyczną krainę
                                  śliczniutkich rojeń. Puszczam wodze wyobrażni, niech leci razem z meteorytami -
                                  na szczęscie maleńkich ledwowidzących marzeń."

uciekam w tą krainę :) tego samego zyczę
                                • somepoint210 Re: Ballest 01.07.07, 16:23
                                  bolek5 napisał:

> Sorki, nie skomentuję, bo tej debaty nie znam.

"W 1935 na łamach łódzkiego czasopisma "Forma" została opublikowana polemika
                                  między Chwistkiem i Władysławem Strzemińskim; była to konfrontacja strefizmu z
                                  unizmem, programu sztuki ludycznej, koncepcji biologicznego witalizmu z
                                  programem konstruktywistycznym, ideą sztuki zintelektualizowanej i społecznie
                                  użytecznej. Proponując antyunizm, Chwistek opowiadał się za twórczością
                                  spontaniczną pojmowaną jako reakcja na balast (nie mylic z Ballestem-przyp.
                                  moj:) tradycjonalizmu i pustkę spekulatywnej abstrakcji"

Nie mozna tego strescic prosciej:)
                                  Pozdr.
                                  • rita100 Re: Ballest 01.07.07, 20:50
                                    somepoint210 napisał:

> bolek5 napisał:
                                    >
                                    > > Sorki, nie skomentuję, bo tej debaty nie znam.

Dokładnie, jak ktoś twierdzi , ze filozofia jest łatwa, to bardzo prosimy to
                                    przetłumaczyć na język prosty.

Ja to bym to skomentowała w ten sposób, ale czy bedzie prawdziwie to nie wiem :)
                                    "Tymczasem wszelka tradycja jest tradycją tylko ludzką, uznać jej nadrzędność
                                    oznaczać musi instrumentalizację transcendencji, czyli transcendencji w istocie
                                    zniesienie."

Kant powiedział:
                                    Nigdy nie można nauczyć się filozofii, można się nauczyć co najmniej tylko
                                    filozofowania.

Ale jednak myśle nad tymi kolorami biały i czarny, Coś na pewno było , jakieś
                                    doświadczenie filozoficzne, były kulki białe i kulki czarne i jakieś
                                    prawdopodobieństwo , ze wybierzemy kulkę czarną albo kulkę białą. Tak mi kołata
                                    coś w głowie.
                                    • sloneczko1 Re: Ballest 01.07.07, 22:48
                                      slowa,slowa,slowa......a wystarczyloby tak prosto to pedziec;)
                                      • rita100 Re: Ballest 01.07.07, 23:01
                                        najlepiej bez słów ;))))
                                        • szwager_z_laband Re: Ballest 08.07.07, 13:30
                                          filozofia jako tako durch sie ploncze w zadufaniu samych filozofow, ale
                                          metafizyka to je cos!

;)
                                          • szwager_z_laband ps 08.07.07, 14:48
                                            kozdy filozof jak je normalnym czuowiekym to widzi swiat/rzeczywistosc taki
                                            jaki jest, a jak go tak widzi to musi przinsc na to ze niy idzie "filozofowac"
                                            inaczyj jak ino w powionzaniu/nawionzaniu z rzeczywistosciom codziynnego zycia.
                                            Tyn punkt widzynia szybo dyskfalifikuje filozofia jako nauka w dzisiejszym,
                                            niby nowoczesnym, tego suowa znaczyniu i nakozuje durch nom wracac do
                                            metafizycznego spojzynia na swiat/zycie. Mysla ze w samym tym fakcie je zawarte
                                            do nos nojwazniyjsze przesuanie jake lezy u podstaw flozofowania. Krotko
                                            godajonc - filozofia musi sie opiyrac na metafizyce, inaczyj je niy dla ludzi.
                    • rita100 Re: Ballest 30.06.07, 20:11
                      Gajowy, fejn napsisołeś. I jakbyś sia człozieku bez cołan dziań nie łuzijoł
                      Ballesta przerobzić nie jidzie. Brok noma sztymungu i lołny.
    • szwager_z_laband Re: Hanys,przijrzi siy sam,Twoje forom, 08.07.07, 13:51
      a kere forum je lepsze?

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka