rico-chorzow 28.06.07, 08:40 kejś,richich fajne forom,no a tera-przemyś siy to. Odpowiedz Link Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
ballest Re: Hanys,przijrzi siy sam,Twoje forom, 28.06.07, 09:21 Rico, popros Buildera, zeby to przetuplikowou, cos Ty sam wyjonkou! Odpowiedz Link
meg_s Re: Hanys,przijrzi siy sam,Twoje forom, 28.06.07, 09:48 teraz: polityka polityka polityka współczesna i historyczna podlana ballestową obsesją (nic dziwnego, że ballest tyle o nienawiści pisze, skoro ona aż bucha z większości jego wypowiedzi) a kiedyś - było bogate jesli chodzi o tematykę i było pogodne Odpowiedz Link
rico-chorzow Re: Hanys,przijrzi siy sam,Twoje forom, 28.06.07, 09:57 Ja Meg,mos recht:( Odpowiedz Link
meg_s Re: 28.06.07, 12:17 rico-chorzow napisał: > Ja Meg,mos recht:( tylko wcale mnie to nie cieszy w dodatku nazwa forum jakby powoli traciła sens Odpowiedz Link
ballest Re: Hanys,przijrzi siy sam,Twoje forom, 28.06.07, 12:28 Meg!!! Bo teraz polityka bardzo aktualna jest, szczegolnie w czasie, kiedy Polska nienawiscia do swoich sasiadow zieje, a szczegolnie do Niemiec i do Rosji. Dodam, ze ja jako z nielicznych na Forum, bylem tez oredownikiem Polski, jesli o UE chodzi! Jak patrze na polskie polityczne Sendubgi, to to jest cos STRASZNEGO, wpierw klamia, tylko zeby wzbudzac nienawisc do Niemcow, a zapominaja co Niemcy dla nich zrobily. Odpowiedz Link
pelasia2 Re: 28.06.07, 14:02 w sianiu nienawiści nikt Cię nie pobije ballest, choćby bardzo się starał Odpowiedz Link
rico-chorzow Re: co chcesz od Ballesta ? 28.06.07, 18:05 rybniker napisał: > rico ty sie lepiej roboty chyc Jak jego synek Hadziajki z Krakowa? Odpowiedz Link
ballest Pelasiu mylisz sie 28.06.07, 16:59 To co wam sie wydaje nuienawiscia, jest wlasciwie sympatia, tylko w swej ocenie moich wpisow kierujecie sie nacjonalizmem i boli Was, jak napisze, ze Polacy ani jednego miasta w Srtedniowieczu nie zalozyli, ze Polacy zaczeli spirale mordow w II Wojnie Swiatowej, albo ze Zyndrtam z Maszkowic czy Zawisza Czarny byli z niemieckiego rodu. W rzeczywistosci chodzi mi tylko o to, zebyscie w koncu zrozumieli, ze Niemcy nie byli wcale tacy jak Wy tu piszecie i ze kazdy narod ma swoje czarne strony, ale Wy chcecie miec biala Weste, nic innego. Odpowiedz Link
meg_s Re: 28.06.07, 17:29 ballest - sęk w tym że ty nie chcesz przejrzeć się w prawdziwym lustrze - to w czym się przeglądasz to jedynie piękny autoportrecik będący tworem twojej imaginacji nie rób z siebie takiego rycerza - bo każdy kto cię czyta od lat wie o czym mówię - nie chce mi się już po raz kolejny przytaczać wątków twojego autorstwa nie mających nic wspólnego z odkłamywaniem historii, które wprost zioną nienawiścią a czemu w ogóle sie jeszcze tobą zajmuję ? - bo jak mnie uczył mój tata w każdym jest ziarno dobrego, więc skoro kropla drąży skałę - to może i ja się przedrę do tego ziarna przez twój beton przecież ja to wszystko piszę wyłącznie z życzliwości dla ciebie Odpowiedz Link
borasca0107 Re: Hanys,przijrzi siy sam,Twoje forom, 28.06.07, 18:51 meg_s napisała: > a kiedyś - było bogate jesli chodzi o tematykę i było pogodne Wlasnie Hanys - co sie stalo z tym forum? Co sie stalo z uprzejmoscia i ogolna kultura slowa? Ja rozumiem przyjazn i takie tam bzdety, ale dlaczego jesli Balestowi naleza sie baty po lapach jeszcze go glaszczecie po glowie? Ta jego nienawisc do wszystkiego co polskie jest juz zwyczajna zenada...ta jego rzekoma sympatia, az w butach skrzypi... ciekawe czy udaloby mi sie wmowic Wam, ze to czysta sympatia z mojej strony gdybym napisala, ze Ballest to zwyczajny glupi pseudo Niemiec i pseudo Slazak i ze "wiynkszego kombinatora w Europie jak ballest nima, bo uon juz w Supemarkecie mysli, jak wyjechac z pounym wozkiem a kasa uominonc!" -- Odpowiedz Link
arnold7 Re: Hanys,przijrzi siy sam,Twoje forom, 28.06.07, 19:33 Mosz recht Borasca - miszcz nie ma prawa nazywac sie Slazakiem, jak rowniez Niemcem, bo normalni Niemcy tez zapewne czuja sie zazenowani, kiedy czytaja wypociny tego hampelmana. Odpowiedz Link
ballest Europa daje mnie recht! 28.06.07, 19:42 Wy mozecie sobie pisac co chcecie, wizerunek Polski w Swiecie jest taki jaki go przedstawiam, a to nie ma nic wspolnego, czy Slonzakiem, Niemcem, czy Pigmejem jestem. Faktem jest, ze to co ja tu od 8 lat pisze, to dopiero teraz zaczynaja wszystkie europejskie media pisac! No a cieszam sie, ze Borasaca tu skresla, jak widza, czyta nas caly czas;) Kolejna kompromitacja z Cudem KUBICY, swiadczy o tym jakim Ciemnogrodem Polska jest! Odpowiedz Link
ballest Re: Europa daje mnie recht! 28.06.07, 19:47 Prosze co pisza inni o Was: Premier Luksemburga: cierpiałem przez Polskę Premier Luksemburga Jean-Claude Juncker skrytykował postawę polskiego rządu na ubiegłotygodniowym szczycie Unii Europejskiej, uznając, że wysuwane przez Polskę argumenty w sporze o system głosowania były "sformułowane antyniemiecko". - Jeśli chodzi o formę, to jeszcze nigdy nie przeżyłem tak wrogich zarzutów wobec jednego z krajów założycieli Unii Europejskiej. Cierpiałem z tego powodu i broniłem się przeciwko temu. Wszyscy inni za stołem (negocjacyjnym) uważają, że Niemcy są dobrymi sąsiadami, jak nigdy wcześniej. Nie można przecież unieważnić jednym szybkim pociągnięciem pióra pięćdziesięciu lat europejskiej integracji - powiedział Juncker w wywiadzie dla tygodnika "Rheinischer Merkur". Odpowiedz Link
bonbon1 Re: Europa daje mnie recht! 28.06.07, 20:50 Nieprawda, premier Luksemburga po prostu boi sie powiedzieć, o czym wszyscy myślą. Tak przynajmniej uważa najważniejszy premier Europy :))) "We wtorek premier pytany o krytykę polskich władz w niemieckiej prasie, powiedział w Polskim Radio, że w Niemczech "dzieje się coś bardzo niedobrego". Zaznaczył, że - tak jak w czasach historycznych - większość Europejczyków nie ma odwagi o tym mówić." wiadomosci.gazeta.pl/Wiadomosci/1,80271,4260072.html Pozdrowienia dla wszystkich forumowiczów! Odpowiedz Link
ballest Re: Europa daje mnie recht! 28.06.07, 20:51 Takie obawy yno Poloki majom, zodyn Inny! Odpowiedz Link
rybniker Re: Hanys,przijrzi siy sam,Twoje forom, 28.06.07, 20:23 a moze arnoldzik napisze nam jakie interesy z polaczkami robi ,ze go tak wypchali na wyzyny tego "zacnego forum" ? Odpowiedz Link
rico-chorzow Re: Hanys,przijrzi siy sam,Twoje forom, 28.06.07, 20:27 rybniker napisał: > a moze arnoldzik napisze nam jakie interesy z polaczkami robi ,ze go tak > wypchali na wyzyny tego "zacnego forum" ? Radosławie,Ty nigdy nie byłeś,łącznie z Twoim kolegą Ballest,wyżyną,"wspiąć nie potraficie się":)) Odpowiedz Link
rybniker Re: Hanys,przijrzi siy sam,Twoje forom, 28.06.07, 20:29 te twoja wyzyny arnoldowskie lotaja mi kole rzici ! Odpowiedz Link
rita100 Re: Hanys,przijrzi siy sam,Twoje forom, 28.06.07, 19:39 Nie powinnaś, nie powinnaś tego tak Bora napisać, to Ballesta na pewno zaboli. Człowiek jest tylko człowiekiem - i to z trudnością Poczekajcie , przyjedzie Laband zacznie wszystko się kręcić, ale teraz cierpliwie ładnie pracujmy. Odpowiedz Link
ballest Bora a jak ty Polsce pomagasz, 28.06.07, 20:29 "gdyby mu tak zalezalo na slaskiej sprawie to nie zwialby do Niemiec tylko na miejscu czynem staralby sie o jakiekolwiek zmiany, a nie zwyczajnym klapaniem i to jeszcze bezpiecznej odleglosci." Bora mosz Ty jakies propozycje, jak Polsce pomoc ??? Widzisz Bora, jak sie tu ktos o zmiany starou to tylko ja, bo na razie na Forum jeszcze innego nie spotkalem, co jakies propozycje przedstawil!! Kto proponuje Polsce caly czas system GEMBY, kto go dokladnie opisal, jak on funkcjonuje!? Tak wiec widzisz, ze sie staram Polsce pomoc, tylko Polacy tego nie chca! Nie tylko to, bo Gemba to jest pomoc na plaszczyznie gospodarczej! Ja staram sie tez pomoc na plaszczyznie historycznej i zacheca ja do przyznania sie do wszystkiego, co nazbroila, tak jak to Niemcy zrobili! Wtedy bedzie znowu powazana w Europie, jesli tego nie zrobi, bedzie zawsze w kacie stala! Odpowiedz Link
hanys_hans Re: Hanys,przijrzi siy sam,Twoje forom, 30.06.07, 21:20 borasca0107 napisała: > meg_s napisała: > > > a kiedyś - było bogate jesli chodzi o tematykę i było pogodne Pogoda bywo rostomajo. Wrazie niypogody bydzie padou dyszcz.... > Wlasnie Hanys - co sie stalo z tym forum? Co sie stalo z uprzejmoscia i ogolna > kultura slowa? Wlasnie borasca0107 - co sie stalo z tym forum? kultura slowa poprawiyua sie pieroonowo! wez´my pszikuadoowo wypowiydz´ 999s "999s napisał: powtarzasz się imbecylu." a downi to by napisou: powtarzasz się ty gupi ciu..... Builder tysz zrobiyu ostatnio postympy z "kultura slowa" ino jego to niyma co za mocka kwolic´ bo wyskoczy sam zaro z jakim rebusym i bydzie po ptokach.... Arnolda7 tysz cza pochwolic´ w kooncu po wielkich namowach ze sondy: "Kogo uznajesz za najwiynkszego ciula śląskich forów GW w 2006 roku?" zmiyniyu na sonda "W temacie glumlania" www.sonda.pl/wyniki.php3?id=447911&uid=179315 Szuo by jeszcze sam na FGGG mocka takich bajszpiloow pszikulac´ Jo sam widza wiyncy plusoow jak minusoow! Odpowiedz Link
szwager_z_laband Re: Hanys,przijrzi siy sam,Twoje forom, 08.07.07, 15:21 z tym "rebusym" toch sie tera ale usmiou:))) dobre! ;) Odpowiedz Link
hanys_hans Re: Hanys,przijrzi siy sam,Twoje forom, 28.06.07, 20:32 rico-chorzow napisał: > kejś,richich fajne forom,no a tera-przemyś siy to. > www.gornyslonsk.republika.pl/index.html Niy wiym skoondrzes´ wyczas tyn adres? Tam niy znoduech rzodnego forum ino jakos "KŃIGA BEZUCHŮW" Kto ci padou rze to moje? Pieroon wiy fto to nasztynglowou? Impressum - homo niywiadomo - czeski film nikt nic niy wiy... Odpowiedz Link
rico-chorzow Re: Hanys,przijrzi siy sam,Twoje forom, 28.06.07, 20:44 Jo,niygdy Cia niy padou,co Twoje,yno ibrich uostowo te sam forom,Twoje. Odpowiedz Link
hanys_hans Re: Hanys,przijrzi siy sam,Twoje forom, 28.06.07, 22:45 rico-chorzow napisał: > Jo,niygdy Cia niy padou,co Twoje,yno ibrich uostowo te sam forom,Twoje. www.gornyslonsk.republika.pl/index.html A jo ci godoom rze pod toom adresoom niyma rzodnego forum... Odpowiedz Link
staflik Re: Hanys,przijrzi siy sam,Twoje forom, 29.06.07, 08:19 uon mianuje, ze Ty se mosz Twoje forum "Glywice, Gleiwitz Gliwice" pouoglondac. Ta adresa www.gornyslonsk.republika.pl/index.html to yny sygnaturka, co se pod kozdym postym pokazuje Odpowiedz Link
hanys_hans Re: Hanys,przijrzi siy sam,Twoje forom, 29.06.07, 12:19 staflik napisał: > uon mianuje, ze Ty se mosz Twoje forum "Glywice, Gleiwitz Gliwice" pouoglondac. "Glywice, Gleiwitz Gliwice" ??? Dyc´ to niy je moje forum ino nasze! Administratorzy z prawami właściciela * ballest * hanys_hans * sloneczko1 Administratorzy twojego forum * annak12 * ramon6 * rita100 * szwager_z_laband Odpowiedz Link
staflik Re: Hanys,przijrzi siy sam,Twoje forom, 29.06.07, 12:34 hanys_hans napisał: > > "Glywice, Gleiwitz Gliwice" ??? Dyc´ to niy je moje forum ino nasze! O to se mozesz z Rico wadzic. Jo yny napisou, o co mu szuo. Odpowiedz Link
rico-chorzow Re: Hanys,przijrzi siy sam,Twoje forom, 29.06.07, 12:43 Niy mom siy zamiaru wadzić,Hanys yno przijrzeć siy mo,styknie,abo i niy. Odpowiedz Link
sloneczko1 Re: Hanys,przijrzi siy sam,Twoje forom, 30.06.07, 07:12 na naszym forum je tela tymatow,ze idzie czytac to co kogo interesuje,i samymu zakladac wontki tysz,wiync w czym problym?jak kogo interesuje film to prosze pisac o filmie,jakt tyater--to o tyatrze,a jak kogo dupa maryny to niych pisze o tym--zainteresowani napewno sie wypowiedzom,a niy zainteresowani ominom....a ,ze Ballest je taki chopski filozof i lubi politykowac to przeca mu gymby niy zawrzymy,ale na jego tymaty niy czeba koniecznie odpowiadac i tela w tym tymacie Odpowiedz Link
rico-chorzow Re: Hanys,przijrzi siy sam,Twoje forom, 30.06.07, 08:53 Nie dokazuj,Gryfno nie dokazuj:)) Odpowiedz Link
ballest Re: Hanys,przijrzi siy sam,Twoje forom, 30.06.07, 09:39 ale ten chopski filozof nie uobrazou innych ci.lami, a suoneczko Twoje dwa kompany innych ci.lami wyzywajom!. Polska by sie cieszoua, jak by choc jednego znanego "chopskego filozofa" miala ale i takiego Poloki nie majom, jedyny chopski polski filozof, to dupek szelowy, Marek Cichocki. Odpowiedz Link
ballest Re: Hanys,przijrzi siy sam,Twoje forom, 28.06.07, 20:46 GŮRNY ŚLŮNSK Witejće na Ślůnski Neczajće ;)))))))))))))))))) Odpowiedz Link
dede99 Do Bory! 28.06.07, 21:21 Hi Bora!! Chyba troszeczke przesadzilas !Tego sie po Tobie nie spodziewalem:( Ballest naprawde duzo dobrego dla Slaska zrobil i podziwiam go ze bezinteresownie to dalej robi!!!!! LG Odpowiedz Link
ballest Re: Do Bory! 28.06.07, 21:23 Bora jest wpierw Polka, a potem Europejka, czytej dzisiej Kanadyjka, dlatego naszych problemow z Polska nigdy nie zrozumie! Odpowiedz Link
cirano Re: Do Bory! 28.06.07, 22:02 Niy wtroncom sie w wasze pyskowki, ale mysla, ze krytykowac Ballesta idzie tak gibko jak kozdego inkszego. Jes aktywny, tszimie ta buda dobrze w ruchu, a ze sie to komus niy widzi co pisze, niy musi go czytac, abo odpowiadac. Jo jes za niym, bo take abo inksze felery momy wszyjscy Odpowiedz Link
rico-chorzow Re: Do Bory! 28.06.07, 22:06 Ja Cirano,my wszychne momy fyjlery,YNO jedyn jych niy mo. Odpowiedz Link
gajowy555 Re: Ballest 30.06.07, 11:55 ...jaki jest, każdy widzi. Ale śpiewać każdy może, trochę lepiej lub trochę gorzej. Nie zamykajmy ust nikomu, to podstawa demokracji. Tylko raz spotkałem się z niezbyt miłym przyjęciem i to na Forum olsztyńskim (Rita też z pewnością tego doświadczyła). Aluzju poniał i więcej tam nie zaglądam - nie lubię się kopać z koniem. A tutaj, oprócz tego że się ciągle wadzicie, jest zupełnie OK. Dużo ciekawego się dzieje, więc nie osądzajmy nikogo, bo nas kiedyś napewno osądzą. Pozdraziom wszystkach po warnijsku i wciórności dobrygo winszuje... Odpowiedz Link
ballest Re: Ballest 30.06.07, 12:09 Dziynki Gajowy, prouwda, ze se wadzymy, ale jak se ftos "wadzi" to se robi ciekawe forum, gorzi jak sie zaczynajom uobrazac, wtedy jest zle na forum! Jak by wszyscy "ZAWSZE" jednego zdania byli, to by mozna to forum zamknac, a tak zawsze przez nowe argumenty dowiadujesz sie cos nowego. Jak by mnie tu nie nazwali chpskim filozofem, bych sie nie przypomniou, ze Polska ani jednego richtig Filozofa nigdy nie miala, ciekawy uech je czymu? Odpowiedz Link
sloneczko1 Re: Ballest 30.06.07, 15:42 no i widzisz Ballest,niy poniau ty mienia malczik,jo o wozie a Ty o kozie Odpowiedz Link
sloneczko1 Re: Ballest 30.06.07, 16:06 "Chłopski filozof" - człowiek myślący i kierujący się zdrowym rozsądkiem. portalwiedzy.onet.pl/24088,,,,filozof,haslo.html Odpowiedz Link
bolek5 Re: Ballest 30.06.07, 21:36 Witam! ballest napisał: > Polska ani jednego richtig Filozofa nigdy nie miala, ciekawy uech je czymu? Miała, oczywiście, że miała. Dopóki europejska wspólnota uniwersytecka posługiwała się łaciną polscy filozofowie i prawnicy to był sam "top". Stanisław ze Skarbimierza i Paweł Włodkowic to klasyka późnośredniowiecznej filozofii prawa i nauki prawa międzynarodowego. Maciej Miechowita to najprawdopodobniej twórca pojęcia "europejskości" jako pewnej szczególnej cechy cywilizacyjnej. Rozpad europejskiej wspólnoty akademickiej i wzrost znaczenia języków narodowych przypadł na czas bardzo dla Polski nieszczęśliwy. Autorzy XX- wieczni piszący po polsku, tacy jak Ajdukiewicz, Znamierowski czy Kotarbiński, są już prawie nie znani na świecie, choć reprezentują najwyższy poziom. Bardziej popularni są socjologowie piszący po angielsku, tacy jak Znaniecki i Bauman. Odpowiedz Link
rita100 Re: Ballest 30.06.07, 21:39 Bolek , a Leszek Kołakowski ? - to dopiero pierwszorzędny filozof i jeszcze żyje. Odpowiedz Link
rita100 Re: Leszek Kołakowski 30.06.07, 21:46 O WŁADZY "... jeżeli czynimy dobro innym ludziom, to po to, aby sprawować nadzór nad ich życiem, a wiec zdobywać nad nimi częściową władzę, choćbyśmy nie byli świadomi tej utajonej motywacji. Wszystko w życiu jest zatem poszukiwaniem władzy i nic innego nie ma, a reszta jest samooszukiwaniem." Możemy zatem - i powinniśmy - organy władzy politycznej podejrzliwie traktować, sprawdzać jak najwięcej i w razie potrzeby na nie zawsze narzekać (a potrzeba jest prawie zawsze), nie powinniśmy jednak narzekać na samo istnienie, samą obecność władzy, chyba że wymyślimy inny świat, czego już wielu próbowało, ale nikt z powodzeniem. " Ach, jaki wspaniały filozoficzny tekst Odpowiedz Link
rita100 Re: Bolek i Ballest 30.06.07, 21:50 "Krótka opowieść o Antychryście" Sołowjowa - znacie ? Ballest pamiętasz ? Powinieneś sobie go przyponieć, strasznie szalałeś z jego powodu na FO , tak więc teraz jest on dość popularny z tej przyczyny, że miał dobre wyczucie. "Otóż Sołowjow oczywiście rosyjski filozof wyraźnie daje do zrozumienia, że największymi wrogami ludzkości są ci, którzy udając, że chcą pomagać, tak naprawdę myślą tylko, jak wydoić podatnika i zagarnąć jak największą władzę." Też dobrze myśli Odpowiedz Link
bolek5 Re: Bolek i Ballest 30.06.07, 21:57 Witam! rita100 napisała: > "Krótka opowieść o Antychryście" Sołowjowa - znacie ? Ja nie. > Też dobrze myśli Czy ja wiem? Z jakąś formą władzy we współczesnym społeczeństwie musimy się pogodzić. Nie ma alternatywy pomiędzy władzą i wolnością. Jest tylko wybór pomiędzy różnymi formami władzy, które zgodzimy się znosić. Odpowiedz Link
rita100 Re: Bolek i Ballest 30.06.07, 22:03 bolek5 napisał: > Witam! > > rita100 napisała: Już go poznasz :) forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=38446&w=56445978&a=64281985 Odpowiedz Link
bolek5 Re: Ballest 30.06.07, 21:48 Witam! rita100 napisała: > Bolek , a Leszek Kołakowski ? - to dopiero pierwszorzędny filozof i jeszcze żyje. No wiem, Oxford i te rzeczy ;) Ale - wedle mojego subiektywnego zdania - zostanie po nim mniej, niż po np. Baumanie. A tacy ludzie, jak Znaniecki czy Fleck - to już w ogóle zupełnie inna liga, niż Kołakowski. Ale - powtarzam - to jest moje subiektywne zdanie ;). Odpowiedz Link
hanys_hans Re: Ballest 30.06.07, 21:50 a tyn co padou "i nikt nam nie wmówi, że białe jest białe a czarne jest czarne." to tysz godno uwagi filozofia Odpowiedz Link
bolek5 Re: Ballest 30.06.07, 21:54 Witam! hanys_hans napisał: > a tyn co padou "i nikt nam nie wmówi, że białe jest białe a czarne jest czarne > ." > to tysz godno uwagi filozofia Sorki, to żadna filozofia. W najlepszym przypadku to tzw. przejęzyczenie freudowskie, a więc materiał dla psychoanalityka lub psychoterapeuty. Odpowiedz Link
rita100 Re: Ballest 30.06.07, 21:59 hanys_hans napisał: > a tyn co padou "i nikt nam nie wmówi, że białe jest białe a czarne jest czarne > ." > to tysz godno uwagi filozofia > Sorry Hanys, to powiedzenie jest szachowe. Taka gwara szachowa, odzywka szachowa, a może gryps szachowy. To takie twierdzenie nie do obalenia. ;)))) Odpowiedz Link
rita100 Re: Ballest 30.06.07, 21:56 bolek5 napisał: > > No wiem, Oxford i te rzeczy ;) Ale - wedle mojego subiektywnego zdania - > zostanie po nim mniej, niż po np. Baumanie. A tacy ludzie, jak Znaniecki czy > Fleck - to już w ogóle zupełnie inna liga, niż Kołakowski. Ale - powtarzam - to > > jest moje subiektywne zdanie ;). > Oczywiście, każdy może mieć swojego idola filozofa ale i każdy miał swoją myśl. Ja poznałam Marka Aureliusza najbardziej. Co do Kołakowskiego , to jednak cały świat go ceni z nawet zdobył parę lat temu nagrodę równażną nagrodzie Nobla stąd jest o nim głośno. Wcześniej był całkowicie nieznany. Za to przyznam się , ze tych co wymieniłeś mało znam. A czy masz coś wspólnego z filozofią ? Odpowiedz Link
bolek5 Re: Ballest 30.06.07, 22:11 Witam! rita100 napisała: > Ja poznałam Marka Aureliusza najbardziej. Dawno temu czytałem jego "Rozmyślania". Niewiele pamiętam, ale podobały mi się ;) > (...) przyznam się , ze > tych co wymieniłeś mało znam. Bauman siedzi okrakiem pomiędzy teorią socjologiczną a filozofią. Znaniecki jest powszechnie uważany za jednego z ojców amerykańskiej socjologii. Jego prace są tam do dzisiaj w kanonie lektur dla studentów. Ludwik Fleck to szczególna postać. Lwowski Żyd, mikrobiolog, po wojnie pracował we Wrocławiu. W latach 50-tych wyjechał za synem do Izraela i tam zmarł. W latach 30-tych wydał po niemiecku niewielką pracę "Powstanie i rozwój faktu naukowego", która dużo później wpadła w ręce Thomasa Kuhna. Zainspirowany nią Kuhn stworzył teorię rewolucji naukowych i paradygmatu naukowego, która w latach 70-tych zdobyła sobie olbrzymią popularność na całym świecie. O Flecku pamiętają dzisiaj tylko profesjonaliści, którzy zresztą na ogół twierdzą, że Jego koncepcja tzw. stylu myślowego jest lepsza od pomysłów Kuhna. > A czy masz coś wspólnego z filozofią ? Trochę mam ;o) Odpowiedz Link
rita100 Re: Bolek 30.06.07, 22:26 Tak 'Rozmyslania' to dzieło, choc mówią niektórzy , że o smierci, ale tak własciwie to nie o śmierci ale jak żyć. Mam tą ksiązkę i czasmi powracam do tych rozmyslań. Filozofia to piękna nauka, wszystko jest filozofią, nawet do dziś uczeni się spierają czy życie to sen ? Ale jest tez trudna. Sam Zakład Paskala sprawił i wiele trudności, a niby taki prosty. Ciekawy temat poruszamy. Jesteś wielki Bolek. Acha, nie wiem czy temat czarne jest czarne a białe jest białym nie poruszał tego jakiś filozof. Przecież musiał to jakoś udowodnić. Odpowiedz Link
sloneczko1 Re: Bolek 30.06.07, 22:56 no i wiela filozofow sie sam znodlo:) kozdy mo jakos tam filozofia zyciowo:))) Odpowiedz Link
bolek5 Re: Bolek 30.06.07, 23:00 Witam! rita100 napisała: > Sam Zakład Paskala sprawił i wiele trudności, a niby taki > prosty. Wcale nie prosty. > Jesteś wielki Bolek. Eee tam. Tylko wysoki, wyłącznie wysoki ;o). Odpowiedz Link
rita100 Re: Bolek 30.06.07, 23:20 bolek5 napisał: > > Jesteś wielki Bolek. > > Eee tam. Tylko wysoki, wyłącznie wysoki ;o). > A to ciekawe, prawie wszyscy filozofowie są wysocy. A szczególnie wysokim był Arystoteles. - więc, kiedy Sokratesa kopnął jego uczeń, na pytanie zainteresowanego - dlaczego nie oddał ? - Sokrates powiedział - A gdyby kopnął ,mnie osioł, to czy pozwałbym go do sądu. Filozofowie zawsze znajdą odpowiednie wytłumaczenie i to jest w tym piekne. Odpowiedz Link
ballest Re: Bolek 30.06.07, 23:26 jak wiadomo, Niemcy to kraj filozofow, moj ulubiony to Arthur Schopenhauer z Gdanska, a to lista niemieckich filozofow: de.wikipedia.org/wiki/Liste_deutschsprachiger_Philosophen Odpowiedz Link
bolek5 Re: Bolek 30.06.07, 23:29 Witam! ballest napisał: > jak wiadomo, Niemcy to kraj filozofow, Niemcy to wcale nie kraj filozofów. Niemcy to kraj popularnych filozofów ;)) Odpowiedz Link
rita100 Re: Bolek 30.06.07, 23:30 ballest napisał: > jak wiadomo, Niemcy to kraj filozofow, moj ulubiony to Arthur Schopenhauer z > Gdanska, a to lista niemieckich filozofow: > de.wikipedia.org/wiki/Liste_deutschsprachiger_Philosophen A dlaczego tak tego Schopenhauera cenisz ? Odpowiedz Link
bolek5 Re: Bolek 30.06.07, 23:33 Witam! rita100 napisała: > A dlaczego tak tego Schopenhauera cenisz ? Hi, hi, hi... Też czekam na odpowiedź ;) Ja Go cenię głównie ze względu na Jego opinię na temat drogowskazu ;)) Odpowiedz Link
rita100 Re: Bolek 30.06.07, 23:41 bolek5 napisał: > Witam! > > rita100 napisała: > > > A dlaczego tak tego Schopenhauera cenisz ? > > > Hi, hi, hi... Też czekam na odpowiedź ;) Ja Go cenię głównie ze względu na Jego > > opinię na temat drogowskazu ;)) > Była taka opinia ? Jokoś on był bardzo cięzki w swoim myśleniu Odpowiedz Link
bolek5 Re: Bolek 30.06.07, 23:47 Witam! rita100 napisała: > Jokoś on był bardzo cięzki w swoim myśleniu W myśleniu może i tak, ale w życiu prywatnym był dość swobodny. Nie stronił od alkoholu i panienek ;) Kiedyś któryś z jego kolegów profesorów zapytał go: "Jak Pan może z taką pewnością udzielać porad moralnych, prowadząc taki tryb życia?" Na co Schopenhauer odparł: "Widział Pan kiedyś drogowskaz kroczący drogą, którą wskazuje?" ;))) Odpowiedz Link
ballest Re: Bolek 30.06.07, 23:50 "Jedyną rzeczą, którą poznajemy samą w sobie, to ciało nasze. To, co w związku z ciałem przeżywamy, to wola, najgłębsza istota nie tylko nas samych, ale świata zewnętrznego. Ogólna wola świata podpada pod principium individuationis (zasada ujednostkowienia) i obiektywizuje się poprzez szereg stopni w minerałach, roślinach, zwierzętach, a najwyższy stopień osiąga w człowieku. Z tej metafizyki woli wypływa pewna estetyka i etyka. Każda wola rodzi się w cierpieniu. Zwierzę chce jeść, albowiem jest głodne; chce pić, albowiem jest spragnione. Najbardziej cierpi człowiek, ponieważ ma największe potrzeby." Dobrze wytlumaczyl, co? Odpowiedz Link
rita100 Re: Bolek 01.07.07, 10:27 ballest napisał: Zwierzę > chce jeść, albowiem jest głodne; chce pić, albowiem jest spragnione. Najbardzie > j > cierpi człowiek, ponieważ ma największe potrzeby." > > Dobrze wytlumaczyl, co? Dobrze, ale czy odkrył Amerykę tym zdaniem ? Odpowiedz Link
ballest Re: Bolek 01.07.07, 10:30 ale podal przez kwiaty, ze tylko wlasne cierpienia zmuszaja nas do pracy, wyjatkiem sa znowu Polacy, ale to tylko potwierdza ta regule;) Odpowiedz Link
hanys_hans Re: Bolek 01.07.07, 10:46 Jo niywiym po co sam tela dyskutowac´ pszeca Polsko mo i tak nojwiyncy FILOZOFOOW Odpowiedz Link
rita100 Re: Bolek 01.07.07, 10:51 hanys_hans napisał: > Jo niywiym po co sam tela dyskutowac´ pszeca Polsko mo i tak nojwiyncy FILOZOFO > OW No właśnie, a Ballest twierdzi, że nie mamy żadnego ;))))) W politycznych szczgólnie ;) Odpowiedz Link
sloneczko1 Re: Bolek 01.07.07, 15:39 kozdy chopek roztropek je filozofym,ale tego niy spisuje;) Odpowiedz Link
rita100 Re: Bolek 01.07.07, 10:22 bolek5 napisał: Nie stronił od > alkoholu i panienek ;) Kiedyś któryś z jego kolegów profesorów zapytał go: "Jak > > Pan może z taką pewnością udzielać porad moralnych, prowadząc taki tryb życia?"> > Na co Schopenhauer odparł: "Widział Pan kiedyś drogowskaz kroczący drogą, którą > > wskazuje?" ;))) > Dobra odpowiedź i jak tu nie kochać filozofów ? A i filozof też człowiek. Odpowiedz Link
ballest Re: Bolek 30.06.07, 23:45 Bolek, zdziwiony jestem, nie wiedzialem, ze Polska tez filozofow ma, dlo mnie najwiekszy polski filozof to Walesa! Odpowiedz Link
bolek5 Re: Bolek 30.06.07, 23:51 Witam! ballest napisał: > (...) dlo mnie > najwiekszy polski filozof to Walesa! No dobra, nie będę złośliwy ;))) Dobranoc! Odpowiedz Link
ballest Re: Bolek 30.06.07, 23:59 Jak to pedziou, Jestem przeciw i nawet za, albo odwrotnie, ale tego zodyn inny filozof na Swiecie nie wymyslou, Gute Nacht Bolek! Odpowiedz Link
rita100 Re: Bolek 01.07.07, 10:23 ballest napisał: > Bolek, zdziwiony jestem, nie wiedzialem, ze Polska tez filozofow ma, dlo mnie > najwiekszy polski filozof to Walesa! Ballest, czyli już nie powiesz , że nie mamy filozofów pierwszej klasy :) Odpowiedz Link
ballest Re: Bolek 30.06.07, 23:37 Rita, jego juz w Polsce czytalem, a w Niemczech dalej czytam! On jest wspanialy i ma dobry poglad na swiat, szkoda, ze nie kupilas zadnej ksiazki od niego, jest bardzo przystepny, szczegolnie jesli o pracy pisze. Odpowiedz Link
rita100 Re: Bolek 30.06.07, 23:42 Chyba mam jego ksiązkę, ma, tylko nie zapamiętałam co on chciał nam przekazać. Może pomożecie ? Odpowiedz Link
ballest Re: Bolek 30.06.07, 23:44 pl.wikipedia.org/wiki/Arthur_Schopenhauer poczytaj, ti wiesz o co chodzi ja mam 5 ksiazek od niego, ale wszystkie w niemieckim jezyku Odpowiedz Link
somepoint210 Re: Ballest 30.06.07, 23:18 bolek5 napisał: > Miała, oczywiście, że miała. Dopóki europejska wspólnota uniwersytecka > posługiwała się łaciną polscy filozofowie i prawnicy to był sam "top". > Stanisław ze Skarbimierza i Paweł Włodkowic to klasyka późnośredniowiecznej > filozofii prawa i nauki prawa międzynarodowego. Maciej Miechowita to > najprawdopodobniej twórca pojęcia "europejskości" jako pewnej szczególnej cechy > > cywilizacyjnej. Rozpad europejskiej wspólnoty akademickiej i wzrost znaczenia > języków narodowych przypadł na czas bardzo dla Polski nieszczęśliwy. Autorzy XX > - > wieczni piszący po polsku, tacy jak Ajdukiewicz, Znamierowski czy Kotarbiński, > są już prawie nie znani na świecie, choć reprezentują najwyższy poziom. > Bardziej popularni są socjologowie piszący po angielsku, tacy jak Znaniecki i > Bauman. Filozof i logik Stanislaw Lesniewski, Jan Lukasiewicz, Kazimierz Twardowski - fundator i tworca generacji filozofow ze szkoly lwowsko-warszawskiej, Alfred Tarski, Zygmunt Zawirski, Tadeusz Czezowski, Waclaw Sierpinski, matematycy Zygmunt Janiszewski i Stefan Mazurkiewicz, Leon Chwistek - teoretyk, matematyk i filozof. Starczy:) Odpowiedz Link
rita100 Re: Ballest 30.06.07, 23:22 O rany, ale ucztę Platona mamy. Będziecie dalej rozprawiać ? :) Odpowiedz Link
somepoint210 Re: Ballest 30.06.07, 23:26 Zbyt pozno dla Was, zbyt wczesnie dla mnie:) Pozdrowienia Rita dla Ciebie, Krakowa i Olsztyna. Odpowiedz Link
rita100 Re: Ballest 30.06.07, 23:29 somepoint210 napisał: > Zbyt pozno dla Was, zbyt wczesnie dla mnie:) > Pozdrowienia Rita dla Ciebie, Krakowa i Olsztyna. Dziękuje, i proponuję częściej wpadać na filozoficzne dyskusje, które zapoczątkował Ballest. Może nie będzie tak źle, zawsze trze mieć dobrą wiarę. A może tak zapoczątkujemy wspólne sobotnie spotkania ? pozdrawiam Odpowiedz Link
bolek5 Re: Ballest 30.06.07, 23:27 Witam! somepoint210 napisał: > Filozof i logik Stanislaw Lesniewski, Jan Lukasiewicz, Kazimierz Twardowski - > fundator i tworca generacji filozofow ze szkoly lwowsko-warszawskiej, Alfred > Tarski, Zygmunt Zawirski, Tadeusz Czezowski, Waclaw Sierpinski, matematycy > Zygmunt Janiszewski i Stefan Mazurkiewicz, Leon Chwistek - teoretyk, matematyk > i filozof. > > Starczy:) Ok, OK. ;) Ale z nich wszystkich w pamięci świata został tylko Tarski. No, może jeszcze Łukasiewicz. A nie wspominałem o nich, bo ja generalnie analityków nie lubię ;o) Odpowiedz Link
somepoint210 Re: Ballest 30.06.07, 23:33 bolek5 napisał: > A nie wspominałem o nich, bo ja generalnie analityków nie > lubię ;o) :) Zapomnialem jeszcze o Wladyslawie Strzeminskim i jego debacie z Chwistkiem. Milej nocy Bolek. Odpowiedz Link
bolek5 Re: Ballest 30.06.07, 23:39 Witam! somepoint210 napisał: > Zapomnialem jeszcze o Wladyslawie Strzeminskim i jego debacie z Chwistkiem. Sorki, nie skomentuję, bo tej debaty nie znam. > Milej nocy Bolek. I nawzajem - tego co Wy tam w tej Ameryce teraz macie ;) Odpowiedz Link
rita100 Re: Ballest 30.06.07, 23:46 "Mam wzrok wbity w noc, cała dusza rzuca się na oślep w fantastyczną krainę śliczniutkich rojeń. Puszczam wodze wyobrażni, niech leci razem z meteorytami - na szczęscie maleńkich ledwowidzących marzeń." uciekam w tą krainę :) tego samego zyczę Odpowiedz Link
somepoint210 Re: Ballest 01.07.07, 16:23 bolek5 napisał: > Sorki, nie skomentuję, bo tej debaty nie znam. "W 1935 na łamach łódzkiego czasopisma "Forma" została opublikowana polemika między Chwistkiem i Władysławem Strzemińskim; była to konfrontacja strefizmu z unizmem, programu sztuki ludycznej, koncepcji biologicznego witalizmu z programem konstruktywistycznym, ideą sztuki zintelektualizowanej i społecznie użytecznej. Proponując antyunizm, Chwistek opowiadał się za twórczością spontaniczną pojmowaną jako reakcja na balast (nie mylic z Ballestem-przyp. moj:) tradycjonalizmu i pustkę spekulatywnej abstrakcji" Nie mozna tego strescic prosciej:) Pozdr. Odpowiedz Link
rita100 Re: Ballest 01.07.07, 20:50 somepoint210 napisał: > bolek5 napisał: > > > Sorki, nie skomentuję, bo tej debaty nie znam. Dokładnie, jak ktoś twierdzi , ze filozofia jest łatwa, to bardzo prosimy to przetłumaczyć na język prosty. Ja to bym to skomentowała w ten sposób, ale czy bedzie prawdziwie to nie wiem :) "Tymczasem wszelka tradycja jest tradycją tylko ludzką, uznać jej nadrzędność oznaczać musi instrumentalizację transcendencji, czyli transcendencji w istocie zniesienie." Kant powiedział: Nigdy nie można nauczyć się filozofii, można się nauczyć co najmniej tylko filozofowania. Ale jednak myśle nad tymi kolorami biały i czarny, Coś na pewno było , jakieś doświadczenie filozoficzne, były kulki białe i kulki czarne i jakieś prawdopodobieństwo , ze wybierzemy kulkę czarną albo kulkę białą. Tak mi kołata coś w głowie. Odpowiedz Link
sloneczko1 Re: Ballest 01.07.07, 22:48 slowa,slowa,slowa......a wystarczyloby tak prosto to pedziec;) Odpowiedz Link
szwager_z_laband Re: Ballest 08.07.07, 13:30 filozofia jako tako durch sie ploncze w zadufaniu samych filozofow, ale metafizyka to je cos! ;) Odpowiedz Link
szwager_z_laband ps 08.07.07, 14:48 kozdy filozof jak je normalnym czuowiekym to widzi swiat/rzeczywistosc taki jaki jest, a jak go tak widzi to musi przinsc na to ze niy idzie "filozofowac" inaczyj jak ino w powionzaniu/nawionzaniu z rzeczywistosciom codziynnego zycia. Tyn punkt widzynia szybo dyskfalifikuje filozofia jako nauka w dzisiejszym, niby nowoczesnym, tego suowa znaczyniu i nakozuje durch nom wracac do metafizycznego spojzynia na swiat/zycie. Mysla ze w samym tym fakcie je zawarte do nos nojwazniyjsze przesuanie jake lezy u podstaw flozofowania. Krotko godajonc - filozofia musi sie opiyrac na metafizyce, inaczyj je niy dla ludzi. Odpowiedz Link
rita100 Re: Ballest 30.06.07, 20:11 Gajowy, fejn napsisołeś. I jakbyś sia człozieku bez cołan dziań nie łuzijoł Ballesta przerobzić nie jidzie. Brok noma sztymungu i lołny. Odpowiedz Link
szwager_z_laband Re: Hanys,przijrzi siy sam,Twoje forom, 08.07.07, 13:51 a kere forum je lepsze? Odpowiedz Link