Dodaj do ulubionych

Tak widzom Śloonsk,Śloonzakow

12.09.07, 10:43
Kilka opinii,zgoła różnych
wiadomosci.o2.pl/?s=512&t=9621
hehehe,teraz już wiym,czymu tak chłopy stond uciekajom:))
"Ja ze Śląska wyjechałem ze względu na baby, bo baby są tam okropne i chcą
wszystkim rządzić. Nigdy nie daj sobie wmówić, że w śląskim domu rządzi chłop,
nawet jeśli tak wygląda, to i tak nieprawda."

eeee,zaro "okropne"!:(
Obserwuj wątek
    • dede99 Re: Tak widzom Śloonsk,Śloonzakow 12.09.07, 12:01
      typowo gorolsko Propaganda.

dno
    • hanys_hans Chcesz cukierka, idź do Gierka 12.09.07, 12:28
      Gierek mo to ci do...

"Czasy Edwarda Gierka to był dla Śląska złoty okres, umowy z ZSRR dawały
      nieograniczone możliwości sprzedaży węgla, co z tego, że za transferowe ruble,
      górnicy mieli specjalne sklepy i jeździli na wczasy do Bułgarii. Wielu tęskni za
      tymi latami."

Tyn Tomasz Wesołowski fandzolia niy soli...

Te specjalne sklepy dlo górnikoow to pszeca niy czasy Edwarda Gierka
    • szwager_z_laband Re: Tak widzom Śloonsk,Śloonzakow 12.09.07, 12:33
      jo znom mocka lidzi co Slonzokow widzi pozytywnie - do mie
      wychowanego na slonskim chlebie niyma zouwizo lepszych ludzi jak u
      nos w doma:)
    • 999s Re: Tak widzom Śloonsk,Śloonzakow 12.09.07, 14:15
      "O Ślązakach można powiedzieć dużo dobrych rzeczy i mniej więcej tyle samo złych."

Jako, że Slązacy o sobie raczej ino dobrze, trzeba troszku prostować :) Koffane
      bakłażany z polskiej Katangi .
      • szwager_z_laband Re: Tak widzom Śloonsk,Śloonzakow 12.09.07, 15:03
        powiydz mozno pora tych i pora tych a jo sie ustaosukuja
    • gryfny Re: Tak widzom Śloonsk,Śloonzakow 12.09.07, 19:39
      typowo gorolsko,zakompleksiono propaganda,calo IV RP
      • sloneczko1 Re: Tak widzom Śloonsk,Śloonzakow 12.09.07, 19:58
        chwila,chwila-----co do tych babow to w wiynkszości to je
        prowda,pora je yno zahukanych przez chopow,boroczki,może sie kiedy
        obudzom;)
        • sloneczko1 Re: Tak widzom Śloonsk,Śloonzakow 12.09.07, 19:59
          a co do tego przisłowia,to jo tysz to słyszałach-----chcesz cukierka
          idź do Gierka,bo niy kożdy mioł na tyn cukierek,nawet za Gierka:)
          • sloneczko1 Re: Tak widzom Śloonsk,Śloonzakow 12.09.07, 20:02
            niy byłach na taki imprezie w niymcach to niy moga pedzieć,myśla,że
            tam je tak jak u nos
            • sloneczko1 Re: Tak widzom Śloonsk,Śloonzakow 12.09.07, 20:04
              i muszymy sie cieszyć,że jednak nasz jynzyk niy zaginie choć dość je
              takich jak tyn Zbyszek kierego to razi;)
            • hanys_hans Re: Tak widzom Śloonsk,Śloonzakow 12.09.07, 20:12
              sloneczko1 napisała:

> niy byłach na taki imprezie w niymcach to niy moga pedzieć,myśla,że
              > tam je tak jak u nos

mono tyn pieroon byu we ruski dyskotece...

www.russische-disco.de/
    • annak12 Re: Tak widzom Śloonsk,Śloonzakow 13.09.07, 08:58
      Artykuł wywołał burzę,najbardziej mi bliski komentarz Michała z Mikołowa
      ,zwłaszcza ostatnie zdanie
      "
      Skoro nawet nie wiesz gdzie mieszkasz, to co możesz wiedzieć o tożsamości
      regionalnej i śląskim poczuciu odrębności? Różnienie się wcale nie jest
      negatywnym zjawiskiem, jest źródłem kolorytu i efektywności kulturowej. Niestety
      na siłę uniformizowane przez szereg dziesięcioleci społeczeństwo polskie reaguje
      całkowitym niezrozumieniem, a wręcz agresją, gdy ktoś wyznaje, że czuje się
      innym Polakiem, przywiązanym do innych wartości, pielęgnującym inną kulturę,
      opłakującym inne traumy niż te typowo polskie lub wręcz przedkłada swoją
      regionalną tożsamość ponad stricte polską, uznającym się za przedstawiciela
      wręcz innej narodowości. Może to być zrozumiałe tylko dla tych, którzy sięgają
      "pamięcią pokoleniową" dalej niż do swoich dziadków, znają opowieści
      pradziadków, znają specyfikę Śląska, jego rozerwanie pomiędzy szereg kultur,
      siłowe nawracanie setek rodzin na jedynie słuszną "polskość", których dziadkowie
      przy pomocy polskiej administracji zostali wysłani na Syberię, znaleźli się w
      obozach koncentracyjnych po 1945 roku w np. Mysłowicach czy Rudzie śląskiej.
      Artykuł jest po prostu słaby, nie ma się nawet do czego odnieść, spostrzeżenia
      tych ludzi to zwykłe kalki stereotypów i kłamstw wynikających z niewiedzy.
      Jestem przede wszystkim Górnoślązakiem, Polska to wyłącznie organizacja
      państwowa w ramach której żyję, do której mam stosunek ambiwalentny. Całość
      aksjomatów składających się na polską tożsamość, które mi wtłaczano do głowy za
      młodu, na pewno w pewnym stopniu mnie ukształtowały, jednak mam do nich chłodne
      i wydaje mi się, obiektywne podejście. Pewnie tzw. prawdziwi Polacy wyleją na
      mnie zaraz kubeł pomyj, ale będzie to jedynie dowodem na to, że nie dojrzeli
      jeszcze do tego, byśmy mogli się różnić "pięknie", przy pełnym wzajemnym
      poszanowaniu, nie dzieląc się na lepszych i "lepsiejszych", nie wartościując.
      Pozdrawiam"
      • szwager_z_laband Re: Tak widzom Śloonsk,Śloonzakow 13.09.07, 09:16
        mosz recht ana - tyn Michau mi sie tysz widzi:)

tera idzie na czas we kerym slonskosc bydzie drogo!
      • 999s Re: Tak widzom Śloonsk,Śloonzakow 13.09.07, 15:11
        Chyba kolo nie rozumie o czym pisze, gdyby tożsamosć ślązaków opierała się na
        sferze różnic kulturoiwych i odrębnych doświadczeń histporycznych tekst byłby
        kompletny pełny i kompetentny.

Np bez większych zmian można by go przystosować aby opisywał Kaszubów, ale
        wyznacznikiem tożsamości Slązaka jest doiebywanie gorolstwu trącające nawet o
        rasizm i podlizywanie sie Niemcom, któzy i tak mają ich za Polaków.

Jkaoś Kaszubi budują sobie spokojnie metodycznie, krok po kroku autonomię w ich
        przypadku kulturalną, bo opierają się na swoich tradycjacj, czy języku, a nie na
        wynoszeniu się pośród innych wśród których (i z którymi ) przyszło im żyć.

I Polusy i Ślązactwo mają swoje za uszami.
        • settembrini Re: Tak widzom Śloonsk,Śloonzakow 13.09.07, 16:35
          999s napisał:

> Chyba kolo nie rozumie o czym pisze, gdyby tożsamosć ślązaków
          > opierała się na sferze różnic kulturoiwych i odrębnych doświadczeń
          > histporycznych tekst byłby kompletny pełny i kompetentny.

fakt, ze spora czesc udzielajacych sie tu osob opiera swoje poczucie slaskosci
          na obrazaniu i wywyzszaniu sie wzgledem tych, ktorzy takiego poczucia nie maja,
          nie swiadczy jeszcze o tym, ze znaczna grupa slazakow roznicuje swoja tozsamosc
          na takich wartosciach jak inne doswiadczenia historyczne, a co za tym idzie inna
          kultura itd. negujesz cytowana wypowiedz przedstawiajac malo przekonujace
          spostrzezenie dotyczace waskiej garstki osob, ktore ze slaskiem maja tyle
          wspolnego, ze tu sa ich korzenie. tacy slazacy sa dla mnie malo wiarygodni.
          • hanys_hans Re: Tak widzom Śloonsk,Śloonzakow 13.09.07, 17:26
            settembrini napisał:

> fakt, ze spora czesc udzielajacych sie tu osob opiera swoje poczucie slaskosci
            > na obrazaniu i wywyzszaniu sie wzgledem tych, ktorzy takiego poczucia nie maja,
            > nie swiadczy jeszcze o tym, ze znaczna grupa slazakow roznicuje swoja tozsamosc
            > na takich wartosciach jak inne doswiadczenia historyczne, a co za tym idzie inn
            > a
            > kultura itd. negujesz cytowana wypowiedz przedstawiajac malo przekonujace
            > spostrzezenie dotyczace waskiej garstki osob, ktore ze slaskiem maja tyle
            > wspolnego, ze tu sa ich korzenie. tacy slazacy sa dla mnie malo wiarygodni.

Na zicher podug ciebie wiarygodniejsi soom slazacy bes korzyni...
            • settembrini Re: Tak widzom Śloonsk,Śloonzakow 13.09.07, 18:48
              chyba nie zlapales. wiarygodniejsi sa dla mnie ludzie (czy to z korzeniami czy
              bez, to sprawa trzeciarzedna, byle czuli sie zwiazani z miejscem w ktorym zyja),
              ktorzy mieszkaja na slasku, tu pracuja, tu wydaja, tu placa podatki zasilajace
              budzety w tutejszych gminach, powiatach i w wojewodztwie, tu zakladaja rodziny i
              planuja swoje zycie, tutaj biora czynny udzial w zyciu publicznym. cala reszta
              krzykaczy uwazajaca sie za najprawdziwszych slazakow, przyjezdzajacych raz na 3
              lata i krzywiacyh gebe jakie to ulice krzywe i brudne, ze to, ze tamto, to
              wybacz, pozalowania godni hipokryci, wzbudzajacy we mnie zlosc.
              • hanys_hans Re: Tak widzom Śloonsk,Śloonzakow 13.09.07, 20:55
                settembrini napisał:

> chyba nie zlapales. wiarygodniejsi sa dla mnie ludzie (czy to z korzeniami czy
                > bez, to sprawa trzeciarzedna,

mosz recht, dlo kabociorzy to je zowdy sprawa trzeciarzedna bele na czas kabot
                uobroocic´...

wybacz, pozalowania godni kabociorze, wzbudzajacy we mnie zlosc.
                • settembrini Re: Tak widzom Śloonsk,Śloonzakow 13.09.07, 21:20
                  na szczescie twoj poglad jest w zaniku, reprezentowany w glownej mierze przez
                  tych, ktorzy od kilku dziesiecioleci mieszkaja w rajchu i niczym wiecej sie nie
                  moga pochwalic tylko tym, ze maja slaskie korzenie, cala ich slaskosc sie do
                  tych korzeni sprowadza, bo w heimacie sa raz na kilka lat, a ich dzieci o slasku
                  nie maja pojecia. to przykre. wybor miejsca zycia nalezy do nich, ale niech nie
                  wycieraja sobie slaskiem gemby, bo maja do niego wylacznie sentymentalny
                  stosunek, jak do lat dziecinstwa. a jesli ze mna dyskutujesz, to licze, ze
                  przedstawisz argumenty, a nie bedziesz mi wyjezdzal z kabociarzami.
                  • hanys_hans Re: Tak widzom Śloonsk,Śloonzakow 13.09.07, 21:47
                    To je richtich blank przykre, tak sie odcinac´od swojich korzyni i wcale niy
                    odwiedzac´ swojego polskego heimatu

Jesli ze mna dyskutujesz, to licze, ze przedstawisz argumenty, a nie bedziesz mi
                    wyjezdzal z hipokrytami.
                    • settembrini Re: Tak widzom Śloonsk,Śloonzakow 13.09.07, 22:15
                      hanys_hans napisał:

> Jesli ze mna dyskutujesz, to licze, ze przedstawisz argumenty, a
                      > nie bedziesz m i wyjezdzal z hipokrytami.

alez ja uzasadnilem dlaczego okreslenie "hipokryta" uwazam za stosowne,
                      przedstawilem szereg argumentow. czyzbys przegapil cala tresc mojego postu i
                      widzial tylko "hipokryte"?
                      • sloneczko1 Re: Tak widzom Śloonsk,Śloonzakow 13.09.07, 22:36
                        akurat Ci co sam piszom to bywajom czynsto w Heimacie,wiync to niy
                        je argumynt
                      • hanys_hans Re: Tak widzom Śloonsk,Śloonzakow 13.09.07, 22:56
                        settembrini napisał:

> hanys_hans napisał:
                        >
                        > > Jesli ze mna dyskutujesz, to licze, ze przedstawisz argumenty, a
                        > > nie bedziesz m i wyjezdzal z hipokrytami.
                        >
                        > alez ja uzasadnilem dlaczego okreslenie "hipokryta" uwazam za stosowne,
                        > przedstawilem szereg argumentow. czyzbys przegapil cala tresc mojego postu i
                        > widzial tylko "hipokryte"?

Przedstawiyuech pszeca argumynt stoji tam jak byk! Uoczy ci wybodzie!
                        Czyzbys przegapil cala tresc mojego postu i widzial tylko "kabociorza"?
        • szwager_z_laband Re: Tak widzom Śloonsk,Śloonzakow 13.09.07, 19:02
          mogesz zmiynic suownictwo?
          • 999s Re: Tak widzom Śloonsk,Śloonzakow 13.09.07, 20:03
            a ty młożesz?
            • szwager_z_laband Re: Tak widzom Śloonsk,Śloonzakow 13.09.07, 21:47
              jo niy uzywom wulgaryzmow.
              • 999s Re: Tak widzom Śloonsk,Śloonzakow 13.09.07, 22:49
                szwager_z_laband napisał:

> jo niy uzywom wulgaryzmow.

gramatyki i ortografii tyż nie. I nie robia jo ci wyrzutów.
                • sloneczko1 Re: 999s 13.09.07, 22:52
                  stawiosz to na równi?
                  • hanys_hans Re: 999s 13.09.07, 23:04
                    sloneczko1 napisała:

> stawiosz to na równi?

pochyuyj
                    • sloneczko1 Re: nigdy za mało przipominanio naszy historii 13.09.07, 23:40
                      Górnoślązacy tworzą - pomimo wszystkich przeciwności losu - do dziś
                      społeczność etniczną o silnym poczuciu odrębności i mocnych
                      związkach z ziemią rodzinną. Wykazują oni dużą identyfikację z
                      tradycjną, gwarą, zwyczajami, systemem wartości i religią. Cechuje
                      ich między innymi przchylne nastawienie do kultury niemieckiej, z
                      którą od wieków sami byli związani i którą współtworzyli (np. Joseph
                      Freiherr von Eichendorff z okolic Raciborza, Gustav Freytag z
                      Kluczborka, Horst Bieniek z Gliwic, itd.). Ostatnie dziesiątki lat
                      związku państwowego z Polską, a w szczególności polityka polonizacji
                      i masowego zasiedlania ludności polskiej na Śląsku, przyczyniły się
                      w części do osłabienia świadomości śląskiej i przez to osiągnęte
                      zostały zamierzone rezultaty. U innej części Ślązaków te poczynania
                      doprowadziły jednak do wzmocnienia poczucia odrębności lub
                      świadomość 'niemieckiego pochodzenia'. Polskie poczynania po drugiej
                      wojnie światowej miały na celu odsunięcie Ślązaków od życia
                      publicznego i politycznego, w tym rozwiązano wszystkie tradycyjne
                      śląskie chóry, związki towarzyskie, śląską regionalną prasę,
                      odsunięto Ślązaków od centrum życia politycznego, ekonomicznego,
                      kulturalnego i obsadzono te funkcje przedstawicielami polskiej
                      ludności napływowej, której Śląsk z jego tradycjami był obcy i
                      którzy nie akceptowali Śląska z jego historycznym obliczem.
                      Te "polskie elity" dominują w życiu publicznym Śląska do dziś.
                      Wytykanie dziś Ślązakom tego, że jakoby nie posiadali własnych
                      grup "inteligenckich" jest w świetle przeprowadzonej polityki
                      represji, równoznaczne z wytykaniem dziś widocznych blizn po
                      poprzednio wyrządzonych krzywdach.
                      • sloneczko1 Re: nigdy za mało przipominanio naszy historii 13.09.07, 23:42
                        W pierwszych miesiącach po wkroczeniu na Śląsk Rosjanie wywieźli na
                        Wschód tysiące mężczyzn do katorżniczej pracy i w tym wypadku
                        również narodowość wywożonych była im obojętna. Wróciło z Rosji
                        niewielu, większość z nich tak schorowana, że w krótkim czasie
                        poumierali. Pomniki "wdzięczności" Armii Czerwonej, które stały w
                        każdym mieście w Polsce, na Górnym Śląsku były w gruncie rzeczy
                        pomnikami zbrodni. Zanim jeszcze zwycięskie mocarstwa podjęły w
                        Poczdamie ostateczną decyzję w sprawie wysiedlenia ludności
                        niemieckiej z terenów, na które została po wojnie przesunięta
                        Polska, rozpoczęto szeroko zakrojoną akcję wysiedlania. Przy tej
                        okazji wywieziono do stref okupacyjnych Niemiec wielu Ślązaków
                        indyferentnych pod względem narodowym. Wielu Ślązakom niemieckim
                        odmówiono jednak prawa wyjazdu, jeśli ich umiejętności zawodowe
                        mogły okazać się przydatne na miejscu. Panowała w tej mierze pełna
                        dowolność. Równocześnie zarówno niemieccy, jak i polscy mieszkańcy
                        tej ziemi, byli osadzani w obozach: w Jaworznie, Świętochłowicach,
                        Łambinowicach i wielu innych. Górnoślązacy zostali w pierwszym
                        okresie powojennym - jako byli obywatele III Rzeszy - uznani za
                        winnych wszelkich zbrodni hitleryzmu i jako tacy pozbawieni
                        wszelkich praw. Można ich było wyrzucać z mieszkań, rabować
                        bezkarnie ich dobytek, pozbawiać domów i gospodarstw. Nieważne, kim
                        się czuli. Nawet byli powstańcy śląscy w
                        komunistycznej, "internacjonalistycznej", to znaczy absolutnie
                        podporządkowanej Związkowi Radzieckiemu Polsce, winni byli
                        nacjonalizmu w imię starej Polski, Polski wyzyskiwaczy. Ci zaś,
                        którzy walczyli w polskim wojsku na Zachodzie, byli tym bardziej
                        podejrzani: zarówno jako byli obywatele niemieccy, jak i "pachołki
                        kontrrewolucji", czyli "karły reakcji".

Gdy ze Śląska wypędzano Niemców, równocześnie ze Wschodu przybywali
                        ekspatrianci polscy, których do niedawna zgodnie z wręcz orwellowską
                        nowomową uparcie nazywano "repatriantami". Nie oni jednak mieli być
                        głównymi nośnikami nowej kultury w kraju, który z jednego
                        totalitaryzmu wpadł w drugi, równie obłędny. Nową kulturę mieli
                        szerzyć zaufani towarzysze.

W latach czterdziestych na Górny Śląsk zwaliły się wszystkie możliwe
                        nieszczęścia i nie było takiej postawy, która chroniłaby jego
                        mieszkańców od nieszczęść albo od klęsk moralnych.
                        W latach stalinowskich zamknęła się na Górnym Śląsku klatka. Kto
                        wtedy był rozłączony z rodziną, ten długo nie mógł się z nią
                        połączyć. Kto czuł się Polakiem, musiał tego dowieść. Kto czuł się
                        tylko Ślązakiem, był uznawany za Niemca. Kto czuł się Niemcem,
                        skazany był na milczenie.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka