rita100 03.11.07, 23:44 przyznajcie, ze drgają wam struny serca pl.youtube.com/watch?v=XmRTsI3zOtE dobranoc Odpowiedz Link Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
szwager_z_laband Re: Coś polskiego 04.11.07, 09:34 Rita on je ze Slonka Ale prziznom sie ze jo za nim niy przepadom jako piosynkarzym Odpowiedz Link
szmiejka Re: Coś polskiego 04.11.07, 10:00 Czy to co On śpiewa to jest pop? Bo moim zdaniem on się nadaje do opery a nie do popkultury. W popkulturze jest symbolem kiczu jak Rubik. Odpowiedz Link
szwager_z_laband Re: Coś polskiego 04.11.07, 10:03 u mie je on zaszufladkowany pod poezjom spiywanom i piosynkom aktorskom:) Odpowiedz Link
socer-schlesier Re: Coś polskiego 04.11.07, 10:09 Dyskwalifikuje go Festiwal Piosenki Radzieckiej. Odpowiedz Link
szwager_z_laband Re: Coś polskiego 04.11.07, 10:20 no i to ze sie do slonskosci niy prziznowo Odpowiedz Link
socer-schlesier Re: Coś polskiego 04.11.07, 10:42 Bo to przyszywany Slazak,syn Ryszarda. Odpowiedz Link
ballest Re: Coś polskiego 04.11.07, 11:00 Syn Richarda, by mogup sztimowac, ale Glucholazy, tam przeca wszyscy wyjechali. Odpowiedz Link
hanys_hans Re: Coś polskiego 04.11.07, 10:56 szwager_z_laband napisał: > no i to ze sie do slonskosci niy prziznowo ryszawe to jusz take soom z natury... Odpowiedz Link
rita100 Re: Coś polskiego 04.11.07, 14:42 hanys_hans napisał: > ryszawe to jusz take soom z natury... > jak Was szturchnę w kosteczke ;))) Wyszukujecie u Bajora negatywów, a wczuć się w pieśń nie możecie. Zimny kubeł wody zara wyleję na wasze główeczki pełne szpetnych myśli. Ryszawy - hehe, ryszawy włosy wam przeszkadzają, bajabongo puszczacie ;))))A to nie oznacza , ze jest fałszywy tylko ma dwie dusze, nie wiem czy czasami nie skłócone ze sobą. Socer, nic z tego że śpiewał w Piosence Radzieckiej....to nie przekreśla jego talent. "Jestem po trosze Michałem, po trosze Bajorem. Przyzwyczaiłem sie do tego, że jest we mnie dwóch. Zawsze grały we mnie dwie postaci, dwie dusze. Gotowy do pracy, podróży, poznawania nowych ludzi, zdobywania schodów. Zimny i goracy. To w moim zawodzie często pomaga, ale czasami-zwłaszcza prywatnie-przeszkadza." Odpowiedz Link
rita100 Re: Coś polskiego 04.11.07, 14:35 szwager_z_laband napisał: > Rita on je ze Slonka > > Ale prziznom sie ze jo za nim niy przepadom jako piosynkarzym Jest z Opola, ale czy artysta tego typu, musi myśleć tylko o Slonsku. Słuchałes tej piosenki, dosłyszałeś się jego wrażliwości. Nie każda piosenka mi się podoba, ale ta w szególności jakos drga w uszach. Słyszysz ? Puśc jeszcze raz i nie myśl o Slonsku, bo ta pieśń całkiem innymi strunami gra. To nie boks, to nie wojna, to nie nienawiśc to coś co gra w duszy tak Niemca, Polaka, Czecha,....... to jest cząstka człowieczeństwa. "Ze strzępów radości powszednich los swój tkasz z tęsknoty, otuchy, nadziei, układasz swój świat" Odpowiedz Link
rita100 Re: Coś polskiego 04.11.07, 14:45 Ze strzępów radości powszednich los swój tkasz z tęsknoty, otuchy, nadziei, układasz swój świat w swym mieście, z domami bez pięter grasz z czartem o niebo w tym piekle, które Bóg, wyprawił nam. Odpłynąć stąd chciałem na zawsze, w siną dal gdzie życie jaśniejsze, bogatsze ktoś chciałby mi dać, Znikałem sto razy bez wieści by wracać do srebrnej poezji ciepła rąk i spojrzeń twych Nie chcę więcej, twoje serce do życia wystarczy Twoje serce, co zagrzewa do walki o każdy dzień Twoje serce, które cierpi i kocha namiętnie, które bije, coraz prędzej, goręcej. W zgryzocie pasma zbyt chudych dni twe fortissimo serdeczne brzmi głośniej wciąż, mocniej wciąż. pl.youtube.com/watch?v=XmRTsI3zOtE Odpowiedz Link
rita100 Re: Coś polskiego 04.11.07, 14:46 A waszym zdaniem, oprócz kiełbasy i wódki to co można znaleźć takiego polskiego ? Odpowiedz Link
rita100 Re: Coś polskiego 04.11.07, 18:51 I następna wielka artystka, Edyta Geppert - no już chyba nic jej nie zarzucicie :) pl.youtube.com/watch?v=N_OxFhyprhs Koń jaki jest widać i słychać. Odpowiedz Link
gryfny Re: Coś polskiego 04.11.07, 18:56 do Edytki bych dociep:A M Jopek i Hanna Banaszek,maja artystycze dusze i slowika w gardle Odpowiedz Link
rita100 Re: Coś polskiego 04.11.07, 19:00 gryfny napisał: > do Edytki bych dociep:A M Jopek i Hanna Banaszek,maja artystycze > dusze i slowika w gardle Ale jednak Edytka, wyróznia się najbardziej. Odpowiedz Link
ballest Re: Coś polskiego 04.11.07, 18:58 Rita, muszam przyznac ze wielkom skruchom, ze Slonzok, na wszystko co z Polski do nos przidzie, patrzy bardzo krytycznie (Tys je wyjontkiem - Riciuniu) Nie dziw sie , ze my tak reagujemy. Odpowiedz Link
rita100 Re: Coś polskiego 04.11.07, 19:06 Ballest, jeśli przyznajesz ze skruchom to znaczy, że się kruszysz i być może zmienisz zdanie krytyczne na pozytywne i optymistyczne. Przyznam, że i pewnie Polaków boli takie myślenie, że na wszystko co Polskie patrzycie krytycznie. A własnie co jak co, ale kultura łączy obyczaje i zbliża ludzi. Odpowiedz Link
ballest Re: Coś polskiego 04.11.07, 19:55 W tym wapadku kultura niue laczy, choc laczyc powinna. Tu sie zaczyna slonski sceptyzm do Polakow, wlasnie jeski o kulture chodzi! Nasze spotkanie z polskom kultura zaczyna sie od niszczenia slonskich nagrobkow, wysadzania w powietrze krypt z mogilami Slonzakow, nowe calkiem nam obce WREDNE i nie godne ludzkosci przeklenstwa, zlodziejstwo i kradzierz jakiego nikt ba Slonsku nie znal, no i traktowanie Slomzakow jako narodu, ktory MUSI na Polakow pracowac. To dla nas polska kultura. Odpowiedz Link
rita100 Re: Coś polskiego 04.11.07, 20:26 Ballest, jak już sobie ulżyłeś i wszystkie nasze grzechy wypisałeś - to Ci powiem, że Niemcy nie są narodem świętym. Mimo wszystko ja im wybaczam i Nigdy Więcej Wojny - takie hasło mieli Niemcy po I wojnie światowej i nie mineło wiele czasu jak szybko zapomnieli, by przystąpić do kolejnej. To przede wszystkim Niemcy muszą zrozumieć , ze wojna jest najgorszym złem. Modlitwa Nalepy pl.youtube.com/watch?v=AGcB_wlvJB4 Odpowiedz Link
ballest Re: Coś polskiego 04.11.07, 20:44 Rita, ale jou nie piszam o Niemcach yno o Slonzakach. To co jou skreslou, to Niemcy nie wiedzom, bo polskich przeklenstw nie znaja, a nie wiem czy wiedza, ze grobowce z ich przodkami w powietrze wysadzane byly. Odpowiedz Link
rita100 Re: Coś polskiego 04.11.07, 22:32 ballest napisał: > Rita, ale jou nie piszam o Niemcach yno o Slonzakach. > To co jou skreslou, to Niemcy nie wiedzom, bo polskich przeklenstw > nie znaja, a nie wiem czy wiedza, ze grobowce z ich przodkami w > powietrze wysadzane byly. Tak sobie tylko dyskutujemy na głos. Odpowiedz Link
annak12 Re: Coś polskiego 04.11.07, 21:30 rita100 napisała: > > Przyznam, że i pewnie Polaków boli takie myślenie, że na wszystko co Polskie > patrzycie krytycznie. Wielu Polaków nie chce nawet słyszeć naszej mowy,chociaż nie narzucamy im jej! Co do muzyki uważam,że jest ponadnarodowa,coś mi się podoba to słucham,obojętnie na jakiej estradzie występuje. Odpowiedz Link
rita100 Re: Coś polskiego 04.11.07, 22:06 Anna, co do muzyki i innej kultury też się zgadzam całkowicie. Ale w dzisiejszej, teraz wolnej Polsce nie można powiedzieć, ze gwara jest prześladowana, wręcz przeciwnie. Problem jest inny, Polacy ją nie rozumią, a jak nie rozumią to odrzucają. Ale też wczuj się w ich sytuację - podam Ci przykład: - noczno godać po warnijsku abo maziursku i bande splytać, faflować, a ziatr bandzie zioł i zioł i bandzie huceć i karnciać sia w komninie aż diobu przidzie i noju pociśnie na sztyry kónty szwata - teroz poziedź Anna - mniarkujesz noju godke? Ciajżko, brok w nij siydzieć i sia łuczyć. Przyznasz , ze to jest ciężkie i ludzie nie mają czasu siedzieć przed komputerem i rozszyfrowywać gware, szukać w słownikach, kiedy mają i swoje problemy i swój język. Mnie nauka gwary dużo czasu zabrała i drugi rok sie uczę i wiem jakie to cieżkie. Teraz trzeba ich zrozumieć. Ale zakazu nie mamy, kto ma ochote, kto chce moze się uczyć. Odpowiedz Link
rita100 Re: Coś polskiego 04.11.07, 22:33 To jest świetne - Breakout pl.youtube.com/watch?v=ScOc03OpVhY Odpowiedz Link
annak12 Re: Coś polskiego 04.11.07, 22:38 rita100 napisała: > Ale w dzisiejszej, teraz wolnej Polsce nie można powiedzieć, ze gwara jest > prześladowana, wręcz przeciwnie Tak mi się wydaje,że to tylko wszystko na papierze,a w rzeczywistości co masz?Wiele osób nas toleruje dopóki mówimy,jak zaczniemy godać,to tracimy,i tu nie chodzi ,że nie rozumie! Rita miarkuję piąte przez dziesiąte,ale w necie można liczyć na tuplikowanie,jeśli ktoś pisze gwarą,to albo ta sama osoba przetłumaczy albo inny internauta. Takich przykładów Rita jest wiele "- To, co mnie najbardziej denerwuje w Ślązakach - mówi Zbyszek - to właśnie ich gwara. To, co słychać na ulicach w małych miastach Śląska, przyprawia mnie o mdłości, a najgorzej jest, kiedy epatuje tym telewizja." Odpowiedz Link
ballest Re: Coś polskiego 04.11.07, 23:03 Anienko, a my godomy po slonsku jak przykarujemy na besuch, juz yno skuli tego, zeby Goroli nerwowac;) Odpowiedz Link
szwager_z_laband Re: Coś polskiego 05.11.07, 10:03 jak jo suysza te a i e ze haczykami to mie jasny pieron szczylo - niyciyrpia tego jak ognia:) Odpowiedz Link
ballest Re: Coś polskiego 05.11.07, 13:17 My takou godka z "eun" i "oun" z tymi haczykami nazywomy przeciskaniem po polsku, czytej gorolsku;) Odpowiedz Link
annak12 Re: Coś polskiego 05.11.07, 14:13 Widzisz Rita,to idzie w obydwie strony:))mi tam te ogonki niy przeszkadzajom,kożdy moł swoja godka i kozdygo cza szanować. Odpowiedz Link
ballest Re: Coś polskiego 05.11.07, 14:17 Chcesz nom pedziec, ze Tysz tak piec umiesz, jak te co tak przeciskajom? Wiysz mnie te pienie nie szteruje, yno jak Slonzoki, czy slonzoczki to robiom, to mnie to wkurzou. Odpowiedz Link
annak12 Re: Coś polskiego 05.11.07, 14:35 dobrze jest znać jynzyki obce,i niy zapomnieć o tym ,kim se jest,kaj jest swoje miejsce Odpowiedz Link
ballest Re: Coś polskiego, albo pieronym cwanou! 05.11.07, 18:41 Tys je gorszou jak KOTKA, zawsze na 4 nogi slecisz! ;) Odpowiedz Link
szwager_z_laband Re: Coś polskiego, albo pieronym cwanou! 05.11.07, 19:34 niy spiywali to TSA o tyj kocicy? :)) Odpowiedz Link
rita100 Re: Coś polskiego 05.11.07, 19:41 szwager_z_laband napisał: > jak jo suysza te a i e ze haczykami to mie jasny pieron szczylo - > niyciyrpia tego jak ognia:) Laband, pamientasz piosenke Czerwonych Gitar.... ja dla ciebie byłem gotów kilo wiśni zjem z pestkami ;)))) Dobra, nie bede uzywać 'ą' ani 'ę' ;)))) pl.youtube.com/watch?v=2eiLNf7KSzg Odpowiedz Link
rita100 Re: Coś polskiego 05.11.07, 19:35 annak12 napisała: > Takich przykładów Rita jest wiele > "- To, co mnie najbardziej denerwuje w Ślązakach - mówi Zbyszek - to właśnie ich gwara. To, co słychać na ulicach w małych miastach Śląska, przyprawia mnie o mdłości, a najgorzej jest, kiedy epatuje tym telewizja." Ana, proszę cie, nie przejmuj się jakimś tam Zbyniem. I tacy ludzie muszą być, tak przecież jest świat stworzony, czy jest możliwe , zeby takich ludzi nie było ? Ale jakbyśmy sie nimi przejmowali to do niczego nie dojdziemy. Róbmy swoje i starajmy się by taki Zbynio kiedyś zmienił zdanie. Nie ma co sie obrażać na człowieka inaczej myślącego. Z czasem może się okazać , że symboliczny Zbynio sam przy gorzałeczce zatańczy i zaśpiewa sloonskie 'Skubaczki' - jeden ze sloonskich przebojów tego Forum. Mówisz, ze ludzie źle odbierają gware - też nie wszyscy. Wygodniej się posługiwać jajzykiem polskim, bo wszyscy rozumio. Trudno iśc np. na policję i zgłaszac przestepstwo w gwarze, której policmon nie zrozumie. Tak też było i za czasów niemieckich. Ale i taki wypadek zdarzył się ponoć w Chorzowie w czasie zawalenia sie pamietnego dachu. Głosno było o tym, jak tłumaczył Sloonzak co sie stało, a nikt go nie rozumiał i nie mogli udzielić pierwszej pomocy. Pamiętaj, ze Slonzacy wcale lepiej gwarowo nie byli traktowanie przez Niemców. Trzeba sie z tym przyzwyczaić i żyć i ciagnąć ją w przyszłość. Odpowiedz Link
ballest Re: Coś polskiego 05.11.07, 19:37 Rita a fto ci pedziou, ze byli gorzi traktowani przez Niemcow? Odpowiedz Link
rita100 Re: Coś polskiego 06.11.07, 19:40 jak pieknie przebiega współpraca międzynarodowa ;)))) Odpowiedz Link
rita100 Re: Coś polskiego 06.11.07, 23:22 pl.youtube.com/watch?v=vQvOolQ_GXs Dobranoc, oczka zmróż Odpowiedz Link
rita100 Re: Coś polskiego 07.11.07, 19:27 Witam pianknie w tym uroczystym, świątecznym i festowym dniu. Odpowiedz Link
rita100 Re: Coś polskiego 09.11.07, 19:29 mysle o czyms takim polskim, takim pięknym i myśle, ze wymyśle Tymczasem dzień dobry powiem Odpowiedz Link
ballest Re: Coś polskiego 09.11.07, 23:23 Myslisz o fajnych rzeczach co Polska potrafi? Odpowiedz Link
rita100 Re: Coś polskiego 11.11.07, 16:48 Potrafi wiele rzeczy a teraz właśnie się skończyła projekcja w tv jedynka film "Pan Tadeusz" Litwo ojczyzno moja...... Odpowiedz Link
alladyn15 Re: Coś polskiego 11.11.07, 18:15 Jestes pewna Rita,ze w sercu sa struny?Wpatrywalem sie w zdjecie i widzialem tylko zawory i komory jak rowniez przedsionki. Zero strun. Czy mozna umrzec na rozstrojone struny w sercu? Jestem muzykiem i wal do mnie smialo. Odpowiedz Link
rita100 Re: Coś polskiego 11.11.07, 18:25 Jak by na to patrzeć to struny gdzieś są w organizmie, jak nie w sercu to w duszy. Można na serce patrzeć jak na autonomie, ale też patrzy się inaczej. O umieraniu się nie myśli, ono samo przychodzi czy chcesz czy nie chcesz. Ale bardziej na roztrojenie nerwowe niż roztrojenie strun w sercu. Jak jesteś muzykiem to na czym najczesciej grasz ? Michał Bajor jest tym piosenkarzem, który umie grać na strunach duszy. pl.youtube.com/watch?v=_VPWhUqPuj8 Odpowiedz Link
ballest Re: Coś polskiego 11.11.07, 18:39 Rita, Ty dzisiaj romantycznie nastawiona jestes! Odpowiedz Link
rita100 Re: Coś polskiego 11.11.07, 23:18 Kurcze, sąsiadce zepsuł się telewizor i przyszła do mnie..... Ja to mam szczęście.... że w tym momencie żyć mi przyszło w kraju nad Wisła ja to mam szczęście pl.youtube.com/watch?v=9U4K0BfJ01k Odpowiedz Link
rita100 Re: Coś polskiego 12.11.07, 19:33 Zapomniałam się przywitać :) O cześć Wam Panowie....... :) to z piosenki Odpowiedz Link
rita100 Re: Coś polskiego 13.11.07, 19:37 Czołem Mości Dobrodzieje, ród Polanów kłania się nisko czapką pod same nogi panów dobrodziejów ;)))) Polanie od pól, które nas wyżywiły ;))) Odpowiedz Link
ballest Re: Coś polskiego 13.11.07, 19:42 Rod Slonzakow cieszy sie, ze Polanie wiedza kto ich dobrodziejem byl i jest;) Odpowiedz Link
rita100 Re: Coś polskiego 13.11.07, 19:45 Mocium Panie , my Polanie, z kraineczki Wiślan, Mazowsze, Kujawy , Pomorze i Slęzan :) Witom wos psianknie Odpowiedz Link
rita100 Re: Coś polskiego 13.11.07, 20:18 Małopolska tez nie jest Polska ? Dawniej, dawniej, dawniej i to nie jest bajka Polanie nazywała się kraina też Slęzan. To pisze w Angorze. Tłumaczo etymologię nazwy Polan. Odpowiedz Link
szwager_z_laband Re: Coś polskiego 13.11.07, 20:20 bou taki epizod we polskyj geszichcie ze polski krol miou cos do pedzynia i aze pod Bambergym, ale to bou ino mauy konsek geszichty. Rita Slonsk i Polska do siebie niy pasujom. Odpowiedz Link
rita100 Re: Coś polskiego 13.11.07, 20:24 I to jest bardzo przykre, bo to wywołuje konflikt, ale trzeba sie z tym pogodzić. Odpowiedz Link
szwager_z_laband Re: Coś polskiego 13.11.07, 20:31 jo niy widza w tym nic przikrego, jo ajnfach je tolerancyjny Odpowiedz Link
rita100 Re: Coś polskiego 14.11.07, 19:45 Róznie można tłumaczyć tolerancje i różnie jest z tolerancją. Zycie najczęściej pokazuje, ze nie jest tak pięknie z nią. Mimo wszystko jakkolwiek jest - życie jest piękne :) Odpowiedz Link