Dodaj do ulubionych

Coś polskiego

03.11.07, 23:44
przyznajcie, ze drgają wam struny serca

pl.youtube.com/watch?v=XmRTsI3zOtE
dobranoc
Obserwuj wątek
    • szwager_z_laband Re: Coś polskiego 04.11.07, 09:34
      Rita on je ze Slonka

Ale prziznom sie ze jo za nim niy przepadom jako piosynkarzym
      • hanys_hans Re: Coś polskiego 04.11.07, 09:55
        pl.wikipedia.org/wiki/Micha%C5%82_Bajor
        • szmiejka Re: Coś polskiego 04.11.07, 10:00
          Czy to co On śpiewa to jest pop? Bo moim zdaniem on się nadaje do opery a nie do
          popkultury. W popkulturze jest symbolem kiczu jak Rubik.
          • szwager_z_laband Re: Coś polskiego 04.11.07, 10:03
            u mie je on zaszufladkowany pod poezjom spiywanom i piosynkom
            aktorskom:)
            • szmiejka Re: Coś polskiego 04.11.07, 10:04
              To tak jak Michał Żebrowski
          • socer-schlesier Re: Coś polskiego 04.11.07, 10:09
            Dyskwalifikuje go Festiwal Piosenki Radzieckiej.
            • szwager_z_laband Re: Coś polskiego 04.11.07, 10:20
              no i to ze sie do slonskosci niy prziznowo
              • socer-schlesier Re: Coś polskiego 04.11.07, 10:42
                Bo to przyszywany Slazak,syn Ryszarda.
                • ballest Re: Coś polskiego 04.11.07, 11:00
                  Syn Richarda, by mogup sztimowac, ale Glucholazy, tam przeca wszyscy
                  wyjechali.
              • hanys_hans Re: Coś polskiego 04.11.07, 10:56
                szwager_z_laband napisał:

> no i to ze sie do slonskosci niy prziznowo

ryszawe to jusz take soom z natury...
                • szmiejka Re: Coś polskiego 04.11.07, 11:00
                  jakie?
                • rita100 Re: Coś polskiego 04.11.07, 14:42
                  hanys_hans napisał:

> ryszawe to jusz take soom z natury...
                  >
                  jak Was szturchnę w kosteczke ;))) Wyszukujecie u Bajora negatywów, a wczuć się
                  w pieśń nie możecie. Zimny kubeł wody zara wyleję na wasze główeczki pełne
                  szpetnych myśli.

Ryszawy - hehe, ryszawy włosy wam przeszkadzają, bajabongo puszczacie ;))))A to
                  nie oznacza , ze jest fałszywy tylko ma dwie dusze, nie wiem czy czasami nie
                  skłócone ze sobą.
                  Socer, nic z tego że śpiewał w Piosence Radzieckiej....to nie przekreśla jego
                  talent.

"Jestem po trosze Michałem, po trosze Bajorem. Przyzwyczaiłem sie do tego, że
                  jest we mnie dwóch. Zawsze grały we mnie dwie postaci, dwie dusze. Gotowy do
                  pracy, podróży, poznawania nowych ludzi, zdobywania schodów. Zimny i goracy. To
                  w moim zawodzie często pomaga, ale czasami-zwłaszcza prywatnie-przeszkadza."
      • rita100 Re: Coś polskiego 04.11.07, 14:35

> Rita on je ze Slonka
        >
        > Ale prziznom sie ze jo za nim niy przepadom jako piosynkarzym

Jest z Opola, ale czy artysta tego typu, musi myśleć tylko o Slonsku. Słuchałes
        tej piosenki, dosłyszałeś się jego wrażliwości. Nie każda piosenka mi się
        podoba, ale ta w szególności jakos drga w uszach.
        Słyszysz ? Puśc jeszcze raz i nie myśl o Slonsku, bo ta pieśń całkiem innymi
        strunami gra. To nie boks, to nie wojna, to nie nienawiśc to coś co gra w duszy
        tak Niemca, Polaka, Czecha,....... to jest cząstka człowieczeństwa.

"Ze strzępów radości powszednich los swój tkasz
        z tęsknoty, otuchy, nadziei, układasz swój świat"
        • rita100 Re: Coś polskiego 04.11.07, 14:45
          Ze strzępów radości powszednich los swój tkasz
          z tęsknoty, otuchy, nadziei, układasz swój świat
          w swym mieście, z domami bez pięter
          grasz z czartem o niebo w tym piekle,
          które Bóg, wyprawił nam.

Odpłynąć stąd chciałem na zawsze, w siną dal
          gdzie życie jaśniejsze, bogatsze
          ktoś chciałby mi dać,
          Znikałem sto razy bez wieści
          by wracać do srebrnej poezji
          ciepła rąk i spojrzeń twych

Nie chcę więcej, twoje serce do życia wystarczy
          Twoje serce, co zagrzewa do walki o każdy dzień
          Twoje serce, które cierpi i kocha namiętnie,
          które bije, coraz prędzej, goręcej.
          W zgryzocie pasma zbyt chudych dni
          twe fortissimo serdeczne brzmi
          głośniej wciąż, mocniej wciąż.

pl.youtube.com/watch?v=XmRTsI3zOtE
          • rita100 Re: Coś polskiego 04.11.07, 14:46
            A waszym zdaniem, oprócz kiełbasy i wódki to co można znaleźć takiego polskiego ?
            • rita100 Re: Coś polskiego 04.11.07, 18:51
              I następna wielka artystka, Edyta Geppert - no już chyba nic jej nie zarzucicie :)
              pl.youtube.com/watch?v=N_OxFhyprhs
              Koń jaki jest widać i słychać.
              • gryfny Re: Coś polskiego 04.11.07, 18:56
                do Edytki bych dociep:A M Jopek i Hanna Banaszek,maja artystycze
                dusze i slowika w gardle
                • rita100 Re: Coś polskiego 04.11.07, 19:00
                  gryfny napisał:

> do Edytki bych dociep:A M Jopek i Hanna Banaszek,maja artystycze
                  > dusze i slowika w gardle

Ale jednak Edytka, wyróznia się najbardziej.
              • ballest Re: Coś polskiego 04.11.07, 18:58
                Rita, muszam przyznac ze wielkom skruchom, ze Slonzok, na wszystko
                co z Polski do nos przidzie, patrzy bardzo krytycznie (Tys je
                wyjontkiem - Riciuniu)
                Nie dziw sie , ze my tak reagujemy.
                • rita100 Re: Coś polskiego 04.11.07, 19:06
                  Ballest, jeśli przyznajesz ze skruchom to znaczy, że się kruszysz i być może
                  zmienisz zdanie krytyczne na pozytywne i optymistyczne.
                  Przyznam, że i pewnie Polaków boli takie myślenie, że na wszystko co Polskie
                  patrzycie krytycznie. A własnie co jak co, ale kultura łączy obyczaje i zbliża
                  ludzi.
                  • ballest Re: Coś polskiego 04.11.07, 19:55
                    W tym wapadku kultura niue laczy, choc laczyc powinna.
                    Tu sie zaczyna slonski sceptyzm do Polakow, wlasnie jeski o kulture
                    chodzi!
                    Nasze spotkanie z polskom kultura zaczyna sie od niszczenia
                    slonskich nagrobkow, wysadzania w powietrze krypt z mogilami
                    Slonzakow, nowe calkiem nam obce WREDNE i nie godne ludzkosci
                    przeklenstwa, zlodziejstwo i kradzierz jakiego nikt ba Slonsku nie
                    znal, no i traktowanie Slomzakow jako narodu, ktory MUSI na Polakow
                    pracowac.
                    To dla nas polska kultura.
                    • rita100 Re: Coś polskiego 04.11.07, 20:26
                      Ballest, jak już sobie ulżyłeś i wszystkie nasze grzechy wypisałeś - to Ci
                      powiem, że Niemcy nie są narodem świętym. Mimo wszystko ja im wybaczam i Nigdy
                      Więcej Wojny - takie hasło mieli Niemcy po I wojnie światowej i nie mineło wiele
                      czasu jak szybko zapomnieli, by przystąpić do kolejnej. To przede wszystkim
                      Niemcy muszą zrozumieć , ze wojna jest najgorszym złem.

Modlitwa Nalepy
                      pl.youtube.com/watch?v=AGcB_wlvJB4
                      • ballest Re: Coś polskiego 04.11.07, 20:44
                        Rita, ale jou nie piszam o Niemcach yno o Slonzakach.
                        To co jou skreslou, to Niemcy nie wiedzom, bo polskich przeklenstw
                        nie znaja, a nie wiem czy wiedza, ze grobowce z ich przodkami w
                        powietrze wysadzane byly.
                        • rita100 Re: Coś polskiego 04.11.07, 22:32
                          ballest napisał:

> Rita, ale jou nie piszam o Niemcach yno o Slonzakach.
                          > To co jou skreslou, to Niemcy nie wiedzom, bo polskich przeklenstw
                          > nie znaja, a nie wiem czy wiedza, ze grobowce z ich przodkami w
                          > powietrze wysadzane byly.

Tak sobie tylko dyskutujemy na głos.
                          • ballest Re: Coś polskiego 04.11.07, 22:34
                            ;) wiym uo tym, ze to je yno dyskusja!
                  • annak12 Re: Coś polskiego 04.11.07, 21:30
                    rita100 napisała:

>
                    > Przyznam, że i pewnie Polaków boli takie myślenie, że na wszystko co Polskie
                    > patrzycie krytycznie.

Wielu Polaków nie chce nawet słyszeć naszej mowy,chociaż nie narzucamy im jej!
                    Co do muzyki uważam,że jest ponadnarodowa,coś mi się podoba to słucham,obojętnie
                    na jakiej estradzie występuje.
                    • rita100 Re: Coś polskiego 04.11.07, 22:06
                      Anna, co do muzyki i innej kultury też się zgadzam całkowicie.
                      Ale w dzisiejszej, teraz wolnej Polsce nie można powiedzieć, ze gwara jest
                      prześladowana, wręcz przeciwnie. Problem jest inny, Polacy ją nie rozumią, a jak
                      nie rozumią to odrzucają. Ale też wczuj się w ich sytuację - podam Ci przykład:
                      - noczno godać po warnijsku abo maziursku i bande splytać, faflować, a ziatr
                      bandzie zioł i zioł i bandzie huceć i karnciać sia w komninie aż diobu przidzie
                      i noju pociśnie na sztyry kónty szwata - teroz poziedź Anna - mniarkujesz noju
                      godke?

Ciajżko, brok w nij siydzieć i sia łuczyć.

Przyznasz , ze to jest ciężkie i ludzie nie mają czasu siedzieć przed komputerem
                      i rozszyfrowywać gware, szukać w słownikach, kiedy mają i swoje problemy i swój
                      język. Mnie nauka gwary dużo czasu zabrała i drugi rok sie uczę i wiem jakie to
                      cieżkie. Teraz trzeba ich zrozumieć. Ale zakazu nie mamy, kto ma ochote, kto
                      chce moze się uczyć.
                      • rita100 Re: Coś polskiego 04.11.07, 22:33
                        To jest świetne - Breakout
                        pl.youtube.com/watch?v=ScOc03OpVhY
                      • annak12 Re: Coś polskiego 04.11.07, 22:38
                        rita100 napisała:

> Ale w dzisiejszej, teraz wolnej Polsce nie można powiedzieć, ze gwara jest
                        > prześladowana, wręcz przeciwnie

Tak mi się wydaje,że to tylko wszystko na papierze,a w rzeczywistości co
                        masz?Wiele osób nas toleruje dopóki mówimy,jak zaczniemy godać,to tracimy,i tu
                        nie chodzi ,że nie rozumie!

Rita miarkuję piąte przez dziesiąte,ale w necie można liczyć na
                        tuplikowanie,jeśli ktoś pisze gwarą,to albo ta sama osoba przetłumaczy albo inny
                        internauta.

Takich przykładów Rita jest wiele
                        "- To, co mnie najbardziej denerwuje w Ślązakach - mówi Zbyszek - to właśnie ich
                        gwara. To, co słychać na ulicach w małych miastach Śląska, przyprawia mnie o
                        mdłości, a najgorzej jest, kiedy epatuje tym telewizja."
                        • ballest Re: Coś polskiego 04.11.07, 23:03
                          Anienko, a my godomy po slonsku jak przykarujemy na besuch, juz yno
                          skuli tego, zeby Goroli nerwowac;)
                          • szwager_z_laband Re: Coś polskiego 05.11.07, 10:03
                            jak jo suysza te a i e ze haczykami to mie jasny pieron szczylo -
                            niyciyrpia tego jak ognia:)
                            • ballest Re: Coś polskiego 05.11.07, 13:17
                              My takou godka z "eun" i "oun" z tymi haczykami nazywomy
                              przeciskaniem po polsku, czytej gorolsku;)
                            • annak12 Re: Coś polskiego 05.11.07, 14:13
                              Widzisz Rita,to idzie w obydwie strony:))mi tam te ogonki niy
                              przeszkadzajom,kożdy moł swoja godka i kozdygo cza szanować.
                              • ballest Re: Coś polskiego 05.11.07, 14:17
                                Chcesz nom pedziec, ze Tysz tak piec umiesz, jak te co tak
                                przeciskajom?
                                Wiysz mnie te pienie nie szteruje, yno jak Slonzoki, czy slonzoczki
                                to robiom, to mnie to wkurzou.
                                • annak12 Re: Coś polskiego 05.11.07, 14:35
                                  dobrze jest znać jynzyki obce,i niy zapomnieć o tym ,kim se jest,kaj jest swoje
                                  miejsce
                                  • ballest Re: Coś polskiego, albo pieronym cwanou! 05.11.07, 18:41
                                    Tys je gorszou jak KOTKA, zawsze na 4 nogi slecisz!
                                    ;)
                                    • szwager_z_laband Re: Coś polskiego, albo pieronym cwanou! 05.11.07, 19:34
                                      niy spiywali to TSA o tyj kocicy?

:))
                            • rita100 Re: Coś polskiego 05.11.07, 19:41

> jak jo suysza te a i e ze haczykami to mie jasny pieron szczylo -
                              > niyciyrpia tego jak ognia:)

Laband, pamientasz piosenke Czerwonych Gitar.... ja dla ciebie byłem gotów kilo
                              wiśni zjem z pestkami ;)))) Dobra, nie bede uzywać 'ą' ani 'ę' ;))))
                              pl.youtube.com/watch?v=2eiLNf7KSzg
                        • rita100 Re: Coś polskiego 05.11.07, 19:35
                          annak12 napisała:

> Takich przykładów Rita jest wiele
                          > "- To, co mnie najbardziej denerwuje w Ślązakach - mówi Zbyszek - to właśnie
                          ich gwara. To, co słychać na ulicach w małych miastach Śląska, przyprawia mnie o
                          mdłości, a najgorzej jest, kiedy epatuje tym telewizja."

Ana, proszę cie, nie przejmuj się jakimś tam Zbyniem.
                          I tacy ludzie muszą być, tak przecież jest świat stworzony, czy jest możliwe ,
                          zeby takich ludzi nie było ? Ale jakbyśmy sie nimi przejmowali to do niczego nie
                          dojdziemy. Róbmy swoje i starajmy się by taki Zbynio kiedyś zmienił zdanie. Nie
                          ma co sie obrażać na człowieka inaczej myślącego. Z czasem może się okazać , że
                          symboliczny Zbynio sam przy gorzałeczce zatańczy i zaśpiewa sloonskie
                          'Skubaczki' - jeden ze sloonskich przebojów tego Forum.
                          Mówisz, ze ludzie źle odbierają gware - też nie wszyscy. Wygodniej się
                          posługiwać jajzykiem polskim, bo wszyscy rozumio. Trudno iśc np. na policję i
                          zgłaszac przestepstwo w gwarze, której policmon nie zrozumie. Tak też było i za
                          czasów niemieckich. Ale i taki wypadek zdarzył się ponoć w Chorzowie w czasie
                          zawalenia sie pamietnego dachu. Głosno było o tym, jak tłumaczył Sloonzak co sie
                          stało, a nikt go nie rozumiał i nie mogli udzielić pierwszej pomocy. Pamiętaj,
                          ze Slonzacy wcale lepiej gwarowo nie byli traktowanie przez Niemców. Trzeba sie
                          z tym przyzwyczaić i żyć i ciagnąć ją w przyszłość.
                          • ballest Re: Coś polskiego 05.11.07, 19:37
                            Rita a fto ci pedziou, ze byli gorzi traktowani przez Niemcow?
                            • rita100 Re: Coś polskiego 05.11.07, 19:42
                              hehe, to Ci powiedza już Slonzacy.
                              • rita100 Re: Coś polskiego 06.11.07, 19:28
                                Dzień Dobry
                                • ballest Re: Coś polskiego 06.11.07, 19:39
                                  Guten Abend;)
                                  • rita100 Re: Coś polskiego 06.11.07, 19:40
                                    jak pieknie przebiega współpraca międzynarodowa ;))))
                                    • ballest Re: Coś polskiego 06.11.07, 20:03
                                      Bueno Note;)
                                      • rita100 Re: Coś polskiego 06.11.07, 23:22
                                        pl.youtube.com/watch?v=vQvOolQ_GXs
                                        Dobranoc, oczka zmróż
                                        • ballest Re: Coś slonskego 07.11.07, 06:19
                                          Moin, moin
                                          • rita100 Re: Coś polskiego 07.11.07, 19:27
                                            Witam pianknie w tym uroczystym, świątecznym i festowym dniu.
                                            • rita100 Re: Coś polskiego 09.11.07, 19:29
                                              mysle o czyms takim polskim, takim pięknym i myśle, ze wymyśle
                                              Tymczasem dzień dobry powiem
                                              • ballest Re: Coś polskiego 09.11.07, 23:23
                                                Myslisz o fajnych rzeczach co Polska potrafi?
                                                • rita100 Re: Coś polskiego 11.11.07, 16:48
                                                  Potrafi wiele rzeczy
                                                  a teraz właśnie się skończyła projekcja w tv jedynka film "Pan Tadeusz"
                                                  Litwo ojczyzno moja......
                                                  • rita100 Re: Coś polskiego 11.11.07, 17:35
                                                    pl.youtube.com/watch?v=-AbfaWbmygw
                                                  • alladyn15 Re: Coś polskiego 11.11.07, 18:15
                                                    Jestes pewna Rita,ze w sercu sa struny?Wpatrywalem sie w zdjecie i
                                                    widzialem tylko zawory i komory jak rowniez przedsionki.
                                                    Zero strun.
                                                    Czy mozna umrzec na rozstrojone struny w sercu?

Jestem muzykiem i wal do mnie smialo.
                                                  • rita100 Re: Coś polskiego 11.11.07, 18:25
                                                    Jak by na to patrzeć to struny gdzieś są w organizmie, jak nie w sercu to w
                                                    duszy. Można na serce patrzeć jak na autonomie, ale też patrzy się inaczej. O
                                                    umieraniu się nie myśli, ono samo przychodzi czy chcesz czy nie chcesz. Ale
                                                    bardziej na roztrojenie nerwowe niż roztrojenie strun w sercu. Jak jesteś
                                                    muzykiem to na czym najczesciej grasz ?
                                                    Michał Bajor jest tym piosenkarzem, który umie grać na strunach duszy.
                                                    pl.youtube.com/watch?v=_VPWhUqPuj8
                                                  • ballest Re: Coś polskiego 11.11.07, 18:39
                                                    Rita, Ty dzisiaj romantycznie nastawiona jestes!
                                                  • rita100 Re: Coś polskiego 11.11.07, 18:42
                                                    Bo to takie polskie.... :)
                                                  • rita100 Re: Coś polskiego 11.11.07, 23:18
                                                    Kurcze, sąsiadce zepsuł się telewizor i przyszła do mnie.....
                                                    Ja to mam szczęście....
                                                    że w tym momencie
                                                    żyć mi przyszło w kraju nad Wisła
                                                    ja to mam szczęście
                                                    pl.youtube.com/watch?v=9U4K0BfJ01k
                                                  • rita100 Re: Coś polskiego 12.11.07, 19:33
                                                    Zapomniałam się przywitać :)
                                                    O cześć Wam Panowie.......
                                                    :)
                                                    to z piosenki
                                                  • rita100 Re: Coś polskiego 13.11.07, 19:37
                                                    Czołem Mości Dobrodzieje, ród Polanów kłania się nisko czapką pod same nogi
                                                    panów dobrodziejów ;)))) Polanie od pól, które nas wyżywiły ;)))
                                                  • ballest Re: Coś polskiego 13.11.07, 19:42
                                                    Rod Slonzakow cieszy sie, ze Polanie wiedza kto ich dobrodziejem byl i jest;)
                                                  • rita100 Re: Coś polskiego 13.11.07, 19:45
                                                    Mocium Panie , my Polanie, z kraineczki Wiślan,
                                                    Mazowsze, Kujawy , Pomorze i Slęzan :)
                                                    Witom wos psianknie
                                                  • szwager_z_laband Re: Coś polskiego 13.11.07, 19:46
                                                    niy Rita, Slonsk to niy je Polska
                                                  • rita100 Re: Coś polskiego 13.11.07, 20:18
                                                    Małopolska tez nie jest Polska ?

Dawniej, dawniej, dawniej i to nie jest bajka Polanie nazywała się kraina też
                                                    Slęzan. To pisze w Angorze. Tłumaczo etymologię nazwy Polan.
                                                  • szwager_z_laband Re: Coś polskiego 13.11.07, 20:20
                                                    bou taki epizod we polskyj geszichcie ze polski krol miou cos do
                                                    pedzynia i aze pod Bambergym, ale to bou ino mauy konsek geszichty.
                                                    Rita Slonsk i Polska do siebie niy pasujom.
                                                  • rita100 Re: Coś polskiego 13.11.07, 20:24
                                                    I to jest bardzo przykre, bo to wywołuje konflikt, ale trzeba sie z tym pogodzić.
                                                  • szwager_z_laband Re: Coś polskiego 13.11.07, 20:31
                                                    jo niy widza w tym nic przikrego, jo ajnfach je tolerancyjny
                                                  • rita100 Re: Coś polskiego 14.11.07, 19:45
                                                    Róznie można tłumaczyć tolerancje i różnie jest z tolerancją.
                                                    Zycie najczęściej pokazuje, ze nie jest tak pięknie z nią.
                                                    Mimo wszystko jakkolwiek jest - życie jest piękne :)
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka