socer-schlesier 08.01.08, 17:51 Dzisiaj na ZDF o godz.20.15 leci Meine Heimat-Deine Heimat. Odpowiedz Link Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
gryfny Re: Dzisiaj.,tyz 08.01.08, 18:13 z prozy zycia:polskie opiekunki-pielegniarki www.zdf.de/ZDFde/inhalt/7/0,1872,7139175,00.html Odpowiedz Link
gryfny Re: Dzisiaj.,tyz 08.01.08, 18:15 z histori: www.arte.tv/de/woche/244,broadcastingNum=817269,day=4,week=2,year=2008.html Odpowiedz Link
rita100 Re: Dzisiaj.,tyz 08.01.08, 21:11 Ale bardzo ładne krajobrazy pokazali, no i pełno remontowanych zamków, pałaców , dworów. A więc dobrze jest. Odpowiedz Link
rita100 Re: Dzisiaj.,tyz 08.01.08, 21:18 Szkoda, że nie rozumiałam, ale największą niespodzianką bylo pokazanie tych miniaturowych pieców kaflowych, które robią furrore wśród niemieckich turystów. Piękna rzecz, przypominająca prawdziwy piec,a w środku pali się maluśka świeczka imitująca ogień w piecu. Pokazywali też rózne miasta, a w nich życie. Zauważyliście, że wszystkie prawie obiekty są remontowane, mają swoich właścicieli, którzy przywracają blask tym zabytkom. Z kamerą byli tez w Nartach w posiadłości Agnes, ale dialogu już nie zrozumiałam. Dobrze, że tym ludziom w Niemczech pokazują ich dawną mała ojczyznę. Odpowiedz Link
alladyn15 Re: Dzisiaj.,tyz 08.01.08, 21:48 Piece kaflowe...brrr,calkowicie antynastolatkowe. Trzeba wybrac popiol,wyniesc.Narabac drzewa na podpalke i przyniesc z weglem.Zaladowac czesc tego w te piekne kafle i czekac az sie rozpali.Calosc zajmowala okolo 30 minut.Wiecie co ten okres niebiegania po podworku znaczyl dla nastolatka?Byl synonimem niewolnictwa,tak wlasnie! Odpowiedz Link
cirano Re: Wtedy, Alladyn 09.01.08, 12:57 Zmarzla ci d..., tos pilnowol uognia. Jo miol za bajtla pszinajmnij 3 do obrobki w zima i chwolylimy je bo buda bola cieplo i na drugi jeszcze dziyn Odpowiedz Link
rita100 Re: Dzisiaj.,tyz 09.01.08, 20:01 alladyn15 napisał: > Piece kaflowe...brrr,calkowicie antynastolatkowe. Ale w tych piecach tylko wymienia się świeczkę. Tak więc sie nie napracujesz zbytnio i swoich czystych rąk nie pobrudzisz Odpowiedz Link
socer-schlesier Re: Dzisiaj.,tyz 08.01.08, 21:49 rita100 napisała: Zauważyliście, że wszystkie prawie obiekty są remontowane, mają swoich właścicieli, którzy przywracają blask tym zabytkom. Tak, tylko ze to wszystko warszawka wykupuje. Odpowiedz Link
rita100 Re: Dzisiaj.,tyz 09.01.08, 20:03 socer-schlesier napisał: > rita100 napisała: > > Zauważyliście, że wszystkie prawie obiekty są remontowane, mają swoich > właścicieli, którzy przywracają blask tym zabytkom. > > Tak, tylko ze to wszystko warszawka wykupuje. hahaha Socer, najważniejsze, ze jest właściciel, a pańskie oko konia tuczy. Każdy może kupić, kto ma pieniądze. Chyba nie spodziewałeś się , że obiekty zostaną zwrócone. Wojna zmieniła świat i właścicieli. Odpowiedz Link
rita100 Re: Dzisiaj.,tyz 09.01.08, 20:06 socer-schlesier napisał: > rita100 napisała: > > Zauważyliście, że wszystkie prawie obiekty są remontowane, mają swoich > właścicieli, którzy przywracają blask tym zabytkom. > > Tak, tylko ze to wszystko warszawka wykupuje. Socer, nie dziel, kiedy wszyscy jesteśmy Europejczykami ;)))))) Przecież chcemy wszyscy żyć w zgodzie. Odpowiedz Link
ballest Re: Dzisiaj.,tyz 09.01.08, 20:44 Rita, oko sie cieszy, jak Elk widzialem i to przepiekne muzeum, cieszy mnie, ze to niemieckie muzeum tak chetnie Polacy odwiedzaja. Elczanie bardzo dobrze po niemiecku mowili, cieszy mnie, jak widza taka wielokulturowosc. Odpowiedz Link
rita100 Re: Dzisiaj.,tyz 09.01.08, 23:13 Gdyby nie Agnes i pretensje do majatków, współpraca jeszcze by lepiej przebiegała. Bo z jednej strony Niemcy zostali wyrzuceni, a z drugiej gdzie się mieli podziać Polacy również wyrzuceni ? Obydwa ten narody łączy cierpienie. Bo czy wyobrażasz sobie wyrzuconych Polaków z ich ziemi ( a mieli wybór, albo Sybir albo na zachód), ktorzy siedzieli po długiej podrózy w wagonach towarowych na stacji, a tam im powiedzieli bierzcie co chcecie, zajmujcie domy. Co mieli biedacy zrobić ? Odpowiedz Link
rita100 Re: Dzisiaj.,tyz 10.01.08, 21:29 Wielka radość gości, ze wszyscy się zgadzają z tym stwierdzeniem obopólnej krzywdy. Odpowiedz Link
ballest ELK 08.01.08, 21:50 Naprawde pieknie odnowione miasto, ale nie wiedzialem ze tam tyle Niemcow mieszka. Odpowiedz Link
rita100 Re: ELK 09.01.08, 20:05 Nikt nie broni przyjeżdzać Niemcom i osiedlać sie. Tylko zobacz sam, coraz mniej Niemców w samych Niemczech. A wszyscy jesteśmy Europejczykami ! Odpowiedz Link
alladyn15 Re: ELK 11.01.08, 01:33 Madre slowa Rita,madre. Kiedy bylem w okresie przed-europejskim,tez tak do mnie pisalas. Szanuje Cie za to,bardzo. Wybaczam Ci nawet,ze wszystkie moje ksiazki po albansku wywalilas,doslownie, na nie czytajacych pozarcie. Sluchaj dziecko,dalej masz te iskierke w oku?Swiatlo dziwnie sie odbija od czegos sztucznego. Sie nie lam i pisz o Niemcach czesciej.Lubie czytac Twoje pisanie. Odpowiedz Link
socer-schlesier Re: ELK 11.01.08, 10:36 rita 100 napisala: Gdyby nie Agnes i pretensje do majatków, współpraca jeszcze by lepiej przebiegała. Wiesz rita 100 staram sie Ciebie zrozumiec, no ale to chyba jeszcze nie ta "pora" dla mnie. Po prostu trudno mi jeszcze na dzien dzisiejszy zaakceptowac to bezprawie komunistyczne,gdzie w tamtych czasach dla Polakow to bylo "normalka". Wedlug Ciebie dzisiaj Polacy starajacy sie o "swoje" np. na Ukrainie czy tez na Litwie robia to bezprawnie? Odpowiedz Link
rita100 Re: ELK 11.01.08, 19:28 socer-schlesier napisał: > Wiesz rita 100 staram sie Ciebie zrozumiec, no ale to chyba jeszcze nie ta "por > a" dla mnie. > Po prostu trudno mi jeszcze na dzien dzisiejszy zaakceptowac to bezprawie komun > istyczne,gdzie w tamtych czasach dla Polakow to bylo "normalka". A już myślałam, że sprawę mamy załatwioną i wszyscy się zgadzają z takim tokiem myślenia. Przy dobrej woli Socer zrozumiesz mnie, tylko uzbrój się w cierpliwość w czytaniu, bo inaczej nie ma sił byśmy się dogadali. Odpowiedz Link
rita100 Re: ELK 11.01.08, 19:23 alladyn15 napisał: > Madre słowa Rita,madre. > Sie nie łam i pisz o Niemcach częściej.Lubię czytać Twoje pisanie. Allladyn, coraz mądrzej piszesz. Twoje życzenie będzie spełnione. Odpowiedz Link
rita100 Re: Siadaj Socer, siadaj wygodnie 11.01.08, 19:34 Siadaj Socer, siadaj wygodnie, nogi możesz nawet wystawić na biurko i spokojnie czytaj: Bo widzisz Socer, ja rita100, patrzę na świat z dwóch stron i nie jestem emocjonalnie związana jak Ty tym problemem. Nie jestem w tym wypadku poszkodowana ani repatriantka. Staram się patrzeć z każdej strony. Wszyscy tu widzicie jedną stronę medalu, więc ktoś musi spojrzeć na drugą też stronę. Zniewolony naród chciał też żyć i to nie koniecznie na Sybirze. Obarczasz nas winą komunizmu, kiedy sam twórca komunizmu Stalin powiedział: komunizm zupełnie nie nadaje się dla Polaków, są aż nadto indywidualistami. Jak tego nie chcesz zrozumieć, to jak ma powstać wspólny podrecznik historyczny ? A przecież w NRD nie było lepiej w tych czasach. Nie było innego wyjścia jak wymuszona przyjaźń polsko-radziecka, która niosła za sobą negatywne skutki. Pytanie- gdzie wtenczas był rząd niemiecki ? Tak samo był bezradny jak rząd polski, który po wojnie kierowany był przez Ruskich. I tu pamiętasz dyskusje - wojnę wygrali Niemcy. Może byliśmy czy jak twierdzicie dalej jesteśmy - brudasy, złodzieje, kombinatorzy, pijacy, ciemnogród ale takimi zawsze było lepiej kierować i rządzić, tak trzymano naród - jednak teraz po 1980 roku świat sie dla nas kolosalnie zmienił. I oba narody przesadzały w swojej historii, tak Polacy z kultem Grunwaldu jak Niemcy z kultem Tannenbergu. cdn Odpowiedz Link
rita100 Re:A teraz Socer skup się 11.01.08, 19:42 A teraz Socer skup się, możesz nawet zapalić papierosa, bo nie jestem wrogiem i tego przybytku i jak Ci łezka nie zakręci się w oku to twardziel jesteś jak pieron. "Oni nas wtedy wygnali Niemców, z naszych własnych domów, żony, dzieci musiały wynosić się z domów, dwie godziny mieli na spakowanie i to nie było w piękny sierpniowy dzień, i pieszo i w sniegu i pociag towarowy i won do Niemiec ! Jednej kobiecie Polacy zabrali futro i buty i na bosaka musiała iść. A trzydzieści pięć lat później my przyjeźdzamy z kakao i proszkiem do prania. Tak, tak, kiedyś to zawsze przychodzi do spotkania i ci, których wtenczas wypędzili, dzisiaj przywożą im żywność, zeby mieli co jeść." W tych latach Niemcy przywieźli do Polski najwięcej żywności, właśnie Polsce. Jest to relacja jednego z niemieckich kierowców (przetłumaczona na j.polski), który nie bacząc na swoje przeżycia jako pierwszy pośpieszył z pomocą humanitarną dla ludzi mieszkających w jego dawnej wiosce. Otrzymywał mnóstwo podziękowań tak w języku polskim, jak i niemieckim. A te podziękowania są niezwykłe, nie takie urzędowe .... nie mogę ich cytować, ale pare urywków przemyce: "Z oczami pełnymi łez, niewypowiedzianej radości pragnę powiadomić Pana, ze otrzymałam Pańską tak cenną i cudowną paczkę, z wszystkimi tymi przecudnymi rzeczami. Nie wiem jak mam dziękować za Waszą dobroć, ofiarność i miłosierdzie........" "......otrzymałam o oznaczonej godzinie zaadresowaną przez Pana wielką radosną niespodziankę. Aż płakałam z radości, jak to wszystko rozpakowałam......" "..... otrzymałam wieką niespodziankę. Myślałam, ze mi serce stanie, jak otworzyłam paczkę. Łzy mi wtedy pociekły na te wszystkie piękne rzeczy..... dziękuję wam za to przede wszystkim, że podtrzymaliście we mnie wiarę w miłość bliźniego....." Kurka wodna, pod tym względem Socer mówiłam, że roszczenia majątkowe zabiją tą wiarę w miłosć bliźniego. Odpowiedz Link
socer-schlesier Re:A teraz Socer skup się 11.01.08, 22:19 rita100 napisała: Może byliśmy czy jak twierdzicie dalej jesteśmy - brudasy, złodzieje, kombinatorzy, pijacy, ciemnogród Kto tak twierdzi? Odpowiedz Link
rita100 Re:A teraz Socer skup się 11.01.08, 23:01 Taka jest o nas opinia w świecie - to nie przeszkadza, ale z czasem, z czasem stajemy się coraz wykształceni i bierzemy przykład z zachodu. Rozwijamy się. Tak samo chcemy żyć, na takim samym poziomie ja Niemcy. Po prostu, bierzemy przykład z lepszych. Ale ci dotarłam - prawda ? Ja tak czasami reaguje, nie chcąc Cię obrazić, w żadnym wypadku. Odpowiedz Link
rita100 Re:A teraz Socer skup się 11.01.08, 23:04 Ludzie przywożą zarobione pieniądze z zachodu i się budują, inwestują. Zobacz jak teraz wygląda wieś. Cieżko znaleźć kurną chatę. Ale teraz sobie wyobraź, jak mogliśmy remontować niemieckie zabytki, obiekty kiedy do lat osiemdziesiątych to sami musieliście nam paczki żywnościowe przysyłać, bo kryzys był już tak wielki. Odpowiedz Link
ballest Re:A teraz Socer skup się 12.01.08, 00:17 Riciuniu, my nie mamy problemu Polsce pomagac, nie chcemy tez zeby Polska to doceniala (tego ona i tak nie potrafi) ale prosze niech Polska za nasza pomoc nam balkow pod nogi nie wrzuca! Odpowiedz Link
dr.rudolf_schieber Re:A teraz Socer skup się 11.01.08, 23:02 socer-schlesier napisał: > rita100 napisała: > Może byliśmy czy jak twierdzicie dalej jesteśmy - brudasy, złodzieje, > kombinatorzy, pijacy, ciemnogród > Kto tak twierdzi? Odp.Szlezjerzy Odpowiedz Link
socer-schlesier Heimat. 12.01.08, 10:49 rita 100 napisala: Ale ci dotarłam - prawda ? Ja tak czasami reaguje, nie chcąc Cię obrazić, w żadnym wypadku. -- rita 100 Ty nie jestes w stanie mnie obrazic.Piszemy juz na tym forum tak dlugo ze Cie juz troszke poznalem i kazda Twoja "wypowiedz" darze wielkim szacunkiem. Nie moge i nigdy jednak sie nie zgodze z tym jak tu napisalas - gdyby nie Agnes i pretensje do majatków, współpraca jeszcze by lepiej przebiegała. Nie mozna tak po prostu powiedziec i usankcjonowac wszystkie niegodziwosci ktore Polacy (albo jak kto woli,polscy bandyci czy tez polscy komunisci) po wojnie popelnili dzisiaj na Ruskich zwalac. rita 100 napisala: Pytanie- gdzie wtenczas był rząd niemiecki ? Tak samo był bezradny jak rząd polski, który po wojnie kierowany był przez Ruskich. Nie mozna cudzych domow zajmowac bezkarnie.Jak mi mozesz wytlumaczyc zbrodnie popelnione przez Polakow po wojnie na Zydach o ktorych wlasnie pisze w swej najnowszej ksiazce Strach pan Gross tylko po to by ich dobra(np. domy i kamienice) sobie przywlaszczyc.Uwazam ze jezeli komus cos zostalo zabrane bezprawnie, bez wzgledu na narodowosc, czy to Polak,Niemiec Ruski itd. powinno sie to pokrzywdzonemu zwrocic. Odpowiedz Link
rita100 Re: Heimat. 12.01.08, 19:21 > Nie mozna tak po prostu powiedziec i usankcjonowac wszystkie > niegodziwosci ktore Polacy (albo jak kto woli,polscy bandyci czy tez polscy kom > unisci) po wojnie popelnili dzisiaj na Ruskich zwalac. Socer tak jak nie można oceniać wszystkich w/g jakiś jednostkowych wyczynów. Ale jeszcze powróce do tematu , tak, były paczki, była pomoc, ale czy uwzględniłeś w swojej ocenie historii to, ze gdyby nie Polacy i zryw Polaków w 80. latach to jeszcze by stał mur między jednymi Niemcami a drugimi ? Czy to Ci nic nie mówi ? Tragiczny mur, który tyle ofiar niemieckich pamięta, bratobójczych. I na kogo winę zwalacie na Niemców Wschodnich ? Czy na Polaków ? Niemcy budowali socjalizm w NRD. Czy już ich rozliczyliście ? Kto ponosi winę ? Socer nas Polaków i Niemców łączy wspólne dziedzictwo o które powinniśmy wspólnie dbać. Myslisz, że łatwo remontować , wydawać pieniądze na coś, co potem może się okazać , ze znajdzie się właściciel. Powiedz, jaki mają w tym Polacy cel ? I jeszcze jedno, Niemców ubywa z roku na rok - czy nie lepiej po tylu latach patrzec na siebie Europejsko. Młodzież już to robi i taka książka Grossa nic nie zmieni w ich życiu. Papier wszystko przyjmie. Wiesz historia nie takie przypadki zna, bywają gorsze. Majątek stracić to nic, w porównaniu ze stratą życia. A o Oświęcimiu i innych obozach nie zapominaj. Ja Ci mogę udowodnić , ze moja rodzina uratowała żydóweczkę i po wojnie otrzymała karteczkę pocztową z podziękowaniem. Mogę ją skserować. I jak sie czuje pan Gross ? Ludzie sobie majątku żydowskiego nie przywłaszczali jedynie własność przechodziła na skarb państwa. Tak mi się wydaje. Przecież w tych czasach był komunizm. Pewnie, ze mogę się mylić. A Gross pokazuje jedną stronę medalu i dzięki temu osiąga w szybkim tempie popularnośc i zbija na tym popularnośc. Odpowiedz Link
rita100 Re: Heimat. 12.01.08, 21:44 Jeszcze dopisze A więc oprócz Grosa są jeszcze inni niemieccy pisarze, którzy opisują te czasy. Dziwne , ze ich się nie promuje. Prosze bardzo, pisarz wschodniopruski opisuje w ksiązce jak to Rzesza Niemiecka wysyłała Zydów z Prus wschodnich do Oświęcimia. Wysyłali ich niby do nowego miasta, gdzie miało się życ jak w raju. Gdzie tam ponoć stworzono im warunki do rozwoju, będą warsztaty, rynki i w pełni będą mogli się rozwijać w lepszych warunkach. Najpierw jechali mężczyżni, mężowie, a żony nie mogąc się doczekać wyjazdu za mężem same sie zgłaszały by przyśpieszyć im wyjazd do raju. Tak, Socer - pisarz wschodniopruski, Niemiec to pisze. Więc może najpierw Niemcy niech sobie uzgodnią wspólną historię. Odpowiedz Link
socer-schlesier Re: Heimat. 12.01.08, 22:47 rita100 napisala: Socer tak jak nie można oceniać wszystkich w/g jakiś jednostkowych wyczynów. -zgodze sie. Ale jeszcze powróce do tematu , tak, były paczki, była pomoc, ale czy uwzględniłeś w swojej ocenie historii to, ze gdyby nie Polacy i zryw Polaków w 80. latach ;-rita musisz wiedziec ze jeszcze przed zrywem Polakow byl zryw w NRD,na Wegrzech i w Czechoslowacji gdzie tez i polskie wojsko bralo czynny udzial w tlumieniu tego zrywu. to jeszcze by stał mur między jednymi Niemcami a drugimi ? Czy to Ci nic nie mówi ? Tragiczny mur, który tyle ofiar niemieckich pamięta, bratobójczych. I na kogo winę zwalacie na Niemców Wschodnich ? Czy na Polaków ? Niemcy budowali socjalizm w NRD. Czy już ich rozliczyliście ? Kto ponosi winę ? ;-Wydaje mi sie ze przestepcy z czasow komunistycznych z bylego NRD zostali juz rozliczeni i powoli ta rana zaczyna sie juz goic. Socer nas Polaków i Niemców łączy wspólne dziedzictwo o które powinniśmy wspólnie dbać. Myslisz, że łatwo remontować , wydawać pieniądze na coś, co potem może się okazać , ze znajdzie się właściciel. ;-najpierw nim sie wejdzie do cudzego domu warto sie nad tym zastanowic czy wolno. Powiedz, jaki mają w tym Polacy cel ? I jeszcze jedno, Niemców ubywa z roku na rok - czy nie lepiej po tylu latach patrzec na siebie Europejsko. ;-myslisz ze dobrze jest po prostu smieci pod dywan "schowac" i udawac ze wszystko w porzadku jest? Młodzież już to robi i taka książka Grossa nic nie zmieni w ich życiu. Papier wszystko przyjmie. ;-nie przypuszczalem ze tak plytko na to spojrzysz. Wiesz historia nie takie przypadki zna, bywają gorsze. Majątek stracić to nic, w porównaniu ze stratą życia. A o Oświęcimiu i innych obozach nie zapominaj. Ja Ci mogę udowodnić , ze moja rodzina uratowała żydóweczkę i po wojnie otrzymała karteczkę pocztową z podziękowaniem. ;-szacunek Mogę ją skserować. I jak sie czuje pan Gross ? Ludzie sobie majątku żydowskiego nie przywłaszczali jedynie własność przechodziła na skarb państwa. Tak mi się wydaje. Przecież w tych czasach był komunizm. -; czy to usprawiedliwia zbrodnie o ktorych wlasnie Gross pisze? Pewnie, ze mogę się mylić. A Gross pokazuje jedną stronę medalu i dzięki temu osiąga w szybkim tempie popularnośc i zbija na tym popularnośc. ;- popularnosc dla mnie tu ma drugo czy nawet trzeciorzedne znaczenie.Liczy sie prawda. Odpowiedz Link
rita100 Re: Heimat. 12.01.08, 23:57 "Trawa jest zielona wtedy i tylko wtedy, gdy TRAWA JEST ZIELONA" Taka jest prawda ! Rozumie, że Niemcy najlepiej i jako jedyni chcieli by rozliczać Polskę z wojny i czasów powojennych. Tylko, że zapominacie, że każdy człowiek to ziarenko piaseczku. Mnie już ta prawda nie jest potrzebna i śmie twierdzić , że wielu innym też. Borykamy się z własnymi problemami i żadna prawda nie upiecze nam chleba. Trzeba dalej żyć. Temat jest zbyt męski bym wchodziła w szczegóły. Panowie takie tematy uwielbiają. Jedna jest prawda w tym wypadku - Pan Gross swoją książką dzieli Polaków, wprowadza zamęt tak jak i roszczenia majątkowe. > ;-najpierw nim sie wejdzie do cudzego domu warto sie nad tym zastanowic cz > y wolno. Socer, proszę Cię, domy przecież nie wiszą w powietrzu, a granice kraju zostały ustalone i to nie przez Polskę. > ;-myslisz ze dobrze jest po prostu smieci pod dywan "schowac" i udawac > ze wszystko w porzadku jest? I tak jest właśnie od powstania świata do czasów obecnych. I każde państwo to robi. > ;-nie przypuszczalem ze tak plytko na to spojrzysz. W ogóle nie spojrzę. Jest tyle pięknych rzeczy na tym świecie i wiosna idzie, i ptaszki już świergoczą, koty mają idy marcowe, a błękitne niebo częściej gości słoneczko. Dziękuję Socer za rozmowe, ale zostane przy swoich przekonaniach, bardziej pokojowych i mniej emocjonalnych. Tak chyba odbierali Niemcy odwiedzając swój Heimat na tym filmie. Wspominali, pokazywali, nawiązywali dialogi, może doradzali, ale nie widać tam było, ze przyjechali z pretensjami. Tego nie było tam widać. Odpowiedz Link
socer-schlesier Re: Heimat. 13.01.08, 08:14 rita100 napisała: Jest tyle pięknych rzeczy na tym świecie i wiosna idzie, i ptaszki już świergoczą, koty mają idy marcowe, a błękitne niebo częściej gości słoneczko. A wiec "radujmy sie". Odpowiedz Link
rita100 Re: Heimat. 13.01.08, 11:09 A dlaczego piszesz to w cudzysłowie. Trzeba się cieszyć, że przyszło nam żyć w czasie pokoju. Matki nie martwią się o swoich synów, mężów - żyjemy w czasach względnego spokoju i tylko od naszych władz zależy czy współpraca międzynarodowa między sąsiadami będzie dobra. Ale wola musi być obustronna. Dbajmy więc o spokój też naszych wnuków i przyszłego pokolenia - bo jak widzisz i czytasz, wojna wyzwala demony. Mnie ta ksiązka Grossa nie przeszkadza. Jest, niech jest, a zycie toczy się dalej....przyszłość jest o wiele ważniejsza niż przeszłość. Przeszłośc to tylko wspomnienia - przyszłośc to nadzieja na lepsze jutro. Nie chodzi o samą radość ale o szacunek i godność do życia. Z tego wypływa radośc życia. Odpowiedz Link
socer-schlesier Re: Heimat. 13.01.08, 23:19 rita100 napisała: A dlaczego piszesz to w cudzysłowie Poczytaj moze troszke na temat co wstawil chrisraf KZ Zgoda. Czy to mozna wg. Ciebie tez jatrzeniem nazwac? Odpowiedz Link
ballest Re: Heimat. 14.01.08, 06:44 Rita, roznica miedzy Niemcami a Polakami jest taka, ze Niemcy sie do swoich Fehlerow przyznali, nawet nie protestowali i do dzisiej nie protestuja, jak na pomnikach pogromow na lomzczyznie, sa Niemcy jako zbrodniarze wymienieni a Polacy ten pogrom zrobili. Zauwaz, ze tez w Jedwabnem nie wymieniono na nowym pomniku Polakow jako podpalaczy stodouy. Wiesz dlaczego? - bo Polacy maja ogromne trudnosci z przyznaniem sie do przestepstw. Jak sie to mowi, Polak sie nigdy nie przyzna. Tak bylo w Bydogszczy, tak bylo w marszach smierci, tak jest tez z pogromami na Lomzczyznie, o obozach koncentracyjnach dla Slazakow po wojnie juz nie wspomne. Odpowiedz Link
rita100 Re: Heimat. 14.01.08, 19:53 No właśnie, historycy mają pełne ręce pracy, a Wy już staracie się wydawać wyroki z zastrzeżeniem - 'tylko wy Polacy na Rusków nie zwalajcie winę' - a przecież wszystko jest tak powiązane, wszystko jest tak połączone, nic nie było bez zgody drugiego. Nic nie działo się bez przyczyny. Temat wart zainteresowania, wyjaśnienia ale nie w formie postawienia odgórnie wyroku. Waszym celem nie jest oddanie hołdu ludziom, którzy to wycierpieli tylo udowodnienie, ze Polak to szuja i wszystkich bierzecie do jednego koszyka. Jesteście wybiórczy. Dla was nie istnieje pojęcie Slonzak-Polak, ale istnieje pojęcie tylko Slonzak-Niemiec. To już o czymś świadczy. Sląskość to wielokulturowość, to dziedzictwo pokoleń. Co tam ja, nie ważne, ale młodzież, tą młodzież dla której ta ziemia jest teraz Heimatem zrażacie takim stylem. Taka metoda prowadzi do buntu, buntu wewnętrznego i zamiast prowadzić do współpracy może prowadzić do wrogości, którą obarczycie winą za wszytko Polaków i nawet dzisiejsze pokolenie. Bo tak musi być. Od dawna istnieje powiedzenie, że Niemiecki naród zawsze maszeruje i tak właśnie maszerujecie.... z Grossem i Eriką na czele. I tyle wystarczy jak na moje wnioski. > Jak sie to mowi, Polak sie nigdy nie przyzna Poczytajcie Chodorowskiego książkę też - "Po zagładzie". Może zrozumiecie, że czasy były - no co będę mówić, kiedy i wyście ich nie przezywali tylko bardzo chcecie, chcecie, nie powiedzieć prawdę, tylko obarczyć winą. Przykro mi, ale nie czuję się winna i was też za nic nie winię. Odpowiedz Link
rita100 Re: 14.01.08, 20:11 > Poczytajcie Chodorowskiego książkę też - "Po zagładzie". Chodzi o Chodakiewicza "Po zagładzie" Interesująca pozycja i dla historyków Odpowiedz Link
socer-schlesier Re: 15.01.08, 10:51 rita100 napisała: Od dawna istnieje powiedzenie, że Niemiecki naród zawsze maszeruje i tak właśnie maszerujecie.... z Grossem i Eriką na czele. rita100 co ma wspolnego Gross z narodem niemieckim? Dlaczego przyrownujesz Grossa do Eriki? Odpowiedz Link
rita100 Re: 15.01.08, 19:32 Zgodnie z nakazem 'mądrości' Socer wydaje mi się, że godniejszym tematem bedzie temat istnienia i bytu w waszej świadomosci Slonzaka-Polaka. A o tamtej parze, ze względu, że nie lubie krytykować wolę milczeć. Wy się lepiej znacie na historii i całej tej otoczce. Nic nie jest takie proste. Odpowiedz Link
ballest Re: Heimat. 15.01.08, 13:12 Rita, wiysz o co nie nam, ale calej Europie chodzi, o to zeby w koncu i Polska powiedziala, ze nie byla lepsza od Rosji czy Niemiec. Nie mozna obarczac Rosji Katyniem, zapominajac o 20 000 tysiecy rosyjskich jencach wojennych po wojnie polsko -rosyjskiej, ktorych tysz wieziono w obozach i ktorzy nie wrocili do domow. Tak samo jest z Niemcami, ktorych tez czasami okrutnie usmiercano. Nie mozna tylko pokazywac palcem na Niemcow, ze oni byli gorsi. Ja na przyklad nie wiem, czy Niemcy okrutniej mordowali jak Polacy, mysle, ze nie, tylko ich zaglada byla na skale przemyslowa prowadzona. Jak Polska tak malo zawinila, to dlaczego te oburzenia w Polsce? Przyznac sie i koniec, wtedy jedynie ruscy beda pietnowani. Odpowiedz Link
rita100 Re: Heimat. 15.01.08, 19:29 Ballest, to nie jest tak jak mówisz. To jest sprawa już historyków, nie nam przepraszać i nie naszemu pokoleniu. I z przyznaniem się do win to jest różnie. Z innego ogródka Ci powiem, że w mojej okolicy pewien mąż zmuszał żonę do przyznania sie do zdrady, mimo, że ona jej nie popełniła i tak ją zmuszał, ze dla świętego spokoju przyznała się. I jak myślisz - mąż był zadowolony ? Skąd, od tej pory zwał ją jak ją zwał i od tej pory zaczęła się jej gehenne. Tak, ze nie mów, ze jak się przyzna Polska to będzie cacy. To by się dopiero zaczęły hocki klocki. Porwalibyście nas na strzępy, jak ten mąż żonę. Tak jak nawoływałeś by Polacy byli w referendum za wejście do UE, ze wtenczas będzie dobrze i cacy i jak Polskę traktujesz ? - co chwilę wołasz Polska precz w UE. Polska ogon Europy.....itd :) Tak tylko mówię, bo wiem , ze nic nie zmienię w tym stosunku, a zdania możemy mieć różne. Katyń - jeśli chodzi o Katyń, to mamy prawo oddać hołd pomordowanym oficerom. Odpowiedz Link
ballest Re: Heimat. 15.01.08, 21:33 "Z innego ogródka Ci powiem, że w mojej okolicy pewien mąż zmuszał żonę do przyznania sie do zdrady, mimo, że ona jej nie popełniła i tak ją zmuszał, ze dla świętego spokoju przyznała się. I jak myślisz - mąż był zadowolony ?" DZIEKI RICIUNIU! Ten maz to je wlasnie Polska, bo to Niemcy sie przyznali w duzej mierze do czegos, czego wcale nie popelnili a Polska mysli teraz, ze bez winy jest! Rita, zawsze bylem jak cale Niemcy za wejsciem Polski do UE, ale nie spodziewalem, ze Polacy sie tak odplaca za to Niemcom! Nikt nie chce za to co komus uczynil zaplaty, ale kazdy mysle, ze co najmniej tem ktos sobie to troche doceni, ale zeby ktos za to naplul komus w Twarz, to Tylko Polaka potrafi, NIKT, naprawde NIKT INNY! Odpowiedz Link
rita100 Re: Heimat. 15.01.08, 21:46 ballest napisał: > DZIEKI RICIUNIU! > Ten maz to je wlasnie Polska A dyć Ballest tego nie zrozumiał - mąż mimo, że zona go nie zdradziła wymusił na niej przyznanie się. Dla świętego spokuj się przyznała i wtedy mąz to wykorzystał i się na niej pastwił. A lepiej by było gdyby zona jednak mówiła prawdę, że nie zdradziła - wtenczas mąż nie miałby powodów to swoich czynów. I teraz to Polskę możesz porównac do żony - a męża do Niemca, który szuka pretekstu by tylko Polsce dokopać. I taka jest prawda ! A cóż ci Polska takiego złego zrobniła w tej Uni ? Unia sama się kiedyś rozpadnie.... niech no jeszcze wymysli nowe normy, limity itd - kiedy rynkowi potrzebny jest wolny handel, dlatego chińskie prodykty zalewają swiat - bo nie są w UE. Odpowiedz Link
ballest Re: Heimat. 15.01.08, 21:57 Rita, UE sie rozpasc nie moze, bo KTO bedzie na Polske pracowal? Kiedys robila to Rosja , Czechy, Wegry i Niemcy a teraz i Unia zastepuje;) Odpowiedz Link
rita100 Re: Heimat. 15.01.08, 22:04 Wreszcie powrócimy do źródeł, jak dawniej zaczniemy zdrową żywnośc produkować, chować krówki, świnki, piec swojski chleb, szyć , gotować, a nie jak teraz wszystko z torebek i gotowe. Będziemy mogli nawet ryby łowić, które dzisiaj blokuje nam UE. A resztę sprowadzimy z Chin. :) Odpowiedz Link
ballest Re: Heimat. 15.01.08, 22:24 Rita, nie powrocicie do zrodel, uciekniecie z Polski do Niemiec, Austrii, Czech, Anglii , Irlandii, - tacy patrioci jestescie, wierz mi! Potem jeszcze napiszecie, ze Europe odbudowaliscie , bo kota na uopach obrocic zawsze potrafiliscie Odpowiedz Link
rita100 Re: Heimat. 15.01.08, 22:29 Ballest - nie bedziemy uciekać z Polski i Slonzacy też swoich ziem nie opuszczą, ale większe prawdopodobieństwo jest takie , ze Polacy z Niemiec bedą uciekać z powrotem do Polski. Odpowiedz Link
ballest Re: Heimat. 15.01.08, 22:38 byc moze na Slask, sle nie do Polski Riciuniu, nie do Polski!;) Odpowiedz Link
rita100 Re: Heimat. 15.01.08, 22:46 ballest napisał: > byc moze na Slask, sle nie do Polski Riciuniu, nie do Polski!;) Nie chce się już wypowiadać - czas pokaże jak to bedzie Odpowiedz Link
alladyn15 Re: Heimat. 15.01.08, 22:12 Ballestem to bym sie przejmowal.Ma dziadek kawalek grzadki u cory w ogrodku...i to wszystko. Sluchaj mala,jestes taka bojawniaczka, aby zona mowila prawde.Cie nie zawiode teraz w waznym momencie i zapytam sie:jestes mezatka? Odpowiedz Link
rita100 Re: Heimat. 15.01.08, 22:21 Alladyn, ale temat jest inny, całkiem inny, to nie wątek martyrologii. Odpowiedz Link
ballest Re: Heimat. 16.01.08, 06:21 Rita, a skad to szara komoreczka alladyneczka wiedziec moze? Odpowiedz Link
rita100 Re: Heimat. 16.01.08, 19:56 A tak pisze pisarz Niemiecki, który przeżył wojnę i mieszkał w okolicach pewnego szlacheckiego dworu, gdzie po wojnie córka majątkarza powraca po 35 latach i szuka śladów rodziny i w pewnym momencie dowiaduje się prawdy. A jest ona taka, ze dworek nie splądrowała Armia Czerwona, ani Polacy lecz niemiecka jednostka artylerii przeciwpancernej, która w styczniu 45. tam stacjonowała. Znana jest nawet dokładana data. A tak właściwie to wszystko jedno czy to niemiecki wehrmacht czy Armia Czerwona, bo w gruncie rzeczy jest to już nieistotne w dzisiejszych czasach. Wiedza tylko dla historyków. Odpowiedz Link