Dodaj do ulubionych

Pytanie s p e c j a l n e DLA w a s

24.09.08, 20:04
Już było pytanie z czego znamy Polskę .
Z czego słyną Niemcy ?

Ja was pytam czy znacie materiał z jakiego wykonana jest pożądna łopata
Nie chcę zadać trudnego pytania dlatego wyszukałem łatwe .

Proszę o proste zrozumiałe dla wszystkich wypowiedzi .....KubiSS
Obserwuj wątek
    • hanys_hans Re: Pytanie s p e c j a l n e DLA w a s 24.09.08, 20:25
      Jadwiga Łopata - polska aktywistka, zaangażowana w działania na rzecz zachowania
      wartości kulturowych i przyrodniczych polskiej wsi oraz promocję rolnictwa
      ekologicznego oraz agroturystyki.

Założycielka (w 1993 roku) i przez niemal 10 lat prezes polskiego oddziału
      stowarzyszenia ECEAT. Wspólnie z Sir Julianem Rose powołała Międzynarodową
      Koalicję dla Ochrony Polskiej Wsi (International Coalition to Protect the Polish
      Countryside, ICPPC), której siedziba znajduje się w Stryszowie koło Wadowic.

Za swoją działalność została w 2002 r. uhonorowana, jako pierwsza osoba z
      Polski, Nagrodą Goldmana, czyli tzw. ekologicznym Noblem.
      • hanys_hans Re: Pytanie s p e c j a l n e DLA w a s 24.09.08, 20:30
        Jan Łopata (ur. 16 sierpnia 1954 w Motyczu, woj. lubelskie) – polski polityk i
        samorządowiec, poseł na Sejm V i VI kadencji.

Wykształcenie

W 1980 ukończył Akademię Rolniczą w Lublinie, gdzie uzyskał stopień magistra
        inżyniera na Wydziale Techniki Rolniczej. W 1998 ukończył Podyplomowe Studium
        Administracji i Zarządzania na Wydziale Prawa UMCS w Lublinie.

Praca zawodowa i działalność polityczna

W latach 1981-1998 był prezesem zarządu Spółdzielni Usług Rolniczych w
        Konopnicy. Od 1999 do 2001 pełnił funkcję starosty powiatu lubelskiego,
        następnie do 2003 wicewojewody lubelskiego. W latach 2004-2005 kierował biurem
        poselskim Mariana Wesołowskiego. 25 września 2005 został wybrany na posłem na
        Sejm z listy Polskiego Stronnictwa Ludowego. W wyborach parlamentarnych w 2007
        po raz drugi uzyskał mandat poselski, otrzymując w okręgu lubelskim 9 128 głosów.

Od 1984 członek ZSL, później PSL. Pełni funkcje: prezesa Zarządu Powiatowego PSL
        w Lublinie, sekretarza Zarządu Wojewódzkiego PSL w Lublinie oraz członka Rady
        Naczelnej partii.

Działalność społeczna

Jest wiceprezesem Zarządu Wojewódzkiego ZOSP RP, członkiem Zarządu Aeroklubu
        Lubelskiego. Zasiada w Radach Społecznych: Narodowego Funduszu Zdrowia (oddział
        Lublin), Szpitala im. Kardynała Stefana Wyszyńskiego w Lublinie oraz Centrum
        Onkologii Ziemi Lubelskiej.
        • hanys_hans Re: Pytanie s p e c j a l n e DLA w a s 24.09.08, 20:38
          Kierowanie łopat oraz system zatrzymujący
          System ustawiania łopat w VENSYS 62 pozwala każdej łopacie ustawiać się
          niezależnie. Pozwala to TURBINIE WIATROWEJ na kontrolę mocy i możliwość
          hamowania aerodynamicznego. Przy nominalnej prędkości wiatru i wyższej, moc
          wejściowa wirnika zostanie ograniczona przez system ustawiania łopat do 1200kW.
          Cecha ta zapobiega przeciążeniu generatora i systemu konwertującego. Kontroler
          monitoruje moc wyjściową, kąty ustawienia łopat i warunki wiatrowe, a także
          różne prędkości pracy aby zapewnić działanie z optymalną wydajnością.
          Mechanizm kierowania łopat turbiny umożliwia także hamowania wirnika.
          Przesunięcie łopat wirnika do odpowiedniej pozycji, zmniejsza moment obrotowy
          wirnika i w efekcie hamuje. Mechanizm kierowania łopat składa się z trzech
          niezależnie napędzanych elektrycznie wałków i z pasa transmisyjnego. Każdy napęd
          składa się z 3-fazowego bezszczotkowych silników, konwertera, jednostki
          zasilającej, czujnika położenia i magazynu pojemnościowego.
          Kondensatory eliminują potrzebę użycia ciężkich akumulatorów. Wszystkie sygnały
          przesyłane są przez port PROFIBUS, który ma ochronę antyprzepięciową. Unikalny
          dla VENSYS 62 jest współbieżny pas transmisyjny pomiędzy napędem, a łopatą
          wirnika. Połączenie to jest niewrażliwe na gwałtowne obciążenia, w
          przeciwieństwie do przekładni, której kilka zębów jest zawsze zazębionych. Pas
          współbieżny nie wymaga smarowania i jest niewrażliwy na wilgoć i brud.
        • ballest Re: Pytanie s p e c j a l n e DLA w a s 24.09.08, 20:51
          Czyli Lopata genetycznie material polski.
          • hanys_hans Re: Pytanie s p e c j a l n e DLA w a s 24.09.08, 21:15
            ballest napisał:

> Czyli Lopata genetycznie material polski.

ballest, !!!Łopata!!! uoon sie pytou o Łopata a niy Lopata

Lopata to je pszeca blank co inkszego

Lopata – szczyt w grani głównej Tatr Zachodnich pomiędzy znajdującym się na
            wschód od niego Jarząbczym Wierchem i znajdującym się na zachód Wołowcem. Wznosi
            się na wysokość 1957 m n.p.m. i tworzy trzy granie:

w kierunku Wołowca – znajduje się w niej Dziurawa Przełęcz,
            w kierunku Jarząbczego Wierchu, od którego Lopata oddzielona jest Niską Przełęczą
            oraz trzecią długą grań w kierunku północnym.....
          • hanys_hans Łopata - Ustalanie pochodzenia 24.09.08, 21:24
            ballest napisał:

> Czyli Łopata genetycznie material polski.

Ustalanie Pochodzenia - Genealogia Genetyczna - Badania DNA ...

Ustalenie przodków w linii rodowej ojca lub matki. Badaniu poddają się mężczyźni
            lub kobiety.

Badanie przedstawia korzenie genealogiczne oraz miejsce pochodzenia badanej
            osoby na mapie świata, ze wskazaniem gdzie na świecie występują identyczne
            genotypy z genotypem osoby badanej....
            • sloneczko1 Re: Łopata 24.09.08, 21:54
              som różne łopaty i w zależności od funkcji z takego materiału som
              zrobione
              • ballest Re: Łopata 24.09.08, 22:10
                Pantofelek chce pedzies, ze Slonzok se roboty nie boji!
                • hanys_hans Re: Łopata 24.09.08, 22:34
                  Łopata – wieś w Polsce położona w województwie świętokrzyskim, w powiecie
                  opatowskim, w gminie Wojciechowice.

Ciekawe z jakego materiału je wykonana, jako zabudowa, noo i na jakich prawach
                  zauorzoono...
              • hanys_hans Re: Łopata 24.09.08, 22:42
                sloneczko1 napisała:

> som różne łopaty i w zależności od funkcji z takego materiału som
                > zrobione

Mosz recht, te funkcje to soom richtich blank rostomajte

Jak dotąd znane są poniższe rodzaje łopat: miękka, twarda, z zaostrzonym końcem,
                długa, krótka, szeroka, wąska, cienka, gruba, lekka, ciężka, bez trzona,
                kopaczka, łopata do herbaty, łopata śnieżna, z obustronnie zaostrzoną końcówką,
                łopata polsilver, łopata samobieżna, łopata wtórnie przerobiona, łopata
                koszerna, łopata samopowtarzalna, kultowa łopata, łopata bez łopaty, łopata
                zdalnie sterowana, łopata niewidka, łopata ziemia-powietrze, łopata ziemia-ryj,
                łopata do gleby przetłuszczającej się, łopata do uszu, łopata do gleby twardej,
                łopata typu karo, łopata w promocji Media Markt, łopata wolnożyjąca.
                • hanys_hans Re: Łopata 24.09.08, 22:49
                  Prziloz KubiSS do dochtora ze pyskjym łopuchniyntym tak, aże jygo łoczoow widać
                  niy byuo.
                  Dochtor sie go pyto - KubisSS, co sie stoło ze twojoom gymboom?
                  KubiSS mu na to łodpado - Paniy dochtorze łosa!!!
                  Co łużoondliła? - pyto go dochtor
                  Niy, Ballest joom ŁOPATOM zabjooł.
                  • hanys_hans Re: Łopata 24.09.08, 23:03
                    c.wrzuta.pl/wm4197/98b9d3e0002323ba472c5774/ladowarkaet7?type=i&key=fDnaYPe2OD&ft=d
                    • lech_niedzielski Re: Łopata 24.09.08, 23:18
                      Łopata Stradivarius

Każdy etap życia człowieka zaczyna się od jakiegoś wyraźnego sygnału, od zdarzenia, które może być symbolem wspinania się na kolejny szczebel rozwoju. Zagubienie ostatniego smoczka, pierwsze uderzenie łopatką w głowę kolegi z piaskownicy, a co za tym idzie utrata zęba mlecznego, pierwsze pociągnięcie za warkocz koleżanki z ławki. Jedną z boleśniejszych w życiu dorosłego mężczyzny jest sytuacja, kiedy wstaje rano i pierwszą rzeczą, jaka wpada mu do głowy jest pytanie: „A może zaparzę sobie mięty albo rumianku?” Straszne uczucie. Ale od czego męska ambicja? Nie poddam się! Nie pozwolę ustępować sobie miejsca w autobusie! Nie będą mi kilkunastoletnie dziewczęta pomagały wnosić zakupów na drugie piętro. Zresztą nie o sprawność fizyczną tutaj chodzi. Zacząłem od stawiania coraz wyższych wymagań swoim szarym komórkom. Ostatnio jeżdżę po Polsce z programem „Księga świąt staropolskich – Walentynki”. Wiem, że jeszcze daleko, ale nie da się odwiedzić wszystkich miejsc w Polsce jednego dnia, więc ruszyliśmy pod koniec sierpnia, żeby 14 lutego podsumować tę podróż wielkim galowym koncertem w jakiejś warszawskiej hali na 70 osób. Ja jestem konferansjerem, koleżanki i koledzy śpiewają piosenki o miłości. Postanowiłem na każdym takim występie napisać wiersz na zamówienie publiczności. Wygląda to tak, że widzowie ustalają ile ma mieć zwrotek i podają kilka słów, które mają się w nim znaleźć. Ja zapowiadam artystów śpiewających, schodzę ze sceny na 15 minut i wracam z gotowym utworem. Zadanie niełatwe, ale musiałem sprostać. Chodzi o honor środowiska polskich poetów. Gdybym stchórzył, co by o mnie pomyśleli Wisława Szymborska i Adam Zagajewski? Pewnie to samo, co myślą teraz - czyli nic, ale trzeba podejmować wyzwania. Przy okazji tego eksperymentu wyszło na jaw jak bezwzględnymi, okrutnymi i nieczułymi potrafią być ludzie. Myślałem, że wiem, co mogą zaproponować. Że będą chcieli dwuzwrotkowych wierszy ze słowami typu: serce, kocham, róża, miłość. Już nawet miałem przygotowane do rymu: rozterce, Zocha, burza, było. Ale gdzie tam. Weźmy przykłady zamówień publiczności z dwóch przypadkowych spotkań. W czasie jednego postanowiono, że wiersz ma mieć 5 zwrotek i szóstą na bis, i że mają się w nim pojawić słowa: grzebień, śledzie, murmurando, zielony i synteza. Na drugim zaproponowano, żeby było osiem zwrotek z użyciem słów: łopata, wiedźma, Stradivarius, macierzanka, kefir, wywrotka. W pierwszej chwili miałem ochotę uciekać, ale to tylko chwilowe załamanie. Mięta, rumianek… I do boju.

Na pierwsze zadanie odpowiedziałem tekstem:

Ty mnie chyba jeszcze lubisz,

Ty jak zwykle grzebień zgubisz,

I tak smutny będziesz siedział,

A ja Ci przyniosę śledzia…

Jesteś mi niedźwiadkiem pandą,

Mruczysz czasem murmurando,

Jesteś dla mnie piesek, kotek…

Myk, myk myk i już pięć zwrotek!

Dam ci oczy, dam ci usta,

To już bis bo to już szósta,

Dam Ci najcenniejszy prezent,

No, to czas już na syntezę:

Misiu mój, ja kocham Ciebie!

I pal sześć zielony grzebień!

W związku z drugim zleceniem po piętnastu minutach przeczytałem tekst:

Hej wysoko w Karpatach

Leżała łopata,

Ktoś zakrzyknął: - Jedźmy

Do okrutnej wiedźmy,

Która w pustą szklankę

Sadzi macierzankę,

Przykrywa ją kirem,

Podlewa kefirem,

Trzonkiem od łopaty,

Wiedźmy nos garbaty

Chudy jak zaskroniec,

Wielki jak wywrotka,

Ale to już koniec,

Bo to ósma zwrotka.

Tylko ludzie mali,

Albo ludzie prości

Myślą, że to nie był

Wierszyk o miłości!

Już myślałem, że odniosłem sukces, że mi się udało, a tu się podnosi wrzawa na sali. Że pominąłem słowo „Stradivarius”.

- Nie pominąłem – odparłem grzecznie – tylko zapomniałem Państwu powiedzieć, że ten wiersz nosi tytuł „Miłosna bajka o łopacie Stradivarius”.
                      Obawiam się, że pisanie takich wierszy też może być symbolem. Schodzenia o szczebel niżej od etapu „A może zaparzę sobie mięty albo rumianku?”
                      • alladyn15 Re: Łopata 25.09.08, 07:26
                        Faktycznie masz te skrzypce?Ciii...nic nie pisz.Ochrone
                        zorganizowalem momentalnie i nie drogo.My do Ciebie
                        przyjedziemy,wiemy gdzie mieszkasz.Tak bedzie bezpieczniej.
    • hanys_hans Problym kubiSSa 10.10.08, 19:40
      kubiss napisał:

> Ja was pytam czy znacie materiał z jakiego wykonana jest pożądna łopata
      > Nie chcę zadać trudnego pytania dlatego wyszukałem łatwe .
      >
      > Proszę o proste zrozumiałe dla wszystkich wypowiedzi .....KubiSS

Poomorze w kooncu kery kubiSSowi.....?

https://www.gify-animowane.pl/gify/Rozmaite/Praca/17.gif
      • rita100 Re: Problym kubiSSa 10.10.08, 19:55
        Dzisiaj chętnie pomogę, niech no tylko zakwitną jabłonie

Świat nie jest taki zły
        Świat nie jest wcale mdły
        Niech no tylko zakwitną jabłonie
        To i milion z nieba kapnie
        I dziewczyna kocha łatwiej
        Jabłonie kwitnące jabłonie