Dodaj do ulubionych

Czy to prawda ze dla Slazak Niemcow to ....

21.11.08, 15:39
Dzwonil do mnie dzisiaj moj serdeczny przyjaciel Niemiec z Niemiec .
Wyobrazcie sobie ze mam kolege Niemca z okolic Bitburga :-)
Ostatnio bardzo rzadko się słyszeliśmy , ponieważ wie że raczej do jego kraju
nie zawitam . Spytałem się Patryka czy słyszał o kim takim jak Schlesien ?
Podpowiedziałem mu że to są Polacy ze Śląska .
Patryk ma firmę co kładzie kostki brukowe :-)
Powiedział że ma dwóch takich z tamtych stron .
Reszta załogi nazywa ich Wasserpolacken .
Strasznie się o to wkurzają .
Powiedział mi że na siłę wmawiają załodze że są Niemcami .
Sie sagt mir "Ich habe viel szpas mit Wasserpolacken" ..... :-)

Obserwuj wątek
    • gryfny Re: a pojutrze juz 21.11.08, 15:48
      Niedziela...szczewiki napastowane?
      • kubiss Do Wasserpolacka 21.11.08, 16:32
        Sądząc po twoim wpisie nie na temat to chyba jednak prouwda że na was i na
        Ballesta mówią Wasserpolacki hahahahahaha .

Nic nie piłem i mi znów wesoło hahaha .
        • kubiss Re: Do Wasserpolacka 21.11.08, 16:38
          Zaczynam sie powoli niepokoić o naszego kolegę Hanysa Hansa .
          Coś ostatnio rzadko przebywa na necie .
          Widocznie na niemieckich baustellach jest ograniczony dostęp do internetu .
          Porobi trzy miechy i znów wróci na stare śmieci ..... :-)
          • socer-schlesier kubus-wasserpolack 21.11.08, 18:47
            Kubus, wasserpolack to taki Tadziu,Wladziu,Stachu mieszkajacy w BRD..My Slazacy
            narodowosci Niemieckiej tak wlasnie tych ludzi nazywamy.Przypuszczam ze ciebie w
            Niemczech tez tak "nazywano" ale jako ze ty swoj honor masz i nie chcac wiecej
            tych obrazliwych slow wzgledem siebie,Wielkiego Polaka sluchac wyemigrowales z
            tamtad do USA gdzie nareszcie czujesz sie wolny jak ptok.
            Kubus osobiscie znam takich wasserpolackow pracujacych w Niemczech ktorzy
            kazdemu Niemcowi by noz w plecy wsadzili tak ich nienawidza.No coz ale nie moga
            bo u Niemca pracuja.Szczegolnie ta nienawisc wychodzi gdy troche popija.
            Odnosnie twego "serdecznego kolegi" Niemca.
            Mocno tu wrzeszczysz na Forum ze Niemcy to nacjonalisci,Niemcy chca z powrotem
            "ziem odzyskanych" itd.itd.Jak sam jednak przyznajesz ze ten twoj kolega nie ma
            zielonego pojecia o "Schlesien".No wiec jak to jest?
            • kubiss Re: kubus-wasserpolack 21.11.08, 20:45
              socer-schlesier napisał: > Kubus, wasserpolack to taki >Tadziu,Wladziu,Stachu
              mieszkajacy w BRD..My Slazacy
              > narodowosci Niemieckiej tak wlasnie tych ludzi nazywamy.

No wy możeta sobie w Niemczech nazywać Polaków jak chcecie .
              Podobnie w Polsce na Śląsku nazywacie Polaków Gorolami .
              Ja wiem że próbujesz odwrócić Kota ogonem :-)od sedna tego tematu .

Dla rodowitego Niemca nie ma znaczenia czy uważasz się za Deutschschlesiera
              Polaka czy Kaszuba .
              Przeciętny Niemiec uważa że wszystko ze każdy przybysz ze wschodu mówiący
              łamanym językiem który twierdzi że jest Niemcem jest właśnie takim
              Wasserpolackiem :-)

Nie miej do mnie o to żalu .
              To nie ja uczyłem wychowania i tolerancji Niemców i Schlesierów :-)
              Ooo Kolega 1fatum miałby dobrą misję do spełnienia w Niemczech .
              TRZEBA NIEMCOW NAUCZYC ZE NIE MA EUROPEJCZYKOW LEPSZYCH RASOWO I GORSZYCH .
              Mógłby się synek tam wykazać zwłaszcza że chce czymś zabłysnąć .

Prawie każda osoba pochodzenia niemieckiego ma w genach podział ludzi na
              gorszych i swoich . Mnie ten temat nie dotyka bo jestem z dala od nietolerancji
              , chamstwa i rasizmu .

Pozdrawiam serdecznie ..... KubiSS
              • hanys_hans Re: kubus-wasserpolack 21.11.08, 22:28
                So wurde er zum Preußen „nach Herkunft, Erziehung und Überzeugung“, und dies,
                obwohl der Staat Preußen längst nicht mehr bestand; im national nicht
                ehrlösbaren Grenzgebiet Oberschlesiens verblieb allein die Hoffnung und der
                Traum einer solchen Ordnung, die dem kleinen slawischen Stamm der sogenannten
                Wasserpolacken Dasein und Identität sichern konnte. Das war um so dringender, je
                mehr der – wie ihn Lipinsky beschrieb – „rasch über alle humanen Ufer bürdenden
                Nationalismus des nachrevolutionären, bürgerlichen Jahrhunderts“ nationale
                Eindeutigkeiten forderte. Und so war es „ein preußischer Totentanz“ gewesen, den
                er in den ersten fünfundzwanzig Jahren seines Lebens hier und anderswo im Osten
                zu sehen bekommen hatte, und der ihn zwang, einen gänzlich anderen Lebensweg
                einzuschlagen. Nach dem für Ostmitteleuropa so katastrophalen Kriege gab es die
                Provinz Oberschlesien nicht mehr, und auch die Wasserpolacken waren verschwunden
                und in ihrer Identität ausgelöscht.

• alladyn15 Re: kubus-wasserpolack 22.11.08, 09:05
                  Kubiss pisze na temat,ktory byl juz poruszany 26 razy,odkrywanie
                  wody na Marsie.Hanys nigdy nie napisal,ze jest slazakiem.On jest
                  niemcem,ze tak powiem od podszewki pocerowanej w marynarce swego
                  ojca,dzieki uprzejmosci WSS-Spolem,oddzial Praktyczna Pani na ulicy
                  Opolskiej.Duzo wiem i dlatego sie z wami dziele.
                  Napisze wam,ze nie mam problemow z cudzoziemskoscia mieszkajac w
                  Anglii.Oni tutaj,wszystkich z Europy Wschodniej wrzucaja do jednego
                  worka.Czy ukrainiec,czy litwin lub bialorusin-wszyscy polacy!Troche
                  jest to nieprzyjemne jak sa kryminalne akty popelniane,ale co robic?
                  Mialem wczoraj dluga konwersacje z pewna atrakcyjna kobieta.Jak
                  tylko wyczula moj akcent,to odeszla od auta.Zajelo mi troche czasu
                  czasu aby wyjasnic,ze mam dzieci i zone.
                  • szwager_z_laband Re: kubus-wasserpolack 22.11.08, 09:12
                    zastanawiom sie zowdy, eli poradziou bys te wszkryfnincia ukuadac w
                    stylu romantycznym ...(?)
                    • socer-schlesier Re: kubus-wasserpolack 22.11.08, 09:39
                      kubiss napisal:
                      Dla rodowitego Niemca nie ma znaczenia czy uważasz się za Deutschschlesiera
                      Polaka czy Kaszuba .

Bingo gosciu.
                      Dlaczego wiec tu caly czas wrzeszczysz ze Niemcy to nacjonalisci?
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka