hanys_hans 12.07.09, 09:21 www.myvideo.de/watch/4876219/Gliwice_Gleiwitz Odpowiedz Link Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
rita100 Re: GLYWICE 12.07.09, 20:10 Piękne, lecz w rzeczywistości jeszcze piękniejsze. Odpowiedz Link
hanys_hans Re: GLYWICE 05.10.09, 20:39 -- o00o-//{ ´°`(_)´°` }\\-o00o ╔╦╦╦╦╦╦╦╦╦╦╦╦╦╗ ╚╩╩╩╩╩╩╩╩╩╩╩╩╩╝ hanys_hans Odpowiedz Link
alladyn15 Re: GLYWICE 06.10.09, 02:29 Swietne wstawki Hanys.Pozostaje mi tylko dodac,ze sztuka linorytu powstala i rozwijala sie dramatycznie w Gliwicach lat 30-tych.Wiele nowo budowanych mieszkan,o tym wyzszym standardzie mialo podlogi pokryte tzw.linoleum.Kolor byl tylko jeden,brazowy ale jak takie cos bylo napastowane,aby potem wyglancowane to swiecilo sie jak psu jajca.Linoleumrytem zajal sie jako pierwszy,pewien 12 latek,ktory nozem z Hitler Jungend,wyrzebil rodzicom piekna swastyke na srodku przedpokoju.Jak juz po trzech dniach zdjeto mu bandaze i plastry z pupy,niechcaco zauwazyl co sie na nich odcisnelo we krwi.Wtedy wlasnie powstal u niego pomysl,aby wpierw wyciac kawalek gumolitu z podlogi i dopiero potem w nim rzezbic swastyke. Odpowiedz Link
hanys_hans Re: GLYWICE 09.10.09, 21:46 lexicographus.blogspot.com/2008/06/gleiwitz-glywice-gliwice.html Odpowiedz Link
1fatum Re: GLYWICE 09.10.09, 21:56 Dla jednych wystarczy linoryt, innym wykuwanie we łbie bruzd mózgowych, to mało. Ich kora mózgowa została wyprasowana durnowatą ideologia i sądzą, że wszyscy są tak samo ograniczeni. Gdybyś był pilniejszym uczniem w podstawówce, to wiedziałbyś, że swastyka była znacznie wcześniej powszechnym symbolem, poczynając od Słowian, Hindusów, bo naszych górali włącznie. Nazistowski epizod ze swastyką jest mgnieniem w wiekowej historii tego symbolu. Tylko ludzie ograniczeni i niewykształceni znają tylko to ostatnie jej wykorzystanie. Ufam, że nie jestś Alladynie aż tak ograniczony umysłowo, abyś nie mógł w ramach nauki własnej podjąć się nauki. Odpowiedz Link
alladyn15 Re: GLYWICE 10.10.09, 03:29 No i tego,jak ten synek juz wyrzezbil swastyke na odcietym kawalku gumolitu,to smarowal to atramentem i robil odbitki eksperymentalne. Z gumolitu na podladze,latwo bylo to zmazac,wiec probowal na scianach z zadawalajacym skutkiem.Wrocil tatus z pracy i nim zdazyl odpiac swoj wojskowy pas,zostal porazony pieknem linorytu i umarl,a lat mial 31.W tamtych latach poczatkujacym artystom nie bylo latwo,teraz tez nie,to fakt.Jak juz byl w Dachau to byl wzorowym,mlodocianym wiezniem.Juz po roku mogl myc podlogi u komendanta w domu.A tam coz...brazowe linoleum na podlodze. Odpowiedz Link
alladyn15 Re: GLYWICE 10.10.09, 03:49 Fatum,sytuacja mnie zmusza...powiem inaczej,jestem troche przycisniety i nie moge podjac sie nauki wlasnej.Zadzwoc do Dzidzi i wytlumacz sytuacje z laski swojej.Chyba mozesz to dla mnie zrobic,co? Ostatkiem sil wbijam numer telefonu 07666666 Odpowiedz Link