anton_28 04.09.09, 21:05 poleku sie zaczyno, musza zacznoonc trynowac :)) www.youtube.com/watch?v=iO8YYBXSRaI&feature=fvw Odpowiedz Link Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
anton_28 Re: Rykowisko - Hirschbrunft 04.09.09, 21:08 to je richtig sztuka tego byka tak zbantoowac coby ogupiou :)) www.youtube.com/watch?v=dq7nwY1jZ_k&feature=related Odpowiedz Link
rita100 Re: Rykowisko - Hirschbrunft 04.09.09, 21:11 Piękny okaz, a jakie poroże. Jak mozna znaleźć takie poroże ? Odpowiedz Link
anton_28 Re: Rykowisko - Hirschbrunft 04.09.09, 21:13 www.youtube.com/watch?v=y8mPRhNEzWM&feature=related rogi to byk dopiyro poozni sciepuje. Szukac musisz wszyndzie kaj ludzi niy ma, meistyns w gynstym lesie, mauo kedy na polu idzie rogi znejsc Odpowiedz Link
rita100 Re: Rykowisko - Hirschbrunft 04.09.09, 21:16 A jak robicie, że się nie zgubicie w lesie. Ja tego się boje, że jak wejdę to nie wyjdę z lasu. Odpowiedz Link
rita100 Re: Rykowisko - Hirschbrunft 04.09.09, 21:08 Czy bydziesz turystów po lesie oprowadzał na takie rykowisko ? Odpowiedz Link
anton_28 Re: Rykowisko - Hirschbrunft 04.09.09, 21:10 niy,,, niydugo jada na Sloonsk i z mojym Fatrym i mojym nojlepszym kumplym zajs na cauo noc na amboona poodymy na chama chca tysz take video kedyjs nagrac Odpowiedz Link
rita100 Re: Rykowisko - Hirschbrunft 04.09.09, 21:15 A w których to lasach na Slonsku jest to rykowisko ? To musi być jakaś leśniczówka Odpowiedz Link
anton_28 Re: Rykowisko - Hirschbrunft 04.09.09, 21:18 my chcymy jechac w okolice Plawniowic abo Rudzinca - chyba ze na Widowskich Gorach cojs bydzie los (to som okolice Glywic - Ballest dobrze wiy kaj) nojblizszo lesniczoowka je wele Niykormie, ale tamtygo fesztra niy znom. kolega zno ale inkszych, also powinno klappnonc Odpowiedz Link
rita100 Re: Rykowisko - Hirschbrunft 04.09.09, 21:23 Toś zapalony leśniczy. Czy gorzałeczkę bierzecie ze sobą ? Odpowiedz Link
rita100 Re: Rykowisko - Hirschbrunft 04.09.09, 21:25 Początkujący myśliwy wyrusza na polowanie z dwoma psami. Po godzinie wraca. - Co się stało? - pytają koledzy. Wróciłeś po nowe naboje? - Nie, po nowe psy. Odpowiedz Link
anton_28 Re: Rykowisko - Hirschbrunft 04.09.09, 21:26 bes tego niy idzie, a noc je dugo!!! yno niy mom zodnygo coby autym mog jechac, nadtym jescze myjsla niy umia sie jusz doczekac!!!!!!! chyba jusz jutro u nos do lasa pojada Odpowiedz Link
rita100 Re: Rykowisko - Hirschbrunft 04.09.09, 21:32 Ja też tak myślę, że deszcze były, być może i grzyba spotkam. Mam w pobliżu Niepolomice, puszcza ale chyba do ZOO się wybiorę. Będę miała jelenia jak w banku. Ach, już czuję zapach ściółki lesniej, to specyficzny zapach halucynogenny ;))) A ile się osób mieści na ambonie ? Odpowiedz Link
anton_28 Re: Rykowisko - Hirschbrunft 04.09.09, 21:35 www.youtube.com/watch?v=fqnh04-se58 na ambonie jak je polowanie to moge siedziec yno jedyn. sonst jak je dojs wielko to wlejzie 3 a nawet 4 chopa. yno ze wtedy trudno je byc cicho i wszyske zwierzynta sie tracoom my jak siedzymy we 3 to kozdy w inny richtung zagloondo Odpowiedz Link
rita100 Re: Rykowisko - Hirschbrunft 04.09.09, 21:44 To zrób zdjęcia tej ambonie. Ładny filmik znalazłeś Podglądać życie zwierzat, wyjdzie, nie wyjdzie i lornetkować, śledzić, tropić. Mozna pewnie wiele zobaczyć - jak budzi się życie w lesie ? Codziennie jest inaczej. Odpowiedz Link
anton_28 Re: Rykowisko - Hirschbrunft 04.09.09, 21:48 zdjyncia napewno bydoom!!! yno niy uobiecuja ze jakojs gowiydz na nich bydzie meiste zeit yno siedzymy i czekoomy - i w tym je tyn couki problym - bo jak sie cierpliwojs koonczy to sie suajzi s amboony i idzie do dom - a za pora minut wyuajzi byk to sie nazywo pech Odpowiedz Link
rita100 Re: Rykowisko - Hirschbrunft 04.09.09, 22:02 Faktycznie, dlatego nie wolno opuszczać stanowiska. Coś ciekawego mam Odpowiedz Link
rita100 Re: Rykowisko - Hirschbrunft 04.09.09, 22:05 "Zamiast bajek i eposów myśliwi opowiadają historyjki i kawały myśliwskie. Słyszałam np. taką opowieść (jak później się okazało, zmyśloną) o tym, jak pewien myśliwy podczas polowania zauważył dwa dziki, które biegły jeden za drugim. Wystrzelił - i pierwszy dzik padł, a drugi zamiast ucieczki stanął w miejscu. Myśliwy zainteresowany tym zjawiskiem podszedł bliżej, lecz dzik nadal się nie ruszył. W końcu myśliwy zabił tego dzika i kiedy podszedł do niego, to zobaczył, że ten drugi był ślepy i trzymał się za ogon pierwszego dzika. Dlatego kiedy jego prowodyr został zabity, to dzik nie mógł się poruszać, więc stał na miejscu . " Kyren - centrum rejonowe Doliny Tunkijskiej. Buriacja, Federacja Rosyjska 2004 r., fot. Veronika Belyaeva. Odpowiedz Link
rita100 Re: Rykowisko - Hirschbrunft 04.09.09, 22:13 A to znasz ? "Od połowy września do końca listopada (okres rykowiska) polowano na jeleniowate przy pomocy wabika (urom/orom), który był zwinięty w trąbkę z kory brzozowej o długości 60-65 cm. Dźwięk takiego oromu był prawie identyczny z głosem samicy jelenia." Albo to "W drodze na miejsce polowania myśliwy powinien przestrzegać pewnych zasad - z nikim nie może rozmawiać, a jeśli spotka znajomych, to odwraca głowę i zachowuje się, jakby nikogo nie widział. Natomiast osoba, która spotka myśliwego, nie może próbować go zagadywać i w żadnym wypadku nie może go zawołać po imieniu. W przeciwnym wypadku według wierzeń buriackich cała zwierzyna, kiedy dowie się kto idzie na nią polować, ucieknie jak najdalej." :) www.etnologia.pl/swiat/teksty/wierzenia-i-folklor-mysliwych.php Odpowiedz Link
anton_28 Re: Rykowisko - Hirschbrunft 05.09.09, 11:13 te piyrsze je klar a tego drugigo zech jescze niy suyszou - ale ciekawe to je - bo u nos z.B fesztry polujoom wy grupach i muszoom sie jakojs dogodywac Odpowiedz Link
rita100 Re: Rykowisko - Hirschbrunft 05.09.09, 20:27 Był deszcz, grzyby rosną, a jelenie już się szykują do rykowiska. Ciągnie wilka do lasu. Już nawet wiem gdzie sie wybiorę. Pod Brzesko wyruszę za tydzień. Tu znajdę jelenia, sarenki i kurki. Już sie nie mogę doczekać. Jak tęsknię za lasem, a może ambonę na żywo zobaczę ? Zobaczę co zobaczę. A Ty jak ? schlesien.nwgw.de/foto/thumbnails.php?album=105 Odpowiedz Link
anton_28 Re: Rykowisko - Hirschbrunft 05.09.09, 20:47 Perfekt te bildy z lasa!!!!!!! jo bou dzisiej w doma, bo wielki wiater wiou, also pogoda niy na las ale tysz jusz zech je gotowy do startu i licza dni ambona nojlepi znejdziesz na kraju pola i lasu Odpowiedz Link
rita100 Re: Rykowisko - Hirschbrunft 05.09.09, 20:50 To jaki sprzęt sobie zapakować ? lornetkę aparat fotograficzny koszyk na grzyby trampki prowiant ? No i cicho się zachowywać, a może i poroże znajdę czyli te rogi. A jak z dzikiem się spotkam, to co wtedy ? Odpowiedz Link
anton_28 Re: Rykowisko - Hirschbrunft 05.09.09, 21:00 Also te piyrsze 3 na pewno wez ze sobom ale we trampkach daleko niy zalejziesz - jo meistyns biera bundeswehrstiefel abo jak leci dyszcz to guminioki do jedzynio raczy nic niy bier, bo niy bydziesz miec czasu a dziko swinia?? uona bydzie barzi wystraszoono jak Ty, also niy mosz sie co boc. I tak bezdziyn die meisten spioom kajs pod choinkooma ze ani ich niy widac. jak chcesz jakojs gowiydz widziec to musisz is pod wiater, bo s 300 metroow poradzi Cie taki jelyn wyczuc!! also winszuja duzo szpasu we lesie i fajnych zdjync! Odpowiedz Link
rita100 Re: Rykowisko - Hirschbrunft 05.09.09, 21:10 Acha, pod wiatr iść, no i te gumnioki. Dobrze, jak będzie czas wymarszu to oczywiście dam znać. Wiem, ze kanie już są w lasach. Odpowiedz Link
anton_28 Re: Rykowisko - Hirschbrunft 05.09.09, 21:12 jo mom tyn problym z grzibooma ze do mie wszyske soom niytrujoonce also wola we sklepie se kupic!! nojlepi lubia pieczone champignons s cebuloom abo maue grzibki we uoccie Odpowiedz Link
rita100 Re: Rykowisko - Hirschbrunft 05.09.09, 21:18 Jo na kurki czekam, to takie rodzinne grzybki, jeszcze zbierane z lasów warminskomazurskich. Wśród kurek nie ma fałszywek, można je pewnie jeść. Też z cebulą, a czasem i ze śmietaną. Odpowiedz Link
anton_28 Re: Rykowisko - Hirschbrunft 05.09.09, 21:21 jo bych musiou ijs na grziby i miec ksioonszka dabei. Wtedy moze bych cojs dobrygo zebrou :)) a potyn dobro zupa grzibowo zrobic, abo pizza :))) Odpowiedz Link
rita100 Re: Rykowisko - Hirschbrunft 05.09.09, 21:25 Pizze ? Farsz grzybowy ? O, to Labandem pachnie ? Laaaaabbbbbaaaannnnnd ? Antón, to sie Laband ucieszy z tego przepisu, podaj go. Odpowiedz Link
anton_28 Re: Rykowisko - Hirschbrunft 05.09.09, 21:34 Na to niy mom pszepisu, bo to je pizza domowy roboty!! Mama mie wdycki zrobi ciasto, a jo biera dobre 500gramm grziboow, musza je potnoonc na szajbki i legnoonc na te ciasto. Potyn jescze voll zouty kyjzy na wiyrch i rein do piekaroka. po godzinie czekanio mom taki guood ze pou blachy idzie na moje konto :)) aha, dzisiej w tv (bayerischer rundfunk) pokozywali uostomajte sklepy kaj dziczyzna pszedowajoom, no i niydaleko tam kaj byda w Oktober na szkolyniu je taki gospodorz co mo ponad 250 swojich jelyni i sornikoow i zaro pszi doomu mo sklep kaj som te wuszty robi i pszedowo. Miou tam salami z jelynia, abo lyjberwurst z dziki swinie. Also unbedingt tam musza pojechac!!!!!! Odpowiedz Link
ballest Re: Rykowisko - Hirschbrunft 05.09.09, 21:35 Anton, jou ci fajny filmik poslou! Odpowiedz Link
anton_28 Re: Rykowisko - Hirschbrunft 05.09.09, 21:43 :)))))) ale go tam poskokou tego fesztra :)))))) tyn mie sie zdo dugo flynty do rynki niy wejznie!! DANKE Ballest :)))) Odpowiedz Link
rita100 Re: Rykowisko - Hirschbrunft 05.09.09, 22:10 To znaczy , ze te grzybki w tym cieście same sobie sous zrobią ? Łatwy przepis. To może być dobry przepis dla teściowej, jak to sie mówi ;))))) Pizza z grzybkami. Dobre. Antón, aż nie chce mi się wierzyć, że żadną kobiete na takie jadło nie złapiesz ;)))) Co jest, że panowie teraz warzą i to lepiej od kobiet. Odpowiedz Link
anton_28 Re: Rykowisko - Hirschbrunft 05.09.09, 22:16 Niy, z tych grziboow sie sousa niy zrobi, uone sie tak yno trocha pszibroonouocoom (pszipieczoom) a z drugi stroony jak dosz wiyncy kyjzy to te grziby bydom utopioone. Na ja, widocznie niy je tak einfach kobiyta znalyjs, nawet jak sie poradzi warzic :)) Dobre:)))) pizza z grzibami do tesciowy :)))) Odpowiedz Link
rita100 Re: Rykowisko - Hirschbrunft 05.09.09, 22:43 Acha w kyjzy bydo sia taplać te grzibki :) I niech mi kto powie, że internet nie uczy. > Na ja, widocznie niy je tak einfach kobiyta znalyjs, nawet jak sie > poradzi warzic :)) Masz recht, teraz kobiety patrza tylko na kariere, nie tak jak dawniej, tradycja i posłuszeństwo wobec pana. Teraz na odwrót jest. Ciężko znaleźć taką kobietę coby chodziła za mężem. Teraz mają swoje zyczenia i swoje prawa, dogodzić im coraz ciężej, a mniemanie o sobie wysokie. Nie wiem, czy w dzisiejszych czasach nie jest lepiej być solo, czy jak to zwą singel. Unikasz wiele problemów Mniej klopotów, mniej problemów. A komputer teraz w dzisiejszych czasach stanowi partnera/kę - tak mi sie wydaje, a mówię to po obserwacji ludzi. Odpowiedz Link
rita100 Re: Rykowisko - Hirschbrunft 05.09.09, 22:46 I pomyśleć, że nie tak dawno temu zwyczajem było, że mąż wracając z targu szedł na przodzie , a za nim zona szła taszcząc całe zakupy . To były czasy ;)))))) Odpowiedz Link
anton_28 Re: Rykowisko - Hirschbrunft 05.09.09, 22:46 rita100 napisała: > Masz recht, teraz kobiety patrza tylko na kariere, nie tak jak dawniej, tradycj > a > i posłuszeństwo wobec pana. Teraz na odwrót jest. > Ciężko znaleźć taką kobietę coby chodziła za mężem. Teraz mają swoje zyczenia i > swoje prawa, dogodzić im coraz ciężej, a mniemanie o sobie wysokie. Nie wiem, > czy w dzisiejszych czasach nie jest lepiej być solo, czy jak to zwą singel. > Unikasz wiele problemów > Mniej klopotów, mniej problemów. swiynte suowa - niych se to wszyske single dziouchy poczytajoom Odpowiedz Link
rita100 Re: Rykowisko - Hirschbrunft 05.09.09, 22:52 Antón, ależ rykowisko ;)))Samo życie Odpowiedz Link
anton_28 Re: Rykowisko - Hirschbrunft 05.09.09, 22:55 ja, same zycie. yno pod wiater :) Odpowiedz Link
rita100 Re: Rykowisko - Hirschbrunft 05.09.09, 23:01 Pomyśl sobie, o awanturkach, wymówkach, przezwiskach, wyzwiskach, nerwach itd i straconym czasie jak w tym bajaniu Winszowania żoneczki - Chłopecku, toż ci życza wszystkiego nojlepszego, a przede wszystkim zdrowia, chłopeczku, a żeby my sie tak radzi mieli, jak do teraz. Dwacet roków, widzisz tak przeleciało. Dwacet roków, jak my juz sóm razem. No, już sóm duze dzieci, a fórt sie mómy radzi, boś ty jest szykowny, a jo tyż. No, i jak ón usłyszoł te dwacet roków, tak mu mina zrzedła i zaczął płakać. I tak strasznie płacze, rzewnie i óna wystraszono, pyto się go: - Chłopeczku, cóż ci sie to robi ? Czyś dostoł jaki atak? Cóż ci to dać ? Jaki krople, abo co ? Cóż ci się dzieje, chłopeczku? A ón godo: - Nic mi sie nie dzieje. Nic, ale żeś mi przipomniała tych dwacet roków. - No, toż czemu płaczesz ? - Tak, płaczym. Muszym płakać, bo lepiej by było, jakbych wtedy był dostoł dwacet roków więzienia, bo bych już jutro był wolny. ;) Odpowiedz Link
anton_28 Re: Rykowisko - Hirschbrunft 05.09.09, 23:03 :)))))))))))))))))) ja, biydny chop, niy wiedziou co go czeko jak podpisou :) Odpowiedz Link
rita100 Re: Rykowisko - Hirschbrunft 05.09.09, 23:16 hehehe, a Ty już wiesz :) Czas na sen, ułuż sie spokojnie Odpowiedz Link
rita100 Re: Rykowisko - Hirschbrunft 06.09.09, 22:41 Te jelenie w ZOO, to jeszcze są spokojne. Nie widać by przygotowywaly się do boju. schlesien.nwgw.de/foto/displayimage.php?album=839&pos=17 Odpowiedz Link
anton_28 Re: Rykowisko - Hirschbrunft 06.09.09, 22:44 haa, fajne te sorniki !!!!!!!!! padosz tyn byk jeszcze siedziou cicho ;) ??? na dniach bydzie coros guojsniyjszy, jescze tydziyn i bydzie sie wydziyrou na couki pysk Odpowiedz Link
rita100 Re: Rykowisko - Hirschbrunft 06.09.09, 22:53 Ambona Jak kiedyś jechałam pociągiem przez caluską Polskę od Krakowa do morza przez Katowice i Wrocław to widziałam z okien pociagu mnóstwo tych ambon w polach. Bardzo dużo. Pewnie pilnowali by dziki kartofli nie rozkopały Odpowiedz Link
anton_28 Re: Rykowisko - Hirschbrunft 06.09.09, 22:58 rita100 napisała: Pewnie pilnowali by dziki kartofli nie rozkopały Gynau !! tako dziko swinia bes jedna noc poradzi tela szkody narobic, niy yno w kartoflach, ze jedyn z drugym gospodorz mo potyn biyda z tego pola co zebrac bestoosz feszter stowio wiyncy amboonow coby na jedyn roz wiyncy gowiedzi szuo szczelic Odpowiedz Link
rita100 Re: Rykowisko - Hirschbrunft 06.09.09, 22:51 To może się udam do ZOO ? Ciekawe czy je tam rozdzielą ? Chyba tak, bo robili jakieś ogrodzenie , cos w rodzaju zakazu wejścia. Odpowiedz Link
anton_28 Re: Rykowisko - Hirschbrunft 06.09.09, 22:54 uoni je uosdzieloom dopiyro jak byk zrobi swoje :) potyn to mu je wszysko jedno kaj go dajoom - tak do nastympnygo roku Odpowiedz Link
rita100 Re: Rykowisko - Hirschbrunft 06.09.09, 23:00 Lecą sorniki bez pole :)) Ojeje, zapomniałam powiedzieć, że moja sarna ma mlode, to znaczy mojej koleżanki. Dzisiaj byłam na ranczo i widziałam z daleka. To jak to jest, u nas juz mlode są sareneczki są. Odpowiedz Link
rita100 Re: Rykowisko - Hirschbrunft 06.09.09, 23:07 To jest opowieść dłuższa. Koleżanka znalazła małą sarenkę, wzieła do domu, i na swoim mleku wychowała na swoim ranczu. Dobre warunki miała, ale potem musiała ją wypuścić w las, bo to kara jej groziła. No i ona ta sarna ciągle przychodzi sama do zagrody i właśnie ostatnio przyszła z młodymi. Cała wieś już o tej sarnie wie, ale nie sarna teraz jest na jezykach tylko lisy - ponoć rzucają sie na ludzi. Odpowiedz Link
anton_28 Re: Rykowisko - Hirschbrunft 06.09.09, 23:09 No to czymu niy szczylajoom do ty gadziny?? Lisoow i tak je za duzo i yno wscieklisna te pieroony uosnoszoom Odpowiedz Link
anton_28 Re: Rykowisko - Hirschbrunft 06.09.09, 23:13 kola.lowiecki.pl/gdansk/wybrzeze/images/Zwierzyna/lis/lis.htm Odpowiedz Link
anton_28 Re: Rykowisko - Hirschbrunft 06.09.09, 23:14 kola.lowiecki.pl/gdansk/wybrzeze/images/Zwierzyna/Jelen/jelen.htm Odpowiedz Link
anton_28 Re: Rykowisko - Hirschbrunft 06.09.09, 23:15 kola.lowiecki.pl/gdansk/wybrzeze/images/Zwierzyna/Dzik/dzik.htm Odpowiedz Link
rita100 Re: Rykowisko - Hirschbrunft 06.09.09, 23:18 A no widzisz, to się wieniec nazywa, te rogi. Jakbym chciała tak wieniec noleź. Dawniej to nad każdymi drzwiami takie wience wisiały. U mnie w domu rodzinnym wisiały. Teraz moda na te wieńce straciła się. Dziwne te ryki jelenia, pewnie woła już DOBRANOC :) Odpowiedz Link
rita100 Re: Rykowisko - Hirschbrunft 06.09.09, 23:15 anton_28 napisał: > No to czymu niy szczylajoom do ty gadziny?? Lisoow i tak je za duzo > i yno wscieklisna te pieroony uosnoszoom Jak to czymu, przecie musi być zgoda na papierku i dopiero. Odpowiedz Link
ballest Re: Rykowisko - Hirschbrunft 07.09.09, 05:45 Anton, w Niymcach juz nie ma wscieklizny u lisow, bo jak se nie mylam, od 15 lot ani jednego fallu wscieklizny nie bouo. Odpowiedz Link
anton_28 Re: Rykowisko - Hirschbrunft 07.09.09, 14:07 Das stimmt, Ballest. Ale Rita szkryfua ize w Polsce, tam uod ni w okolicy gymrzom lisy u nos na Bayern jescze pora tabulkoow "tollwutgefährdeter bezirk" zech widziou jakech po lasach uajzioou Odpowiedz Link
ballest Re: Rykowisko - Hirschbrunft 07.09.09, 16:18 do mnie na platz fuks przyuazi i se nic a nic nie boji. Odpowiedz Link
anton_28 Re: Rykowisko - Hirschbrunft 07.09.09, 16:34 U moji Omy w Muldenau to kedyjs pies bou spuszczoony na noc i tyn ci zagrys fuchsa, rano my go za stodouoom znodli !! Odpowiedz Link
anton_28 Re: Rykowisko - Hirschbrunft 07.09.09, 18:46 znoduech prawie za darmo na flohmarku :) bydzie jägermeister smakowou!! Odpowiedz Link
anton_28 Re: Rykowisko - Hirschbrunft 07.09.09, 19:02 Hanys, ta je fajno, sehr kompakt!! uajzisz tysz do lasa??? Odpowiedz Link
hanys_hans Re: Rykowisko - Hirschbrunft 07.09.09, 19:12 anton_28 napisał: > Hanys, ta je fajno, sehr kompakt!! > > uajzisz tysz do lasa??? ino rze zamiast flinty mom knipsaparat... Odpowiedz Link
anton_28 Re: Rykowisko - Hirschbrunft 07.09.09, 19:16 no, jo tysz. bo niy miou bych sumiyniou gowiedzi zabijac wiyncy szpasu mom jak fajnie cojs knipsna :) Odpowiedz Link
anton_28 Re: Rykowisko - Hirschbrunft 07.09.09, 19:45 blank mody byk, jescze mo widac piyrsze rogi :) Odpowiedz Link
rita100 Re: Rykowisko - Hirschbrunft 07.09.09, 19:53 Ale doskonałość z tego byka. Cud natura. Odpowiedz Link
anton_28 Re: Rykowisko - Hirschbrunft 07.09.09, 19:54 Rita, co powiysz na keliszki ??? Odpowiedz Link
hanys_hans Re: Rykowisko - Hirschbrunft 07.09.09, 19:57 anton_28 napisał: > Rita, co powiysz na keliszki ??? Wejs´ cojs´ nalyj doonich bo na proozne ci na pewno nic niy powiy... Odpowiedz Link
anton_28 Re: Rykowisko - Hirschbrunft 07.09.09, 20:00 :)))) Hanys, kiedy bydzie tak daleko coby my mogli bes Internet se gorzouy napic??? Odpowiedz Link
rita100 Re: Rykowisko - Hirschbrunft 07.09.09, 19:59 Takie sa widoki na Warmii i Mazurach "Aby jednak rozumieć „mowę” rykowiska trzeba wiele ranków i wieczorów spędzić w kniei i mieć odrobinę „muzycznego” słuchu." Odpowiedz Link
anton_28 Re: Rykowisko - Hirschbrunft 07.09.09, 20:01 rita100 napisała: "Aby jednak rozumieć „mowę” rykowiska trzeba wiele ranków i wieczor ów spędzić w kniei i mieć odrobinę „muzycznego” słuchu." Gynau tak mo byc - yno wtedy urlopu by mi brakuo, jakbych couki wrzesiyn w lesie siedziou Odpowiedz Link
rita100 Re: Rykowisko - Hirschbrunft 07.09.09, 20:05 No tak, musiałbyś tylko we wrześniu brać urlop. Ale możesz iść na chorobowe ;)))))) i w lesie się ukryć. Odpowiedz Link
rita100 Re: Rykowisko - Hirschbrunft 07.09.09, 20:16 A to znacie. Największy warnijski gawędziarz Gustaw tak gawendzi z Maryną Okencką-Bromkową , ona to spisała gawyndy mysliwskie. Chodzi ona sobie po pokoju leśniczego i podziwia zawieszone ozdoby mysliwskie. Rogi! Rogi ! - Wieńce ! - Ależ panie Gustawie, jaki śliczny ma pan zbior rogów ! Pan Gustaw posiniał, potem zbladł, wreszcie huknął: - Rogi! Rogi! To ja pani powiem, tlo krowa ma abo baran. Abo menżowi to może pani rogi przyczepić. Jo ! Bo jelenie to rogów nijakich nie mają, jeno wieńce. Co by pani na całe życie spamiętała. W i e ń c e. Bo jinaczej to nie byndziemy mieli ło czym gadać. A toż trzymajta mnie ludzie... rogi... rogi... ! Odpowiedz Link
rita100 Re: Rykowisko - Hirschbrunft 07.09.09, 20:25 Tu dopiero jest lasów w Willinger Alphornmesse i jak nie ten koncert, to teraz będzie rykowisko Odpowiedz Link
rita100 Re: Rykowisko - Hirschbrunft 07.09.09, 21:02 I tak, często na makatkach wyszywano też jelenie. Częstym tez motywem artystycznym w tkactwie były jelenie i ich walka. A to obraz z galerii Antóna Odpowiedz Link
rita100 Re: Rykowisko - Hirschbrunft 08.09.09, 20:41 hanys_hans napisał: > Coś spod oka patrzy ;))) Odpowiedz Link
rita100 Re: Rykowisko - Hirschbrunft 08.09.09, 21:33 Powiem Wam coś, jesli nawet pójde do lasu, i zobacze jelenia to nie będę w stanie knypsnąć bild, aparat mi się skończył. Chyba karta pamięci się skończyła i muszę...... To nagle się stało, a czuje się bez aparatu jaby bez prawej ręki. Jak w życiu, koniec i koniec, film skończony. Będę musiała opowiadać co widziałam, żebym tylko bryle nie zgubiła, bo wtenczas...... szkoda mysleć Odpowiedz Link
anton_28 Re: Rykowisko - Hirschbrunft 09.09.09, 18:45 Rita, nic yno jedz do Media Markt, tam fajno kamera jusz za 400 zuotkoow kupisz tyn jelyn Ci bydzie dziynkowou :)) Odpowiedz Link
rita100 Re: Rykowisko - Hirschbrunft 10.09.09, 20:55 Wiem, widziałam w reklamach Media Mark. Ale w tym miesiącu nie planuję zakupu. Jakoś przetrzymam. Niedziela zapowiada się u nas pochmurnie i deszczowo, nie będzie pewno nastroju na wyjazd w las. A więc nie ma co się śpieszyć. Odpowiedz Link
anton_28 Re: Rykowisko - Hirschbrunft 10.09.09, 20:57 wuasnie wtedy jak je dyszcz, nojwiyncy gowiedzi wyuajzi! Odpowiedz Link
sloneczko1 Re: Rykowisko - Hirschbrunft 10.09.09, 21:22 a jo dzisio o 4 rano słyszałach jusz jednego z tych byczkow co na rykowisko sie wybiyroł:) Odpowiedz Link
anton_28 Re: Rykowisko - Hirschbrunft 10.09.09, 21:24 No to gratulujam!!! jo dzisiej prawie godzina po lesie jezdzioou i nic also nic, yno na Widowske Gory musza jechac, jusz niydugo :) Odpowiedz Link
rita100 Re: Rykowisko - Hirschbrunft 10.09.09, 21:26 A to trzeba się wczas rano wybrać. Odpowiedz Link
anton_28 Re: Rykowisko - Hirschbrunft 10.09.09, 21:31 u mie je tyn problym ze pszed robotoom mi sie niy chce extra do lasa jechac, a wele mittagu wiynkszojs gouwiedzi spi, abo ucieko pszed suooncym. also czekom na moj urlaub i wtedy idzie na couko noc byc we lesie Odpowiedz Link
rita100 Re: Rykowisko - Hirschbrunft 10.09.09, 21:37 I tak o świcie, kiedy budzi się dzień wypatrzeć zwierza. Usłyszeć pierwsze poranne świergotanie ptaków czy głosy zwierzaków. Tylko myk, myk i już uciekną pod krzaczek te mniejsze. A potem wychodzi, ukazuje sie w całej okazałości, dostojnośći bohater poranka ........ a potem drugi..... nie, nie mogę sobie tego wyobrazić. Faktycznie na urlopie jest na to czas To już na dniach ten urlop ? Odpowiedz Link
anton_28 Re: Rykowisko - Hirschbrunft 10.09.09, 21:38 jedne je scheiße, Suoneczko. kolega mie padou ize nasz ulubioony most na kanarze na stary droodze miyndzy Plawniowicoma a Rudziyncym uozebrali - no i teroski niy podzie do lasa uod stroony Plawniowic wlyjs, yno ta trocha chaszczoow od Uoonie az do kanaru mogymy uajzic ale egal mozno i tam byki sie trefi?? Odpowiedz Link
sloneczko1 Re: Rykowisko - Hirschbrunft 10.09.09, 21:41 niy wiym kaj one tam majom rykowiska :( cza by sie jakego leśnika popytać abo w nadleśnictwie Odpowiedz Link
anton_28 Re: Rykowisko - Hirschbrunft 10.09.09, 21:44 letztes mal gynau tam za kanarym sie byk wydziyrou, no i wele Chechua na gorach tysz. Jo narazie u nos w Niymcach musza wybadac kaj byki ryczoom - narazie jak widza i suysza - cicho Odpowiedz Link
rita100 Re: Rykowisko - Hirschbrunft 14.09.09, 18:30 Cudny jest las. Cudne sa grzyby w lesie. Byłam na takim ranczu w niedzielę. Ubrali mnie w kalosze, dali koszyczek i nożyk do ręki i wyruszyłam w prywatny las. Chodze tak sobie, chodzę i patrzę pod drzewa. Nic. Żadnego grzybka. Ide dalej, odgarniam igły sosny i patrzę a tam maślaczek siedzi, jeden, drugi i trzeci. Boże, jaka radość, pierwsze moje grzyby po iluś tam latach. Już mam trzy grzybki w koszyku. Ide dalej, a tu inne grzybki, ładne były to je chop do koszyczka. Potem jeszcze inne nazbierałam i wróciłam z łupem do gospodarzy. Okazało się, że nazbierałam maślaki, kozaki, zajączki i gąski. Był sos grzybowy z żeberkami. Ale żadnych odgłosów nie było słychać, żadnych. Bociany już odleciały, a niedźwiedzie szykują sie do spania. Ogromna przyjenośc jest w zbieraniu grzybów. Odpowiedz Link
anton_28 Re: Rykowisko - Hirschbrunft 14.09.09, 19:34 Jo jusz bou zdowauo mi sie bardzo blisko jelynia, jak ryczou!!! godom se ponda pod wiater co mie niy wyczuje... a uokozauo se ze to kalymba (krowa) ryczaua a echo to tak zrobiouo ze mie sie zdowauo ize byk sie wydziyro!!! i tak sie feszter dou nabrac :) Odpowiedz Link
hanys_hans Re: Rykowisko - Hirschbrunft 17.09.09, 19:00 . schlesien.nwgw.de/3/Anton.mp3 . Odpowiedz Link
rita100 Re: Rykowisko - Hirschbrunft 17.09.09, 22:05 Rykowisko tuż tuż A dziś słychać było jak grzyby rosną, bo deszcz ciepły lał bez nockę Odpowiedz Link
gospodynii Re: Rykowisko - Hirschbrunft 19.09.09, 22:35 i dzisio w nocy zaś słyszałach jak sie te sorniki nawołujom :) Odpowiedz Link
szwager_z_laband Re: Rykowisko - Hirschbrunft 20.09.09, 09:13 Go-spodyni, a co wy to we nocy we lesie szukocie? ;) Odpowiedz Link
hanys_hans Re: Rykowisko - Hirschbrunft 20.09.09, 09:34 szwager_z_laband napisał: > Go-spodyni, a co wy to we nocy we lesie szukocie? > > ;) gospodyni, kury wsiyni... Odpowiedz Link