Dodaj do ulubionych

Kredyty online

09.01.13, 08:28
Po Alioir Banku który jako pierwszy zaczął udzielac kredytów klientom indywidualnym on-line, czyli bez wizyty w oddziale, nad podobnym rozwiązaniem dla osób prowadzących działalnośc gospodarczą pracuje Idea Bank. Przynajmniej tak wynika z dzisiejszego artykułu w Pulsie biznesu. Mniejsze banki wydają sie bardziej elastyczne. Czy dlatego, że goniąc liderów muszą się szybciej rozwijać i akceptują większe ryzyko, czy dlatego że większe banki zadowolone ze swojej pozycji są wolniejsze i mniej chętne do wdrażania niesprawdzonych nowinek?
Obserwuj wątek
    • ukryty_wafel Re: Kredyty online 09.01.13, 09:06
      Mi sie wydaje, że są bardziej zdesperowane na szybszą sprzedaż (szybszą, zwykle znaczy - nieroztropną). Sprzedaż kredytów on-line wymaga bardzo wielu zmian systemowych w tym sprawdzonego rozwiązania weryfikującego Klienta oraz eliminującego zagrożenie oszustwami.
      Czasy są jakies takie niepewne, by szacując ryzyko można było sobie na to pozwolić.

Z informacji jakie ja posiadam, Alior wdrożył rozwiązania systemowe, wiec go może i stać. A Idea - powiem szczerze, że za bardzo bym nie wierzył, że ich na takie rozwiązania stać. Nie mają też rozwiąząń systemowych
      Na pewno nie należy w tym przypadku się spieszyć. Ryzyko jest większe niż planowane zyski - straty mogą pogruchotać budżety tych Banków.

Udzielanie kredytów przez internet nie jest czymś nadzwyczajnym. Jeśli się ma wdrożone dobre mechanizmy sprawdzające wiarygodność Klienta, można to wprowadzać, ot tak.
      Niestety nie jest tak pieknie - same systemy to jedno, ale ludzie, którzy je nadzorują, to jest słaby punkt rozwiązań. Więc ja bym spokojnie popatrzył i poczekał robiąc swoje :)
      • skuter44 Re: Kredyty online 09.01.13, 10:47
        Balcerek 04 pisze:
        Po Alioir Banku który jako pierwszy zaczął udzielac kredytów klientom indywidualnym on-line, czyli bez wizyty w oddziale, nad podobnym rozwiązaniem dla osób prowadzących działalnośc gospodarczą pracuje Idea Bank. Przynajmniej tak wynika z dzisiejszego artykułu w Pulsie biznesu. Mniejsze banki wydają sie bardziej elastyczne. Czy dlatego, że goniąc liderów muszą się szybciej rozwijać i akceptują większe ryzyko, czy dlatego że większe banki zadowolone ze swojej pozycji są wolniejsze i mniej chętne do wdrażania niesprawdzonych nowinek?

Dodał bym :

Taki produkt warto mieć w opcji internetowej konta, jako kolejny po debecie krok w kredytowaniu klientów detalicznych. W warunkach iPKO (wg mnie) nie wzrośnie ryzyko kredytowe bo mamy scoring . Dla zmniejszenia ryzyka banku warto by decyzję kredytową o takim konkretnym kredycie on-line poprzedzić analizą doradcy kredytowego pracującego w call center iPKO czy Inteligo. Jako klient ipko i Inteligo wypowiadam się za wprowadzeniem takiego produktu z grupy innowacyjnych.
        Też uważam, że banki które nie mają CSI i centralnego skoringu mogą wyjśc na tej nowości - jak Zabłobki na mydle.
    • tor-r-es Re: Kredyty online 10.01.13, 16:09
      teraz to nie czasy, gdzie się banki biją o klienta kredytowego. teraz to klient musi sie nachodzić żeby w banku uzyskać kredyt. więc ja raczej wierzę w dobry scoring i procedury oceny ryzyka.
    • mistrzciemnosci Re: Kredyty online 15.01.13, 12:48
      To jest przykład, że nawet kredytów można udzielać klientowi bez jego wizyty w oddziale, więc to może mieć wpływ na kolejki, o których dyskutuje się w innym wątku.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka