Dodaj do ulubionych

S T R A J K

23.06.16, 06:13
20 czerwca 2016
Czy dojdzie do akcji protestacyjno-strajkowej w PKO BP?
Czy w PKO BP dojdzie do akcji protestacyjnej pracowników tego banku? Do Serwis21 trafił list otwarty pracowników PKO BP SA skierowany do wicepremiera, ministra rozwoju Mateusza Morawieckiego, który obecnie sprawuje nadzór nad bankiem.

Jak czytamy w liście jest wyrazem - narastającego sprzeciwu i utraty zaufania pracowników wobec Zarządu Banku z Prezesem Zbigniewem Jagiełło na czele... nie możemy już dłużej biernie przyglądać się ani tolerować destrukcyjnej i szkodliwej polityki obecnego Zarządu PKO BP SA zarówno w zakresie zarządzania zasobami ludzkimi jak również majątkiem Banku... Władze Banku mają na ten temat jak można się domyśleć całkiem odwrotny pogląd. Jako dowód niezadowolenia autorzy listu przytaczają wyniki ankiety Serwis21 z początku kwietnia, w której 98% respondentów, głównie pracowników Banku, opowiedziała się za odwołaniem zarządu z prezesem Jagiełło na czele.
serwis21.blogspot.com/2016/04/sondaz-serwis21-zarzad-pko-bp-do.html
Rzeczywistość w Banku, jak wynika z listu wcale nie jest różowa - mobbing, nepotyzm, nierealne plany sprzedażowe (szkoda że nie przytoczono konkretów), nadmierny rozrost centrali banku i likwidacja struktur terenowych, spadek zysku netto banku przy równoczesnym znaczącym wzroście wynagrodzeń zarządu. Niektóre z tych zarzutów (spadek zysku netto, wzrost wynagrodzeń zarządu, likwidacja jednostek terenowych) było już wcześniej podniesionych w mediach a także w interpelacjach poselskich. Władze Banku je odrzucały twierdząc, iż wyniki finansowe należy odnieść w relacji do innych banków, a likwidacja jednostek terenowych CRW poprawi efektywność i skuteczność działania.
serwis21.blogspot.com/2016/02/jaka-rentownosc-i-wypacalnosc-pko-bp.html
Pracownicy w tej sprawie mieli jednak całkiem odmienne zdanie od zarządu, czego przejawem były protesty (np. akcja czerwonych kartek), których władze Banku nie dostrzegały.
serwis21.blogspot.com/2016/02/winda-satysfakcji-czy-niezadowolenia.html
Wobec nieudolności i bezradności funkcjonujących w Banku wewnętrznych struktur bankowych podjęta została decyzja - jak piszą autorzy listu - ws. powołania Społecznego Pracowniczego Komitetu Protestacyjnego Pracowników PKO BP, który zapowiada gotowość strajkową i ewentualne protesty. Przypomnijmy dla porządku, iż Sekretariat Banku, Handlu i Ubezpieczeń NSZZ "Solidarność" występował w obronie pracowników PKO BP.
serwis21.blogspot.com/2016/02/w-obronie-pracownikow-pko-banku.html
serwis21.blogspot.com/2016/03/list-otwarty-nszz-solidarnosc-w-sprawie.html
Ale jak to często w Polsce bywa, wystąpienia, listy okazują się bezskuteczne. Stąd zawsze lepiej podjąć działania, które wymuszają reakcję prawną przynajmniej w formie odpowiedzi (wnioski o informację publiczną, petycja, wszczęcie postępowania administracyjnego itd) czyli takie jakie stosuje np. Stowarzyszenie Interesu Społecznego WIECZYSTE. Po petycji Stowarzyszenia w/s zmiany władz PKO BP z 15 stycznia br, a także wskutek innych okoliczności doszło do zmiany Rady Nadzorczej PKO BP.

Trudno powiedzieć, jaka jest realna siła Społecznego Komitetu Protestacyjnego, a tym samym zdolność jego działania. W przeszłości protesty w banku były w sumie dość słabe, raczej były świadectwem bierności pracowniczej. Ale wraz z "dobrą zmianą" nastąpił okres wzmożenia działalności społecznej, czego przejawem są protesty różnych środowisk domagających się poprawy jakości życia i warunków pracy. A zatem być może także i w PKO BP znajdzie się klimat dla akcji protestacyjno-strajkowej. Czy zatem nie lepiej podjąć właściwe decyzje, zanim do tego dojdzie?

Obserwuj wątek
    • doradca.kasjer12 Re: S T R A J K 25.06.16, 05:42
      nikt nie reaguje, smutne...... jak nas mało zostało na forum
    • s3638022 Re: S T R A J K 29.06.16, 20:13
      Bardzo liczę na tą akcję. Jestem wieloletnim pracownikiem i tez mi się nóż w kieszeni otwiera.
    • wels2012 Re: S T R A J K 01.07.16, 22:15
      Ci, którzy mieli odwagę - odeszli. Reszta się boi. Strajku nie będzie.
      • kochamswojafirme Re: S T R A J K 03.07.16, 11:48
        a ja czekam na tę akcję, jakiś sygnał!!
        to jest czas, aby zapisać się do ZZ!
        w Wielkopolsce jest 30 członków, to jest kpina!! rewolucji nie zrobimy w pojedynkę!
        • lilak16 Re: S T R A J K 05.07.16, 01:37
          Więcej jak połowa pracowników banku w ogóle nie wie, że jest rozważana możliwość strajku. Najpierw trzeba powiadomić pracowników, że taka ewentualność jest możliwa.
    • lilak16 Re: S T R A J K 09.07.16, 01:42
      Ja u siebie w oddziale napisałam wszystkim linka do portalu Servis21 i do tego forum. Nikt z moich kolegów nie wiedział o ich istnieniu. Ja sama dowiedziałam się dopiero na początku lipca.
    • doradca.kasjer12 Re: S T R A J K 09.07.16, 06:37
      proszę o propozycje jak ma wygladać czerwona kartka, jakie postulaty krótko i dosadnie, czy dodatkowo ma być na czerwonym papierze, jak opracujemy wzór będzie nas wiecej
      • lilak16 Re: S T R A J K 10.07.16, 02:07
        Dokładnie proszę o informację jak ma wyglądać taka czerwona kartka. Co napisać w liście, czy list ma być na czerwonej karcie?
        • prac.crw1 Re: S T R A J K 10.07.16, 11:50
          Czerwony oczywiście jest modny w tym sezonie i obowiązkowy :) treść natomiast dowolna byle od serca...
    • filzuz Re: S T R A J K 27.07.16, 20:12
      potwierdzam mobbing, nepotyzm, poniżanie, zastraszanie grożenie zwolnieniami.Plany z kosmosu
      a 3 kwartał 2016 pobił rekord w planach. Ciężko przestraszeni dyrektorzy, kierownicy, którzy trzęsą się przed regionem, to nie są przełożeni jakich miałam w przeszłości to jest banda poganiaczy,która wykańcza ludzi oddanych pracy.Mobbing uprawiany jest codziennie przy tablicy podczas rannej odprawy .Starych pracowników wykańczają,wręczają wypowiedzenia /utrata zaufania-bardzo modne /a młodych nie szanują ,sami rezygnują.O podwyżkach dla detalu nie ma mowy jesteśmy traktowani jako ludzie gorszego gatunku /gęba w kubeł i do roboty bo na twoje miejsce czeka kolejka chętnych/dlatego jestem za przeprowadzeniem akcji.
      • dragomir6 Re: S T R A J K 27.07.16, 22:01
        Tylko dwa słowa - utrata zaufania- a jaką mają moc. Co się pod tym kryje? Na pewno nic konkretnego - ważne, że na tej podstawie można spokojnie wręczyć wypowiedzenie. A młodzi - i nie mówię tego z negatywnym w stosunku do młodych wydźwiękiem - szanują się, nie dadzą się tak poniżyć, jak starzy pracownicy
        • czekam_na Re: S T R A J K 28.07.16, 19:11
          Nadal tego niepojmuję.A czy ktośczapytał szarych na najniższym szczeblu pracowników czy mają zaufanie do kierownika,dyrektora ?
          Po zwolnieniu z takim wpisem nic tylko do sądu pracy !!! I przed sądem obsmarować Pko.
      • bogol55 Re: S T R A J K 13.09.16, 20:23
        W pko aż śmierdzi od mobinngu! Dyrektorzy o tym wiedzą ale nic nie robia. Sprawy w sądzie mają a i tak piastują to stanowisko!!Wymuszają udzielanie dużych kredytów tylko pod kontem punktów, a odpowiedzialnosc zrzucają na pracownika

Nie pamiętasz hasła

lub ?

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka