Dodaj do ulubionych

Probiotyki??

02.09.11, 21:18
Czy w turcji można je kupic? Zachorowalam w bayram i dostalam od lekarza antybiotyk - Zinnat. Boje sie, ze pozbedzie mnie mojej flory bakteryjnej i bedzie mi doskwieral bol zoladka (co juz sie w przeszłości zdarzało). Niestety nic osłonowego lekarka na izbie przyjęć w szpitalu mi nie wypisała, zresztą nie mówiła (lub nie chciała mówić)po angielsku, a mój mąż ma 2 lewe ręce jak jestem chora i nic nie potrafi wtedy wyegzekwować od lekarzy. W każdym razie akurat wtedy był bayram wiec wszystko zamknięte łącznie z aptekami. Dzisiaj mąż pojeździł po aptekach i nic nie znalazł. Nikt nie wiedział co to probiotyk. Jak mąż tłumaczył na co to jest to albo chcieli dawać leki na nadkwasotę, albo wysyłali go do supermarketu po jogurt.

Niestety ja produktow mlecznych jesc nie moge, konczy sie to dla mnie zawsze biegunka, wiec opcja z jogurtem lub kefirem odpada uncertain
Moze ktoś mógłby mi pomoc i podałby nazwy tureckich odpowiedników probiotyków, lub ich zamienniki.
chodzi mi o coś takiego jak można w Polsce kupić: www.i-apteka.pl/product-pol-1155-TRILAC-x-20-kapsulek.html lub dziecko24.pl/artykul/219/4/Dicoflor---probiotyk-najlepiej-dzialajacy-oslonowo-w-antybiotykoterapii
Mąż szukał podobnych w internecie, ale z marnym skutkiem (nie znalazł nic).
Z góry dziękuję za pomoc!
Obserwuj wątek
    • melek0204 Re: Probiotyki?? 02.09.11, 23:17
      Nigdy w TR nie stosowałam, ale w necie tak na szybko wygrzebałam coś takiego:
      www.doasense.com/food/probiotic/probiotic_blend.html
      www.eczaonline.com/urun/VITA-CHOC%E2%80%99S-PROBIOTIC.html
      www.eczabox.com/?urun-3988-NBL-Probiotic-ATP-20-Sase.html
      www.naturelya.com/forever-living/g%C4%B1da-takviyeleri/forever-active-probiotic
      może się cokolwiek będzie pomocne...
      Zdrówka życzę smile
    • alusya Re: Probiotyki?? 02.09.11, 23:38
      kiedys w Polsce stosowalam Zinnet i pamietam, ze lekarka przepisala antybiotyk. kiedys maz pytal w aptece o probiotyk to probowano my sprzedac antybiotyk. ale mam tez dobra wiadomosc ze tuz przed bayramem wykupujac antybiotyk w aptece spotkalismy sie z cala poleczka z probiotykami. rozne marki - rozne ceny. Kupilismy MAFLOR w saszetkach za 15 lir. smak ma byle jaki ale nie o to chodzi.
      • ingalill23 Re: Probiotyki?? 03.09.11, 09:50
        Bardzo Wam dziękuję, jednak mój mąż ma 2 lewe ręce do szukania po necie heh tongue_out Mam nadzieje, ze któryś z tych wymienionych przez Was będzie tu dostępny. Przekazałam nazwy i mąż będzie szukał po aptekach.
    • kiranna Re: Probiotyki?? 03.09.11, 19:45
      Apteczne probiotyki sa malo popularne w Turcji ze wzgledu na duze spozycie jogurtu. Spytaj o Reflor, jest bez recepty, ale glownie znany jako lek przeciebiegunkowy, nie probiotyk.
      Na marginesie, jesli faktycznie potrzebny jest antybiotyk to oczywiscie nie masz wyjscia, ale tureccy lekarze uwielbiaja przepisywac tone lekow, a antybiotyk niemal na wszystko.
      Moj syn w wieku 2-3 lat dostal go "profilaktycznie" na rozbity nos (spadl z jezdzika w Wigilie, niektore dziewczyny pewnie pamietaja to zdarzenie). Nie bylo zadnego zlamania czy pekniecia, tylko krwotok. Uprzedzilam lekarza, ze nie zamierzam podac antybiotyku w tym przypadku, na co odparl, ze nie szkodzi, i tak mi wypisze recepte. Po prostu maja z tego profity... Rekord padl, gdy syn przechodzil ospe rok pozniej, niedawno znalazlam recepty w jego ksiazeczce zdrowia i chyba zachowam je sobie na pamiatke. Czego tam nie ma... wink
      • bazylia_tr Re: Probiotyki?? 04.09.11, 08:55
        Ja zawsze jak biore antybiotyk w TR kupuje sobie na wlasna reke oslonowo FLUCAN Pfizera. Na szczescie sprzedaja bez recepty. Kilka razy prosilam roznych lekarzy o jakis lek oslonowy ale zawsze mowia ze to niepotrzebne. Mieli tu kiedys Nystatyne w zawiesinie, ale juz chyba nie produkuja bo to lek starej generacji.
        • ingalill23 Re: Probiotyki?? 04.09.11, 10:02
          Kirana i bazylia - dzięki, jutro sprawdzimy. Niestety maz zjezdzil wczoraj troche aptek i nikt nie slyszal o tych probiotykach, ao ktorych dziewczyny wczesniej podaly mi linki. w jednej aptekarz przyznal , ze kiedys to u niego to Maflor bylo, ale nikt tego kupic nie chcial i mial zadzwonic do magazynu, zeby sprawdzic czy maja i moga mu przywiezc.

Ja mam zapalenie oskrzeli i to chyba wirusowe, bo nasi znajomi tez na to choruja. Probowalam wczesniej leczyc sie sama bo myslalam ze to grypa, ale domowe sposoby nie pomagaly, zbilay tylko wysoka goraczke na chwile (39,2 temp. ), wiec musialam wybrac sie w bayram do szpitala, tam zrobiono mi RTG bo bylo podejrzenie o zapalenie pluc.. Antybiotyk dziala, bo od wczoraj nie mam juz goraczki (tak to trzymalo mnie 38 temp. non stop). Zgadzam sie z Wami, u mnie na Cyprze tez nikt nic osłonowego nie daje, a antybiotyki dostaje sie na wszystko doslownie. Dlatego unikam chodzenia do lekarzy, chodze jesli domowe sposoby i leki przytargane z Polski sobie nie radza, a tak niestety bylo w tym przypadku.

Jesli nic tu nie znajde to najwyzej poprosze siostre meza o kupno w Turcji tych specyfikow, moze gdzies znajdzie i mi wysle. Dzieki jeszcze raz za pomoc.
          • sommak Re: Probiotyki?? 04.09.11, 15:31
            Witajcie,
            ja tez w potrzebie uzywalam Maflor.Natomiast teraz czesto trzeba sprawdzac,bo niektore antybiotyki sa juz z oslonowymi probiotykami w skladzie i wtedy nie ma koniecznosci brac oddzielnie-bodjze np amoksycyklina jest dodatkiem bifidusow.
            • ingalill23 Re: Probiotyki?? 05.09.11, 20:57
              No w końcu dzisiaj udalo mi sie podjechac do miasta i w jednej aptece byl ten Reflor (14 TL za 20 kapsulek). Zaczynam brac, jeszze raz dziekuję za porady dziewczyny! smile
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka