Dodaj do ulubionych

Turecka kuchnia

28.12.05, 12:47
Hejka moj maz byl wczoraj u tesciow i przywiozl dobre jedzonko od
tesciowej .To byla zupa z bialej fasoli i golabki tak ja na to mowie
oczywscie mniejsze niz nasze i ten sam farsz robi tez z lisci z
winogron.Smakowalo bardzo i tym razem niebylo na ostro naszczescie bo ja z
dziecmi nie jadam nic na ostro.Tak ogolnie to bardzo lubie turecka kuchnie
moja mama tez nie wszystko ale wiekszosc i sama tez potrafie po turecku
gotowac a wy jak tam u was?czy tez cos umiecie po turecku gotowac?Jakie
najlepiej wam dania smkuja?My bardzo lubimy nadziewane balkazany i pizze
turecka z mielonym miesem, pychota.Turcy maja tez wspaniale sery i Börek z
roznym nadzieniem.Pozdrawiam
Obserwuj wątek
    • 1303a Re: Turecka kuchnia 19.01.06, 17:48
      Witam wszystkich ,
      jestem tu po raz pierwszy , dzięki Kiranna za zaproszenie smile)
      mieszkam w Warszawie na stałe ale buszuję po różych forach związnaych z Turcją
      od czasu ubiegłorocznych wakacji w Alanyi tak mnie jakoś zafiksowało.
      Może wrzucicie tutaj kilka swoich ulubionych przepisów z kuchni tureckiej ,
      chętnie poeksperymetuję bo jedzonko w Turcji bardzo mi smakowało.
      pozdrawiam
      • m_amira Re: Turecka kuchnia 23.01.06, 10:57
        Dobry pomysl z zamieszczaniem przepisowsmile Ja tez uwielbiam turecka kuchnie i
        chetnie sama eksperymentuje, chociaz daleko mi do "tureckich smakow" smile Teraz
        korzystam z przepisow znalezionych w necie ale nie ma to jak jakis sprawdzony.
        Podaje adresy stron z kuchnia turecka, moze sie komus przydasmile (w wersji ang)
        www.turkish.homestead.com/
        www.bigglook.com/biggmenueng/tarifler.asp
        • kiranna Re: Turecka kuchnia 23.01.06, 23:27
          ja tez najczesciej eksperymentuje, wiec prawdziwie tureckiej kuchni u nas w
          domu nie uswiadczysz wink na tureckie jedzonko chodzimy sobie do tesciowej albo
          jakiejs restauracyjki. mamy tez przyjaciela, ktorego zona jest mistrzem
          przystawek tureckich (meze), od dawna mowie jej, ze powinna otworzyc swoja
          restauracje! ja najbardziej lubie te jogurtowe z czosnkiem i opalana papryke
          czy puree z baklazana. lepiej smakuja podane przez kogos smile lubie tez manty,
          ale nie podejme sie zrobienia ich w domu, raz robilam u kolezanki , wystarczy wink
          lubie pirzole z grilla i to jest jedyna jagniecina, ktora zjem. moj maz tez nie
          jada baraniny, bo mu smierdzi, wiec nie ma problemu.

tuaj znajdziecie fajne przepisy (ang.):
          www.allaboutturkey.com/mutfak.htm
          albo tu (ang.):
          www.turkishtaste.com/recipesofday.html
          i tu (tr.):
          www.yemekicmek.com/tariflistesi.php
          tutaj tez fajna stronka i ogolnie servis dla nowoczesnych kobiet (tr.):
          www.e-kolay.net/yemek/YemekAyrintiliTarifiAra.asp
          a po polsku troche orientalnej kuchni jest tutaj:
          www.planetaislam.com/kobiety/przepisy/index.html
          • kiranna Re: Turecka kuchnia 23.01.06, 23:37
            oczywiscie, jesli ktos ma sprawdzony fajny przepis to niech sie podzieli smile
            wiem, ze czytaja nas osoby postronne, dostalam kilka sympatycznych maili na ten
            temat, i byc moze sprobuja cos zrobic w domu.
            ja lubie eksperymenty w kuchni, wiec rzadko robie jedzenie wg przepisu, a
            najczesciej wg tego co mi przyjdzie akurat do glowy. nasi goscie zreszta wola
            sprobowac cos z kuchni europejskiej, a maz juz sie przyzwyczail do tego
            swoistego miksa polsko-tureckiego smile)
            za sukces uwazam przyzwyczajenie znajomych Turkow do polskiego krupniku,
            piernika i grzanego wina smile nawet moja tesciowa juz gotuje krupnik, tyle ze z
            bulguru.
            • arzun Re: Turecka kuchnia 24.01.06, 01:04
              Kilka przepisow znajduje sie na kuchnia.gazeta.pl/kuchnia/1634250,70374.html
              • thomaspawel Re: Turecka kuchnia 30.01.06, 09:47
                rewelacyjne są cig borek z mautkiego baru w Eskisehir. Palce lizać! Ale nie
                chcą zdradzić przepisu...sad
            • xxxgosia Re: Turecka kuchnia 01.02.06, 16:09
              Ja tez przyzwyczailam meza do miksow polsko tureckich ktore on zaczal juz sobie
              bardziej cenic niz tutejsze ,,tureckie'' poczestunki serwowane przez sasiadow,a
              sasiadki z kolei podziwiaja mnie za szybkosc z jaka ucze sie tureckiego
              gotowania... no ale oczywiscie nie ma to jak ,,u mamy'' w Turcji.mmmmmm
              pycha....to sie rozmarzylam.
              • xxxgosia Re: Turecka kuchnia 01.03.06, 14:35
                Mam wielka prosbe .Podzielcie sie przepisem na BOREK bo jakos to ciasto na
                Borek z roznych przepisow nie bardzo mi sie udaje czasem jest za twarde.Moze
                zle daje proporcje?!Dzieki.
                • kiranna Re: Turecka kuchnia 01.03.06, 16:41
                  xxxgosiu, o jaki borek chodzi? ja pieke rzadko, ale jesli juz, to z yufki.
                  wlasciwie to ze znanych mi osob, tylko tesciowa i jedna ciotka czasem robi
                  ciasto sama, reszta uzywa do tego celu wlasnie yufke.
                  mam fajny przepis na lekki borek z kabaczkiem lub cukinia, ktory dostalam od
                  kolezanki z afyonu. jest bardzo latwy i smaczny, wieczorem go tutaj podrzuce.

• xxxgosia Re: Turecka kuchnia 01.03.06, 17:13
                    Chodzi mi o borek(moze myle nazwy-nie wiem)z troche grubszego ciasta,ktory
                    piecze sie z dwoch stron na elektrycznej patelni do pizzy, w srodku z tureckim
                    bialym serem,wyglada to jak duzy ,plaski pierog.Nie wiem czy dobrze to
                    wytlumaczylam bo moze w roznych rejonach Turcji robi sie to inaczej.Moja
                    sasiadka tez to piecze ale ona robil bardzo tluste ciasto i jakos mi ono nie
                    podchodzi.Co do borek yufka i cigara borek ,to wiem jak sie to robi i nawet
                    wychodzi mi calkiem niezle (yufke kupuje w sklepie).Podjelam sie nawet kiedys
                    upieczenia tatli ale pod okiem znajomej turczynki.Kiranna czekam na ten przepis
                    z kabaczkiem.
                    • kiranna Re: Turecka kuchnia 02.03.06, 08:55
                      Pewnie chodzilo ci o gozleme smile Przy odrobinie wprawy mozna je przygotowac z
                      yufki, z tego co wiem, ale sama nie robie ich w domu. W Stambule sprzedawane sa
                      niemal wszedzie, wiec nie ma takiej potrzeby. Moze sprobuj znalezc przepis
                      przez wyszukiwarke na tureckich stronach?
    • kiranna Kabakli borek - borek z kabaczkiem lub cukinia 02.03.06, 09:25
      skladniki:
      3-4 jaja
      2 szt yufki (duza)
      100 ml oliwy lub oleju
      250 ml mleka
      250 ml rozkruszonego slonego bialego sera (objetosciowo)
      3 szt kabaczka lub cukinii (sredniej wielkosci)
      ok. 3 lyzek startego sera zoltego
      koperek

przygotowanie:
      kabaczek lub cukinie zetrzec na tarce, moze byc ze skorka. odcisnac nadmiar
      soku. pokroic drobno koperek.
      rozbeltac jajka i wymieszac z oliwa, bialym serem, kabaczkiem i koperkiem.
      porwac yufke na mniejsze kawalki, zmoczyc mlekiem, dodac do masy jajecznej,
      zamieszac i wylac na blache wysmarowana tluszczem.
      na wierzchu posypac zoltym startym serem.
      zapiekac w piekarniku na ok. 170 st, ok. 25-30 min.

tyle przepis oryginalny. ja go troche zmodyfikowalam i robie spod i gore z
      jednolitego platka yufki (nieporwanego), luzno ulozonego na masie jaecznej, a
      do skladnikow dodaje jeszcze czosnek. zamiast sera zoltego, wierzch mozna
      posmarowac zoltkiem.

smacznego smile
    • sarlo51 Re: Turecka kuchnia 03.05.06, 04:39
      Moje droge wdze ze gotujecie smacznie tam w turcji.Ja gotuje po tureck-
      grecko.Tak ja to nazywam bo mnie nauczyla tesciowej mama (JAJA)to jest pogrecku
      babcia.Grecy z turcji sa bardzo znane jako dobre kucharki.Nie znam ani jednej
      zeby nie gotowala smacznie.Tureczki tez tutaj ich chala.Ale jak bedziecie w
      polsce sprubujcie ugotowac kotlety mielone zbaranina,cielecina,wieprzowe i
      wolowe.W turcji jadlam baranina z cielecina kotlety sa dobre.Jesli chodzi o
      baranine to w USA baranina nie ma takiego zapachu jak w turcji lub
      Australi.Yofki sa lepsze z Turcji lub niemczech.Tutaj wszystko mozna
      kupic.Najwiecej gotuje kurczaka,wolowe i wieprzowe.SMACZNEGO
    • kochanionka Re: Turecka kuchnia 03.05.06, 18:25
      czesto odwiedzam wasze forum,jest fajne.a dzisiaj mam pytanie co to sa yufki?
      chetnie wyprobowalabym wasz przepis ale ja siedze w Polsce nie znam samku
      tureckiejkuchni,a tak zachecajaco o niej piszecie.Moze te yufki mozna tutaj
      czyms zastapic.Bede wdzieczna za pomoc.Pozdrawiam Was wszystkie kochajace
      Turcje.
      A propos czy wszystkie tureckie tesciowe sa takie cudowne?Czytam tu same
      pochwaly.W Polsce to raczej sporadyczne.
      • sarlo51 Re: Turecka kuchnia 04.05.06, 23:12
        Nie wiem gdzie miszkasz ale ja kupuje w tureckim sklepie. Nawet widzialam w
        sklepie blugarskim,rumunskim i jugoslowianskim.Gdyz onie tez uzywaja duzo
        yufki.Najlepsza jest w turcji.Dla mnie to ciezko wytlumaczyc bo polski nie jest
        taki dobry.Dziewczynki ci pomoga.
        • sarlo51 Re: Turecka kuchnia 09.05.06, 03:16
          Ja kupowalam yufke nie tylko w tureckim sklepie.Tak mozna dostac w rumunskim
          tez sa dobre ale troche grubsze.Mnie nikt nie pomaga popolsku pisac tylko ja
          wyjechalam z polski bardzo dawno 1970rok.Mieszkam w USA. Tutaj tez yufke maja
          z niemiec.Turecka jest najlepsza.
      • kiranna Re: Turecka kuchnia 04.05.06, 23:37
        W Polsce yufke mozna czasem dostac w hipermarketach lub w sklepach z orientalna
        zywnoscia, czesciej wystepuje pod grecka nazwa "ciasto filo". To sa cienkie jak
        pergamin platy ciasta, ktore sie nadziewa lub przeklada roznymi farszami, na
        slodko lub slono, a potem zapieka. Wiem, ze niektorzy probuja zastepowac yufke
        ciastem francuskim, ale to juz nie bedzie to samo, choc poeksperymentowac
        mozna wink
    • kochanionka Re: Turecka kuchnia 09.05.06, 20:42
      kiranna,dziekuje za odpowiedz.teraz wiem czego szukac.wydaje mi sie ze cos
      takiego widzialam w sklepie w krakowie.sprawdze.POzdrawiam.kochanionka
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka