Dodaj do ulubionych

Witajcie znowu

22.07.06, 20:54
Po dlugiej przerwie pozdrawiam wszystkich z wietrznego Stambulu.
Wlasnie zatrzymalismy sie na pare dni tutaj i musze przyznac ze to miasto
zawsze robilo na mnie wrazenie. Ostatnıo bylam tu 5 lat temu. Ale wszystko
zmienia sie niesamowicie szybko.
Pisze wlasciwie aby sie pochwalic. Wygralismy z Urzedem Mazowieckim moj maz
dostal obywatelstwo polskie bez zrzekania sie tureckiego. Z tego co wiem to
pierwszy taki przypadek. A wiec moj maz jest juz Polakiem ı Turkiem tez
oczywıscie. Tak sie cıesze ze musialam sie z wami ta nowina podzielic.
Pozdrawiam jeszcze raz ı przepraszam za pısmo ale tu nie mam polskiej
trzcionki.
Yasemin
Obserwuj wątek
    • kiranna Re: Witajcie znowu 22.07.06, 23:01
      Moje gratulacje smile) chwal sie, chwal, jak to zalatwiliscie? jakie potrzebne
      byly dokumenty i co to za afera z Urzedem Mazowieckim?
      A wiatr rzeczywiscie od kilku dni wieje porzadnie, jako stara zeglarka oceniam
      na jakies 6 stopni Beauforta, a wczoraj wieczorem z 7 bylo wink
      Mieszkamy na b.wysokim pietrze, do morza mamy jakies 3-4 km w prostej linii,
      lecz przed nami nie ma wysokich zabudowan, wiec wiatr ma sie gdzie rozpedzic.
      Czasem naprawde wyje jak na filmach grozy wink
      • sudani Re: Witajcie znowu 23.07.06, 00:22
        Ja rowniez gratuluje, no i oczekuje "podpowiedzi" na przyszloscsmile)) Mam
        nadzieje, byc "kolejna" w tej sprawie (tak kiedys w przyszloscismile) I przy tej
        okazji mam pytanie: czy Twoj maz musial mieszkac przez 3 lata w Polsce, czy tez
        nie, zeby zalatwic podwojne obywatelstwo?
        I jak ma sie sprawa, jesli np. ta druga strona ma podwojne obywatelstwo, to czy
        na rzecz polskiego musialaby sie zrzekac tych dwoch obywatelstw? Bo jesli tak,
        to dla mnie to jest paranoja!
        W kazdym razie, tez na to nie pozwole i tez bede walczyc!
        Pozdrawiam serdecznie!
        • yasemin1 Re: Witajcie znowu 24.07.06, 10:16
          Aby dostac obywatelstwo trzeba miec karte stalego pobytu a aby ja dostac
          niestety trzeba byc w Polsce bez przerw chyba 3 lata jak pamietam. My tak
          wlasnie czekalismy innej mozliwosci nie ma.
          W Polsce jest tendencja tzn w mazowieckim aby wszystkim obywatelom z poza uni
          nie dawac podwojnego obywatelstwa. Jest to nie zgodne z konwecja praw czlowieka
          (dyskryminacja ze wzgledu na pochodzenie). W skrocie wystapilismy o pomoc do
          Rzecznika Praw Obywatelskich - ma on oddzial do spraw cudzoziemcow i
          jednoczesnie jak sprawa toczyla sie przed wojewoda to i Rzecznik dzialal. No i
          tak wlasnie skutecznie zadzialal. Rok czasu walczylismy bez przerwy
          korespondujac ze maz sie nie zrzeknie a oni swoje ze musi. Ostatecznie poddali
          sie.
          Kiranna wspolczuje ze ci tak wieje ja juz jestem przeziebiona chocıaz tylko
          pare dni tu jestem, pewnie sie nie doczekam normalnego sloneczka bo juz w srode
          wracamy do Antalii, ale i tak zobaczylam co chcıalam zza wyjatkiem was
          oczywıscie bo moglysmy sie spotkac na kawie ale za malo czasu mialam moze
          nastepnym razem.
          Ps. W taka pogode zaczynam doceniac turbany u kobiet napewno gardlo mialabym
          zdrowe.
          Gorace pozdrowienia
          • kiranna Re: Witajcie znowu 26.07.06, 00:58
            chyba pogoda nas podczytuje, bo na drugi dzien wiatr ustal smile tegoroczne lato w
            Stambule jest znacznie mniej uciazliwe niz poprzednie i oby tak zostalo, za to
            w Polsce upaly podobno straszne.
            trzymam cie za slowo, yasemin, zapraszam na kawe nastepnym razem smile
        • yasemin1 Re: Sudani 24.07.06, 12:56
          Jezeli chodzi o zrzekanie sie to tylko tego obywatelstwa ktorym reprezentujesz
          sıe w Polsce jako cudzoziemiec - mozesz wybrac. Z tym ze jesli mowisz o
          amerykanskim to chyba to obywatelstwo akceptuja do podwojnego. Wiec jak maz ma
          tureckie i amerykanskie to przedstawia sie w Polsce jako Amerykanin i chyba
          wszystko powinno byc ok, bez zrzekania sie, a jak nie to lepiej przedstawic sie
          jako Turek wtedy w razie koniecznosci zrzeczenia sie obywatelstwa zagrozone
          byloby to tureckie bo amerykanskie to troche trudno chyba uzyskac a tureckie
          mozna w razie czeko z powrotem odzyskac tylko to trwa.
          W kazdym razie z zagranicy nic nie zalatwisz musicie byc w Polsce.
          Pozdrawiam
          • sudani Re: Sudani 24.07.06, 20:20
            Dzieki Yasemin1!
            Jeszcze nie maz, ale gdyby cos to wole wiedziec juz teraz jak, co i gdzie
            zalatwiac. Bo nie ukrywam, ze planujemy wspolna przyszlosc, jak tylko wyjdzie z
            wojska. Moj chlopak ma obywatelstwo bulgarskie i tureckie, wiec nie wiem
            jeszcze ktorego mialby sie zrzec gdyby chcial uzyskac polskie. Mam do Ciebie
            jeszcze pytanie: czy twoj maz pracowal gdzies w czasie kiedy przebywaliscie w
            Polsce? I czy to w ogole jest mozliwe, zeby znalezc tu prace dla obcokrajowca?
            Jest duzo ogloszen dla osob ze znajomoscia jezyka tureckiego, ale chyba
            pracodawcy woleliby widziec na tych stanowiskach Polakow (takie przynajmniej
            odnosze wrazeniesad(().
            Jeszcze raz dziekuje ze wskazowki! Na pewno sie przydadza!
            Pozdrawiam serdecznie!
            • yasemin1 Re: Sudani 25.07.06, 15:47
              Przepraszam Sudani pomylilam cie z inna osoba. Wydawalo mi sie ze mıeszkacie w
              Stanach.
              Jezeli chodzi o mojego meza to niestety ale nie pracowal w Polsce. Bylo dosyc
              trudno cos znalezc. Mimo ze zna jezyki obce to i tak wybierali zawsze Polakow.
              Mnie wydaje sie tez ze w Polsce jest mentalnosc zarudniania osob ze znajomoscia
              jezykow gdzie tak naprawde one nie sa potrzebne. Albo boja sie kontaktow z
              cudzoziemcami ze beda musieli caly czas produkowac sie w innym jezyku ı dlatego
              wola Polakow ktorzy znaja jezyk obcy i w razie czego cos tam zalatwia.
              Wszystko tez zalezy od branzy, moj maz szukal w turystyce bo w tym zawodzie
              zawsze pracowal, ale twoj chlopak jest mlody wiec cos tam znajdzie dla siebie
              Powodzenia
              • sudani Do Yasemin1 25.07.06, 17:38
                Dzieki Yasemin1!
                Dobre slowa na pewno zawsze sie przydaja. Mam nadzieje, ze cos znajdziemy.
                Porozsylalam w jego imieniu c.v. i list motywacyjny do kilku firm gdzie
                poszukiwali osoby ze znajomoscia tureckiego i pozostaje tylko czekac z wielka
                nadzieja, ze jednak ktos go przyjmie do pracy.
                Co do zatrudniania Polakow to niestety prawda jest, ze pracodawca majac do
                wyboru Polaka i cudzoziemca - wybierze Polaka. Bo jak juz gdzies czytalam, na
                zalatwienie pozwolenia o prace dla obcokrajowca trzeba czekac miesiac czy dwa i
                niestety pracodawca musi zaplacic jakies 900 zlotych chyba za cos takiego.
                Nawet juz nie pamietam, gdzie to wyczytalam, ale ostatnio sledze juz prawie
                jedynie stronki internetowe zwiazane z praca i szukam ogloszen dla mojego
                chlopaka. Jedyna nadzieja w tym, ze jak juz gdzies potrzebuja osoby ze
                znajomoscia tureckiego, to sa to firmy miedzynarodowe! Wiec moze? Zobaczymy!
                Pozdrawiam serdecznie!
    • sudani Oj straszne u nas upaly! 26.07.06, 09:34
      Na poczatku czerwca marzlismy do bolu, bo nawet wewnatrz budynkow wszystko bylo
      tak wychlodzone ze nie sposob bylo wytrzymac. Za to teraz jak w tropikach!
      Strasznie goraco. Kazdego dnia ponad 32 stopnie (przynajmniej w Krakowie). W
      Zakopanem troche chlodniej. Doskwiera niestety ten ciagly brak deszczusad((
      Wszystko jest juz strasznie wysuszone, wladze zaczynaja wprowadzac zakaz wstepu
      do lasow, ze wzgledu na zagrozenie pozarowe. Oj, juz wiadomo, ze beda kiepskie
      zbiory podczas zniw, wszystko wysycha na pniusad(( No i co za tym idzie, kazdy
      obywatel zaplaci wiecej. W niektorych miejscach pojawily sie tez trudnosci w
      dostepie do wody.
      No i niestety krakowskie zoo stracilo slonicesad Prawdopodobnie przyczyna byla
      niewydolnosc krazeniasad
      Ale ogolnie powinnismy sie cieszyc tym latem, bo juz ponoc sa prognozy ktore
      zapowiadaja ochlodzenie, z jednej strony da to troche wytchnienia, ale jak dla
      mnie zblizajaca sie jesien, a co gorsze zima, wprowadza mnie w przerazenie.
      Oby jesien byla typowa "zlota polska jesienia"!
      Pozdrawiam serdecznie!
    • miss_e Re: Witajcie znowu 30.07.06, 18:13
      Czesc Yasemin, ja rowniez ci gratuluje! To milo slyszec ze odnosi sie sukcesy w
      takiej trudnej sytuacji.Pozdrawiam
    • gone2chile Re: Witajcie znowu 02.08.06, 19:25
      Witam serdecznie!
      Wydaje mi się, jakbym nie była nowa na tym forum, ale tak naprawde sciągnęła
      mnie tutaj sprawa nadania obywatelstwa polskiego męzowi Yasemin. Jestem w
      trakcie pisania pracy magisterskiej o obywatelstwie i sprawa jest rzeczywiście
      bezprecedensowa (na tyle, na ile sama orientuję się w temacie). Gdy tylko o niej
      przeczytałam, aż mi sie oczy zaświeciły z radości:o) Czy mogłabym liczyć na
      więcej szczegółów w tym zakresie? Jeżeli tak i nie sprawi to kłopotu, to
      oczywiście sprecyzuję, o co mi dokładnie chodzi:o)
      Z góry dziękuję i pozdrawiam!
      • yasemin1 Re: Witajcie znowu 04.08.06, 12:16
        Oczywiscie pytaj.
        Napisalam nie tylko dlatego ze sie bardzo ciesze ale zebyscie wszystkie
        wiedzialy ze walczyc trzeba o prawa naszych mezow i mozna wygrac w urzedach.
        Pozdrawiam
        • basiaistanbul Re: Witajcie znowu 04.08.06, 12:27
          Walczyc jest na pewno warto,ale trzeba miec prawdziwa cierpliwosc zeby
          walczyc ,nieprawdaz?
          gratuluje
          pozdrawiam
          Basia
          • yasemin1 Re: Witajcie znowu 04.08.06, 12:31
            O tak ja juz mialam chwile zwatpienia. Chcıalam to wszystko w diabli zostawic
            tzn te nasza walke. Ale wspomagal nas moj tata ktory do tego podchodzıl z
            wiekszym spokojem, dystansem i to w sumie on jako pelnomocnik to wywalczyl.
            • basiaistanbul Re: Witajcie znowu 04.08.06, 12:36
              smileto szczegolne gratulacje dla tatysmile
              niestety moj umarl gdy mialam 12 lat.sad
              wiec ogolnie musialam na wszystko miec sile tylko z siebie.
              pozdrawiamsmile
              Basia
              • yasemin1 Re: Witajcie znowu 05.08.06, 15:53
                Dziekuje bardzo
                Pozdrawiam
        • gone2chile Re: Witajcie znowu 06.08.06, 13:11
          juz piszę, o jakie informacje mi chodzi:
          przede wszystkim interesują mnie argumenty z uzasadnienia decyzji (tzn. dlaczego
          ten przypadek, jest inny niz pozostałe)- ponieważ w sprawach, z którymi sie
          zetknelam do tej pory urząd zawsze był nieprzejednany w kwestii zrzeczenia sie
          poprzedniego obywatelstwa.
          druga sprawa, to zwiazek tego postępowania z działaniem RPO - na jakie podstawy
          prawne się powołuje na przykład, a na jakie powołuje sie urząd.
          i kto wydał ostateczną decyzję, tzn. jaki organ (instancja).

kurczę, wlasciwie to głupio mi prosić, ale czy mogłabym liczć na ewentualną
          kopię uzasadnienia? bo w innym wypadku ne bedę mogła tego użyc w pracysad albo
          chociaż ją zobaczyć, no nie wiem...bardzo mi zależy i obiecuję dochować
          wszelkich zasad poufności zawartych w ustawie o ochronie danych osobowychsmile
          jeśli jest jakiś sposób, to bardzo proszę dać mi znać.

pozdrawiam serdecznie,
          marzena
          • yasemin1 Re: Witajcie znowu 06.08.06, 20:33
            W zasadzie to oni w urzedzie leca sobie w kulki za przeproszeniem bo wiedzieli
            od poczatku o tym co napısal w odpowiedzi na nasze zazalenie Prezes urzedu do
            spraw repatryjacjı i cudzoziemcow a mianowicie ze obywatel turcji nie moze sie
            do konca zrzec swojego obywatelstwa zanim nie nabedzie obcego dlatego Turcja
            wydaje tylko promese na zrzeczenie sie a nie zrzeczenie obywatelstwa
            tureckiego. Oni tylko pogrywali z nami przez rok i dopiero jak prezes nam
            odpisal czarno na bialym to zarzadalismy zmiany decyzji wojewody ktory
            uzaleznial nadanie obywatelstwa polskiego od przedlozenia dowodu utraty lub
            zwolnienia z obywatelstwa obcego.
            Cala sytuacje mam opisana ostatecznie w decyzji nadajacej obywatelstwo nie wiem
            po co to pisali nie musieli uzasadniac chyba tylko abym miala dowod jakie to
            glaby.
            Ostateczna decyzja jest w I instacji - Wojewoda - najpierw powiedzial nie a
            potem tak. Co do kopii to raczej nie moge ci przeslac.
            Co do rzecznika to dokladnie nie wiem jaka byla jego rola w tej sprawie gdyz
            informowal nas tylko ze przystapil do sprawy.
            Pozdrawiam
            • gone2chile Re: Witajcie znowu 06.08.06, 22:02
              acha, to w takim razie kiedy sie dostaje promesę to po otrzymaniu polskiego
              obywatelstwa można jej nie wykorzystać i się nie zrzekać, czy dobrze
              zrozumialam? czy nie ma tam jakiegos warunku, że potem tak czy siak trzeba sie
              zrzec poprzedniego obywatelstwa?
              nie wiem dokładnie jak wyglada taka promesa, ale czy pozbawienie poprzedniego
              obywatelstwa nie nastepuje automatycznie po nabyciu nowego? cz mogłabys mi cos
              więcej o tym napisać? będę dozgonnie wdzięcznasmile
              • yasemin1 Re: Witajcie znowu 07.08.06, 20:28
                Dokladnie tak jest
                > kiedy sie dostaje promesę to po otrzymaniu polskiego obywatelstwa można jej
                nie wykorzystać i się nie zrzekać
                Nawet im o tym pisalam ale oni nie zwracali na to uwagi.
                Turcja jest poza tym przygotowana na takie warunki zadania zrzekania sie
                obywatelstwa tureckiego i broni swoich obywateli. Maja doswiadczenie z Niemcami.
                Pozdrawiam
                • gone2chile Re: Witajcie znowu 07.08.06, 21:01
                  Dzięki wielkie za wszystkie informacje, bardzo mi pomogłaś:o)
                  Pozdrawiam.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka