magdaod 27.06.07, 19:26 facet.interia.pl/seks/zwiazki/news/celibat-czyli-szlaban-na-seks,933763 Po przeczytaniu tego artykulu, nasunelo mi sie pytanie, jak jest z celibatem w islamie? Powiem szczerze, ze nie wiem... Odpowiedz Link Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
monika.ergun Re: Celibat w islamie 28.06.07, 14:28 w islamie nie ma celibatu religia chwali plodnosc ja osobiscie jak np opowiadam o zakonach chrzescijanskich to nie bardzo rozumieja o co chodzi z tym naszym celibatem Odpowiedz Link
karcia.akuku Re: Celibat w islamie 28.06.07, 20:49 celibat w Kościele katolickim to jedno z największych przekłamań. Zajrzyjcie do historii Kościoła, do średniowiecza dowieczie się czym kierował się Kościół ustanawiając celibat....najogólniej mówiąc chodziło o sprawy spadkowe, dziedziczenie...dużo dzieci, które trzeba było uposażyć w kawałek ziemi. W końcu Kościół został by ubogi....jak za Chrystusa. W islamie nie ma takiego przekłamania. Zresztą nie tylko w islamie, u wyznawców Martina Lutera też. Wiecie że kuria prowadzi statystyki co do dzieci z nieprawego łoża księży?? Mam przyjaciela, który jest kanclerzem arcybiskupa....brak słów. A rozwodników Kościól potępia jak złe duchy ;-( Odpowiedz Link
magdaod Re: Celibat w islamie 28.06.07, 21:43 Mam takie same odczucia - celibat to zaklamanie... Mysle, ze ksiezy zyjacych w celibacie mozna by bylo policzyc na palcach jednej reki, a maja byc dla katolikow przewodnikami i dawac przyklad. Osoby, ktore chca zostac ksiedzem powinny zadac sobie pytanie z jakiego powodu decyduja się zostać kapłanem i przyjąć celibat, czy robia to rzeczywiście ze względu na Boga... Poza tym natury nie da sie oszukac Odnosnie rozwodow to wiem jak to jest - rodzice rozwiedli sie z winy ojca. Po wielu latach, podczas choroby nowotworowej, mama, bedac w szpitalu chciala sie wyspowiadac. Oczywiscie nie dostala rozgrzeszenia - do ksiedza nie przemawialy slowa, ze do rozwodu nie doszlo z winy mamy, ze ma teraz kogos (bez slubu) i jest bardzo szczesliwa... Przezyla to bardzo... Poza tym czyz nie lepiej wykonuje sie swojej pracy majac u boku bliska sercu osobe? Mozna przeciez wtedy gory przenosic Odpowiedz Link
kochanionka Re: Celibat w islamie 28.06.07, 21:50 to samo ze spowiedzia,ten sztuczny twor wprowadzono (bodajze w 13 wieku)by lepiej kontrolowac dusztczki i np za wioske lub inne dobra dac grzesznikowi odpust. wiele zaklamania jest w naszej religii,no coz nikt i nic nie jest doskonale. Tylko zastanawia ,dlaczego ksieza ,czesto zyjac ponad stan,wrecz nagannie ,nie obawiaja sie kary bozej ani posmiertnego potepienia.Bo nas tym strasza,niemal kazdego dnia. to co tyczy kosciola jest trudnym tematem. Zbyt wiele nieprawidlowosci .Ale sa tam tez ludzie godni szacunku. Odpowiedz Link
alexa195 Re: Celibat w islamie 29.06.07, 10:55 > Tylko zastanawia ,dlaczego ksieza ,czesto zyjac ponad stan,wrecz nagannie ,nie > obawiaja sie kary bozej ani posmiertnego potepienia.Bo nas tym strasza,niemal > kazdego dnia. kochanionka, to Ty nie wiesz dlaczego tak jest? Ja tez nie wiedzialam, ale proboszcz mojej parafii mnie "oswiecil". Pozwole go sobie zacytowac, bo te slowa bardzo mi sie wryly w pamiec: "Bycie ksiedzem upowaznia do zycia na odpowiednim poziomie, a ja nie mam zamiaru zyc o chlebie i wodzie tylko po to, by ktos zamiast rowerem mogl jezdzic samochodem." Domyslacie sie chyba, ze parafianie tego od proboszcza nie wymagaja, a sam proboszcz na rowerze nie jezdzi... Co do historii chrzescijanstwa... Mam maly skrot, ale nie wiem, czy wypada to wklejac tutaj... Powiem tylko, ze wg historii najpierw byla Dwojca Swieta, dopiero potem zostala wprowadzona (nie przez Boga) Trojca... Zreszta nie wazne w co kto wierzy (czy nie). Wazne by potrafil dyskutowac, a nie narzucac swoich pogladow innym i nie dal sie omamic. Kochanionka, ciekawe czemu ksieza sami sie piekla nie boja Odpowiedz Link