rose1979 25.07.07, 20:35 Dziewczyny, moze ktoras z Was ma dobry i sprawdzony przepis na lahmacun? Bardzo chcialabym sie nauczyc robic sama te przepyszna turecka pizze Z gory dziekuje za wskazowki. Odpowiedz Link Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
karcia.akuku Re: Pączki tureckie 09.08.07, 21:47 Przepis przywiozłam z Turcji, mama moja Ukochanego takie piecze, polecam: Pączki tureckie Składniki: Ciasto: 25 dkg mąki, 2 jajka i 2 żółtka, 6 dkg masła, 2 dkg mąki ryżowej (z ryżu zmielonego w młynku do kawy). Syrop: 40 dkg cukru, 2 - 3 łyżki białego wina,{konserwatywni muzułmanie nie używają } sok i skórka otarta z 1 cytryny, 0.5 szkl. wody. 3/4 l oleju do smażenia. Z podanych składników zagotować syrop, ostudzić. Do osobnego garnka wlać 2 niepełne szklanki wody, włożyć masło i zagotować. Stale mieszając wsypywać powoli przesianą mąkę, gotować na małym ogniu 2 min., po czym zdjąć z ognia i przestudzić. Wsypać mąkę ryżową i, ubijając drewnianą łyżka, dodawać stopniowo jajka i żółtka. Ubijać tak długo, aż powstanie jednolite ciasto. Dłonie lekko posmarować tłuszczem, odrywać po kawałku ciasta i formować małe kulki, w środku każdej zrobić wgłębienie. Kłaść partiami na gorący olej i smażyć ok. 2 min. z każdej strony. Usmażone pączki wyjąć łyżką cedzakową, osączyć na papierowym ręczniku. Gorące wkładać na 10 - 15 min. do przestudzonego syropu. Wyjąć, ułożyć na talerzu. Wgłębienie można wypełnić bitą śmietaną { oczywiście nie świeże, bo śmietana spłynie}. S M A C Z N E G O Odpowiedz Link
karcia.akuku Re: Lahmacun 09.08.07, 21:56 Inne popularne dania w Turcji to: Hünkar begendili köfte - klopsiki “przysmak sułtana”, czyli kulki purée z wędzonych bakłażanów i sera, Karniayarik - bakłażany z nadzieniem z mielonej jagnięciny z orzeszkami pinii i koryntkami. Firinda manti - pierożki z farszem mięsnym, Çerkez tavugu - mięso kurczaka pokrojone na bardzo cienkie paski w sosie z orzechów włoskich, czosnku i bułki, Fasulye piyazi - sałatka z jajkami i fasolą w oliwie z sokiem z cytryny, Borek – cienkie francuskie ciasto nadziane kozim serem i pietruszką (uznawane jako rodzaj pizzy tureckiej), Pizza turecka to lahmacun, w Polsce nazywana lachmadżun. Zrobiona jest z cienkiego placka. Dodaje się do niego różnego rodzaju mięsa, warzywa i sosy pomidorowe i jogurtowe. Pizza w postaci łódeczek nazywa się pide [pochodzi z Grecji]. Je się ją z serem, jajkami i mielonym mięsem. W niektórych rejonach Turcji pide z mięsem nazywa się Etliekmek. Odpowiedz Link
izaerbas Re: Lahmacun 10.08.07, 08:01 Ojjjj wlasnie poinformowalam moich kolegow z pracy, ze pide pochodzi z Grecji)) O reakcji chyba nie trzeba mowic Odpowiedz Link
basiaistanbul Re: Lahmacun 10.08.07, 13:30 )))))Teraz widze,ze reakcja mojego meza byla naturalna.W rodzinie mam tez 2 Grekowmezowie moich siostr,wiec gdy ich sie cos spytam na temat podobnych potraw,to zawsze w domu sa gorace rozmowy)))z rozmow tych mozna tylko stwierdzic na sto procent, ze i Turcy i Grecy sa bardzo bardzo uparcia co do potraw dalej nie wiem skad tak naprawde sie wziely)) co do potraw....karnıyarık....baklazany nadziewane miesem mielonym (nie musi byc to jagniecina,mozemy uzywac miea wolowego,i karnıyarık na codzien jest bardziej latwa potrawa,bez orzeszkow no ale to juz zalezy od tego ktory gotuje tak samo fasulye piyazı,moga byc bez jajek,gdyz szczegolnie w upaly nie ma sie zbyt duzej ochoty na jajka börek-to tylko nazwa ciasta,ktore moze byc przygotowywane na rozne sposoby(kozi ser-tego tez nie uzywa sie tak czesto,tylko ten co lubi kozi ser) Mysle,ze co do przepisow,kazdy przepis moze byc inny,Kazdy ma swoj sposob na gotowanie,tak jak sa podane przepisy w internecie to mysle ze w zycie codziennym sa prostsze przepisy na wszystko. pozdrawiam Basia Odpowiedz Link
magdaod Re: Lahmacun 10.08.07, 14:00 Znalazlam w internecie jakis czas temu przepis wlasnie na lahmacun. Robilam i polecam Oto przepis: CIASTO - 500 g maki, 1 op. male drozdzy, 1 lyzeczka cukru, 1 lyzeczka soli, troche wody. Make i drozdze wymieszac, dodac pozostale skladniki i wyrobic ciasto. Ciasto nalezy ugniatac do momentu, az nie bedzie sie lepilo (mozna dodac jeszcze troche maki, gdy beda problemy). Wyrobione ciasto pozostawic pod przykryciem na ok.30 min. FARSZ - 500 g mielonego miesa, 2 cebule, 1 lyzka papryki ostrej, 1 peczek zielonej pietruszki, 1 lyzka masla, 4 zabki czosnku, 1 lyzeczka kminku, 2 pomidory, 1 lyzeczka pieprzu, sol. Mieso przelozyc do miski. Cebule i pomidory pokroic w kostke. Pietruszke pokroic drobno. Wszystkie skladniki dodac do miesa i wymieszac na jednolita mase. Posolic. Na blaszce od piekarnika polozyc papier lub folie. Kawalki ciasta wielkosci orzecha wloskiego rozwalkowac do grubosci ok.5 mm i takie placki polozyc na blaszce. Na kazdy kawalek placka polozyc farsz miesny (ok.1 lyzki). Tak przygotowane ciasto z farszem wlozyc do piekarnika rozgrzanego do temp.200 C i piec ok.10-15 min. Na koniec skropic sokiem z cytryny i posypac pietruszka. Afiyet olsun Pozdrawiam, Magda Odpowiedz Link
karcia.akuku Re: Lahmacun 10.08.07, 18:47 To, że Turcy i Grecy nie przepadją za sobą wiedza wszyscy, którzy znają cjoć troche historię ;-]] Zanim opublikowałam swoje wypociny, sprwawdziłam ich autentyczność. Co to pide. Znaczeń wiele.. PIDE (Skrót od Polícia Internacional e de Defesa do Estado w dosłownym tłumaczeniu znaczy Międzynarodowa Policja Ochrony Państwa) - portugalska tajna policja polityczna, utworzona 22 października 1946 przez skrajnie prawicową dyktaturę Salazara. Ilu kucharzy, tyle przepisów. Odpowiedz Link
leyla76 Re: Lahmacun 11.08.07, 00:00 magdadod czy mowiac o lyzeczce kminku masz na mysli KIMYON. ja bardzo lubie te przyprawe dodaje jej sporo zwlaszcza do mielonego miesa. nauczylam jej uzywac takze moich rodzicow, jednak zawsze musze im zawiezc kimyon do polski, bo jakos nie wiem jaki to jest polski odpowiednik. myslalam oczywiscie o kminku, ale jakos zapach jak dla mnie byl nie taki sam Odpowiedz Link
angelikastanula Re: Lahmacun - dzieki Magda :) 12.08.07, 13:31 dzieki Magda a powiedz mi jeszcze ile tych plackow wychodzi, jezeli zrobie w ilosci skladkikow jaka poadalas w przepisie ? Odpowiedz Link
magdaod Re: Lahmacun - dzieki Magda :) 12.08.07, 15:03 Odnosnie ilosci plackow to wychodzi tak ok. 1 blaszki do 1,5. Mozna oczywiscie zrobic wieksze i grubosc ciasta tez jest dowolna A co do kminku to faktycznie zastapilam nim kimyon, ktorego jakos do tej pory nie udalo mi sie dostac w Polsce Ale jade za 2 tyg. do Turcji, wiec poczynie odpowiednie zakupy Jezeli macie jeszcze jakies godne polecenia przyprawy, szczegolnie do warzyw, ktore stosujecie, to prosze poleccie. Pozdrawiam Magda Odpowiedz Link