wafel2.4 03.10.11, 17:36 Mam pytanie do naszych Pań Radnych z NI. Jakie było stanowisko Radnych z NI, kiedy usuwano próg z rejony Granicznej/Mleczarskiej? Jest to granica Mysiadła i NI. Kto wnioskował o jego usunięcie? Dziękuję Odpowiedz Link Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
justyna.gaweda Re: Pytanie do Radnych z NI 04.10.11, 17:53 Witam Stanowiska radnych z NI nie było ,nikt nas o to nie pytał. Pełną wiedzę na ten temat będzie miał radny z Mysiadła -p. Marcin Kania. Zajmował się tym tematem , prowadził rozmowy z właścicielem nieruchomości Mleczarska róg Granicznej. Z informacji jakie uzyskałam w Gminie wynika ,że właściciel zgodził się na przesunięcie swojego płotu ( tak aby poprawić widoczność na skrzyżowaniu) w zamian za usunięcie wspomnianego progu. Zwracał się do mnie jeden z mieszkańców ul.Granicznej aby w tym rejonie zamontować spowalniacz , niestety jest też sporo przeciwników takich rozwiązań. Proszę zainteresowanych o kontakt.. Mamy dwa wyjścia , poszukać lokalizacji takiej ,która będzie do przyjęcia przez właściciela przyległej posesji lub ustawić znak- skrzyżowanie z drogą równorzędną (wówczas jadący ul.Graniczną będą zmuszeni zwolnic przed Mleczarską) czekam na sugestie w tej sprawie Justyna Gawęda Odpowiedz Link
kania_marcin Sprostowanie 04.10.11, 19:17 Dzień Dobry, W listopadzie 2009 r. zwróciłem się z wnioskiem o podjęcie wszelkich możliwych działań mających na celu likwidację pełnego ogrodzenia na skrzyżowaniu ulic Graniczna/Mleczarska w Mysiadle. W lutym 2010 r. KPG pozytywnie zaopiniowała podjęcie działań związanych z wypłaceniem odszkodowania za zajęty grunt (tj. chodnik i część jezdni ul. Granicznej) w celu poprawy widoczności przejazdu na skrzyżowaniu ulic Graniczna/Mleczarska w Mysiadle. W/w sprawie odbyły się 2 spotkania, ostatnie spotkanie dotyczyło przedstawienia zainteresowanym wysokości odszkodowania (w okresie listopad 2009 – luty 2010 okazało się, że za przylegający do posesji chodnik i część jezdni właściciel tejże posesji płaci podatek od nieruchomości?!?). Pod koniec lutego 2010 r. rozmowy zakończyły się sukcesem. W maju 2010 r. został podpisany protokół między zainteresowanymi stronami urząd – właściciel posesji. W czerwcu 2010 r. pełne ogrodzenie na skrzyżowaniu ulic Graniczna/Mleczarska w Mysiadle zostało zlikwidowane. Przypomnę, że radni Mysiadła ówczesnej kadencji negatywnie zaopiniowali propozycję urzędu dotyczącą likwidacji progu (z uwagi na pękanie ścian w sąsiadującym z nim budynku). Są na to stosowne dokumenty (opinia) w urzędzie - Referat RDM. Próg został zlikwidowany przez urząd, podkreślenia wymaga fakt, że przy sprzeciwie radnych. Informuję również, że z mojej inicjatywy w dniu 12 kwietnia 2011 r. został usunięty słup Telekomunikacji Polskiej w rejonie skrzyżowania ulic Mleczarska/Graniczna/Łabędzia w Mysiadle. Przedmiotowe prace wykonała firma TP TELTECH Sp. z o.o. wchodząca w skład grupy kapitałowej Telekomunikacja Polska S.A. Jednocześnie informuję, że firma PGE Dystrybucja SA Oddział Warszawa, Rejon Energetyczny Jeziorna wyraziła zgodę na wykorzystanie słupów energetycznych niskiego napięcia do umieszczenia kabla telefonicznego. Pozdrawiam Odpowiedz Link
kania_marcin cd. sprostowania 04.10.11, 20:51 Dzień Dobry, W październiku 2010 r. zwróciłem się z wnioskiem wprowadzenie w życie innego technicznego rozwiązania mającego na celu ograniczenie prędkości i poprawę bezpieczeństwa w rejonie tego skrzyżowania. W grudniu 2010 r. odbyła się wizja z udziałem Pana Stefana Romanowskiego oraz Pana Ryszarda Wiśniewskiego z Referatu RDM. Ustalono, że z uwagi na charakterystykę tego skrzyżowania jedyną możliwością jest zmiana organizacji ruchu polegająca na "skrzyżowaniu równorzędnym." W/z z powyższym w dniu 22.12.2010 r. poprosiłem e - mailem o opinię radnych NI m.in. Justynę Gawędę. Opinii do dziś nie uzyskałem. Wychodząc naprzeciw oczekiwaniom mieszkańców złożyłem www.marcinkania.pl/zmiana_organizacji_ruchu.pdf Pozdrawiam Odpowiedz Link
niwiczanka Re: cd. sprostowania 04.10.11, 22:17 Panie Radny powinien Pan wiedzieć, że pomysły Pana nie są akceptowane-popierane przez Panią radną. Raczej nie słyszałam aby kiedykolwiek się wypowiadała ciepło na Pana temat – a odpisywać na maile niema czasy bo jak to sama napisała w którymś poście „… pędzi gotować obiad…” Odpowiedz Link
wesoly.bolek drogi rownorzedne 05.10.11, 00:35 Ciekawe czy Pan Radny przeprowadził badania, która z ulic generuje większy ruch drogowy? W NI mamy równiez przynajmniej kilka dróg krzyżujących się z ul. Krasickiego z których nie sposób rano i w ciągu dnia wyjechać. Spełniają one również inne przesłanki wskazane przez p. Radnego tj niemożność przejścia przez ul. Krasickiego, duże prędkości osiągane przez samochody jadące ul. Krasickiego, brak progów spowalniających na skrzyżowaniach z nimi, prośby mieszkańców o zmianę organizacji ruchu umożliwiającą im wjazd na Krasickiego. W związku z tym postuluję aby na wszystkich skrzyżowaniach wprowadzić zasadę skrzyżowań równorzędnych. Zasadę tę rozciągnijmy również na skrzyżowanie Raszyńskiej z Puławską. Myślę, że uda nam się sparaliżować ruch - zaplanowany cel zostanie osiągnięty. O ile ulica Mleczarska ma być równorzędna w stosuku do Granicznej to zacznijmy może od tego aby była również porównywalna z Graniczną pod względem szerokości. Ustawa drogowa pewnie daje możliwości poszerzenia drogi bez pytania się o zgodę właścicieli działek przylegających. Gdy Mleczarska stanie sie drogą o 2 pasach ruchu w każdą stronę to nikt nie będzie miał nic naprzeciw aby miała ona status głównej nie tylko wobec Granicznej, ale i Krasickiego, Energetycznej. Odpowiedz Link
kania_marcin cd. sprostowania. 05.10.11, 07:16 Dzień Dobry, Propozycja polegająca na "skrzyżowaniu równorzędnym" wyszła ze strony Urzędu Gminy - Referatu RDM. Informacja dot. "wykonania wielobranżowego projektu budowlanego i wykonawczego ulicy Mleczarskiej i fragmentu ul. Energetycznej" została przedstawiona w innym wątku. Uprzejmie proszę o zapoznanie się. Pozdrawiam Odpowiedz Link
ptk47 Re: cd. sprostowania 05.10.11, 14:19 A jak niesie wieść gminna to właśnie o tym Panu z Mysiadła nikt nie mówi ciepło. Wypieli się wszyscy na niego. Ciekawe, jakie przebicie ma taki polityk? Wydaje się że w akcie bezsilności zamieszkał już nawet na naszym forum. Cieszyć się trzeba, że to nie nam w NI trafił się taki radny. Zapraszam do lektury www.lesznowola.pl/uploadf/pliki/List_otwarty.pdf Odpowiedz Link
kania_marcin @ ptk47. 05.10.11, 15:53 Dzień Dobry, Stanowisko radnego M. Kania Mysiadło, dnia 21.04.2011 r. W wywiadzie, którego udzieliłem na łamach Kuriera Południowego pt. "Wybór zawdzięczam konsekwentnej pracy" informowałem, że będę się uważnie przyglądał postępom w budowie Centrum Edukacji i Sportu (CEiS) w Mysiadle. W związku z docierającymi do mnie informacjami o przerwaniu robót budowlanych wystąpiłem z Interpelacjami i wnioskami, złożonymi jak zawsze oficjalnie w Urzędzie Gminy, a następnie umieszczanymi na mojej stronie internetowej. Część Rady Gminy Lesznowola, a przede wszystkim Urząd Gminy Lesznowola mają dziś niewątpliwie duży problem z CEiS w Mysiadle. Nie próbują go jednak rozwiązać szybko i konstruktywnie, lecz szukają kozła ofiarnego zaistniałej sytuacji, pisząc listy jak ten, do którego chciałbym się odnieść. Urząd Gminy Lesznowola przez kilkanaście miesięcy bujał w obłokach, chwalił się na prawo i lewo na łamach różnych pism, jaki to wspaniały obiekt budują, obiecywali oddanie kolejnych etapów inwestycji a nie zatroszczyli się w najmniejszym choćby stopniu o podstawowy nadzór i kontrolę nad realizacją tak ważnej inwestycji. Trudno teraz wyrokować czy kompletny brak zainteresowania sytuacją finansową i ekonomiczną generalnego wykonawcy firmy VECTRA S.A. (a co za tym idzie jej możliwościami wykonawczymi) był czystą niedbałością ze strony urzędników gminy, czy czymś więcej. Efektem sytuacji, której poważne symptomy ujawniły się już w październiku ubiegłego roku (a na które urząd nie reagował) jest obecnie odstąpienie od umowy i wstrzymanie robót. Ten brak kontroli i zaangażowania ze strony z urzędu jest tym bardziej dziwny, że chodzi tu przecież o potężne publiczne pieniądze, a także – o rzekome – dofinansowanie z Funduszy Unii Europejskiej. Na tym tle bardzo dziwne i specyficzne podejście wykazuje trzynastu radnych podpisanych w piśmie, którzy próbują (bardzo mętnie zresztą) udowadniać, że moja działalność stanowiła zagrożenie dla tej inwestycji, co próbują udowodnić pismem sygnowanym ich podpisami. Trudno o większy absurd. W piśmie tym radni próbują uzasadnić (bardzo nieudolnie zresztą), że moja działalność szkodzi "INTERESOM GMINY". Można i należy więc zadać Państwu radnym pytanie czym są te "Interesy Gminy", gdyż wydawało by się, że Urząd Gminy jest instytucją PUBLICZNĄ reprezentującą interes publiczny a nie żaden inny! A dokumentacja przetargowa, dotycząca tego przetargu (jak i każdego innego) oraz wszystkiego, co się wokół takiej inwestycji dzieje, winna być jak najbardziej jawna i transparentna. Nie do przyjęcia jest także pogląd wyrażany w tym piśmie, że widząc o wielomiesięcznej bezczynności Urzędu Gminy oraz braku reakcji na zagrożenia w terminowej realizacji inwestycji powinienem siedzieć cicho i nie reagować. Państwo radni - zamiast zarzucać mi działalność na szkodę "Interesów Gminy" - sami powinni zainteresować się postępami prac na budowie. Może należało zastanowić się czy aby Interpelacje i pytania, które wpływały do Urzędu Gminy nie są bezzasadne? Może dobrze byłoby choć raz odwiedzić plac budowy, poprosić o Raport z realizacji budowy sporządzony przez Referat Przygotowania i Realizacji Inwestycji i lub Inspektora Nadzoru i wyrobić sobie własne zdanie i pogląd na temat stanu realizacji inwestycji? Teraz już jasno widać, że moje Interpelacje i pytania były w pełni zasadne i że miałem rację wyrażając obawy o dalszy los inwestycji. Niektórym radnym bardzo trudno przyznać się do własnej niekompetencji i braku zainteresowania sprawami mieszkańców Gminy Lesznowola, a łatwiej bezpodstawnie atakować kolegów z rady. Pozdrawiam Odpowiedz Link
kania_marcin cd. sprostowania - pismo RDM-7040/94/09 05.10.11, 15:58 Dzień Dobry, Proszę kliknij w link: img847.imageshack.us/img847/4831/likwidacjaprogu.jpg Pozdrawiam Odpowiedz Link
ptk47 Re: @ ptk47. 07.10.11, 15:11 „Niektórym radnym bardzo trudno przyznać się do własnej niekompetencji i braku zainteresowania sprawami mieszkańców Gminy Lesznowola, a łatwiej bezpodstawnie atakować kolegów z rady.” Czyli według Pana Kani z za miedzy, 13 radnych jest niekompetentnych i nie interesuje się sprawami mieszkańców. A więc wszyscy są bee, tylko Pan jest cacy. To nie dobrze wróży wszystkim, którzy glosowali na Pana, przy założeniu, że potrzeba 9 (nie jestem pewna) głosów, żeby cokolwiek osiągnąć. Odpowiedz Link
kania_marcin @@ ptk47. 07.10.11, 15:37 Dzień Dobry, To co napisałem nie jest atakiem na koleżanki/kolegów, lecz obroną przed listem otwartym które zacne grono wysmarowało w kwietniu. Odsyłam Panią do zapoznania się zarówno z tym listem jak i sprawami którymi się zajmuję, pracując dla dobra mieszkańców oraz bezpieczeństwa naszej okolicy. Co do wróżenia mieszkańcom, to w poprzednich wyborach zagłosowało na mnie prawie 1000 osób. Poszli do wyborów, zaufali mi. To moja druga już kadencja. Mając mnie w Radzie to dla nich zdecydowanie dobra wróżba. Pozdrawiam Odpowiedz Link