Dodaj do ulubionych

post scriptum do watku Maretiny

17.03.06, 20:34
odnosnie niewyparzonej buzi Kazi Szczuki. widzieliscie te fragmenty programu
Wojewodzkiego dzisiaj we Wiadomosciach na TVP 1? ona tam po prostu ja
prezdrzezniala. za chwile pokazali krotki wywiad z ta dziewczynka na wozku.
szokujace zderzenie dwoch skrajnie roznych osob i obrazow. albo lepiej: żenada
Szczuki. juz za nia nie przepadam.
Obserwuj wątek
    • roman_tyczka nocdobra btxt 17.03.06, 20:35

• monalisa.pl nie przesadzaj 17.03.06, 21:37
      • kobieta_na_pasach Re: nie przesadzaj 19.03.06, 18:41
        z niczym nie przesadzam i prosze, nie rob mi takich uwag, bo tego nie lubie.
        dlaczego wiekszosci z was brakuje po prostu zwyklego obiektywizmu? czyzbyscie
        uczyli sie od swoich partyjnych idoli?
        • maretina Re: nie przesadzaj 19.03.06, 18:46
          kobieta_na_pasach napisał:

> z niczym nie przesadzam i prosze, nie rob mi takich uwag, bo tego nie lubie.
          > dlaczego wiekszosci z was brakuje po prostu zwyklego obiektywizmu? czyzbyscie
          > uczyli sie od swoich partyjnych idoli?

a Ty jestes obiektywna?gdzie? sadzilam, ze kazdy tu wypowiada SWOJe opinie.
          poza tym uwazam, ze u innych widzisz zle zachowanie, braki a u siebie nie. mi
          zarzucilas tepote lub glupote ty;lko dlatego, ze mam inne zdanie, teraz komus
          innemu zarzucasz blizej nie okreslonych idoli partyjnych. popattrz na siebie!
          co prezentujesz? traktujesz wszystkich z gory jakbys jakims pempkiem swiata
          byla.
          • reniatoja Re: nie przesadzaj 19.03.06, 18:47
            amen.
          • roman_tyczka Re: nie przesadzaj 19.03.06, 18:49
            maretina napisała:

> kobieta_na_pasach napisał:
            >
            > > z niczym nie przesadzam i prosze, nie rob mi takich uwag, bo tego nie lub
            > ie.
            > > dlaczego wiekszosci z was brakuje po prostu zwyklego obiektywizmu? czyzby
            > scie
            > > uczyli sie od swoich partyjnych idoli?
            >
            > a Ty jestes obiektywna?gdzie? sadzilam, ze kazdy tu wypowiada SWOJe opinie.
            > poza tym uwazam, ze u innych widzisz zle zachowanie, braki a u siebie nie. mi
            > zarzucilas tepote lub glupote ty;lko dlatego, ze mam inne zdanie, teraz komus
            > innemu zarzucasz blizej nie okreslonych idoli partyjnych. popattrz na siebie!
            > co prezentujesz? traktujesz wszystkich z gory jakbys jakims pempkiem swiata
            > byla.
            • reniatoja Re: nie przesadzaj 19.03.06, 18:51
              Nie mylisz się, oczywiscie, ale cytowania nigdy się nie nauczysz. Chyba nawet
              nie wiesz, o czym teraz mówię i czego się czepiam, prawda?
        • reniatoja Re: nie przesadzaj 19.03.06, 18:46
          Napisz więc może jakie uwagi lubisz (czy tylko te: masz racje, jesteś bardzo
          inteligentna, zgadzam sie z Tobą?), żeby ktoś przypadkiem znów się nie odważył
          napisać coś, czego nie lubisz. I wysyłaj ludzi do psychiatry, bo piszą inaczej
          niż Ty myslisz - tak właśnie wygląda dyskusja z Tobą? Albo ktos jest porządnym
          człowiekiem, bo zgadza się z Tobą, albo do psychiatry z nim?
          • mmagi Re: nie przesadzaj 20.03.06, 15:51
            a spróbuj sie nie zgodzic z jej opinia,albo napisac jakas złośliwośc czy
            uwagę /jej oczywiscie mozna,ale działa to tylko w jedna stronę/....to Cie
            wykluczy z kregu lubianych przez siebie osóbsmile)
            • monalisa.pl tiii zauwazylam juz dawno 20.03.06, 15:52
              • mmagi ja tez,bo zostałam wykluczona oficjalnie na@:-) 20.03.06, 15:53

• monalisa.pl Re: nie przesadzaj 20.03.06, 08:26
          romantyczko - bede oczywiscie pisala to co uwazam za stosowne, poniewaz to
          forum nie jest twoja wlasnoscia, tymbardziej ze nie uzylam zadnego wulgaryzmu
          wiec nie rozumiem gdzie cie urazilam...to ze napisalam ze przesadzasz to chyba
          nic obrazliwego? a to ze tego nie lubisz, no cos - ja tez nie lubie jak mnie
          sie poucza wiec tego nie rob bo nie jestes osoba ktora moze to robic. zycze
          wiecej samokrytyki i nauczenia sie respektowac i szanowac poglady innych ludzi
          jesli juz masz zamiar uczestniczyc w jakis dyskusjach - a na forum o to
          przeciez chodzi tak? zeby dyskutowac na roze tematy z roznymi ludzmi i roznych
          pogldach! a to ze sie nie zgadzasz w pewnych kwestiach ze mną to wystarczy
          napisac a nie sie obuzac...
          a co do tematu: ogladalam program od deski do deski i nie uwazam zeby szczuka
          sie smiala z chorej dziewczynki tylko z jej "glebokiego zaintereoswania" RM,
          ale nie ma co o tym dluzej dywagowac, gdzyz ja jestem przeciwna Radiu Maryja
          wszem i wobec...
        • rachela180 Re: nie przesadzaj 20.03.06, 16:17
          Siedzisz we Wrocławiu (dobrze pamiętam?) więc pewnie nie widziałes wczorajszego
          koncertu w Hybrydach dla Białorusi - pokazała go TVP3, a potem były migawki w
          Panoramie chyba.
          A wyglądał przeciekawie - nieistotne, co sie działo na scenie. ważne, co pod
          nią i poza kamerą sad otóż pojawiła się w Hybrydach (a nie jest to duży lokal)
          spora grupa młdych z tekturkami na patykach z uśmiechniętą Polską. Na
          tekturkach przylepiono taśmą napisem "Białoruś", który zasłaniał
          napis "Platforma Obywatelska" - młodzieńcy dziarsko wymachiwali tekturkami.
          Wyglądało to jak spotkanie wyborcze.

Dopiero kręcący się po sali poseł z PiSu poprosił, by tekturki schowali. Poseł
          z PO nie raczył interweniować. Zresztą, gwoli jasności, na sali byi też
          młodzieńcy z PiSu właśnie, ale bez stosownych tekturek.

To taka moja refleksja nad obiektywnością.
          Bo jakby pojawiły sie tam tekturki pisowskie, powstałby raban.
          Jakos tak się dziwnie składa, że większość mediów nagle wygłasza te same
          formułki.

I proszę bez fruwajacego moheru - mam uczulenie na moher.
    • monalisa.pl dlugo mialas depresje napewno:-) 20.03.06, 15:57
      • monalisa.pl to do mmagi 20.03.06, 15:57
        • mmagi eeee,ze co? dlaczego??? 20.03.06, 15:58

• monalisa.pl Re: eeee,ze co? dlaczego??? 20.03.06, 20:36
            z powodu tego ze romatyczna ci reprymende dala na @smile to mialam na mysli -
            ta "depresje"
            • mmagi wpadłam na to ale zapomniałam odpisac:-)) 21.03.06, 13:38

• rachela180 Re: post scriptum do watku Maretiny 20.03.06, 15:59
      Roman ma przynajmniej częściowo rację - chociaż nie wydaje mi się, żeby Szczuka
      przedrzeźniała modlącą sie dziewczynkę wiedząc, że ta jest chora.
      Aczkolwiek podobno Fakt opublikował nieocenzurowany i nieautoryzowany tekst
      Szczuki, w któryn nabija się z tej dziewczynki wiedząc już, że jest chora -
      pisze podobno, bo tego nie czytałam.
      • reniatoja Re: post scriptum do watku Maretiny 20.03.06, 16:11
        To co widziałam w necie we fragmencie, bo programu nie oglądałam: szczuka
        robiła sobie jaja z głosu tej dziewczynki, ze specyficznej jego kościołowej
        melodii, sposobu mówienia. Jeśli posiadanie takiego głosu to choroba to ok,
        wyśmiewała sie z choroby. Ale to chyba jednak nie choroba, Rachelo? Ale jeśli
        jakiś inny chory człowiek ma jakąś śmieszną manierę np przekrzywiania zalotnie
        głowy, gdy rozmawia z przystojnymi brunetami - to też nie wolno się z tego
        smiac? bo to mniej wiecej takie samo porównanie - pośmiała się po wyćwiczonej
        lub nie, ale akurat nie dotkniętej w zaden sposób kalectwem cesze tej Madzi,
        która skądinąd jest chora i jeździ na wózku - czemu z tego nie wolno się
        pośmiać, jeśli jest śmieszna? (nie jej choroba, tylko ten jej głosik świętszy
        pińdziesiont razy od tego jak Benedykt mówi "Possstrrrafiam fszzzystkich
        polakuff"

Ponadto zgadzam sie z Widokiem - to, z czego ktos się śmieje, czy z kogo,
        świadczy o tym, kto się śmieje, ale nie można za to karać. Bez sensu. Można
        zbojkotowac, można próbować dyskredytowac taką osobę, jeśli nabija sie ze
        swietości, ale nie karać, bez przesady. Powinno się wtedy zamknąć do więzienia
        wszystkich, którzy powttarzali swego czasu kawały o Zydach (Hans podaj mi to
        mydło itp), a jakoś nikt tego nie robił, dlaczego?
        • rachela180 Re: post scriptum do watku Maretiny 20.03.06, 16:24
          Mi te żarty Szczuki nie smakowały. Nie jestem moher, no ale ona jednak się
          smiała z modlacej się dziewczynki. Co jej na litość boską zrobiła ta
          dziewczynka? Załóżmy, że nie jest chora. I co - śmiejemy się z tego, że modli
          sie za dzieci? Co jest smiesznego w modlitwie małej dziewczyki, Żyda pod Ściana
          Płaczu czy buddysty kręcącego młynkiem?
          Zaznaczam, że w moim towarzystie nikt nie opowiada żartów o Żydach
          przerobionych na mydło. Nie chodzi o moje pochodzenie, bo zanim się
          dowiedziałam o pradziadku też prosiłam, by opowiadacz sie zastanowił, co mówi.

To jest kwestia pewnej kultury i szacunku wobec innych.
          • reniatoja Re: post scriptum do watku Maretiny 20.03.06, 16:33
            rachela180 napisała:

> Załóżmy, że nie jest chora. I co - śmiejemy się z tego, że modli
            > sie za dzieci?

O! Fajne załozenie. Bardzo nam pomoże w dalszej dyskusji. Wiec zakładamy, ze
            dziewczynka jest zdrowa. I teraz: Szczuka śmieje się nie z tego, ze ta
            dziewczynka się modli, tylko z tego jakim tonem, jaką sztuczną melodią głosu
            ona się modli. Przynajmniej ja to tak odebrałam. Nie wiem, czy słyszałaś głos
            tej dziewczynki - można doznać szoku, jak moduluje, żeby było bardziej święte
            to, co mówi. Gdyby ta dziewczynka mówiła jak człowiek, a nie jak siedem
            Bogurodzić razem wziętych, jestem pewna, ze Szczuka by się nie śmiała, bo nie
            miałaby z czego, naprawde. Nie wiem kto kazał temu dziecku mówić w ten sposób,
            ale powinno zacząc mówić normalnie, jak każdy człowiek.

Szczuka nie śmieje się ani z kalectwa, ani z modlitwy, ani z kółek różańcowych,
            ani z treści, a jedynie z formy. Jedynie z formy.

A ze to świadczy o jej kulturze, czy też braku tejze, to prawda i niech to
            każdy sobie sam oceni. Karanie Polsatu jakąś karą pieniezną jest tu bez sensu,
            tym bardziej, że z gorszych rzeczy ludzie się śmieją i nikt ich za to nie
            karze.
            • rachela180 Re: post scriptum do watku Maretiny 20.03.06, 16:37
              Ja to odebrałam jako śmianie się z "małych pielgrzymów" i "małych dziecięcych
              serduszek, w których płynie miłość boża". Przykro mi.

Słyszałam tą dziewczynkę w TV (TVN chyba). Głosik ma, jaki ma. Dziecięcy i
              trochę nawiedzony, ale jakoś nie trafia w moje poczucie humoru.
              • reniatoja Re: post scriptum do watku Maretiny 20.03.06, 16:42
                W moje poczucie humoru akurat też nie trafia, myslę, ze Szczuka nie
                przemyślała, tego, zapędziła się, ale akurat nie uwazam, żeby to było
                karygodne. I nie odebrałam tego jako śmiania się z serduszek, rózańca, czy
                modlitwy, a jedynie z tej niestrawnej modulacji. No ale każdy moze to inaczej
                odebrać.
              • kohol Re: post scriptum do watku Maretiny 20.03.06, 16:45
                Właśnie ma ten głosik dziecięcy i trochę nawiedzony. W połączeniu z wiedzą o
                tym, że ona od paru dobrych lat prowadzi te kółka różańcowe to może sprawić
                faktycznie takie dziwne wrażenie - na mnie sprawiło - poważnie nie wiedziałam,
                kto to, co to i ile ma lat. Właśnie tak, jak Szczuka powiedziała - ta osoba
                wydawała mi się takim "dziwnym starym dzieckiem". Daleka jestem od nabijania
                się z tego - i sądze, że Szczuka też - tylko że jest to na swój sposób
                zastanawiające. Jak też i to, że Szczuce przypisano nabijanie się i drwienie z:
                1)modlitw 2) kółek różańcowych 3) kalekiej osoby - jak kto woli. Ja tego tak
                nie odebrałam.
        • kohol Re: post scriptum do watku Maretiny 20.03.06, 16:24
          A Szczukowy "łabałbał" i "Kazimieła"?
          Nawet dowcipy o tym krążą, nawet w kabaretach się to parodiuje...
          • rachela180 Re: post scriptum do watku Maretiny 20.03.06, 16:31
            Przypomniałam sobie, jak Szczuka w telewizorze zachwycała się książką
            Ziemkiewicza "Ciało obce" - że to satyra na kościelne wychowanie, na
            małżeństwo, że katolicyzm zdusił bohatera itd, itp - a ziemkiewicz spokojnie
            posłuchał i powiedział: "To jest pani zdanie". Koniec programu!
            • kohol Re: post scriptum do watku Maretiny 20.03.06, 16:32
              Dobre smile
              "Co poeta miał na myśli" smile
    • juleczka4 Ma ktoś ten program , żeby mi przesłać??? 20.03.06, 16:27
      na @??
      Chętnie bym to zobaczyła , i oceniła bo nie widziałam
      • rachela180 Re: Ma ktoś ten program , żeby mi przesłać??? 20.03.06, 16:34
        bies.pl/tymczasowy/szczuka1.mp3

Masz, ale to mp3
        • reniatoja Re: Ma ktoś ten program , żeby mi przesłać??? 20.03.06, 16:39
          Kurcze, gdzieś na jakimś forum znalazłam linki i do filmu i do MP3 i do nagrań
          z modlitwami tej dziewczynki. Ale nie wiem, czy teraaz to sobie przypomne,
          jakie to forum bylo sad jak znajde, to tu wkleje.
          • reniatoja linki 20.03.06, 16:51
            video.google.com/videoplay?docid=-847027218027709750&q=szczuka - do filmu

www.radiomaryja.pl.eu.org/nagrania/20010224-buczek/20010224-buczek.html -
            do Madzi
            • rachela180 Re: linki 20.03.06, 16:57
              Identycznie modulowałao głos kilka koleżanek w podstawówce (wczesnej) na
              religii - jak czytały z kartki jakiś religijny tekst. Religijne dzieci tak
              mają, nie smieszy mnie to kompletnie, po prostu dziecko czytające z przejęciem
              modlitwę.
              • reniatoja Re: linki 20.03.06, 17:02
                Ja pierwszy raz słyszę, zeby dziecko tak przeginało. A do kościoła chodziłam i
                jako dziecko i teraz z wąłsnym dzieckiem. I wiele dzieci słyszałam jak czytały
                różne modlitwy. To jest modulacja głosu charakterystyczna dla ksieży, tyle że:
                wielokrotnie wzmocniona, no i w wykonaniu dziecka brzmi dodatkowo
                karykaturalnie. Osobiście mnie ta modulacja u ksieży bardzo denerwuje,
                przeszkadza skupić się na tresci, bo za bardzo zwraca uwagę. O wiele bardziej
                wolę, gdy ksiądzz mówi "normalnie". I jak słucham tej dziewczynki (nawet teraz
                słucham w tej chwili) to jest dokładnie to samo, tylko bardziej. Nie mogę
                skupić się na tym, co ona mówi, bo ciągle słyszę JAK ona to mówi.
                • kohol Re: linki 20.03.06, 17:03
                  Ta dziewczynka ma podobno 18 lat...
                  • mamba30 Re: linki 20.03.06, 17:05
                    kohol napisała:

> Ta dziewczynka ma podobno 18 lat...

nie, mała dziewczynka
                    >

www.voxdomini.com.pl/vox_art/z_zycia_zima.htm
                    • mamba30 Re: linki 20.03.06, 17:07
                      o qrcze, rzeczywiście 18 lat....

wiadomosci.gazeta.pl/wiadomosci/1,53600,3217955.html
                      • rachela180 Re: linki 20.03.06, 17:11
                        Ojej sad
                        • reniatoja Re: linki 20.03.06, 17:17
                          W podanym przez Mambę linku wyczytałam też, ze Szczuka nie wiedziała o
                          kalectwie dziewczynki (dziewczyny) i powiedziała, ze nie wolno publicznie śmiać
                          się z osób niepełnosprawnych. To dodatkowo ją rehabilituje w moich oczach.
                          Naprawdę ja tylko widzę kpine z tej kościołowej maniery, nie zaś z tresci czy
                          choroby. I jak sądzę, gdyby Szczuka wiedziała o chorobie, powstrzymałaby sie od
                          zartów, zeby właśnie nie urazić chorego dziecka. Generalnie dużo szumu o nic.
                      • rachela180 Re: linki 20.03.06, 17:13
                        Kiedyś u Pospieszalskiego, jeszcze w TV Puls, była dziewczyna co slubowała
                        dziewictwo do ślubu - modulowała tak samo głos i mówiła o tym, że Jezus jest
                        osobą, a ona sama jest Mu poślubiona.
                        • mamba30 Re: linki 20.03.06, 17:17
                          a świstak siedzi i zawija, ech.....
                          • rachela180 Re: linki 20.03.06, 17:21
                            W tym kręgu środowiskowym tak juz jest. I maniera w glosie jest ta sama, bo
                            wynika z głębokiej religijności. Można mieć różny pogląd na tę ichnia
                            religijność. Ale żeby się zaraz śmiać? Hm.
                        • reniatoja Re: linki 20.03.06, 17:20
                          rachela180 napisała:

> Kiedyś u Pospieszalskiego, jeszcze w TV Puls, była dziewczyna co slubowała
                          > dziewictwo do ślubu - modulowała tak samo głos i mówiła o tym, że Jezus jest
                          > osobą, a ona sama jest Mu poślubiona.

Abstrahując od modulacji - jak mogła ślubować dziewictwo do ślubu, skoro już
                          uważała się za poślubioną Jezusowi? W myśl KK poślubieni z Jezusem są zakonnicy
                          i zakonnice, a oni nie planują juz ślubów z ludzmi. Coś się tej dziewczynce
                          musiało poplątać z przejęcia.
                          >
                          • rachela180 Re: linki 20.03.06, 17:33
                            No dziwne rzeczy mówiła. Ale osoby natchnione (bądź uważające się za takie)
                            religijnie często używaja specyficznej modulacji głosu a la ksiądz, może
                            dlatego, że kojarzona jest z religią, modlitwą. Ja tam sie nie dziwię tylko
                            słucham tego, CO sie mówi.
    • juleczka4 Re: post scriptum do watku Maretiny 20.03.06, 16:51
      Dzięki Rachela smile

Raniu to pliss przypomnij sobie , będę czekaćsmile)
      • juleczka4 Dzięki :) 20.03.06, 16:58

• reniatoja maj plezier :) 20.03.06, 17:07

• rachela180 O Madzi Buczek 20.03.06, 19:34

72.14.203.104/search?q=cache:Zde0gupOkq0J:www.sl-
      zdr.kielce.opoka.org.pl/madzia1.htm+madzia+buczek&hl=pl&gl=pl&ct=clnk&cd=4

Takiego linka znalazłam i nie wiem co myśleć

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka