lena_zet 28.11.06, 11:17 co dzisiaj żreta?na obiada, oczywiście. Odpowiedz Link Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
vandikia Re: wtorkowy wontek 28.11.06, 11:19 mam ochote na jakas dobrą zupę, bo od kilku dni jadę na kotletach jak nie mielone to schabowe i juz mi sie znudzilo takie zapychanie sie. chyba poszukam czegos w galerii potraw Odpowiedz Link
dzikoozka Re: wtorkowy wontek 28.11.06, 12:12 jak trafisz w sklepie mroznonkę zupa szczwiowia chłodni olsztyn, to kup, jest pycha Odpowiedz Link
vandikia Re: wtorkowy wontek 28.11.06, 12:23 qrde a myslalam o szczawiowej ))) mam ochote na cos kwasnego generalnie Odpowiedz Link
dzikoozka Re: wtorkowy wontek 28.11.06, 12:25 Ona jest praktycznie gotowa, tylko przegotować, mozna dodać kawałek mięska czy kosci jak ktoś lubi i zaprawic śmietana ) Tak samo grzybowa tez tej chłodni olsztyn, bardzo dobra, z leśnymi grzybami (wcale nie mało ich) i kaszą gryczaną. Odpowiedz Link
vandikia Re: wtorkowy wontek 28.11.06, 12:26 spojrze, przejde sie zaraz na francuska i popacze Odpowiedz Link
mmagi Re: wtorkowy wontek 28.11.06, 11:38 alno 5 smaków albo słodko kwasny,zdecyduj sie Odpowiedz Link
ticoqp Re: wtorkowy wontek 28.11.06, 11:55 przedwczorajszy 5 smaków to inaczej słodoko kwaśny 5 smaków Odpowiedz Link
ticoqp Re: wtorkowy wontek 28.11.06, 12:24 no mo ze zamiast kota pies goląb albo wiewiórka Odpowiedz Link
mmagi Re: wtorkowy wontek 28.11.06, 12:39 albo szczur nie chodzi o mieso a o to ze jak 5 sm to nie sł-kw Odpowiedz Link
lajton Re: wtorkowy wontek 28.11.06, 11:30 jak będzie mi się chciało to chińską warzywną mrożonke wrzucę na patelnię a jak nie to pójdę na naleśnika gryczanego do knajpy Odpowiedz Link
baba_krk dzisiaj chyba nic :(((( 28.11.06, 11:32 właśnie piszę referat, który mam wygłosić za 3,5 h na temat, o którym nie mam bladego pojęcia (( rzecz jasna wiedziałam o tym od miesiąca, ale standardowo zebrałam się w ostatniej chwili PPP siłą rzeczy nie mam czasu na obiad i pociągnę do wieczora o 1 kanapce... Odpowiedz Link
vandikia u mnie chyba ktoras z tych bedzie 28.11.06, 12:01 75 dag kapusty kwaszonej, 80 dag schabu z kością, 25 dag włoszczyzny, 2 cebule, 1 dag suszonych grzybów, ząbek czosnku, pieprz, sól Jak ważyć? Sposób przyrządzania kwaśnica Schab, obraną włoszczyznę oraz grzyby zalać 6 szklankami wody i gotować na małym ogniu pod przykryciem. Gdy mięso będzie miękkie, wyjąć je z garnka i oddzielić od kości. Kapustę i pokrojoną w kostkę cebulę udusić osobno w niewielkiej ilości wody. Ugotowane grzyby pokroić w paski. Podzielony na porcje schab oraz pozostałe składniki włożyć do odcedzonego wywaru, doprawić czosnkiem roztartym z solą i pieprzem, zagotować. Podawać z ziemniakami. 100 g - 20 kcal ******************** 30 dag mięsa, włoszczyzna, 20 dag grzybów leśnych lub pieczarek, 3 szklanki soku z kwaszonej kapusty, 2 łyżki mąki, 2 łyżki masła, koperek, pieprz, sól Jak ważyć? Sposób przyrządzania klasówka smołdzińska Mięso umyć, pokroić. Włoszczyznę obrać, opłukać, pokroić w słupki. Grzyby oczyścić, pociąć na plastry. Warzywa, mięso i grzyby zalać sześcioma szklankami wody i ugotować. Następnie dodać sok z kwaszonej kapusty, przyprawić solą i pieprzem. Zaprawić zupę zasmażką z mąki i masła. Do posypania podać posiekany koperek. 50 dag ziemniaków, pół główki kapusty, włoszczyzna, 2 cebule, 2 łyżki przecieru pomidorowego, łyżka mąki, łyżka masła, pęczek koperku, sól Jak ważyć? Sposób przyrządzania - pochlopka Kapustę drobno poszatkować, cebulę posiekać, a jarzyny pokroić w paski. Zalać dwoma litrami wrzątku i gotować 10 minut. Włożyć pokrojone ziemniaki, a gdy będą miękkie, dodać przecier i osolić. Doprawić zasmażką z mąki i tłuszczu. Do zupy podać posiekany koperek. Odpowiedz Link
hatige obiad dietujacej i jej malza 28.11.06, 12:53 pieczen rzymska z feta, do tego sos cebulowy Odpowiedz Link
lena_zet kurde, a ja dalej mam dylemat 28.11.06, 15:50 a tu za chwilę trzeba wyjść z pracy, zadreptać do spożywczaka, zrobić zakupy i coś wstawić do żarcia... Odpowiedz Link
sjena1 Re: wtorkowy wontek 28.11.06, 15:55 ja 1 kg mandarynek i jogurt lajt ananasowy ogólnie niezbyt dietetycznie i w ogóle ale taką mam chcice, natomiast mąż ryż, coś z kurczaka piersi (nie wiem co jeszcze) no i kapusta czerwona Odpowiedz Link
lena_zet wiem co zrobię :) 28.11.06, 15:59 barszcz czerwony po pokantnemu, oczywiście i uszka albo pierożki (kupne) Odpowiedz Link
marta.uparta Re: wtorkowy wontek 28.11.06, 16:35 zupa flaczki ziemniaki pire schabowy brokuł z oliwa i czosnkiem a co????? Odpowiedz Link