raduch 22.11.07, 10:40 Jesteście przyzwoitymi ludźmi? serwisy.gazeta.pl/kraj/1,34314,4694339.html Bo ja najwyraźniej nie. I dobrze mi z tym. Odpowiedz Link Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
sebcioo Re: to jak? 22.11.07, 10:42 Hahaha ladnie ladnie. Ciekawych sie rzeczy mozna dowiedziec o tym co sie dzieje w polskiej tv Odpowiedz Link
raduch Re: to jak? 22.11.07, 10:43 O nienie. To się nie dzieje w tv, to się dzieje w domach. Odpowiedz Link
lambert77 Re: to jak? 22.11.07, 11:15 muszę być wyjątkowo nieprzyzwoity bo mnie ta reklama red bulla wyjątkowo ani ziębi ani grzeje jak wszystkie reklamy red bulla no ale co ze mnie za Polak Katolik do pięt nie dorastam tej pani co to skargę wysłała. Zdaje się że dzisiaj załapałem minusa u jednej koleżanki z pracy. Ona reklamą zniesmaczona a mi ona zwisa ( reklama nie koleżanka mnie zwisa ) Odpowiedz Link
sjena1 choć nie wywołuje to we mnie jakichkolwiek emocji 22.11.07, 11:21 to uważam ze nie powinno być takiej reklamy,jeżeli sa tacy którzy wierzą na serio to chociaż takie głupoty nie podburzą ich wiary to przeciez ironizują z czegoś co uwazaja za nietykalne, święte po prostu, Odpowiedz Link
grogreg Re: choć nie wywołuje to we mnie jakichkolwiek em 22.11.07, 13:04 Czy uwazasz, ze ta reklama to cos gorszego niz sprzedaz tzw "sw obrazkow" na odpustach? Odpowiedz Link
mmagi Re: choć nie wywołuje to we mnie jakichkolwiek em 22.11.07, 13:10 ale te obrazki sa pod cos podczepione?piwo?parówki z musztarda????? D Odpowiedz Link
grogreg Re: choć nie wywołuje to we mnie jakichkolwiek em 22.11.07, 13:14 Pod balwochwalstwo. Owszem, zaraz obok obrazkow leza "korkowce" lizaki, brylloczki... Odpowiedz Link
lambert77 Re: choć nie wywołuje to we mnie jakichkolwiek em 22.11.07, 13:43 niebezpieczne myślenie stąd już blisko do płonących stosów książek i taśm filmowych a potem może i ludzi Odpowiedz Link
sjena1 Re: choć nie wywołuje to we mnie jakichkolwiek em 22.11.07, 14:46 wcale nie blisko niebezpieczny natomiast jest brak wyobrażni w tym ze cos dla kogos moze byc swiete, ze w cos sie wierzy i dobrze jest to zostawic a nie odzierać z magii jaką dla kogos to ma, Odpowiedz Link
mmagi Re: to jak? 22.11.07, 11:33 taka znów przyzwoita to ja nie jestem ale uwazam ze nie powinno sie religijnych wartosci wykorzystywac w reklamach aczkolwiek reklama banku z ksiedzem bardzo mi sie podoba,no ale ksiadz to ksiadz/sa jacy sa/ a nie święta figurkaDDDD Odpowiedz Link
vandikia Re: to jak? 22.11.07, 11:43 reklama jest moim zdaniem moze nie nieprzyzwoita, ale niestosowna i nie powinno sie wykorzystywac świętości religijnych do reklamowania napoju energ. czy czegokolwiek innego niech spróbują zrobic odpowiednik z Mahometem w kraju o wyznaniu w wiekszosci islamskim, moze wtedy protesty nie zostana uznane za moherowe oburzenie, a potraktowane powaznie? Odpowiedz Link
sebcioo Re: to jak? 22.11.07, 11:53 Przyznaje ze reklamy nie widzialem. I tym samym nijak nie moge pojac dlaczego ta reklama jest niestosowna. "Chodzi o najnowszą reklamę telewizyjną napoju Red Bull. Jest pokazywana od poniedziałku w Polsacie, MTV i TVN. Wykorzystuje Matkę Boską, św. Józefa, Dzieciątko i czterech króli. Czterech, bo to właśnie czwarty król odwiedzający w stajence Dzieciątko przynosi rodzinie świętej w prezencie reklamowany napój." Chodzi o tego czwartego krola z puszka red bulla? Co w tym takiego oburzajcego? Jakos nikt sie nie oburza na fakt ze trzech kroli to jedna wielka bzdura, nigdy ich nie bylo z ta wizyta. Odpowiedz Link
vandikia Re: to jak? 22.11.07, 12:06 Wg religii katolickiej w stajence betlejemskiej narodził się Bóg. Jest to jedno z najważniejszych wydarzeń dla tej religii. Prawdę mówiąc największym świętem są Swieta Wielkiejnocy, ale to na marginesie. Jezeli cos jest dla jakiejs religii swietoscią, to wykorzystanie tej swietosci w sposob komercyjny jest niestosowne. Odpowiedz Link
sebcioo Re: to jak? 22.11.07, 12:25 Tak na marginesie to zapytam jak to swiadczy o religii nikt nie wie kiedy bylo najwieksze wydarzenie, najswietsza swietosc, zmartwychwstanie Jezusa i nie wiadomo kiedy nalezy je swiecic? Przyjety sposob ustalania date tegoz swieta jest jak najbardziej umowny. Przeciez w chwili smierci Jezus mial rzecze wiernych, apostolow oraz tyle samo (albo i wiecej) ... wrogow. I nikt nie pamietal kiedy to sie stalo !!! Natomiast wydarzenie zdecydowanie nizsze ranga (w ocenie Kosciola) czyli narodziny bylo dokladnie zapamietane (uczczone w momencie wydarzenia wizyta "trzech kroli") i znana jest dokladna data kiedy sie wydarzylo. O odkupieniu win za ludzi (czyli chrzescie Jezusa) nawet nie wspominam jak i kalendarz religijny Kosciola o nim nie wspomina. Odpowiedz Link
sebcioo Re: to jak? 22.11.07, 12:27 Ot i ten margines mnie poniosl, bo mialo byc tylko na marginesie. Wracajac do meritum: w tejze reklamie wykorzystuje sie artystyczna, ludowa wizje jak mialo sie to odbyc (tzn narodziny, wizyta 3 kroli itp) czyli potocznie nazywajac szopke. Nigdzie nie ma szargania swietosci jaka byly narodziny Jezusa. Odpowiedz Link
vandikia Re: to jak? 22.11.07, 12:35 ok nie wciagam sie w rozmowe o religii, bo co innego podac ogolne informacje, a co innego zaglebiac sie w "co jest prawda, a co nie" moge sie conajwyzej odniesc do RedBulla jeszcze, ze jak dla mnie moga zrobic najdrozszą i najbardziej kontrowersyjną, albo najbardziej przymilającą się reklame a i tak tego gówna nie bede kupowac. Odpowiedz Link
mmagi Re: to jak? 22.11.07, 12:10 sebcioo napisał: > > Jakos nikt sie nie oburza na fakt ze trzech kroli to jedna wielka bzdura, nigdy > ich nie bylo z ta wizyta. ......................oburzaja sie Ci co sa wierzacy,jak Tobie by ktos bezczescił to w co wierzysz,to co sznujesz?hmmm?jak bys do tego podszedł skad wiesz ze ich nigdy nie było z ta wizyta,a moze wiesz gdzie byli/tak na marginesie/????)))))))))))))))))))))) Odpowiedz Link
sebcioo Re: to jak? 22.11.07, 12:16 Skad wiem? Gdzies czytalem o tym, ot holender juz nie pamietam. Postaram sie pogrzebac. Gdzie byli? Skoro ich nigdy nie bylo to gdzie mieli byc ? Odpowiedz Link
raduch Re: to jak? 22.11.07, 12:25 > Jakos nikt sie nie oburza na fakt ze trzech kroli to jedna wielka bzdura, nigdy > ich nie bylo z ta wizyta. No może nie aż tak, ale mam podobną opinię. Popatrz na tzw. jasełka. Co widzimy? Żłóbek, święta familia, a za oknem śnieżek prószy. To, przepraszam bardzo, ci pastuszkowie to jacyś sadyści, owce to nie renifery. Odpowiedz Link
sebcioo Re: to jak? 22.11.07, 12:30 No bo te cale jaselka to adaptacja rodzima czyli polska. I obecna tylko w Polsce. Pastuczkowie - OK, owce - OK, snieg - BEZEDURA. Przeciez rzecz ta dziala sie w Jerozolimie (z tego co pamietam). Tam zimy sa (i byly) raczej bezsniezne Odpowiedz Link
vandikia Re: to jak? 22.11.07, 12:32 sebcioo napisał: > Tam zimy sa (i byly) raczej bezsniezne franciszkanie.pl/galeria.php?mode=pokaz&id=46&n=20&m=100% he he Odpowiedz Link
raduch Re: to jak? 22.11.07, 12:35 Podrzuć jeszcze fotkę jak biednym owieczkom marzną na łące kopytka, a skapituluję. Odpowiedz Link
vandikia Re: to jak? 22.11.07, 12:39 No ale owce to chyba w szopie byly, a nie na łące? no, ale masz fote, niech Ci bedzie www.rumburak.friko.pl/img/zima4.jpg Odpowiedz Link
vandikia poprawka 22.11.07, 12:40 www.rumburak.friko.pl/ARTYKULY/religia/zima.php nie chce mi sie czytac, ale zdjecie zgodnie z zyczeniem jezd Odpowiedz Link
sebcioo Re: poprawka 22.11.07, 12:46 W tekscie wyraznie jest pisane ze narodziny NIE BYLY w grudniu. Wiec tym bardziej nie moglo byc wtedy sniegu (za brakiem sniegu przemawiaja i inne fragmentu tamtego tekstu). Odpowiedz Link
vandikia Re: poprawka 22.11.07, 12:51 to ja tez se stworze strone i napisze, ze BYLY w grudniu i beda mnie cytowac po forach )))))))) spadam poki co, pa Odpowiedz Link
vandikia Re: poprawka 22.11.07, 13:12 no i nie moge przez Was pracowac zalinkowalam strone tylko dla zdjecia - to tak dla jasnosci Odpowiedz Link
sebcioo Re: poprawka 22.11.07, 13:29 Bo ja diabelek jestem i m.in. nie pozwalam innym pracowac > zalinkowalam strone tylko dla zdjecia - to tak dla jasnosci zdjecie - cacy, cytaty z Biblii i fakty historyczne - beee ? Odpowiedz Link
raduch Re: poprawka 22.11.07, 12:58 To jest z pisma "Strażnica". Chcesz wiedzieć więcej, zagadnij Świadka Jehowy. Ponoć Ci się ostatnio nudzi. Odpowiedz Link
raduch Re: to jak? 22.11.07, 12:41 vandikia napisała: > No ale owce to chyba w szopie byly, a nie na łące? No jasne, a pastuszkowie w knajpie? > no, ale masz fote, niech Ci bedzie > www.rumburak.friko.pl/img/zima4.jpg Nie działa. Odpowiedz Link
raduch Re: to jak? 22.11.07, 12:52 Ja też zaraz muszę. Był sobie taki fizyk noblista Richard Feynman. Prywatnie bardzo rozsądny facet i wnikliwy obserwator. Takie kwestie ujął krótko "jeśli cię reklama oburza, dobrze zapamiętaj producenta i nigdy nie kupuj". Cała kampania RB oparta jest na pleceniu uroczych bzdurek. Jak stosunek do niej ma być kryterium przyzwoitości, to mnie to bawi tak samo jak same historyjki. Odpowiedz Link
raduch Re: to jak? 22.11.07, 12:34 Oczywiście. Jest taki dowcipas jak jeden z króli wchodząc wyrżnął głową we framugę i zakrzyczał "O Jezu". Na to Maria: no widzisz, takie ładne imię Jezus, a ty w kółko Maurycy i Maurycy! Jakoś mnie też śmieszył, nie oburzał wcale. )) Odpowiedz Link
sebcioo Re: to jak? 22.11.07, 12:43 Hahaha dobre Mogl tez wykrzyknac "o matko bosko" gdy zobaczyl jak brzydkiego niemowlaka urodzila Odpowiedz Link
grogreg Koscioly od wiekow uzywaja wizerunku.... 22.11.07, 13:13 ... Chrystusa, Marii i kogo tam chcecie w najdluzszej w historii kampanii reklamowej. Jakos nie nie oburza tzw przyzwoitych ludzi sprzeciwu. A przeciez Apostol Pawel napisal: "Bog nie mieszka w świątyniach ręką zbudowanych, ani nie jest obsługiwany rękami ludzkimi, jak gdyby czegoś potrzebował"..dlatego..."nie powinniśmy mniemać, że Istota Boska jest podobna do złota albo srebra, albo kamienia, do czegoś wyrzeźbionego dzięki kunsztowi i pomysłowości człowieka” Odpowiedz Link
mmagi Re: Koscioly od wiekow uzywaja wizerunku.... 22.11.07, 15:26 w kampani reklamowej czegoooo?bo jesli wiary to trudno zeby uzywali redbula czy domestosa)) nikt nie mówi ze istota boska jest ze złota,jesli ktos buduje swiatynie czy odlewa posag to robi to na chwałe,oddaje swoja czzesć,czy jak to dalej nazwiesz Odpowiedz Link
grogreg Re: Koscioly od wiekow uzywaja wizerunku.... 22.11.07, 15:38 Jak to czego? Tychze kosciolow - jako instytucji. Odpowiedz Link