Dodaj do ulubionych

szukam lekarza chirurga na Śląsku

05.04.07, 21:41
Mój syn niestety też dołączył do tytułowych dzieci. Oparzenie dosyć rozległe
(ok.12%) i niestety II/III stopień (wg wypisu ze szpitala). Rana nie wygląda
może najgorzej (wg lekarza), jest zaczerwieniona, strupy zeszły, ale w paru
miejscach zauważyliśmy małe zgrubienia (bliznowce?). Zalecenia lekarza:
Linomag, po zagojeniu: Contractubex. Chciałbym iść z nim do innego lekarza na
konsultacje, nawet prywatnie. Proszę polecić mi jakiegoś na górnym Śląsku
(Katowice - Tychy - Bielsko-Biała). Pozdrawiam i Wesołych Świąt.
Obserwuj wątek
    • katarzyna_oles Re: szukam lekarza chirurga na Śląsku 06.04.07, 00:54
      Witam!

Nasza Magdalenka po oparzeniu leczona była w Centrum Pediatrii w Sosnowcu i tam
      odbył się przeszczep. Sympatyczni lekarze, ale co do dalszych rokowań, leczenia
      w sprawie blizny nie wiele się dowiedzieliśmy. Oni polecali koszulkę uciskową,
      leczyliśmy się maścią sterydową. Kontakt urwał się ze względu na zmianę naszego
      miejsca zamieszkania.
      Wygląd blizny konsultowaliśmy u prof. Strużyny (chirurg plastyczny). Byliśmy u
      niego na wizycie w prywatnej przychodni w Katowicach. Zalecił nam Dermatix.
      Potem mieliśmy z nim utrudniony kontakt, w związku z czym zaczęłam szukać
      lekarza na forum. Gdybyś chciał mogę odszukać namiary.
      Można pytać w Szpitalu Specjalistycznym im. Św. Barbary w Sosnowcu o wizytę w
      przychodni. Tam jest oddział chirugrii rekonstruktywnej. Do Siemianowic nie
      próbowaliśmy, bo powiedziano nam, że nie leczą małych dzieci.

Ostatecznie trafiliśmy do doktora Wyrzykowskiego do Gdańska i tego będziemy się
      trzymać smile
      Zgrubienia, o których pisałeś to pewnie przerosty...
      Poczytaj w linkach o plastrach sylikonowych. My używamy i polecamy.

Pozdrawiam ciepło
      Kasia
      • tato2005 Re: szukam lekarza chirurga na Śląsku 06.04.07, 10:51
        Dziekuję
        Poszukałem troche w sieci i znalazłem adres i tel. do kliniki.
        Brzmi dosyć zachęcająco:

Kierownik Katedry i Kliniki Chirurgii Rekonstrukcyjnej Śląskiej Akademii
        Medycznej

Prezes Zarządu Głównego Polskiego Towarzystwa Chirurgii Plastycznej
        Rekonstrukcyjnej i Estetycznej

Prezes Zarządu Głównego Polskiego Towarzystwa Leczenia Oparzeń

Autor kilku książek np.:
        Wczesne leczenie oparzeń
        Oparzenia w katastrofach i masowych zdarzeniach

Ciekaw jestem ile kosztuje wizyta i jak długo się czeka...
        Jeśli pamiętasz napisz
        • lestat2 Re: szukam lekarza chirurga na Śląsku 06.04.07, 13:56
          tato2005 - nie idź do tego lekarza!!! Nie napiszę tego wprost ale to co
          napisala Katarzyna "mieliśmy utrudniony kontakt" powinieneś zrozumieć. Ten
          lekarz nie pracuje juz w Sosnowcu.

Na Śląsku oparzenia dziecięce leczą w Katowicach na Ochojcu przy ul. Medykow
          16, na oddziale chirurgii dziciecej. Siemianowice faktycznie zajmują sie tylko
          doroslymi.
          • katarzyna_oles Re: szukam lekarza chirurga na Śląsku 06.04.07, 19:58
            Chciałam wyjaśnić, że pisząc "utrudniony kontakt" miałam na myśli to, że kilka
            razy dzwoniłam do profesora, który mówił, że nie będzie mógł, albo, że wyjeżdża.
            W związku z naszą przeprowadzką, to i tak nie miało znaczenia.
            Nie wiedziałam, że nie jest już kierownikiem katedry w Sosnowcu. Zresztą pracują
            tam inni lekarze (chirurdzy plastyczni). Do poradni pewnie trzeba mieć skierowanie.
            Co do osoby profesora odniosłam bardzo pozytywne wrażenie, w związku z tym
            jestem zdziwiona, że jest jakieś"drugie dno?". Chętnie bym się czegoś
            dowiedziała więcej. Przed wizytą szukałam informacji w internecie na jego temat
            i nie znalazłam negatywnych opinii.
            Tato2005, w związku z tym, co napisał lestat2 nie wiem, czy będziesz jeszcze
            zainteresowany..?

Pozdrawiam
            Kasia
            • tato2005 Re: szukam lekarza chirurga na Śląsku 09.04.07, 21:43
              Lestat2 proszę, napisz wprost co masz na myśli nie polecając mi tego lekarza?
              Ktoś jeszcze zna może innego DOBREGO lekarza?
            • tato2005 Re: szukam lekarza chirurga na Śląsku 09.04.07, 21:49
              Kasiu dziękuję bardzo za Twoje odpowiedzi, pewnie, że jestem dalej
              zainteresowany ( chyba, że lestat2 napisze coś bardzo niepokojącego).
              Pozdrawiam Was
              • lestat2 Re: szukam lekarza chirurga na Śląsku 10.04.07, 14:50
                f.kafeteria.pl/temat.php?id_p=3361033
              • lestat2 Re: szukam lekarza chirurga na Śląsku 10.04.07, 14:55
                f.kafeteria.pl/temat.php?id_p=3325811
              • katarzyna_oles Re: szukam lekarza chirurga na Śląsku 10.04.07, 20:57
                Tato2005

My spotkaliśmy się z prof. Strużyną w gabinecie prywatnym (nazwy nie pamiętam)
                na ul. Rolnej 18 w Katowicach. Odnalazłam telefony: 604 900 274 lub (0-32)354 05
                87. W internecie jest też strona www.chirurgiaplastyczna.net.pl, gdzie
                znajdziesz więcej. Było to w czerwcu 2006r., mogło się coś zmienić...

Zastanów się tylko, jakiego lekarza naprawdę potrzebujesz. My jadąc do Srtużyny
                chcieliśmy, aby powiedział nam coś więcej na temat wyglądu blizny. W związku z
                tym szukaliśmy chirurga plastycznego. Jeżeli chodzi Ci tylko o chirurga
                dziecięcego to prof. nim nie jest. Tak jak pisałam ostatecznie zalecił Dermatix,
                który okazał się zupełnie nie wystarczający.
                W Polsce leczeniem dzieci oparzonych specjalizują się głównie chirurdzy
                dziecięcy. Mieliśmy z nimi kontakt w szpitalu. Zajęli się głównie pokryciem
                skóry rany (ostatecznie przeszczep). Co do dalszego przebiegu leczenia nie
                mieliśmy już pewności, że nam pomogą. Innych chirurgów dziecięcych nie szukaliśmy.
                Dzięki splotom różnych wydarzeń trafiłam na to forum i zdecydowanie polecam
                Naszego Pana Doktora- Dariusza Wyrzykowskiego. Wiem, że ze Śląska to bardzo
                daleko.Dla nas to była wyprawa przez pół Polski, ale naprawdę warto!

Co do tego co napisał Lestat2, to trochę mi zajęło sprawdzenie tego (ciągle brak
                czasu), ale w pierwszym przypadku to była konsultacja, a w drugim to już w ogóle
                jakiś bełkot. Czytaliśmy to z mężem i właściwie nie widzieliśmy co
                czytamy...Daleka jestem od reklamowania profesora, ale mnie to nie przekonuje. W
                gruncie rzeczy, mało o nim jest komentarzy nawet na forum poświęconym operacjom
                plastycznym.
                Cieszy mnie jednak, że Lestat zareagował i odpowiedział. Powinien istnieć
                przepływ informacji o lekarzach. Zarówno o tych dobrych, jak i o tych, których
                zdecydowanie nie polecamy. Dla dobra naszych dzieci.

Pozdrawiam
                Kasia

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka