Dodaj do ulubionych

Nawiewniki

18.04.14, 13:26
Z uwagi na ciągłe problemy z wentylacją zastanawiam się nad zamontowaniem nawiewników na oknach (www.aereco.com.pl/product/eha2#1). W sumie 3 sztuki do całego mieszkania.

Czy ktoś już coś takiego montował?
Czy na naszych oknach da się je w ogóle zamontować?
Czy ktoś mógłby podać koszty i ewentualnie namiary na firmę zajmującą się takimi rzeczami?
Obserwuj wątek
    • necia27 Re: Nawiewniki 21.04.14, 20:45
      Polecam! Co prawda juz nie na Victorii ale w nowym domu mam podobne we wszystkich oknach.
    • octopus12 Re: Nawiewniki 24.04.14, 09:19
      Witaj,
      Zastanów się czy na pewno chcesz nawiewnik Higrosterowany....? Jego praca polega na tym że sam się otwiera bądź zamyka w zależności od wilgotności otoczenia. Niestety jeśli w mieszkaniu jest dość duża wilgotność (co w naszych mieszkaniach jest standardem - zresztą jak we wszystkich blokach) to taki nawiewnik będzie cały czas otwarty na max co skutkować będzie wychłodzeniem mieszkania.
      Zastanów się nad montażem nawiewnika ręcznego bądź ciśnieniowego. Wtedy sam decydujesz o ilości wpuszczanego do mieszkania powietrza.

Ja założyłem nawiewniki 2 lata temu i na pewno jest lepiej z wentylacją niż bez nich - nie pojawia mi się grzyb na ścianach i jest mniejsza wilgotność. Choć całkowicie ciągu wstecznego z komina wentylacyjnego w łazience to nie wyeliminowało - na to mam inny patent. Niestety z wentylacją w naszych blokach nie jest najlepiej sad

W naszych oknach bez problemu da się założyć nawiewniki, mi to zakładała firma www.fajneokna.pl/nawiewniki.php - już nie pamiętam ile to kosztowało - chyba 150zł.
      Możesz śmiało pisać @ do nich - ja tak się kontaktowałem - odpisują i ogólnie miła obsługa.

Jak masz jeszcze jakieś pytania to pisz.

Pozdr

• pilek99 Re: Nawiewniki 29.06.15, 14:27
        Witam,

Jaki masz patent na cofanie się powietrza?

Pozdarwiam,

Paweł
        • octopus12 Re: Nawiewniki 30.06.15, 09:23
          Witam,
          Ja w łazience mam zamontowany wentylator z regulacją obrotów i klapą przeciw zwrotną.
          Regulacje obrotów wstawiłem po to, że właściwe każdy wentylator będzie miał za dużą moc i po jego włączeniu w łazience, w kuchni robił się ciąg wsteczny. Reguluję obroty w ten sposób, żeby był ciąg w łazience i w kuchni. U mnie wentylatorek w łazience chodzi 24h na dobę - może nie jest to bardzo ekonomiczne ale przynajmniej zdaje egzamin.
          Oczywiście podobna ilość powietrza musi być dostarczona z zewnątrz (nawiewniki lub inne znane sposoby dostarczania powietrza).

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka