mk40 12.04.07, 14:27 Cześć wszystkim! Czy był ktos z was w tym pensjonacie? Jak wrażenia i czy daleko jest od tego pensjonatu do centrum i wyprawę na 3 korony? Prosze o info. Odpowiedz Link Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
mk40 Re: Pensjonat Hamernik?? 12.04.07, 14:35 Oczywiście Pensjonat ten znajduje się w Szczawnicy. Zapomniałem dodać:) Jadę tam pierwszy raz do tej mam nadzieję uroczej miejscowości! Odpowiedz Link
zakrzas Re: Pensjonat Hamernik?? 12.04.07, 14:47 W tym pensjonacie nie byłem ale odpowiem na drugie pytanie: czy daleko na 3 korony? Właściwie to daleko (skoro pensjonat w Szczawnicy). Polecam taki wariant: przejazd PKS do Krościenka: wejscie na 3 korony szlaki: żołty, potem niebieski, zejście z 3 koron niebieskim przez Zamkową i teraz dwa warianty: albo powrót do Krościenka albo dlaej niebieskim na Sokolicę. Z Sokolicy można też wrócić do Krościenka ale lepiej juz zejść dalej niebieskim do Dunajca i przeprawić się na drugą strone promem. (mam nadzieję że jeszcze takowy istnieje). W ten sposób jesteście na polskim fragmencie drogi Pienińskiej i do Szcawnicy już blisko. Poza 3 Koronami ze Szczawnicy polecam: 1. Wąwóz Homole - dojazd PKS do Jaworków, nastepnie przez wąwóz na Wysoką i szczytami Małych Pienin do Palenicy skąd zjazd wyciągiem. 2. Wycieczka do Czerwonego Klasztoru na Słowacji, przez przejście graniczne na drodze Pienińskiej 3. Wycieczki w Beskid Sądecki Pozdrawiam Odpowiedz Link
janek9930 Re: Pensjonat Hamernik?? 12.04.07, 18:44 > czy daleko jest od tego > pensjonatu do centrum i wyprawę na 3 korony? Do centrum z górki 7-10 min w zależności od tempa spowrotem trzeba dodac z 3-5 min bo pod małą górkę. To jeszcze za Placem Dietla jak wynika z mapki na stronie tej Willi. Odpowiedź na drugą część pytania jest bardzo trudna. Jak kupisz sobie mapę to zobaczysz. No bo z azymutu wychodzi tylko ok. 6 km, z drogi którą musiałbys pokonać piechotą ok. 10 km i ok.5 godz., natomiast drogą z podjazdem autem, busem (polecam dla niezaprawionych) jeszcze inaczej bo np. z podjazdem i wejściem od Sromowicz Wyżnych wyjdzie z 30 km. Można jeszcze zacząć od Krościenka. Zejscie znowu do Krościenka lub do Sromowic. Ba od niedawna mozna jeszcze inaczej bo słowacką stroną wzdłuż spływu Dunajcem iść do Czerwonego Klasztoru a stamtąd przejść kładką na polską stronę (Sromowce Niżne)i stamtąd ruszyć na Trzy Korony. Jakby tego było mało ze Sromowic prowadzą 2 szlaki (polecam oczywiście łatwiejszy - przez Wąwóz Sopczański). Jak widać ciężko odpowiedzieć na to pytanie komuś kto nie ma mapy przed sobą i nie sprecyzował dokładnie pytania, choćby czy chce tam wejść, jak zaprawiony jest w górskich wycieczkach, jak jego stan zdrowia co konkretnie chciałby zrobić itp. Dlatego polecam gorąco zakupic mapę Pienin (przynajmniej Pienin Właściwych)ze szlakami i czasami przejść. Pozatym przygotowanie internetowe (zabytki, historia, atrakcje, Pieniny-jako góry ze szlakami itp.) Nie chcę się tu wymądrzać bo nie o to mi chodzi tylko raczej o nie czytanie wcześniejszych postów troszkę u dołu. Np. 2 miłe panie ,które w tej chwili przebywaja w Szczawnicy przygotowywały się do tego wyjazdu długo, dokładnie i ambitnie. Proszę zatem do zapoznania się z tą lekturą, która co chwilę jest u góry pierwszej strony tego forum w poście pt. "Szczawnca" zwłaszcza ze tam poleciłem tym Paniom miejsca godne zobaczenia i zwiedzenia z bardzo dokładnym opisem Pozdrawiam! forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=197&w=58411571 Odpowiedz Link
e.qba Re: Pensjonat Hamernik?? 12.04.07, 19:10 > Czy był ktos z was w tym pensjonacie? Nocowałem tam dwa lub trzy razy. Bardzo miło wspominam to miejsce. Pozdrawiam! Kuba :) Odpowiedz Link