07.07.03, 21:29
Bilet juz kupiony - kierunek: Indonezja. Mam zamiar zobaczyc Komodo, Borneo
nowa gwinea i moze cos jeszcze. jesli ktos ma jakies informacje na temat
indonezji (min szkol nurkowania, pozwolenia na wjazd do Nowej Gwinei,
podruzowania po Nowej Gwinei, szczepinek itp itd. ) to piszcie albo na forum
albo na mojego maila: rafbthc@hotmail.com. Tylko nie zwlekajcie bo wylatuje
na poczatku sierpnia!!!
dzieki
Obserwuj wątek
    • kambodja Re: INDONEZJA 08.07.03, 11:22
      Pamiętaj, że przewodnik L.P> jest mocno już nieaktualny - kurs dolara jest
      wprawdzie ten sam ale ceny poszły w górę 2-3-razy (wiadomości z sierpnia 2002)
      • innit Re: INDONEZJA 08.07.03, 15:29
        Dzieki Kambodja, bylbym wdzieczny za troche wiecej informacji smile
    • kambodja Re: INDONEZJA 09.07.03, 09:25
      Ja byłam na Sumatrze, Jawie i Bali - szczegółowy opis trasy, cen, miejsc gdzie
      się zatrzymywaliśmy i co zwiedzaliśmy znajdziesz pod tym linkiem:

tramp.travel.pl/publikacja.php?id=241&strona=1
      tylko musisz poprzesuwać sobie realcje na końcowe strony bo Indonezja była
      ostatnim etapem podróży.
      Od Bali na wschód zaczyna się strefa zwiększonego ryzyka malarycznego także bez
      profilaktyki się nie obejdzie - idź najlepiej do lekarza w szpitalu na Wolskiej
      lub (od niedawna jest taka możliwość) w Centrum Medycznym LIM w W-wie - pewnie
      Ci przepisze Lariam.
      Szczepionki - no to żółtaczki A, B, tężec, polio - ale to wszystko powiedzą
      panie w sanepidzie.
      Pozdrawiam

• innit Re: INDONEZJA 09.07.03, 16:00
        Dzieki - wlasnie drukuje sobie twoj opis. Co w azjatyckich realiach moge
        zobaczyc w indonezji (jakie wyspy) majac 3 tygodnie czasu???
        • kambodja Re: INDONEZJA 10.07.03, 10:41
          Tak jak napisałam mogę wypowiadać się tylko o Sumatrze, Jawie i Bali.
          Na pewno jeżeli chodzi o zabytki to Jawa jest najważniejsza, Bali też jest
          ciekawe głównie ze względu na hinduizm pomieszany (przynajmniej w mojej
          interpretacji) z animizmem i bogatą oraz oryginalną architekturą i zwyczajami.
          Podobno dalsze wyspy na wschód, są też bardzo ciekawe głównie ze względu na
          egzotyczne krajobrazy i przyrodę.
          Mnie urzekło jedno - każda wyspa w Indonezji jest ZUPEŁNIE inna !!!!
          Jedno co jest trudne i trzeba do tego przywyknąć - to sposób podróżowania -
          często bardzo długi i męczący - czekają na jak najwięcej ludzi - żeby
          tylko "dopchać" potem jedzie się w straszliwym tłoku, każdy na Ciebie patrzy
          jak zjawisko i pyta "bahaja indonezja ???" - i dziwi się, że nie znasz ich
          języka (który podobno zresztą jest niezwykle prosty).
          Jak będziesz jeździć nocnymi autobusami z lepsza opcją z klimatyzacją to
          koniecznie weź coś ciepłego - klimatyzacja jest włączona na "full" i mimo tego,
          że na zewnątrz jest upał, w środku jest bardzo zimno, wszyscy marzną ale
          kierowca nie zmniejszy klimatyzacji (w końcu jest to tzw. "bajer" za który
          płacisz więc tak ma być). Ja w pewnym momencie byłam tak zdesperowana i
          zmarznięta, że zdejmowałam zasłonę z okna autokaru do przykrycia.
          Promy są o.k. - ogromne, zabierają dużo autobusów, samochodów i ludzi ale
          wyglądają solidnie.
          Pozdrawiam i miłej podróży !

• innit Re: INDONEZJA 10.07.03, 11:19
            dzieki!!!
            a czy orientujesz sie jak dziala transport lotniczy, na przyklad czy na Borneo
            lataja samoloty ze wszystkich lotnisk czy tylko tych wiekszych
            • kambodja Re: INDONEZJA 10.07.03, 12:00
              Transport lotniczy jest dobry i dośc tani - jest dużo firm latających nowymi
              Boeingami z pilotami europejskimi. My korzystaliśmy z dwóch połaczeń : z
              Sumatry do Jakarty (Batavia Airlines-60 USD) i z Jakarty do Batam (Lion
              Airlines-50 USD).
              Podejrzewam, że z połączeniami na Borneo nie będziesz mieć problemów nawet
              ze "średnich lotnisk".
              Nie wiem czy przylatujesz do Jakarty - jeżeli tak to napewno będziesz nocować
              na Jalan Jaksa a tam jest mnnóstwo agencji sprzedających bilety lotnicze w
              ciekawych promocjach (chociaż bilet z Sumatry kupowaliśmy w Bukitingi).
              • innit Re: INDONEZJA 11.07.03, 10:46
                Mam bilet do Densapar na Bali, na Jave i Sumatre raczej nie bede miel czasu
                (innym razem) bo chce poplynac statkiem na Komodo - to jest moj glowny plan, a
                potem ze z malego lotniska na wyspie Flores chcialbym leciec na Borneo (mam
                nadzieje ze jest to mozliwe)
                • kambodja Re: INDONEZJA 11.07.03, 12:51
                  Spróbuj poszukać na stronach Garudy jakiegoś połączenia:
                  www.garuda-indonesia.com/
                  A tam latają:
                  www.garuda-indonesia.com/destination_map/domestic.php

• innit Re: INDONEZJA 28.07.03, 20:52
                    dzieki kambodja!!!

Zamiast leciec zdecydowalem sie plynac na Borneo z Jawy (16 godzin) Wyjazd za 6
                    dni, jak wruce to sie podziele wrazeniami

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nie pamiętasz hasła lub ?

Nakarm Pajacyka