Dodaj do ulubionych

Kilka dni na Bornholmie

IP: *.MAN.atcom.net.pl 23.07.03, 17:13
wreszcie zdecydowalam sie tam wybrac, prawdopodobnie w drugiej polowie
sierpnia tylko wyglada na to, ze sama musze sobie znalezc towarzysza;
czy ktos ma ochote powloczyc sie na rowerze po wyspie?
Obserwuj wątek
    • Gość: Robert Re: Kilka dni na Bornholmie IP: *.astercity.net 23.07.03, 18:07
      Ja bym sie moze i wybral ale poniewaz musze wykorzystac 2 tygodnie urlopu wiec
      jade na do Czech. Bornholm jest tak maly, ze w 3 dni mozna wszystko dokladnie
      zwiedzic takze na Bornholm warto jechac na weekend.
    • Gość: szalony_muchomor Re: Kilka dni na Bornholmie IP: *.ds1.agh.edu.pl 24.07.03, 01:42
      Hej!
      Napisz cos wiecej. Jaki koszt wyprawy ? Uwielbiam rowery. Mam 24 lata i
      pogodne usposobienie. Oprocz rowerow lubie tez ciekawe rozmowy i piwko ;-)
      Bede mial troche czasu w sierpniu :)
      Pozdrawiam.
    • Gość: charlotta Re: Kilka dni na Bornholmie IP: *.MAN.atcom.net.pl 25.07.03, 17:46
      pomysl na kilka dni na wyspie wzial sie z braku mozliwosci dluzszego wyjazdu;
      do konca wrzesnia mam zamiar poplywac kajakiem i dotrzec na ktoras z greckich
      wysp
      niespecjalnie chce mi sie pokonywac na rowerze 100 km dziennie, uwielbiam szum
      morza i powyzej uszu mam zwiedzania Polski; wciaz nie znam obecnych cen -
      czekam na e-maila z wiadomosciami; tylko jedna rzecz mnie martwi - na
      Bornholmie potrafi silnie wiac;
      mam prosbe o aktualne informacje nt. Bornholmu
      • Gość: szalony_muchomor Re: Kilka dni na Bornholmie IP: *.ds1.agh.edu.pl 28.07.03, 01:44
        okazalo sie, ze mam kumpla, ktory spedzil tamte wakacje na wyspie. wysepka
        jest naprawde mala (zdaje 200km w najszerszym punkcie), prom lacznie z rowerem
        kosztowal go 110pln. podobno jest bardzo ladnie i mnooooostwo tras rowerowych.
        no i drogo (chleb - ok 10pln)
      • Gość: w s IP: *.icpnet.pl 07.08.03, 16:08
        s
      • Gość: kaja cz1 IP: *.icpnet.pl 07.08.03, 16:09

1.na wyspie wieje ale bez przesady i nie zawsze.
        2.ja bylam tam 10 dni i jeszcze wszystkiego nie zobaczylam.zaznaczam ze brykam
        na rowerze w tempie normalnym, a nie wariackim. i jesli cos ladnego widzialam
        to siadalam.
        3.Bornholm jest cuddny, glownie polnoc i Dueodde(pol-zachod).
      • Gość: kaja cz2 IP: *.icpnet.pl 07.08.03, 16:10
        4.Po 15 sierpnia warto brac najlepsze kampingi bo sa super wyposazone a noc za
        osobe + namiot kosztuje ok. 35zl.
        5.Jedzenie proponuje zabrac z Polski typu:ryze,sosy w paczce,makarony, cos
        zalewanego, gdyz kampingi maja dobrze wyposazone kuchnie, wiec mozna sobie bez
        problemu jedzonko robic.A po co kupowac to na miejscu, skoro jest 4 razy
        drozsze.
        6.my jezdzilismy tak po 25-39km dziennie, tylko jeden dzien 60 nakrecilismy.
        Po prostu stawialismy na wypoczynek, podziwianie widokow, a nie dzika jazde.
      • Gość: kaja cz.3 IP: *.icpnet.pl 07.08.03, 16:11

6.my jezdzilismy tak po 25-39km dziennie, tylko jeden dzien 60 nakrecilismy.
        Po prostu stawialismy na wypoczynek, podziwianie widokow, a nie dzika jazde.
        7.Jesli chcesz kupowac zarcie to tylko w marketach, ktore sa w wiekszych
        miastach.
        8.Na kempingach i wogole oplaca sie kupowac: jogurty ich (pyszne), zestaw 3
        pizz w kartonie z warzywami(na kazdym kampingu jest mikrofala lub piecyk, a te
        3 pizze wychodza taniej nic u nas, a zarcia ze ho,ho...)
      • Gość: kaja cz4 IP: *.icpnet.pl 07.08.03, 16:11
        9.Na poczatku trzeba wykupic karte, (camping card) dzieki ktorej legalnie
        przebywasz na kolejnych kampingach.Jst rok wazna na wszystkie kraje
        Skandynawii.
        10.Na niektorych kampingach sa baseny.
        11.Na kampingach kupuje sie karte na ciepla wode.Ile dasz groszakow tyle wody
        bedziesz miec.Juz nie pamietam stawki za minute wody, ale to grosze byly.
        12.Wodolot z Kolobrzegu na Bornholm kosztuje 110zl z rowerem w jedna strone.
        cos jeszcze?

jak chcesz to do jutra do poludnia bede osiagalna pod adresem gabriel222@wp.pl
    • Gość: gosia Re: Kilka dni na Bornholmie IP: *.mofnet.gov.pl 28.07.03, 15:46
      Była, 6 lat temu, nie rowerem ale samochodem. Wyspa na pewno nie ma w
      najszerszym punkcie 200 km, lecz zdecydowanie mniej, może 20.
      Jest super, mnóstwo tras rowerowych,urocza okolica, czysto, średni ruch
      rowerowy i samochodowy, bardzo drogo w przeliczeniu na PLN więc lepiej nie
      przeliczać. Rzeczywiście wyspę można objechać w 2, 3 dni z przystankami,
      niewiele do zwiedzania ale jest sympatycznie.
      Pozdrawiam i życzę miłoego wyjazdu
      Małgosia
      • mpogoda A jak się tam dostać 07.08.03, 11:05
        Czy ktos może mi powedziec czy jest tam inna opcja na dojazd poza promem ze
        Świnoujścia???
        • Gość: krisss Re: A jak się tam dostać IP: 212.244.204.* 07.08.03, 16:40
          mpogoda napisał:

> Czy ktos może mi powedziec czy jest tam inna opcja na dojazd poza promem ze
          > Świnoujścia???

Oczywiście. Ja np. dostałem się tam w maju żaglówką, ale rozumiem, że ta opcja
          nie jest dla każdego odpowiednia:). Mój kolega był na bornolmie w czerwcu
          wodolotem, ale nie pamiętam ile go to kosztowało. Wiem tylko, że powrót opóźnił
          mu się o 2 dni z powodu sztormu (mnie z resztą też tam złapał). Poza tym jest w
          Rone lotnisko, ale chyba nie ma połączeń z Polską.

Poza tym wyspa jest rzeczywiście urokliwa. Osobiście polecam ruiny zamku w
          Hamerrschus, czy coś takiego... Piękny z tamtąd widok. Po drodze do Rone (tylko
          tam jechałem) są piękne porciki i klify.

Aha, no i zajrzyjcie jeszcze na: www.bornholm.pl
          • Gość: Rydzo Re: A jak się tam dostać IP: 193.59.95.* 08.10.03, 12:13
            Rowerem - wodnym........
      • Gość: Ethlinn Re: Kilka dni na Bornholmie IP: *.internetdsl.tpnet.pl 13.10.03, 18:50
        W najszerszym miejscu Bornholm ma około 40 km. Pozdrawiam
    • Gość: charlotta Re: Kilka dni na Bornholmie IP: *.MAN.atcom.net.pl 07.08.03, 19:10
      wszystkim bardzo dziękuję za informacje i pozdrawiam

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka