needmoney 29.09.09, 14:32 Avast i Avira wysoko w rankingu więc po co przepłacać jak można mieć za darmo. A poza tym najgorszym zagrożeniem dla systemu jest użytkownik. Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: jez_jezowy Re: Ranking pakietów bezpieczeństwa IP: *.poczta.lublin.pl 29.09.09, 14:47 Avast Proff - płatny. To zupełnie inny produkt niż wersja darmowa :) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: z i tak i nie IP: *.adsl.inetia.pl 29.09.09, 15:01 bazy są takie same, naturalnie różnie się od darmowej HE, ae bez przesady. Różnią je tylko zastosowania przy których jest potrzebna konkretna licencja. Szczerze, to używam AVAST od lat, jakiś czas temu kupiłem licencję na jeden z domowych komputerów, żeby docenić pracę twórców. Czego nie ma HE a ma PROF www.avast.com/eng/avast-compare-home-professional.html Enhanced User Interface Command-line scanner Defining your own antivirus tasks Working with the task results (actions on infected files) Storing the scan results (history) PUSH updates Script Blocker Virus notifications (task-based) Task scheduler (running scheduled scans) Są to elementy przydatne w zastosowaniu korporacyjnym, ale dla przeciętnego domowego użytkownika całkowicie niepotrzebne. Dodam tylko, że dobrze współpracuje w parze z firewallem. Osobiście używam, chociaż są o nim rózne opinie, Zone Alarm. Dobrze się uzupełniają. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Maruda Re: Comodo IP: 77.255.159.* 01.10.09, 10:10 Firewall Comodo jest w porządku ale antywirus to całkowita klapa. MNÓSTWO fałszywych alarmów i niska skuteczność. Odpowiedz Link Zgłoś
paszczakur Re: i tak i nie 30.09.09, 17:46 script blocker jest chyba jedyną rzeczą której naprawdę brakuje Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: dr inż. Re: Ranking pakietów bezpieczeństwa IP: *.dluga.wemif.pwr.wroc.pl 29.09.09, 15:13 Najlepszy antyvir? His name is LINUX ;) Odpowiedz Link Zgłoś
pit_sam_pras Re: Ranking pakietów bezpieczeństwa 30.09.09, 14:25 wez sie chlopie ogarnij. Odpowiedz Link Zgłoś
mikelondon Re: Ranking pakietów bezpieczeństwa 30.09.09, 15:08 weź się za angielski. Za informatykę nie polecam - do tego potrzeba sporej wiedzy hehehe A dr inż mają to do siebie, że bez zrozumienia klepią wyuczone na pamięć formułki. Przykre lecz prawdziwe. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: dr inż. Re: Ranking pakietów bezpieczeństwa IP: *.lanet.net.pl 30.09.09, 20:36 :) Geniuszu! Wspaniały anglisto i informatyku w jednym! Łatwo komuś wytykać nieistniejące niedociągnięcia, ale wówczas tylko odkrywa się swoją ignorancję! Zanim znowu palniesz coś o angielskim i informatyce, proponuję trochę relaksu: www.youtube.com/watch?v=S9ZM0Xc1Y4A "His name is LINUX" ;) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: NieProwokatorom Ja na linuxie mam: IP: *.adsl.inetia.pl 30.09.09, 17:19 Avasta (chociarz jest raczej do wykrywania wirusow na windowsa) ale warto brac pod uwage ze pewna mala grupa wirusow moze probowac sie rozprzestrzeniac przez wine (jesli mozna kozystac z windowsowych programow na linuxie to z wirusow tez - co prawda niebeda mialy jak narozrabiac - ale system operacyjny bedzie jak kanalowy szczur - jemu samemu nic niejest ale jak taki cie ugryzie/podrapie - zaraza pewna xD (chodzi mi tu o kontakty z uzytkownikami windowsa)) Ip-tables firewalla. I rkhuntera - skrypcik szukajacy wirusow wystepujacych na linuxie (jest ich malutko - wiec ma pare kilo a same skanowanie trwa kilka sekund) ale jednak warto miec - jak to sie mowi strzezonego Pan Bog strzeze. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Copperrfield Show Ranking pakietów bezpieczeństwa IP: 83.2.24.* 29.09.09, 20:08 Rankingi pozostawmy rankingowcom ale nasze układy w komputerach za chwilę mogą pozostać "tylko kupą śmieci".Powód Windows nie może poradzić sobie z bandytyzmem mentalnościowym "operującym częstotliwościami" z pogranicza "Naszego Wymiaru Czasowego" i "Wyższego".Ale sprawa za chwilę "się rypnie".Dlaczego ? Bo mam już jej dosyć.Technolog Show. Odpowiedz Link Zgłoś
raiss Re: Ranking pakietów bezpieczeństwa 29.09.09, 23:07 Avast i Avira - płatne wersje, które są lepsze od tych darmowych. A sam test śmieszny, jak zwykle dla AV-Comparatives. Nie ma warunków przeprowadzanego testu, a testy są sponsorowane... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Balejaz Re: Ranking pakietów bezpieczeństwa IP: *.static.espol.com.pl 30.09.09, 00:09 Sponsorowane testy to dream.. Taka redakcja gdyby wpadła na przyjmowaniu korzysci byłaby spalona na zawsze.. Co zaś do rezultatów.. Ciesze sie z tego rankingu, bo akurat wydałem kase na Symanteca i cieszę się, że widać, że ma dobra opinie. To mnie upewnia ze nie byl to niepotrzebny wydatek.. Odpowiedz Link Zgłoś
cyklista Re: Ranking pakietów bezpieczeństwa 30.09.09, 17:17 az napisał(a): > ... akurat wydałem kase na Symanteca i cieszę się, że widać, że ma > dobra opinie. To mnie upewnia ze nie byl to niepotrzebny wydatek.. No to współczuję. Rok temu rozstałem się z Nortonem. Dostałem to badziewie z komputerem, później przedłużyłem licencję.Po dwóch latach rozstałem się z ulgą. O co chodziło? O mnóstwo upierdliwych szczegółów. A to się coś rozsypało po aktualizacji, a to zablokowało jakiś program, a to rozwaliło łączność. Ostatnia rzecz którą podejrzewałem, to "super" produkt Symanteca. Ładnych kilkanaście godzin poświeciłem na remonty bałaganu które generował ten śmieć. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: andy gala Re: Ranking pakietów bezpieczeństwa IP: *.lond-hex.dynamic.dial.as9105.com 29.10.09, 10:39 niestety przeplacileś --> [www.rmf.fm/audio/? typ=2&uid=83&bid=6766] Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: aza Re: Ranking pakietów bezpieczeństwa IP: *.radomsko.vectranet.pl 30.09.09, 15:15 raiss napisał: > Avast i Avira - płatne wersje, które są lepsze od tych darmowych. A sam test > śmieszny, jak zwykle dla AV-Comparatives. Nie ma warunków przeprowadzanego > testu, a testy są sponsorowane... Znawca się odezwał. Warunkiem udziału w teście jest wpisowe, takie same dla wszystkich. Akurat AV-Comparatives robi najbardziej obiektywne testy AV na świecie, ale co o tym może wiedzieć troll forumowy. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: dajmitenoc Ranking pakietów bezpieczeństwa IP: *.internetdsl.tpnet.pl 30.09.09, 10:55 Hehe, moj Nortonik na czele. Milo czytac ze dokonalem dobrego wyboru. Niby kolejny test, ale jak fachowcy potiwerdza, to czlek sie lepiej czuje Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: med Ranking pakietów bezpieczeństwa IP: *.internetdsl.tpnet.pl 30.09.09, 14:30 najlepszy antyvirus: MAC OS X:) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: brat Matthius mks_vir IP: 192.193.245.* 30.09.09, 14:35 Szkoda, że polski serwis nie zada sobie trudu, aby do porównania dorzucić nasze własne produkty. No, ale pewnie łatwiej zrobić tłumaczenie, niż zabrać się samemu za opracowanie artukułu. ---- Just my 2p Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Marcin Ranking pakietów bezpieczeństwa IP: 89.174.182.* 30.09.09, 14:47 A dlaczego pominięto Pandę ? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: roman Re: Ranking pakietów bezpieczeństwa IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 30.09.09, 16:20 Bo Panda sobie działa i olewa takie rankingi. Odpowiedz Link Zgłoś
rekkoon Propaganda producentó antywirusów 30.09.09, 14:55 Wciskacie ludziom ten syf strasząc ich wirusami. Potem ci naiwni bojący się o wszstko ludzie płacą co roku haracz producentom antywirusów. Paranoja. Propaganda żądnych kasy producentów antywiusów. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: zydomasonokomuch Re: Propaganda producentó antywirusów IP: *.tvscreen.pl 30.09.09, 17:00 Jesteś głupcem - to odnośnie Twojego bełkotu w tonie spiskowej teorii. A co do całego artykułu, jestem ciekawy gdzie uplasowały by się antywirusy rozdawane za darmo. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ToLeK Re: Propaganda producentó antywirusów IP: *.mobile.playmobile.pl 30.09.09, 18:51 Zgadza się. 99% wirusów jest na stronach "zakazanych". Jeżeli ktoś GRZECZNIE korzysta z Internetu, w zasadzie nie ma szans na zainfekowanie komputera. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: drwal Re: Propaganda producentó antywirusów IP: 89.231.194.* 01.10.09, 01:51 Jeżeli ktoś korzysta z innych stron jest prostszy sposób niż pakowanie sobie w system antywirusa. Można dostosować przeglądarkę by była bardziej restrykcyjna dla witryn. Też się zgadzam z tym, że sieje się panikę wśród użytkowników. Fakt, przyznaje wielu jest tak nieobytych z tematem że dla nich antywirus to wymóg, znam takie przypadki z autopsji. Sam nie mam antywirusa od zdaje się 8 lat i głównie opieram się na restrykcyjnym i pozbawionym zaufania podejściu co do tego co może się znaleźć na moim komputerze. Nie akceptuje nośników od znajomych zresztą nie mam takiej potrzeby bo od nikogo nic nie przynoszę. Ludziom opróćz antywirusa to bardziej potrzeba rozsądku, a nie maniakalnego i bezmyślnego instalowania co popadnie i przynoszenia do domów zainfekowanych plików od innych ignorantów w kwestii ostrożności. Pliki mozna też przeskanować antywirusami online bez pakowania się w abonamenty dla firm choć w razie problemu wyleczenie takiego pliku jest raczej problematyczne. Znając życie nie zdziwię się gdyby któraś z nich z premedytacją wypuszczała zainfekowane pliki w Internet, a później ogłaszali sukces, że tylko ich antywirus zdołał wykryć zagrożenie. Odpowiedz Link Zgłoś
rekkoon Re: Propaganda producentó antywirusów 30.09.09, 21:58 Nigdzie nie piszę o żadnych spiskowych teoriach, głupcze. Naucz się myśleć. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: abc frajerzy IP: *.171.99.131.static.crowley.pl 30.09.09, 19:25 zupelnie jak ci frajerzy co montuja zamki w drzwiach - tylko napedzaja kase wiadomo komu... Odpowiedz Link Zgłoś
rekkoon Re: frajerzy 30.09.09, 21:59 Jak rozumiem nigdy nie wychodzisz z domu bez 10 ochroniarzy a przed każdym wejściem do samochodu prześwietlasz go w poszukiwaniu bomby? Zabezpieczenia powinny być współmierne do zagrożeń. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: a Ranking pakietów bezpieczeństwa IP: *.chello.pl 30.09.09, 14:59 po pierwsze, brakuje w testach jak antywirusy odciążają system i sieć po drugie, jak do XP podłączysz zainfekowanego pendriva to jest duża szansa że żaden antywirus nic nie poradzi, a wirus je popsuje Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Anestezjolof Sciagasz z internetu "Power Toys for Windows" IP: *.adsl.inetia.pl 30.09.09, 17:23 Firmy microsoft i wylaczasz autostart w napedach CD/DVD i w dyskach wymiennych i puff - problemy z pendriveami gone... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Falco Ranking pakietów bezpieczeństwa IP: *.legnica.vectranet.pl 30.09.09, 15:04 Najlepszy od lat jest Kaspersky i żaden ranking mi niepotrzebny. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: wojtek Re: Ranking pakietów bezpieczeństwa IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 30.09.09, 15:23 Czasem wysoko, czasem nie, liczy się przede wszystkim trend. Poza tym test nie obejmował heurystyki (robią to na przemian). needmoney napisał: > Avast i Avira wysoko w rankingu więc po co przepłacać jak można mieć za darmo. > A poza tym najgorszym zagrożeniem dla systemu jest użytkownik. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: wojtek Pamiętajcie też o heurystyce! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 30.09.09, 15:25 Robią te testy na przemian: raz definicje, raz zagrożenia spoza bazy sygnatur. I proponuję przejrzeć także starsze testy, bo jedna jaskółka wiosny nie czyni. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: aga Re: Ranking pakietów bezpieczeństwa IP: *.ce.qub.ac.uk 30.09.09, 15:33 tylko zwroc uwage na uzyta wersje. Te darmowe sa bardzo okrojone Odpowiedz Link Zgłoś
bezroboty Zwykłe dojenie klienta! 30.09.09, 15:39 Prawda jest taka: im więcej oprogramowania antywirusowego tym więcej wirusów. Od czasu gdy odinstalowałem wszystkie programy to nie mam ani jednego wirusa. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: XYZ Re: Zwykłe dojenie klienta! IP: 94.230.21.* 30.09.09, 15:54 Niewiedza to błogosławieństwo. Odpowiedz Link Zgłoś
koballt Re: Zwykłe dojenie klienta! 30.09.09, 16:12 you mean stłukłeś termometr? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: bartequo Re: Zwykłe dojenie klienta! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 30.09.09, 17:51 Proponuję wyłupać oczy. Przestaniesz wtedy dostrzegać brzydotę. Ja sam, wprawdzie, nie zdecydowałem się na to, ale koledzy mówią, że działa... Odpowiedz Link Zgłoś
waldemar591 Re: Zwykłe dojenie klienta! 30.09.09, 20:04 bezroboty napisał: Prawda jest taka: im więcej oprogramowania antywirusowego tym więcej wirusów. Od czasu gdy odinstalowałem wszystkie programy to nie mam ani jednego wirusa. _______________________________________________________________________ Doskonała metoda! Odkąd przestałem czytać, słuchać i oglądać wiadomości ze świata, wszędzie zapanował pokój i dobrobyt... "Blogosławieni ubodzy duchem albowiem ich będzie Królestwo Niebieskie" :) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: pingu nastepny etap.. IP: *.cpe.net.cable.rogers.com 01.10.09, 00:59 odlacz klawiature, myszke i monitor. na koniec doplyw pradu a najlepsze "dojenie" mamy przy programach darmowych Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: xagent Re: Zwykłe dojenie klienta! IP: 89.231.194.* 01.10.09, 01:57 Co nie zmienia faktu, że ma rację. Gnoicie go jak dzieci nie rozumiejąc tego co ma na myśli. Sam nie stosuję antywirusa, co nie znaczy, że systemu od czasu do czasu nie przeskanuję kilkoma darmowymi narzędziami i antywirusami online. Natomiast wasza histeria jest komiczna bo żaden antywirus nie rozwiąże problemu gdy przed komputerem siedzi imbecyl. W praktyce wiele lat nie stosuję antywirusa, nie mam przy tym zbędnego obciążenia komputera z którego potrzebuję całą moc do obliczeń bez zawalania zasobów przez antywirus, który w dodatku muzę opłacać co roku. Jeżeli stosujemy elementarne zasady bezpieczeństwa i ograniczonego zaufania, oraz od czasu do czasu podstawowe narzędzia to prawdopodobieństwo infekcji jest spooro ale to spooooro mniejsze. Natomiast to nakręcanie się, że brak antywirusa oznacza zaraz wirusiarza jest po prostu prymitywne i żałosne. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Andy Re: Zwykłe dojenie klienta! IP: *.acn.waw.pl 03.10.09, 21:03 Nie masz.... A może po prostu nie wiesz, że masz? Niby skąd masz wiedzieć?? Co ciekawe - w tym artylule przedstawiono zupełnie inne wyniki niż na przykład prezentuje firma ESET - zobaczcie tu: nod32-sklep.pl/porownanie-rozwiazan-antywirusowych-1 Wg tego opracowania ESETowski antywirus wygrywa te testy.... Komu wierzyć? Chyba każdy ma własne "niezależne" testy ;-P Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gość Ranking pakietów bezpieczeństwa IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 30.09.09, 15:50 Za co lubię Avast? Za to, że informuję mnie o zagrożeniu przed wejściem na stronę, a nie o tym, że złapałem virusa :) Odpowiedz Link Zgłoś
waldemar591 Re: Ranking pakietów bezpieczeństwa 30.09.09, 20:06 Gość portalu: gość napisał(a): Za co lubię Avast? Za to, że informuję mnie o zagrożeniu przed wejściem na stronę, a nie o tym, że złapałem virusa :) ______________________________________________________________________ To samo robi ESET. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: X. Ranking pakietów bezpieczeństwa IP: *.chello.pl 30.09.09, 16:08 W/g mnie najlepszy jest ten i sobie chwalę. :) Odpowiedz Link Zgłoś
kalista25 Re: Ranking pakietów bezpieczeństwa 30.09.09, 16:59 Z wielu antywirusow uzywanych przeze mnie juz od ....ponad 20 lat jest Avast. Wygodny, niekolizyjny,nie widac go oprocz czestych aktualizacji, a jak trzeba to ostrzega i likwiduje. Tez dam zarobic tworcom i kupie Avast, choc ten freeware jest super. Odpowiedz Link Zgłoś
cyklista Re: Ranking pakietów bezpieczeństwa 30.09.09, 17:20 Używałem Avasta na jednym z komputerów, na oko wszystko było OK, później na tym samym kompie posadziłem inny antyvir z pakietu. Niestety, okazało się że trochę śmiecia przepuścił. Ale przyznaję, nic groźnego. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: lukas Re: Ranking pakietów bezpieczeństwa IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 30.09.09, 17:56 Avast przepuści co najwyżej jakieś drobne spyware & adware, ale przecież do likwidacji takiego syfu są inne aplikacje a nie AVAST. Wg mnie Avast! jest najlepszy. Wcześniej miałem licencje na Kaspera, ale gdy zainstalowałem Linuxa i sprawdziłem partycję Windowsa za pomocą ClamAV (antywir Linuxa do sprawdzania wirusów w Windowsie, na serwerze itp.) okazało się, że były dwa wiry niewykrywalne przez Kaspra. Podziękowałem i zrezygnowałem, choć miałem wersję jeszcze na 30 dni. pzdr. Odpowiedz Link Zgłoś
przechrztaimason Re: Ranking pakietów bezpieczeństwa 01.10.09, 12:23 Se kliknij asset.soup.io/asset/0477/2198_28ce.gif Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: leon Re: Ranking pakietów bezpieczeństwa IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 30.09.09, 17:51 Ja używam MKS_VIR 2009 i moim zdaniem jest całkiem niezły Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: james Ranking pakietów bezpieczeństwa IP: *.dynamic.gprs.plus.pl 30.09.09, 18:12 Polecam: www.microsoft.com/security_essentials/ Silnik ten sam co w Forefront, który testowałem mając równolegle zainstalowany Nod32 (najnowszy). Forefront wykrywał zagrożenie zawsze, Nod - czasem. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: james Ranking pakietów bezpieczeństwa IP: *.dynamic.gprs.plus.pl 30.09.09, 18:21 Dziwny ten test, czytając niektóre opinie zauważyłem chwalenie sobie Nortona firmy Symantec, w firmie mamy Corporate Edition 10 i regularnie puszcza trojany i parę innych paskudztw. Dlatego mam drugiego AV (Forefront). Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: pop Re: Ranking pakietów bezpieczeństwa IP: *.delta.furrynet.org 30.09.09, 21:25 wersje korpo są nie co inne od tych komercyjnych ale z tego co wiem korzystają z tych samych rozwiązań. W korpo mam też Nortona w domu również. Zdecydowanie różnią się od siebie a czy są skuteczne decydują właśnie takie testy. Ja osobiście żadnych ustrojstw na kompa nie złapałem a co cenie to szybkość działania i nie mulenia kompa i tu na pewno norton dobrze sobie radzi. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kamil Ranking pakietów bezpieczeństwa IP: *.ssp.dialog.net.pl 30.09.09, 18:35 Fajnie wszystko wyjaśnione, tylko jak dodałem te wszystkie procenty to wyszło mi 98,2%.Może to mało ważne, ale ja widze takie rzeczy i mnie to boli. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: goguś Jeszcze lepszy wyrwany kabel zasilania. IP: *.chello.pl 30.09.09, 23:58 Kocham te brednie linuksowe. Odpowiedz Link Zgłoś
zbrojarz.betoniarz jeszcze lepsza znajomość podstawowych 01.10.09, 00:04 zasad bezpieczeństwa. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ubuntu A linux? IP: *.net.pl 30.09.09, 19:11 Linux jest chyba najbezpieczniejszy ;]] Odpowiedz Link Zgłoś
bartolini86 Ranking pakietów bezpieczeństwa 30.09.09, 19:13 dziwne są testy od AVComparatives. nie dońca w nie wierzę, ponieważ słyszałem o $$ aby dostać się do testów... już bardziej prawdopodobne są od AV-Testu Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: brokk Re: Ranking pakietów bezpieczeństwa IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 30.09.09, 21:23 czyli kto więcej zapłaci ten wygrywa? Odpowiedz Link Zgłoś