Dodaj do ulubionych

Ranking pakietów bezpieczeństwa

29.09.09, 14:32
Avast i Avira wysoko w rankingu więc po co przepłacać jak można mieć za darmo. A poza tym najgorszym zagrożeniem dla systemu jest użytkownik.
Obserwuj wątek
    • Gość: jez_jezowy Re: Ranking pakietów bezpieczeństwa IP: *.poczta.lublin.pl 29.09.09, 14:47
      Avast Proff - płatny. To zupełnie inny produkt niż wersja darmowa :)
      • Gość: z i tak i nie IP: *.adsl.inetia.pl 29.09.09, 15:01
        bazy są takie same, naturalnie różnie się od darmowej HE, ae bez przesady. Różnią je tylko zastosowania przy których jest potrzebna konkretna licencja. Szczerze, to używam AVAST od lat, jakiś czas temu kupiłem licencję na jeden z domowych komputerów, żeby docenić pracę twórców.

Czego nie ma HE a ma PROF
        www.avast.com/eng/avast-compare-home-professional.html
        Enhanced User Interface
        Command-line scanner
        Defining your own antivirus tasks
        Working with the task results (actions on infected files)
        Storing the scan results (history)
        PUSH updates
        Script Blocker
        Virus notifications (task-based)
        Task scheduler (running scheduled scans)

Są to elementy przydatne w zastosowaniu korporacyjnym, ale dla przeciętnego domowego użytkownika całkowicie niepotrzebne.

Dodam tylko, że dobrze współpracuje w parze z firewallem. Osobiście używam, chociaż są o nim rózne opinie, Zone Alarm. Dobrze się uzupełniają.
        • xfakt Comodo 30.09.09, 16:36
          COMODO full za darmo
          • Gość: Maruda Re: Comodo IP: 77.255.159.* 01.10.09, 10:10
            Firewall Comodo jest w porządku ale antywirus to całkowita klapa.
            MNÓSTWO fałszywych alarmów i niska skuteczność.
        • paszczakur Re: i tak i nie 30.09.09, 17:46
          script blocker jest chyba jedyną rzeczą której naprawdę brakuje
    • Gość: dr inż. Re: Ranking pakietów bezpieczeństwa IP: *.dluga.wemif.pwr.wroc.pl 29.09.09, 15:13
      Najlepszy antyvir? His name is LINUX ;)
      • pit_sam_pras Re: Ranking pakietów bezpieczeństwa 30.09.09, 14:25
        wez sie chlopie ogarnij.
      • mikelondon Re: Ranking pakietów bezpieczeństwa 30.09.09, 15:08
        weź się za angielski. Za informatykę nie polecam - do tego potrzeba
        sporej wiedzy hehehe A dr inż mają to do siebie, że bez zrozumienia
        klepią wyuczone na pamięć formułki. Przykre lecz prawdziwe.
        • Gość: dr inż. Re: Ranking pakietów bezpieczeństwa IP: *.lanet.net.pl 30.09.09, 20:36
          :) Geniuszu! Wspaniały anglisto i informatyku w jednym! Łatwo komuś wytykać
          nieistniejące niedociągnięcia, ale wówczas tylko odkrywa się swoją ignorancję!
          Zanim znowu palniesz coś o angielskim i informatyce, proponuję trochę relaksu:
          www.youtube.com/watch?v=S9ZM0Xc1Y4A
          "His name is LINUX" ;)
      • Gość: NieProwokatorom Ja na linuxie mam: IP: *.adsl.inetia.pl 30.09.09, 17:19
        Avasta (chociarz jest raczej do wykrywania wirusow na windowsa) ale warto brac
        pod uwage ze pewna mala grupa wirusow moze probowac sie rozprzestrzeniac przez wine
        (jesli mozna kozystac z windowsowych programow na linuxie to z wirusow tez - co
        prawda niebeda mialy jak narozrabiac - ale system operacyjny bedzie jak kanalowy
        szczur - jemu samemu nic niejest ale jak taki cie ugryzie/podrapie - zaraza
        pewna xD (chodzi mi tu o kontakty z uzytkownikami windowsa))

Ip-tables firewalla.

I rkhuntera - skrypcik szukajacy wirusow wystepujacych na linuxie (jest ich
        malutko - wiec ma pare kilo a same skanowanie trwa kilka sekund) ale jednak
        warto miec - jak to sie mowi strzezonego Pan Bog strzeze.
    • Gość: Copperrfield Show Ranking pakietów bezpieczeństwa IP: 83.2.24.* 29.09.09, 20:08
      Rankingi pozostawmy rankingowcom ale nasze układy w komputerach za
      chwilę mogą pozostać "tylko kupą śmieci".Powód Windows nie może
      poradzić sobie z bandytyzmem mentalnościowym "operującym
      częstotliwościami" z pogranicza "Naszego Wymiaru Czasowego"
      i "Wyższego".Ale sprawa za chwilę "się rypnie".Dlaczego ? Bo mam już
      jej dosyć.Technolog Show.
      • paszczakur Re: Ranking pakietów bezpieczeństwa 30.09.09, 17:48
        zmień dealera
    • raiss Re: Ranking pakietów bezpieczeństwa 29.09.09, 23:07
      Avast i Avira - płatne wersje, które są lepsze od tych darmowych. A sam test
      śmieszny, jak zwykle dla AV-Comparatives. Nie ma warunków przeprowadzanego
      testu, a testy są sponsorowane...
      • Gość: Balejaz Re: Ranking pakietów bezpieczeństwa IP: *.static.espol.com.pl 30.09.09, 00:09
        Sponsorowane testy to dream.. Taka redakcja gdyby wpadła na przyjmowaniu
        korzysci byłaby spalona na zawsze.. Co zaś do rezultatów.. Ciesze sie z tego
        rankingu, bo akurat wydałem kase na Symanteca i cieszę się, że widać, że ma
        dobra opinie. To mnie upewnia ze nie byl to niepotrzebny wydatek..
        • cyklista Re: Ranking pakietów bezpieczeństwa 30.09.09, 17:17
          az napisał(a): > ... akurat wydałem kase na Symanteca i cieszę się, że widać, że ma
          > dobra opinie. To mnie upewnia ze nie byl to niepotrzebny wydatek..
          No to współczuję. Rok temu rozstałem się z Nortonem. Dostałem to badziewie z
          komputerem, później przedłużyłem licencję.Po dwóch latach rozstałem się z ulgą.
          O co chodziło? O mnóstwo upierdliwych szczegółów. A to się coś rozsypało po
          aktualizacji, a to zablokowało jakiś program, a to rozwaliło łączność. Ostatnia
          rzecz którą podejrzewałem, to "super" produkt Symanteca. Ładnych kilkanaście
          godzin poświeciłem na remonty bałaganu które generował ten śmieć.
        • Gość: andy gala Re: Ranking pakietów bezpieczeństwa IP: *.lond-hex.dynamic.dial.as9105.com 29.10.09, 10:39
          niestety przeplacileś --> [www.rmf.fm/audio/?
          typ=2&uid=83&bid=6766]
      • Gość: aza Re: Ranking pakietów bezpieczeństwa IP: *.radomsko.vectranet.pl 30.09.09, 15:15
        raiss napisał:

> Avast i Avira - płatne wersje, które są lepsze od tych darmowych. A sam test
        > śmieszny, jak zwykle dla AV-Comparatives. Nie ma warunków przeprowadzanego
        > testu, a testy są sponsorowane...

Znawca się odezwał. Warunkiem udziału w teście jest wpisowe, takie same dla
        wszystkich. Akurat AV-Comparatives robi najbardziej obiektywne testy AV na
        świecie, ale co o tym może wiedzieć troll forumowy.
    • Gość: dajmitenoc Ranking pakietów bezpieczeństwa IP: *.internetdsl.tpnet.pl 30.09.09, 10:55
      Hehe, moj Nortonik na czele. Milo czytac ze dokonalem dobrego wyboru. Niby
      kolejny test, ale jak fachowcy potiwerdza, to czlek sie lepiej czuje
    • Gość: med Ranking pakietów bezpieczeństwa IP: *.internetdsl.tpnet.pl 30.09.09, 14:30
      najlepszy antyvirus: MAC OS X:)
    • Gość: brat Matthius mks_vir IP: 192.193.245.* 30.09.09, 14:35
      Szkoda, że polski serwis nie zada sobie trudu, aby do porównania
      dorzucić nasze własne produkty. No, ale pewnie łatwiej zrobić
      tłumaczenie, niż zabrać się samemu za opracowanie artukułu.

----
      Just my 2p
    • Gość: Marcin Ranking pakietów bezpieczeństwa IP: 89.174.182.* 30.09.09, 14:47
      A dlaczego pominięto Pandę ?
      • Gość: roman Re: Ranking pakietów bezpieczeństwa IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 30.09.09, 16:20
        Bo Panda sobie działa i olewa takie rankingi.
    • rekkoon Propaganda producentó antywirusów 30.09.09, 14:55
      Wciskacie ludziom ten syf strasząc ich wirusami. Potem ci naiwni bojący się o wszstko ludzie płacą co roku haracz producentom antywirusów. Paranoja. Propaganda żądnych kasy producentów antywiusów.
      • Gość: zydomasonokomuch Re: Propaganda producentó antywirusów IP: *.tvscreen.pl 30.09.09, 17:00
        Jesteś głupcem - to odnośnie Twojego bełkotu w tonie spiskowej teorii.

A co do całego artykułu, jestem ciekawy gdzie uplasowały by się antywirusy
        rozdawane za darmo.
        • Gość: ToLeK Re: Propaganda producentó antywirusów IP: *.mobile.playmobile.pl 30.09.09, 18:51
          Zgadza się. 99% wirusów jest na stronach "zakazanych". Jeżeli ktoś GRZECZNIE
          korzysta z Internetu, w zasadzie nie ma szans na zainfekowanie komputera.
          • Gość: drwal Re: Propaganda producentó antywirusów IP: 89.231.194.* 01.10.09, 01:51
            Jeżeli ktoś korzysta z innych stron jest prostszy sposób niż pakowanie sobie w
            system antywirusa. Można dostosować przeglądarkę by była bardziej restrykcyjna
            dla witryn.
            Też się zgadzam z tym, że sieje się panikę wśród użytkowników. Fakt, przyznaje
            wielu jest tak nieobytych z tematem że dla nich antywirus to wymóg, znam takie
            przypadki z autopsji. Sam nie mam antywirusa od zdaje się 8 lat i głównie
            opieram się na restrykcyjnym i pozbawionym zaufania podejściu co do tego co może
            się znaleźć na moim komputerze. Nie akceptuje nośników od znajomych zresztą nie
            mam takiej potrzeby bo od nikogo nic nie przynoszę.
            Ludziom opróćz antywirusa to bardziej potrzeba rozsądku, a nie maniakalnego i
            bezmyślnego instalowania co popadnie i przynoszenia do domów zainfekowanych
            plików od innych ignorantów w kwestii ostrożności.
            Pliki mozna też przeskanować antywirusami online bez pakowania się w abonamenty
            dla firm choć w razie problemu wyleczenie takiego pliku jest raczej problematyczne.
            Znając życie nie zdziwię się gdyby któraś z nich z premedytacją wypuszczała
            zainfekowane pliki w Internet, a później ogłaszali sukces, że tylko ich
            antywirus zdołał wykryć zagrożenie.
        • rekkoon Re: Propaganda producentó antywirusów 30.09.09, 21:58
          Nigdzie nie piszę o żadnych spiskowych teoriach, głupcze. Naucz się myśleć.
      • Gość: abc frajerzy IP: *.171.99.131.static.crowley.pl 30.09.09, 19:25
        zupelnie jak ci frajerzy co montuja zamki w drzwiach - tylko
        napedzaja kase wiadomo komu...
        • rekkoon Re: frajerzy 30.09.09, 21:59
          Jak rozumiem nigdy nie wychodzisz z domu bez 10 ochroniarzy a przed każdym wejściem do samochodu prześwietlasz go w poszukiwaniu bomby? Zabezpieczenia powinny być współmierne do zagrożeń.
    • Gość: a Ranking pakietów bezpieczeństwa IP: *.chello.pl 30.09.09, 14:59
      po pierwsze, brakuje w testach jak antywirusy odciążają system i sieć
      po drugie, jak do XP podłączysz zainfekowanego pendriva to jest duża szansa że żaden antywirus nic nie poradzi, a wirus je popsuje
      • Gość: Anestezjolof Sciagasz z internetu "Power Toys for Windows" IP: *.adsl.inetia.pl 30.09.09, 17:23
        Firmy microsoft i wylaczasz autostart w napedach CD/DVD i w dyskach wymiennych i
        puff - problemy z pendriveami gone...
    • Gość: Falco Ranking pakietów bezpieczeństwa IP: *.legnica.vectranet.pl 30.09.09, 15:04
      Najlepszy od lat jest Kaspersky i żaden ranking mi niepotrzebny.
    • Gość: wojtek Re: Ranking pakietów bezpieczeństwa IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 30.09.09, 15:23
      Czasem wysoko, czasem nie, liczy się przede wszystkim trend. Poza tym test nie obejmował heurystyki (robią to na przemian).

needmoney napisał:

> Avast i Avira wysoko w rankingu więc po co przepłacać jak można mieć za darmo.
      > A poza tym najgorszym zagrożeniem dla systemu jest użytkownik.
    • Gość: wojtek Pamiętajcie też o heurystyce! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 30.09.09, 15:25
      Robią te testy na przemian: raz definicje, raz zagrożenia spoza bazy sygnatur.

I proponuję przejrzeć także starsze testy, bo jedna jaskółka wiosny nie czyni.
    • Gość: aga Re: Ranking pakietów bezpieczeństwa IP: *.ce.qub.ac.uk 30.09.09, 15:33
      tylko zwroc uwage na uzyta wersje. Te darmowe sa bardzo okrojone
    • bezroboty Zwykłe dojenie klienta! 30.09.09, 15:39
      Prawda jest taka: im więcej oprogramowania antywirusowego tym więcej wirusów.
      Od czasu gdy odinstalowałem wszystkie programy to nie mam ani jednego wirusa.
      • Gość: XYZ Re: Zwykłe dojenie klienta! IP: 94.230.21.* 30.09.09, 15:54
        Niewiedza to błogosławieństwo.
      • koballt Re: Zwykłe dojenie klienta! 30.09.09, 16:12
        you mean stłukłeś termometr?
      • Gość: bartequo Re: Zwykłe dojenie klienta! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 30.09.09, 17:51
        Proponuję wyłupać oczy. Przestaniesz wtedy dostrzegać brzydotę. Ja sam, wprawdzie, nie zdecydowałem się na to, ale koledzy mówią, że działa...
      • waldemar591 Re: Zwykłe dojenie klienta! 30.09.09, 20:04
        bezroboty napisał:

Prawda jest taka: im więcej oprogramowania antywirusowego tym więcej wirusów.
        Od czasu gdy odinstalowałem wszystkie programy to nie mam ani jednego wirusa.

Doskonała metoda!

Odkąd przestałem czytać, słuchać i oglądać wiadomości ze świata, wszędzie
        zapanował pokój i dobrobyt...

"Blogosławieni ubodzy duchem albowiem ich będzie Królestwo Niebieskie" :)
      • Gość: pingu nastepny etap.. IP: *.cpe.net.cable.rogers.com 01.10.09, 00:59
        odlacz klawiature, myszke i monitor. na koniec doplyw pradu

a najlepsze "dojenie" mamy przy programach darmowych
      • Gość: xagent Re: Zwykłe dojenie klienta! IP: 89.231.194.* 01.10.09, 01:57
        Co nie zmienia faktu, że ma rację. Gnoicie go jak dzieci nie rozumiejąc tego co
        ma na myśli. Sam nie stosuję antywirusa, co nie znaczy, że systemu od czasu do
        czasu nie przeskanuję kilkoma darmowymi narzędziami i antywirusami online.
        Natomiast wasza histeria jest komiczna bo żaden antywirus nie rozwiąże problemu
        gdy przed komputerem siedzi imbecyl.
        W praktyce wiele lat nie stosuję antywirusa, nie mam przy tym zbędnego
        obciążenia komputera z którego potrzebuję całą moc do obliczeń bez zawalania
        zasobów przez antywirus, który w dodatku muzę opłacać co roku.
        Jeżeli stosujemy elementarne zasady bezpieczeństwa i ograniczonego zaufania,
        oraz od czasu do czasu podstawowe narzędzia to prawdopodobieństwo infekcji jest
        spooro ale to spooooro mniejsze.

Natomiast to nakręcanie się, że brak antywirusa oznacza zaraz wirusiarza jest po
        prostu prymitywne i żałosne.
      • Gość: Andy Re: Zwykłe dojenie klienta! IP: *.acn.waw.pl 03.10.09, 21:03
        Nie masz.... A może po prostu nie wiesz, że masz?
        Niby skąd masz wiedzieć??
        Co ciekawe - w tym artylule przedstawiono zupełnie inne wyniki niż na przykład prezentuje firma ESET - zobaczcie tu: nod32-sklep.pl/porownanie-rozwiazan-antywirusowych-1
        Wg tego opracowania ESETowski antywirus wygrywa te testy....
        Komu wierzyć?
        Chyba każdy ma własne "niezależne" testy ;-P
    • Gość: gość Ranking pakietów bezpieczeństwa IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 30.09.09, 15:50
      Za co lubię Avast? Za to, że informuję mnie o zagrożeniu przed wejściem na
      stronę, a nie o tym, że złapałem virusa :)
      • waldemar591 Re: Ranking pakietów bezpieczeństwa 30.09.09, 20:06
        Gość portalu: gość napisał(a):

Za co lubię Avast? Za to, że informuję mnie o zagrożeniu przed wejściem na
        stronę, a nie o tym, że złapałem virusa :)

To samo robi ESET.
    • Gość: X. Ranking pakietów bezpieczeństwa IP: *.chello.pl 30.09.09, 16:08
      W/g mnie najlepszy jest ten i sobie
      chwalę. :)
      • kalista25 Re: Ranking pakietów bezpieczeństwa 30.09.09, 16:59
        Z wielu antywirusow uzywanych przeze mnie juz od ....ponad 20 lat
        jest Avast. Wygodny, niekolizyjny,nie widac go oprocz czestych
        aktualizacji, a jak trzeba to ostrzega i likwiduje. Tez dam zarobic
        tworcom i kupie Avast, choc ten freeware jest super.
        • cyklista Re: Ranking pakietów bezpieczeństwa 30.09.09, 17:20
          Używałem Avasta na jednym z komputerów, na oko wszystko było OK, później na tym
          samym kompie posadziłem inny antyvir z pakietu. Niestety, okazało się że trochę
          śmiecia przepuścił. Ale przyznaję, nic groźnego.
          • Gość: lukas Re: Ranking pakietów bezpieczeństwa IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 30.09.09, 17:56
            Avast przepuści co najwyżej jakieś drobne spyware & adware, ale przecież do likwidacji takiego syfu są inne aplikacje a nie AVAST.

Wg mnie Avast! jest najlepszy. Wcześniej miałem licencje na Kaspera, ale gdy zainstalowałem Linuxa i sprawdziłem partycję Windowsa za pomocą ClamAV (antywir Linuxa do sprawdzania wirusów w Windowsie, na serwerze itp.) okazało się, że były dwa wiry niewykrywalne przez Kaspra. Podziękowałem i zrezygnowałem, choć miałem wersję jeszcze na 30 dni.

pzdr.
      • przechrztaimason Re: Ranking pakietów bezpieczeństwa 01.10.09, 12:23
        Se kliknij

asset.soup.io/asset/0477/2198_28ce.gif
    • Gość: leon Re: Ranking pakietów bezpieczeństwa IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 30.09.09, 17:51
      Ja używam MKS_VIR 2009 i moim zdaniem jest całkiem niezły
    • Gość: james Ranking pakietów bezpieczeństwa IP: *.dynamic.gprs.plus.pl 30.09.09, 18:12
      Polecam: www.microsoft.com/security_essentials/
      Silnik ten sam co w Forefront, który testowałem mając równolegle
      zainstalowany Nod32 (najnowszy). Forefront wykrywał zagrożenie
      zawsze, Nod - czasem.
    • Gość: james Ranking pakietów bezpieczeństwa IP: *.dynamic.gprs.plus.pl 30.09.09, 18:21
      Dziwny ten test, czytając niektóre opinie zauważyłem chwalenie sobie
      Nortona firmy Symantec, w firmie mamy Corporate Edition 10 i
      regularnie puszcza trojany i parę innych paskudztw. Dlatego mam
      drugiego AV (Forefront).
      • Gość: pop Re: Ranking pakietów bezpieczeństwa IP: *.delta.furrynet.org 30.09.09, 21:25
        wersje korpo są nie co inne od tych komercyjnych ale z tego co wiem korzystają z
        tych samych rozwiązań. W korpo mam też Nortona w domu również. Zdecydowanie
        różnią się od siebie a czy są skuteczne decydują właśnie takie testy. Ja
        osobiście żadnych ustrojstw na kompa nie złapałem a co cenie to szybkość
        działania i nie mulenia kompa i tu na pewno norton dobrze sobie radzi.
    • Gość: kamil Ranking pakietów bezpieczeństwa IP: *.ssp.dialog.net.pl 30.09.09, 18:35
      Fajnie wszystko wyjaśnione, tylko jak dodałem te wszystkie procenty to wyszło
      mi 98,2%.Może to mało ważne, ale ja widze takie rzeczy i mnie to boli.
    • Gość: Marian Najlepszy jest Linuks! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 30.09.09, 18:57
      • Gość: goguś Jeszcze lepszy wyrwany kabel zasilania. IP: *.chello.pl 30.09.09, 23:58
        Kocham te brednie linuksowe.
      • zbrojarz.betoniarz jeszcze lepsza znajomość podstawowych 01.10.09, 00:04
        zasad bezpieczeństwa.
      • joly.roger Re: Najlepszy jest Linuks! 01.10.09, 00:27
        Ale źle robi na cerę! ;)
    • Gość: ubuntu A linux? IP: *.net.pl 30.09.09, 19:11
      Linux jest chyba najbezpieczniejszy ;]]
    • bartolini86 Ranking pakietów bezpieczeństwa 30.09.09, 19:13
      dziwne są testy od AVComparatives. nie dońca w nie wierzę, ponieważ słyszałem
      o $$ aby dostać się do testów... już bardziej prawdopodobne są od AV-Testu
      • Gość: brokk Re: Ranking pakietów bezpieczeństwa IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 30.09.09, 21:23
        czyli kto więcej zapłaci ten wygrywa?

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka