rraaddeekk 02.11.09, 14:57 Download: około 250 kbit/s (wg dsl.cz) około 950 kbit/s (wg speedtest.pl) Komu wierzyć? Może zupełnie innej stronie? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
paralentum Re: Test prędkości netu 02.11.09, 17:55 teraz sprawdzałem na swoim, stronka dsl.cz podaje prawdę a to drugie to jakieś dziwo Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: smutas Re: Test prędkości netu IP: *.dsl.bell.ca 02.11.09, 20:31 Tak jak mowi Mufi - prawda jest wzgledna :-) Skad twoje przekonanie, ze dsl.cz mowi prawde lub speedtest klamie? Wszystko zalezy skad sie laczyczysz z tymimi serwerami, jaka jest trasa paczek, jakie jest obciazenie routerow / serwerow w danym momencie... Testy predkosci przeprowadza sie kilkakrotnie a nastepnie wyciaga sie z nich srednia. Inaczej nie ma to najmniejszego sensu :-) Odpowiedz Link Zgłoś
rraaddeekk Re: Test prędkości netu 02.11.09, 20:49 Dokładnie tak zrobiłem. Kilka testów. Stąd właśnie około, bo to średnia z kilkunastu testów. Jednak ciągle jest znaczna różnica pomiędzy tymi stronami. Odpowiedz Link Zgłoś
paralentum Re: Test prędkości netu 02.11.09, 21:01 Ja też tak zrobiłem ale zawsze się trafią tacy co lepiej wiedza. Więc moje przypuszczenia wzięły sie stąd że wiem jaka jest prędkość mojego łącza a na błędnej stronie pokazuje 2 razy wyższą. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: smutas Re: Test prędkości netu IP: *.dsl.bell.ca 02.11.09, 21:17 Niekoniecznie to sa bledy. mozliwe, ze do speedtest masz mniej hops. Zeby to ocenic mozna zapodac traceroute / tracert. Mozliwe tez, ze najnormalnie w swicie serwer dsl.cz jest bardziej obciazony lub jego lacze ma mniejsza przepustowosc. To troche tak jakbys jakdac samochodem wybieral rozne drogi. Raz autostrada, raz wiejskie drogi. Na tym wlasnie polega cale "pekno" Internetu. Connectionless / packet switching. Kazda paczka zyje swoim wlasnym zyciem. Paczki tego samego strumienia wybiora rozne trasy. W ten sposob nie masz gwaranowanej jakosci ale w wypadku padu jednego routera komunikacja nie zostaje przerwana. Bedzie za to wolniejsza. Zauwaz rowniez, ze sprawdzajac predkosc na speedtest twoje paczki nie opuszczaja Polski, a dsl.cz jest w Czechach i ja nie nie wiem jaka jest przeputowosc tego lacza. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: bajk Re: Test prędkości netu IP: *.internetdsl.tpnet.pl 03.11.09, 02:37 no właśnie, na stronie internet operatorzy jest artykuł na temat prędkości Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mufi Re: Test prędkości netu IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 02.11.09, 18:21 > Komu wierzyć? Pewnie obydwie stronki mają rację :-) Wiele zależy od lokalizacji serwera z którym się łączysz. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Fugazzi Re: Test prędkości netu IP: *.chello.pl 02.11.09, 21:31 Masz do dyspozycji jeszcze www.speedtest.net oraz www.numion.com POzdrawiam... Odpowiedz Link Zgłoś
fugazzi Re: Test prędkości netu 03.11.09, 17:50 Tutaj są trzy pomiary, na trzech różnych serwerach. Najbliższy serwer pokazał najmniejszą prędkość. www.speedtest.net/result/611264087.png www.speedtest.net/result/611265622.png www.speedtest.net/result/611266697.png Odpowiedz Link Zgłoś