Dodaj do ulubionych

Windows 7 - Microsoft już szykuje Service Packa?

03.11.09, 09:32

"- od premiery Windows 7 minęły dwa tygodnie i w tym czasie raczej nie
słyszeliśmy o jakichś poważnych, masowo nękających użytkowników usterkach"

Bo rynek odbiorców instytucjonalnych jest troszkę bardziej cierpliwy.

Trochę szumu już jest w sprawie wyłączenia opcji menu klasycznego oraz kilku
innych usterek interfejsu, które obniżyły poziom ergonomii Windows 7 w
stosunku do XP i W2K. Dyskusja o wyższości jednego menu nad drugim nie ma
sensu, bo do Visty było one dostępne i chętnie wykorzystywane przez tych,
którym komputer służy do pracy, a nie do gapienia się w pulpitowe wodotryski.

Obserwuj wątek
    • Gość: gość Windows 7 - Microsoft już szykuje Service Packa? IP: *.ghnet.pl 03.11.09, 10:47
      I tak linux jest lepszy...
      • kontik_71 Re: Windows 7 - Microsoft już szykuje Service Pac 03.11.09, 12:16
        A jakis argument na potwierdzenie tej karkolomnej tezy? Czy tylko tak
        gadasz aby gadac?
        • Gość: muuuu??? ano taki że w linuksie service packów brak IP: *.jjs-isp.pl 03.11.09, 12:27
          System sam pobiera i instaluje uaktualnienia,
          użytkownik ewentualnie zatwierdza przejście między
          "dużymi" wersjami. Co to zwykłego użytkownika
          obchodzi? Podobno to łindołs jest tak łatwe w
          obsłudze? Ale teoria coś nie chce zgodzić się z
          faktami! Co więcej, w linuksie nie trzeba instalować
          systemu od nowa przechodząc na nową wersję. Nie trzeba
          też ściągać i instalować programów typu przeglądarka,
          klient poczty...
          • manhu Re: ano taki że w linuksie service packów brak 03.11.09, 13:10
            > też ściągać i instalować programów typu przeglądarka,
            Więc komisja Europejska powinna się wziąć za ten monopol i przywalić linuksiarzom karę większą niż Microsoftowi:)
            • Gość: lukass Re: ano taki że w linuksie service packów brak IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 03.11.09, 14:33
              Widzisz - w tym problem, że nikt nie może tej kary wlepić - bo po pierwsze - nie byłoby odpowiedniej instytucji, która karę miałaby otrzymać, po drugie - system jest darmowy i nie prowadzi nachalnej polityki w wyniku której wszystkie urzędy, szkoły i inne państwowe instytucje używają Windowsa.
              • kretynofil Jakiej polityki? 03.11.09, 14:38
                Przepraszam, masz jakies dowody na potwierdzenie swojej teorii czy tylko szczekasz?

Kocham te zawodzenia pryszczersow ktorzy po prostu nie potrafia zrozumiec prostej rzeczy - system wybiera sie nie na podstawie bolu posladkow czy braku satysfakcji seksualnej, tylko do wykonywania pewnych zadan. Skoro najlepszym istniejacym takim systemem jest MS Windows to wybiera sie MS Windows.

I tyle w temacie ;)
                • Gość: kobe Re: Jakiej polityki? IP: *.me.entel.pl 03.11.09, 15:17
                  najlepszym ogolnie, czy najlepszym w okreslonych zadaniach? bo nie do
                  konca kumam?
                  • kretynofil Nie ma czegos takiego... 03.11.09, 15:31
                    ...jak system wszechstronnie najlepszy.

Oczywiscie, w pewnych bardzo specjalistycznych zadaniach windows sie nie sprawdza - co jest zupelnie normalne, zwiazane z polityka rozwoju tego systemu.

To, co jest w Windows "najlepsze" to elastycznosc - ten system naprawde mozna wykorzystac do dowolnego zadania (od geekowego programowania, przez grafike, montaz video, systemy produkcyjne - bazy danych, serwery aplikacyjne, przetwarzanie wsadowe - do gier, odtwarzania filmow itd.).

W niektorych zadaniach moze bedzie sprawowal sie nieco gorzej - ale ostatnio nawet z OSX wygrywa na polu grafiki - zarowno jesli chodzi o wydajnosc, jak i wsparcie producenta.

Ogolnie: pokaz mi inny system na ktorym w tej samej konfiguracji odpalisz serwer aplikacyjny, edytor oprogramowania, baze danych, pakiet graficzny/obrobki video - i do tego zagrasz sobie w Batman: Arkham Asylum...

Wlasnie ta uniwersalnosc czyni windows najlepszym systemem operacyjnym dla niewyspecjalizowanego uzytkownika.
                    • Gość: Karlos Re: Nie ma czegos takiego... IP: 146.203.133.* 03.11.09, 16:10
                      Mało kto kupuje system, żeby wykonywał szerokie spektrum zadań, tylko takie
                      jakie mu są najbardziej potrzebne. Wobec czego jestem dużo bardziej zadowolony z
                      maka (mojego pierwszego, którego niedawno kupiłem), który spełnia moje potrzeby
                      praktycznie bez zarzutu, niż z Windowsa, który rzekomo miał teoretyczny
                      potencjał do wielu więcej innych rzeczy natomiast do moich potrzeb był ledwo
                      zadowalający.
                      • kretynofil Pytam bez zlosliwosci - o jakich... 03.11.09, 16:23
                        ...zastosowaniach mowisz?

Pytam bo ostatnio sie zdziwilem ze pakiety graficzne (Corel Painter 11/Adobe Photoshop CS4) dzialaja szybciej pod Windows niz pod MacOSX (na identycznym sprzecie).

Z drugiej strony mam kolege, ktory uzywa maka do obrobki dzwieku i jego zdaniem windows nadal makowi do piet nie dorasta...
                        • Gość: Muzyk Re: Pytam bez zlosliwosci - o jakich... IP: *.acn.waw.pl 03.11.09, 18:15
                          Czasy kiedy maki nadawały się znacznie bardziej niż PC do obróbki dźwięku - czy
                          w ogóle jako stacja DAW - minęły dawno temu.
                    • Gość: kobe Re: Nie ma czegos takiego... IP: *.me.entel.pl 03.11.09, 16:24
                      > W niektorych zadaniach moze bedzie sprawowal sie nieco gorzej -
                      ale ostatnio na
                      > wet z OSX wygrywa na polu grafiki - zarowno jesli chodzi o
                      wydajnosc, jak i wsp
                      > arcie producenta.

a jakies oficjalne dane na ten temat masz? Bo akurat pole grafiki to
                      moja "dzialeczka" i jakos nie zauwazylem by wydajnosc windowsa byla
                      lepsza od os x np w cs4. A wsparcie producenta - cholera moze masz
                      racje ale prosze podaj przyklad w ktorym miejscu np adobe lub quark
                      sa lepiej wspierane pod winda niz os x. konkrety poprosze
                      • Gość: kulki0 Re: Nie ma czegos takiego... IP: *.dsl.aus2tx.sbcglobal.net 03.11.09, 16:41
                        Adobe Photoshop w wersji 64-bitowej jest jedynie dla Windows
                      • kretynofil Prosze bardzo: 03.11.09, 16:45
                        www.macworld.com/article/132810/2008/04/photoshop64.html

Generalnie wsparcie dla 64-bit jest tylko pod windows. Paranoja, co?

Pamietam ze czytalem tez o gorszym wykorzystaniu GPU pod makiem.

Co do Corel Painter 11, to poprawki wydajnosci pojawily sie na razie tylko pod windows.
                        • Gość: kobe Re: Prosze bardzo: IP: 94.254.151.* 03.11.09, 18:13
                          masz racje - 64 bity tylko pod windows. Na obrone mam tylko to ze na macbooku
                          2.1 intel core 2 duo z ramem 1giga [dokladnie 2 tysie z ispocie] na photoshopie
                          cs4 pracuje sobie spokojnie z otwartym indykiem i np illustratorem - nie wiem
                          czy dla 64 bitowej wersji wymagania sprzetowe nie sa zdecydowanie wieksze. co do
                          corela - nie wypowiadam sie bo dla dtp wedlug mnie majac caly sc corel nie
                          potrzebny.
                          • kretynofil Troche sie mylisz... 03.11.09, 18:24
                            Corel to nie tylko Corel Draw - chociaz istotnie, jest to fantastyczna kobyla.

Dla mnie (od niedawna) Corel to przede wszystkim Corel Painter 11, ktory z DTP nie ma nic wspolnego. Oczywiscie, jest wsparcie dla takich rzeczy jak profile kolorystyczne - ale przede wszystkim to genialne narzedzie do rysowania/malowania na komputerze.

Photoshop moze sie schowac przy takich zastosowaniach - jego pedzle sa moze i fajne, ale takie rzeczy jak Impasto, Oils czy Watercolor to tylko w Painterze. Polecam, zwlaszcza ze czytalem sporo opinii w ktorych ludzie zachwycali sie tym jak PS i Painter doskonale sie uzupelniaja. Z mojej perspektywy - dopoki nie laczysz zdjec z rysunkami, Painter jest jednak lepszym narzedziem.

Co do zas wersji 64-bit, to moze jeszcze tego nie widzisz, ale zapewniam Cie ze z czasem dostrzezesz roznice. Juz dzisiaj ludzie narzekaja na 32-bitowa architekture Paintera bo wiekszych obrazow (w sensie druku wielkoformatowego) po prostu nie da sie w nim zrobic "na raz". Na forum Corela byl watek jakiegos goscia, ktory zlozyl sobie MacPro z 16GB RAM i teraz placze bo nadal 14GB lezy odlogiem ;)
                            • Gość: kobe Re: Troche sie mylisz... IP: 188.33.220.* 04.11.09, 09:34
                              z tym drukiem wielkoformatowym jest troszke inaczej. nie wiem przy jakiej
                              rozdzielczosci "ci ludzie" robia swoje wielkoformatowe grafiki ale generalnie
                              36dpi przy duzych formatach sie nie przekracza. macbooka mam do zabawy a pracuje
                              glownie na g5 dual z 8gb ramu i z reka na sercu nigdy nie mialem problemu z
                              "wielkimi" grafikami, a ram wykorzystywany jest raczej w calosci.
                              a na 64 bity poczekam do cs5 - tak zapowiadaja:)
                              pozdr
                              • kretynofil Co do tych 36dpi... 04.11.09, 10:28
                                ...to gosc pisal o minimum 100dpi. Moze akurat mial takie wymagania.

Inna sprawa ze sam Painter jest nieco bardziej zasobozerny od PSa, ale to kwestia bardziej zaawansowanych narzedzi.

Co do "wielkich" grafik to mam na mysli rozmiary rzedu 200cm/150cm/100dpi, czyli okolo 8000x6000 pixeli. Przy warstwach "watercolor" czy "ink" to wystarczy zeby zezrec 2GB z ktorych maksymalnie moze korzystac Painter.

A z tymi 64-bitami to jest zabawne glownie dlatego ze standardowo to Windows ma problemy z tym, nie Mac ;)
                                • Gość: kobe Re: Co do tych 36dpi... IP: *.me.entel.pl 04.11.09, 11:18
                                  Zgodze sie - 200cmx150xm to format ktory potrzebuje 150-100dpi. 36dpi
                                  to np billboard. 200x150 to naprawde nic wielkiego - format zwyklej
                                  "wystawowej" grafiki i na takich formatach ja pracuje plynnie ale w
                                  photoshopie - paintera nawet nie znam.
                                  • kretynofil Zdecydowanie polecam! 04.11.09, 13:11
                                    Sciagnij sobie demo Corel Painter - zapewniam Cie ze bedziesz zachwycony ;)

A jeszcze lepiej, jesli bedziesz mial taka mozliwosc, kup Official Corel Painter Magazine (Imagine Publishing) - to kopalnia wiedzy o tym programie, pelna doskonalych ilustracji, porad mistrzow paintera itd. Naprawde fajna sprawa ;)
                                    • Gość: kobe Re: Zdecydowanie polecam! IP: *.me.entel.pl 04.11.09, 13:34
                                      sciaga sie:). Jak uznam ze w pracy bedzie przydatny to cena - okolo
                                      1200zl - nie straszy.
                                      p.s. ale do windy mnie nie przekonasz:))) pozdr.
                                      • kretynofil To tylko pare slow komentarza... 04.11.09, 13:48
                                        Po pierwsze - jesli chcesz przetestowac watercolors (Painter jako jedyny ma je "naprawde"), uwazaj na rozmiar pedzla i obejrzyj je z bliska (spory zoom pozwala zrozumiec dlaczego to dziala tak wolno).

Nie wystrasz sie ilosci rodzajow pedzli, ale koniecznie sprawdz RealBristle, Oils i OilPastels. Impasto tez polecam, jako ciekawostke.

No i bardzo istotne - warto wylaczyc w opcjach sampling przy oddaleniu - to bardzo poprawia wydajnosc, przynajmniej pod windows.

A do windy nie zamierzam Cie przekonywac ;)
                                        • Gość: Kobe Re: To tylko pare slow komentarza... IP: *.me.entel.pl 04.11.09, 13:58
                                          dzieki za rady. pobawie sie tym jeszcze dzis.
                                          • kretynofil To daj znac w tym watku jak Ci sie... 04.11.09, 14:00
                                            ...spodobalo ;)

Pozdrawiam!
                                        • Gość: Kobe Re: To tylko pare slow komentarza... IP: *.me.entel.pl 04.11.09, 15:29
                                          godzinke przy tym na razie spedzilem i wrazenia jak najbardziej
                                          pozytywne. Obsluga - podobno do photoshopa co jest duzym plusem.
                                          Jesli chodzi o edycje obrazu - program naprawde mocny. Mnostwo
                                          "bajerow" i zabawa naprawde przyjemna tylko faktycznie program
                                          "paliwozerny":) Sa momenty gdy trzeba poczekac chwilke na efekt
                                          zwlaszcza - tak jak napisales wczesniej - przy watercolors. Choc
                                          nawet prosty free transform zdecydowanie szybciej "chodzi" w
                                          photoshopie. Ma przydatne "gotowce" w zakladkach underpainting czy
                                          auto-painting gdzie jednym kliknieciem mozna zalatwic sprawe. Mysle
                                          ze moze byc przydatnym dodatkiem do sc4. Znajde wiecej czasu to
                                          przetestuje paintera z vacomem - bedzie znacznie ciekawiej:)
                                          pzdr
                                          • kretynofil Ciesze sie ze sie spodobalo ;) 04.11.09, 16:10
                                            Jak podepniesz tablet to ogarnij Color Mixer (nie widzialem odpowiednika w PS) oraz Brush Creator - zwlaszcza ten drugi jest naprawde poteznym narzedziem.

A co do watercolors - masz dwie opcje: albo korzystasz z animowanych watercolors (ktore sie naturalnie "rozlewaja" po papierze w zaleznosci od nasycenia pedzla i sily nacisku), albo znacznie szybsze "digital watercolors", ktore dzialaja mniej "poprawnie" ale za to w czasie rzeczywistym.

Co do transformacji - to nawet ich nie uzywalem do tej pory.

Co do underpainting - widziales opcje zmiany palety kolorow na konkretny styl? Tez fajne ;)

No, milej zabawy!
          • Gość: walczanin Re: ano taki że w linuksie service packów brak IP: 212.87.5.* 03.11.09, 13:20
            No W7 tez sie automatycznie aktualizuje, tez jest przegladarka, a klient poczty zostal przeniesiony do uslugi Live (dzieki staraniom KE), jest fajny Wordpad, a Paint mimo, że nie zaawansowany intuicyjnością bije Gimpa ze trzy razy. może byś tak pouzywał W7 dłuzej, co? Ja rok siedzialem na ubunciaku i w koncu mnie wpienil gdy aktualizacja wysypala mi uslugi sieciowe.
          • kretynofil Zapomniales tylko dodac... 03.11.09, 13:25
            ...ze te "uaktualnienia" to z reguly umieszczenie w repo wersji softu sprzed roku-dwoch.

To ja jednak wole windows w ktorym jesli zainstaluje najnowsza wersje oprogramowania to mi sie system nie pogubi ;)

A tak powaznie - skad Ci sweterku przyszlo do glowy ze kogokolwiek na forum pod artykulem o windows interesuja Twoje pryszcze, Twoje kompleksy, Twoj nadmiar czasu, Twoj brak zainteresowan - i, ergo, Twoje srubuntu?
            • Gość: ps aux zapomniales tylko odjac... IP: *.centertel.pl 03.11.09, 13:42
              zapomniales tylko odjac sobie "ofil" z nicka.
              ps. moj post jest tak samo merytoryczny jak Twoj :)
              ps2. obecnie pisze te slowa z Visty... i wiesz co, ten system mnie tak wkurzyl ze wczoraj juz planowalem zmiane na W7... dopoki nie przeczytalem ze nie da sie zmnienic na menu klasyczne! Czy ich tam po@#%%^@# w MS? Za tydzien chyba walne sobie dual system Ubuntu+Xp i zobaczymy czy nie sprawdzi sie lepiej...
              • kretynofil Blyskotliwa riposta ;) 03.11.09, 14:03
                Zastanawiam sie gdzie Was znajduja, sweterki, do promocji ubuntu? Gdybym dostal centa za kazdego "blyskotliwego" kretyna, ktory kaze mi odejmowac "ofil" z nicka to bym byl najbogatszym czlowiekiem na ziemi ;)

> ps. moj post jest tak samo merytoryczny jak Twoj :)

Tak, tylko jest jeden problem - to jest artykul o Windows, nie o Twoich pryszczach, Twoich kolegach z gimnazjum i nie o Twoim srubuntu.

> ps2. obecnie pisze te slowa z Visty... i wiesz co, ten system mnie tak wkurzyl ze wczoraj juz planowalem zmiane na W7...

A co Cie wkurza w Viscie? Tak konkretnie? Ze po tym jak zapie*doliles system crapem, ktorego nawet nie ma pod linuksa, to zaczal miec problemy? Rzeczywiscie, dla idioty, ktory nie potrafi uporzadkowac swojego systemu, srubuntu i jego repo to ratunek. Myslacy ludzie jakos z reguly nie maja problemu z windows...

> dopoki nie przeczytalem ze nie da sie zmnienic na menu klasyczne!

To jeszcze wlacz sobie klasyczne menu start w srubuntu ;)

A tak na powaznie - co Ci przeszkadza nowy interfejs? W sensie - co w nim zlego? Nie pytam o kwestie czysto estetyczne, bo to wzgledne, tylko o funkcjonalnosc.

> Za tydzien chyba walne sobie dual system Ubuntu+Xp i zobaczymy czy nie sprawdzi sie lepiej...

A wal sobie do woli, droga wolna. Jak bedziesz czekal na aktualizacje w srubuntu to przemysl sobie taki temat: "komputer sluzy do pracy, celem jego posiadania jest uruchamianie na nim programow. Przeznaczeniem komputera nie jest komputer i grzebanie w nim." Jak juz to ogarniesz, to zastap sobie "komputer" przez "system operacyjny" i pomysl ponownie.

Tylko sie nie spoc od tego myslenia ;)
                • Gość: ps aux Re: Blyskotliwa riposta ;) IP: *.centertel.pl 03.11.09, 15:05
                  kretynofil napisał:

> Zastanawiam sie gdzie Was znajduja, sweterki, do promocji ubuntu? Gdybym dostal
                  > centa za kazdego "blyskotliwego" kretyna, ktory kaze mi odejmowac "ofil" z nic
                  > ka to bym byl najbogatszym czlowiekiem na ziemi ;)
                  >
                  sorry Winnetou, ta fucha jest już zajęta przez innego kretynofila :)

> Tak, tylko jest jeden problem - to jest artykuł o Windows, nie o Twoich pryszcz
                  > ach, Twoich kolegach z gimnazjum i nie o Twoim srubuntu.
                  Ale dyskusja rozwinęła się w kierunku ubuntu/linuksa... to chyba nic dziwnego ze ludzie porównują systemy operacyjne? [mam nadzieje ze tego nie zabraniasz :) ]
                  A Twoje gadanie o "pryszczach i kolegach z gimnazjum" ma chyba zamaskować Twój brak wiedzy? może starym informatykiem nie jestem ale kilka lat praktyki zawodowej już mam... :)

> A co Cie wkurza w Viscie? Tak konkretnie? Ze po tym jak zapie*doliles system cr
                  > apem, ktorego nawet nie ma pod linuksa, to zaczal miec problemy? Rzeczywiscie,
                  > dla idioty, ktory nie potrafi uporzadkowac swojego systemu, srubuntu i jego rep
                  > o to ratunek. Myslacy ludzie jakos z reguly nie maja problemu z windows...

Tak konkretnie? To po pierwsze szybkość. Pracuje na Dell inspiron T1545+4gb Ram. Można by oczekiwać że system będzie działał choć w miarę żwawo, prawda? Ale nie, sam proces włączenia/zalogowania trwa około 2 minut! Już nawet nie wspomnę o crapie pt Orange Mobile Businnes + Hp Digital Imaging monitor[bo to nie wina Visty tylko Orange/HP]. Bardzo chciałbym to odinstalować, ale sam rozumiesz lapek jest firmowy, zresztą mobilny Net+skaner jest nam potrzebny obecnie. Szef działu też bluźni na Viste i to był jego pomysł z W7.

Po drugie interfejs. [@#%@#^%#$^!!!!!] Zwłaszcza w ustawieniach domyślnych, całe to Aero/Sraero nie dość że spowalnia system to jeszcze jest mało intuicyjne. Po za tym nie wyobrażam sobie pracy w systemie Windows bez ustawienia menu start w trybie klasycznym i małe ikony.

Po trzecie sprawy sieciowe. Spróbuj zainstalować IPX po Vistę [wersja businnes]. No spróbuj... :) [i nie mów mi o tym www.starbase01.com/site/index.php?id=22,87,0,0,1,0 bo nie działa... :(

> A wal sobie do woli, droga wolna. Jak bedziesz czekal na aktualizacje w srubunt
                  > u to przemysl sobie taki temat: "komputer sluzy do pracy, celem jego posiadania
                  > jest uruchamianie na nim programow. Przeznaczeniem komputera nie jest komputer
                  > i grzebanie w nim." Jak juz to ogarniesz, to zastap sobie "komputer" przez "sy
                  > stem operacyjny" i pomysl ponownie.
                  Ale stary o czym Ty do mnie pier#@$^$#$^? Ubuntu mi do tej pory wszędzie działał "od kopa"! A z narzędzi to ja potrzebuje Opery+Firefoksa [większość mojej pracy to developerka sieciowa, o JSP kiedyś słyszałeś?], klienta FTP, Eclipse+ edytor WWW+PHP. Wiekszość kompów w centrali chodzi właśnie na Ubuntu/Kubuntu i nie ma z nimi żadnych problemów, tylko na laptopy dla wdrożeń i architektów upchnęli Viste bo przyszła taka od Della...

ps. a sweterek a owszem czasem nosze bo klima działa nieziemsko i aż łapy grabieją... :(
                  • kretynofil I nadal bez konkretow ;) 03.11.09, 15:25
                    > sorry Winnetou, ta fucha jest już zajęta przez innego kretynofila :)

No wlasnie, niestety ;)

> Ale dyskusja rozwinęła się w kierunku ubuntu/linuksa... to chyba nic dziwnego ze ludzie porównują systemy operacyjne?

Jak chcesz cos porownywac, to porownuj konkrety - a nie "zapaskudzony windows" obslugiwany przez kretyna vs. "czyste srubuntu" bez oprogramowania, bo to dostepne jest tylko pod windows.

> A Twoje gadanie o "pryszczach i kolegach z gimnazjum" ma chyba zamaskować Twój brak wiedzy?

Chcialbys, synku, miec choc cwierc mojej wiedzy ;)

> może starym informatykiem nie jestem ale kilka lat praktyki zawodowej już mam... :)

Dupa z Ciebie a nie informatyk. Jesli juz to malpa do klepania JSP...

> Tak konkretnie? To po pierwsze szybkość. Pracuje na Dell inspiron T1545+4gb Ram. Można by oczekiwać że system będzie działał choć w miarę żwawo, prawda? Ale nie, sam proces włączenia/zalogowania trwa około 2 minut!

No dobrze, jakie oprogramowanie masz zainstalowane? Korzystasz z usypiania, czy nadal "wlacz/wylacz" jak w Win95? Piszac o logowaniu masz na mysli logowanie do domeny AD? Uzywasz VPN?

I tak dalej. Nie masz pojecia o czym gadasz :)

> Bardzo chciałbym to odinstalować, ale sam rozumiesz lapek jest firmowy, zresztą mobilny Net+skaner jest nam potrzebny obecnie. Szef działu też bluźni na Viste i to był jego pomysł z W7.

To moze zamiast bluznic zatrudnicie administratora, ktory poradzi sobie z obsluga skanera/orange bez crapware?

To raz.

A dwa - jak szef uwaza ze to taki crap, to namow go na srubuntu. Kto Ci broni?

> Po drugie interfejs. [@#%@#^%#$^!!!!!] Zwłaszcza w ustawieniach domyślnych, całe to Aero/Sraero nie dość że spowalnia system to jeszcze jest mało intuicyjne.

Wiesz, jak ktos ma zakuta pale, to dla niego nic nowego nie bedzie intuicyjne...

A konkretnie - wiekszosc podstawowych zadan robi sie znacznie szybciej w windows vista/se7en. Pytanie retoryczne - probowales korzystac z menu kontekstowego?

> Po trzecie sprawy sieciowe. Spróbuj zainstalować IPX po Vistę [wersja businnes].

W sensie: po co?

Rozumiem ze musisz korzystac z Novell Netware. Nie mozesz po prostu zainstalowac klienta?

> Ale stary o czym Ty do mnie pier#@$^$#$^? Ubuntu mi do tej pory wszędzie działał "od kopa"!

Powtarzam: namow szefa na srubuntu i problem z glowy. Czego sie rzucasz?

A JSP/Eclipse to mozesz synku szpanowac przed kolegami w gimnazjum...
                    • Gość: kretynofiloodporny Re: I nadal bez konkretow ;) IP: *.skierniewice.vectranet.pl 03.11.09, 20:53
                      brawo, pojawił się mój ulubieniec, a już myślałem że po wydaniu 7-ki bill
                      przestał ci płacić........
            • qawsedrftg chyba zamiast roku-dwóch miało być dnia-dwóch 03.11.09, 15:07
              mam windows w virtualboksie, wczoraj musiałem aktualizować żółwia z
              svn, dziś mi firefox krzyczy... i to jest łatwe w obsłudze?

Co do sweterków, było ich co najmniej 1/4 na microsoft summicie w
              pałacu Qltury. O czym to świadczy?
              • Gość: gość Re: chyba zamiast roku-dwóch miało być dnia-dwóch IP: *.skierniewice.vectranet.pl 03.11.09, 20:57
                bo pisząc "sweterek" windowsiarze mają na myśli tego o kogoś ;-):
                www.businesspundit.com/wp-content/uploads/2009/07/zzgates.jpg
                www.uberreview.com/wp-content/uploads/billgates.jpg
                itbiznes.pl/zdjecia/artykuly/gregorp/NEWS%202009/bill_gates_1.jpg
          • Gość: miau Re: ano taki że w linuksie service packów brak IP: *.chello.pl 03.11.09, 22:31
            "Programy typu ..." - bardzo dobre określenie xD
      • Gość: woyt Re: Windows 7 - Microsoft już szykuje Service Pac IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 03.11.09, 12:18
        Co z tego że lepszy jak i tak w większości przypadków jesteśmy skazani na to co zaoferuje nam monopolista.
    • Gość: muuuu??? co to za news? Żenua. Ubuntu poprawki ma co dzień IP: *.jjs-isp.pl 03.11.09, 12:15
      W ogromnej większości drobne, niekiedy większe, same
      się instalują i to nie tylko system ale i większość
      pozostałych programów.

ŻENUA Z TAKIMI NEWSAMI!
      • mikelondon Re: co to za news? Żenua. Ubuntu poprawki ma co d 03.11.09, 12:24
        zapewqne popierasz też PiS i twierdzisz, ze to najlepsze co spotkało
        Polskę od jej chrztu.
        Jak ja kocham wyznawców - pogadać się z takimi nie da. uruchom mi
        AutoCADa na tym twoim srubuntu. Jak ci się uda to pogadamyu. I nie
        bzdeć mi o zamiennikach - CAD jest mi potrzebny do pracy.
        • Gość: muuu??? ten autocad to jakieś szaleństwo :) IP: *.jjs-isp.pl 03.11.09, 12:29
          Ile % użytkowników tego używa? Ja nawet na oczy nie
          widziałem. Owszem, do pewnych zastosowań windows bywa
          niezbędne, ale coraz tego mniej. Na przykład musiałem
          je zainstalować na maszynie wirtualnej aby programować
          na symbiana (co się tam działo to osobna tragedia. Na
          przykład instalowanie tego samego SDK od nowa dla
          różnych wersji symbiana).
          • Gość: hmm Re: ten autocad to jakieś szaleństwo :) IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 03.11.09, 12:52
            SolidWorks, Inventor, Photoshop (a tego już trochę ludzi używa) ... i proszę,
            nie mów o Winie bo w tym wypadku to emulacja, do tego robisz nagle z Linuxa
            Windowsa a przecież Windows to zło, prawda? ...
            • Gość: muuuu??? w takich sytuacjach nie ma wyboru IP: *.jjs-isp.pl 03.11.09, 12:57
              ale ile to % użytkowników? Siedzę sobie w bibliotece i
              patrzę na kompy innych osób - edytor tekstu +
              przeglądarka + poczta to ponad 90%.

Co do Photoshopa, większość użytkowników ma ten
              program ukradziony :) i bardzo rzadko wykorzystują
              możliwości których nie mają inne programy.
              • kretynofil Corel Painter, Painer Essentials... 03.11.09, 13:22
                ..Photoshop Elements.

Zabawne jest to, ze sweterki ciagle licza procentowo udzial uzytkownikow Photoshopa - jako kompletny margines - a jakos do nich nie dociera ze popularniejszy jest Photoshop od jakiegos srubuntu...

Tak, synku, niektorzy uzywaja Visual Studio, niektorzy CADa, inni Paintera a jeszcze inni Photoshopa. Generalnie - ludzie, ktorzy maja ciekawa prace i/lub hobby, uzywaja komputera/oesa do tego do czego sluzy - do uruchamiania narzedzi.

A ze niektorzy nie maja ani ciekawej pracy ani zadnego hobby, maja tylko pryszcze, sweterek, linuksa i przegladarke?

Wybacz, ale takimi sie nikt nie przejmuje, tak jak nikt nie robi Opel Corsa Amish Edition ;)
              • Gość: X Re: w takich sytuacjach nie ma wyboru IP: *.acn.waw.pl 03.11.09, 14:23
                > Co do Photoshopa, większość użytkowników ma ten
                > program ukradziony :)

Nie wypowiadaj się o rzeczach, o których nie masz pojęcia.
                • kretynofil Wiesz, to nie jest takie smieszne... 03.11.09, 14:32
                  Sporo uzytkownikow domowych korzysta ze spiraconego Photoshopa zamiast kupic legalne Photoshop Elements, ktore jest bardzo dobre i bardzo przyjazne dla uzyszkodnika.

A skala piractwa Photoshopa jest ogromna - i to miedzy innymi dzieki "nieswiadomemu" piractwu. Wiedziales o tym ze mozna kupic podrabianego PS z papierowa (chociaz czarno-biala) instrukcja, pudelkiem i wszystkim?
                  • Gość: X Re: Wiesz, to nie jest takie smieszne... IP: *.acn.waw.pl 03.11.09, 18:19
                    Jeśli chodzi o "używanie" jako "używanie" a nie "zabawę" to w większości używają
                    tego firmy i freelancerzy - i jestem pewien, że w tym gronie jest bardzo mało
                    pirackich kopii. A to, że ktoś sobie zainstalował i pobawił się parę minut ...
                    no nie przesadzajmy - to nie jest jeszcze używanie ...
                    • kretynofil Oczywiscie, tylko ze takich kopii jest masa... 03.11.09, 18:28
                      Moim klientem jest operator telco - i nawet on ma kilkadziesiat licencji na PS CS4, bo sobie marketing zazyczyl ;)

Wiesz, wydaje mi sie ze jednak legalnych kopii PSa na swiecie jest "sporo" wiecej niz aktywnych desktopow pod srubuntu. Probowalem znalezc jakies dane na ten temat, ale prosta kwerenda nie zwraca rozsadnych rezultatow a szukac mi sie nie chce...
        • cloclo80 Re: co to za news? Żenua. Ubuntu poprawki ma co d 03.11.09, 14:53
          Srubuntu nie otworzy ci nawet klipów HD na Youtube. Skoro nie jest w stanie zrobić rzeczy tak prymitywnej dowalanie sweterkom z AutoCADa jest zbyteczne.
          • qawsedrftg jak to nie otworzy? A dlaczego? 03.11.09, 15:04
            Frustracja "sweterkowa" sięga szczytu :)

Zastanawiam się tylko dlaczego punktem odniesienia nie jest system
            przynajmniej solidny i dobrze zrobiony (czyli mac) tylko to
            koszmarnie tandetne windows. To chyba jakieś sponsorowane.
            • Gość: xxyyzz Re: jak to nie otworzy? A dlaczego? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 03.11.09, 16:34
              Mac jest śliczny wypieszczony itd. ale nie jest systemem dobrym do pracy w
              innych miejscach niż studio projektowe. Owszem jest ok przy grafice 2d ale już
              przy poważnej grafice 3d i renderowaniu ekonomiczniejszy niestety jest Windows
              który obsłuży większą ilość aplikacji i jest bardziej wszechstronny. Owszem
              instalacja czy administracja mac-iem to coś przyjemnego ale niestety również i
              tu są problemy np z integracją w sieci z Windowsem. Tak jak kolega kretynofil
              napisał system (i sprzęt kupuje się pod konkretne zadania.
              I tak windows jak i os czy Linux mają swoje miejsce w każdej branży.
              Ps. nie zapominajmy o niszowych acz w pełni profesjonalnych systemach z rodziny
              bsd, solaris, czy unix
              • kretynofil A przy renderowaniu 3D to... 03.11.09, 16:49
                ...juz raczej Yellow Dog Linux na Blade'ach niz windows.

Jakis czas temu widzialem w sieci prezentacje wydajnosci klastra kilkunastu PS3 z zainstalowanym YDL, ktory byl w stanie renderowac fotorealistyczne efekty przy bardzo skomplikowanym modelu... w czasie rzeczywistym ;)

Co do wszelkich uniksow - one sa poza ta dyskusja, ze wzgledu na zupelnie inny profil odbiorcy. Ja tez nie pisze tu o najlepszym z najlepszych czyli OpenVMS/Alpha - bo takie rzeczy to tylko w paru miejscach mozna zobaczyc...
          • von.g Re: co to za news? Żenua. Ubuntu poprawki ma co d 03.11.09, 15:12
            Dziwne , nie zauwazylem...
            • Gość: Poradnik Re: co to za news? Żenua. Ubuntu poprawki ma co d IP: *.acn.waw.pl 03.11.09, 18:21
              > Dziwne , nie zauwazylem...

Musisz najpierw wejść na youtube - inaczej nie zauważysz ... naprawdę!
              • von.g Re: co to za news? Żenua. Ubuntu poprawki ma co d 03.11.09, 19:34
                Powaznie ? A komputer musze podlaczyc do pradu ?
          • zbrojarz.betoniarz Ciotka, mój srubuntu otwiera. Ałtokada nie 03.11.09, 20:40
            potrzebuję bo nie jestem architektem. Mniej piany dziewczę bo na ustach kobiety
            wygląda na nie startą śmietanę :D
    • sorc108 Kiedy ludzie wreszcie przejrzą na oczy? 03.11.09, 12:40
      Cytuję:
      "będzie usunięcie wszelkich znaczących błędów oraz problemów z wydajnością czy kompatybilnością, które zostaną wykryte przez użytkowników w pierwszych miesiącach korzystania z nowego systemu"

- przecież ten system według zapowiedzi miał nie mieć błędów... Miał być przejrzany i doskonały... Historia się tyle razy już powtarzała. Każdy nowy system od MS "jest idealny", raz-dwa jednak do poprawnego funkcjonowania jest mu potrzebny Service Pack i potem drugi. A po roku czy dwóch MS twierdzi, że jednak błędów nie da się usunąć i trzeba kupić ich kolejny system, "który na 100% jest ich pozbawiony"... Lada moment będziemy zarzucani informacjami o nowościach i cudach w Windows 8...
      • Gość: xant Re: Kiedy ludzie wreszcie przejrzą na oczy? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 03.11.09, 12:50
        masz rację, ale lepiej żeby były SP, niż gdyby miało ich nie być. Nie ma
        możliwości napisania "idealnego" systemu gdyż sprzęt cały czas się zmienia i
        systemy też muszą być zmieniane. Ważne żeby 7ka przypominała XP, a może mieć i 3
        SP, a ludzie będą długo z niej korzystać!
        • sorc108 Re: Kiedy ludzie wreszcie przejrzą na oczy? 03.11.09, 15:02
          Ja o czym innym nieco pisałem. O oszukiwaniu ludzi co do "bezbłędności" systemu i o tym, że za dwa latka będą nam następny wciskać znowu za pełną kasę upierając się że ten aktualny jest jednak do niczego...
      • Gość: Walczanin Re: Kiedy ludzie wreszcie przejrzą na oczy? IP: 212.87.5.* 03.11.09, 13:24
        Tak samo jak "niezawodny" ubunciak. Dnia nie ma bez jakiejs aktualizacji, nie mowiac juz o tym ze dzieki genialnej polityce nazewnisctwa nawet nie wiadomo od czego ta aktualizacja, aktualizowalem co sie dalo i w ten sposob wysadzilem uslugi sieciowe. Dziekuje, pozostane przy monopoliscie, chlopaki maja przynajmniej jakies poczucie estetyki i potrafia zrobic odpowiednie testy uzytecznosci.
        • sorc108 Re: Kiedy ludzie wreszcie przejrzą na oczy? 03.11.09, 15:03
          Nie używam Ubuntu tylko openSUSE. (Piszę właśnie spod niego - polecam) i w nim nic takiego się nie dzieje, a poza tym on nic nie kosztuje w przeciwieństwie...
      • Gość: Ja Re: Kiedy ludzie wreszcie przejrzą na oczy? IP: *.internetdsl.tpnet.pl 03.11.09, 14:53
        Windows 8 jest już w produkcji:) Pozdrawiam!
        • sorc108 Re: Kiedy ludzie wreszcie przejrzą na oczy? 03.11.09, 15:05
          Gość portalu: Ja napisał(a):

> Windows 8 jest już w produkcji:) Pozdrawiam!

Wiem, że jest w produkcji. :) Mało tego - zaczęli przy nim prace jak jeszcze 7 nie był w sprzedaźy no i właśnie czekam kiedy się pojawią w sieci pierwsze "przecieki" jaka ta ósemka w wersji RC jest super...
      • zbrojarz.betoniarz Nie przejrzą, bo są podatni na kolorowe baloniki 03.11.09, 15:12
        reklamowe i wmawiane im dyrdymały. No i z alternatywnymi systemami nie do końca
        jest różowo - nie ma przecież wielu, bardzo wielu odpowiedników programów na
        inne systemy.

Ta niedogodność daje się nieco we znaki.
      • savrin Re: Kiedy ludzie wreszcie przejrzą na oczy? 03.11.09, 19:44
        podasz linka do informacji MS, że ten system nie będzie miał żadnych błędów ?
      • oelefante Kolejny zakłamany linuksiarz 03.11.09, 22:05
        Pokaż mi, gdzie MS twierdził, że w Win7 nie będzie błędów i będzie to system
        doskonały pod tym względem?

sorc108 napisał:

> - przecież ten system według zapowiedzi miał nie mieć błędów... Miał być
        przejrzany i doskonały...
    • Gość: Kuba Re: Windows 7 - Microsoft już szykuje Service Pac IP: *.aster.pl 03.11.09, 12:42
      Ja czekam jak ceny troche spadna, bo poki co uderzyła mnie ta
      kwota ,jaka musze zapłacic za ten program.

• Gość: Kuba Windows 7 - Microsoft już szykuje Service Packa? IP: *.aster.pl 03.11.09, 12:50
      Czyli co , nagle pojawiły sie bledy...
      I na co wydac tyle pieniedzy ,skoro i tak pokazuja sie tutaj jakies
      błedy ?
      A potem sie dziwic ze piraci ściagaja oprogramowania.

• pogotowie.olsztyn.pl Windows 7 - Microsoft już szykuje Service Packa? 03.11.09, 13:10
      Chodzi jednak o to, aby te plusy nie przesłoniły wam minusów...
    • Gość: gostek Windows 7 - Microsoft już szykuje Service Packa? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 03.11.09, 13:29
      fajny blog
    • Gość: Sky obniżyły poziom ergonomii IP: *.ssp.dialog.net.pl 03.11.09, 13:33
      "które obniżyły poziom ergonomii Windows 7 w
      stosunku do XP i W2K.
      "
      O_O CO?! OBNIŻYŁY POZIOM ERGONOMII? No co jak co ale takich bzdur
      już dawno nie czytałem :D
      Jedną z największych zalet Win7 w stosunku do XP/2K/9x jest właśnie
      ERGONOMIA. Obsługa XP to męczarnia po spędzeniu kilku dni z Win7 -
      tam wszystko jest proste, intuicyjne i szybkie, czego z pewnością
      nie można powiedzieć o XPku.
      • furry Re: obniżyły poziom ergonomii 03.11.09, 14:31
        A czy w W7 ustawienia sieci są tak samo zamaskowane jak w Viście?
        • Gość: ps aux Re: obniżyły poziom ergonomii IP: *.centertel.pl 03.11.09, 15:19
          heh mam/miałem ten sam problem co Ty pomaga zrobienie sobie skrótu do pliku ncpa.cpl. cala procedura opisana jest tutaj:

www.computerperformance.co.uk/vista/vista_cpl.htm#Network_Center_-_Case_Study_for_.cpl
          i jest raczej banalna [tzn byłaby taka gdyby była udokumentowana jakoś... ;) ]
    • ulanzalasem Windows 7 - Microsoft już szykuje Service Packa? 03.11.09, 13:55
      Zwykły Kowalski niewiele zyska z przesiadki z Visty z SP na 7...
      • Gość: xxyyzz Re: Windows 7 - Microsoft już szykuje Service Pac IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 03.11.09, 14:12
        Korzystam z win 7 w wersji rc1 jeszcze z niej korzystam a mam ja od kwietnia i
        szczerze mówiąc to jest to świetny system do pracy i rozrywki. a pracuje na nim
        bardzo intensywnie. wcześniej posiadałem vistę i ... szkoda na jej temat mówić
        bo to gniot a nie system a była w wersji ultimate.
        Z 7 nie ma problemów czy to z siecią czy działaniem najróżniejszego oprogramowania.
        Dużo również pracuje na mac os i ubuntu są to bardzo fajne systemy ale niestety
        dopóki nie będą posiadały tych samych programów tj pakiet adobe dostępny na
        ubuntu bądź corel dostępny na os-a to pozostanie Windows jako pierwszy system do
        pracy
        • kretynofil A po kiego diabla Ultimate? 03.11.09, 14:28
          Pytam, bo wiesz - ilosc uslug uruchomionych w wersji ultimate jest sporo wieksza. Skoro z nich nie korzystasz, to po co Ci ultimate?

I tak, wiem ze RC Se7en jest tez w wersji ultimate - a jakos dziala szybciej.

Niemniej jednak - moze nie ma sensu przesadzac z wersja? Professional ma wszystko co potrzeba, chyba ze uzywasz BitLockera czy innych egzotycznych wynalazkow...
          • Gość: lukass Re: A po kiego diabla Ultimate? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 03.11.09, 15:05
            Kolego - napisałem krytycznego posta, pełnego merytoryki, posta, który obnażał błędy VISTY, po 12 minutach posta został skasowany.

O czym to świadczy? Mogę się tylko domyślać, że pewne wydawnictwo na A. wydające gazetę na G.W. nie może pozwalać na tego typu komentarze pod artykułem korporacji, która płaci dość duże sumy za reklamy na portalu.

Niestety nie podyskutujemy zatem.

Pozdrawiam,
            życzę mniej agresji w stosunku do użytkowników innych OS niż Windows.
            • Gość: xxyyzz Re: A po kiego diabla Ultimate? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 03.11.09, 15:41
              Fakt Vista była bardzo bardzo dużą(i bardzo drogą) pomyłką. Ale prawda jest też
              taka że $M produkuje system który posiada bardzo dużo opr. komercyjnego którego
              niestety ale brakuje na linuksa oprogramowanie Adobe jest jednym z przykładów i
              dopóki firmy takie właśnie jak Adobe nie będą tworzyły oprogramowania na
              najbardziej popularne dystrybucje Linuksa dopóty windows będzie wiódł prym w
              większości firm owszem istnieje jeszcze Os x ale z kolei Mac też ma wady wiem
              bo używam.
              A raczej używałem dopóki klawiatura nie wysiadła w 2 letnim macbook pro
            • kretynofil Czary mary, co? 03.11.09, 15:47
              Rozumiem ze jeszcze nie odkryles "funkcjonalnosci" forum gazety polegajacej na znikaniu postow?

Podpowiedz: Start -> Programy -> Akcesoria -> Notatnik.

Zaznaczasz w przegladarce cala tresc komentarza (Ctrl+A), kopiujesz do schowka (Ctrl+C), przelaczasz sie na notatnik (Alt+Tab), wklejasz tresc posta z notatnika (Ctrl+V). I dopiero potem klikasz "wyslij"...

Ale jestem spryciarz, co?
              • george2020 Re: Czary mary, co? 04.11.09, 16:42
                A ja:

Start -> Uruchom -> Notepad
                A jak już kiedyś to pisałem, to podpowiada :)
          • Gość: xxyyzz Re: A po kiego diabla Ultimate? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 03.11.09, 15:34
            Zgadza się ale czasem szyfrowanie jest bardziej niż wskazane przynajmniej przy
            tym co robię a swoją drogą nie lubię pół środków jak a za takie uważam okrojone
            wersje systemów operacyjnych. Idealnym rozwiązaniem było przy win.xp wersja home
            i pro a teraz jest dożo za dużo tych wersji
            • kretynofil Oki doki, ale to nie jest... 03.11.09, 15:50
              ...polsrodek.

Rownie dobrze moglbys sobie zainstalowac Windows 2008 Server Enterprise Edition, uwazajac ze to jest jedyna wersja windows ktora jest pelna (bo to, tamto, sro i owamto).

System trzeba albo kupic dostosowany do swoich potrzeb (czyli najnizsza edycje spelniajaca wymagania) albo zainwestowac czas na dostosowanie "za duzej" wersji. Kupowanie Ultimate bo ma "wiecej" po prostu nie ma sensu.

Samo szyfrowanie tez mozna kupic od innej firmy i zainstalowac na prostszej wersji - bedzie to lepiej dzialalo...
              • Gość: xxyyzz Re: Oki doki, ale to nie jest... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 03.11.09, 16:23
                ok ale w przypadku kilkunastu komp. pracujących w sieci i używających
                dodatkowych programów do szyfrowania etc. robią się koszty większe niż
                zakupienie wersji ultimate na x użytkowników swoją drogą Windows 2008 Server
                Enterprise Edition ma porąbanie droga licencję gdzie np drukarka sieciowa w/g
                licencji jest użytkownikiem i koszty wdrożenia są hmmm wysokie. Masz rację że
                kupuje się system pod wskazane potrzeby w tym wypadku była to vista ultimate a
                teraz będzie 7 i finał.Ps do wszystkich fanów linuksa sieć jest oparta o tego
                osa i wszystko pięknie śmiga

• maruda.r Re: A po kiego diabla Ultimate? 04.11.09, 06:38
            kretynofil napisał:

> Pytam, bo wiesz - ilosc uslug uruchomionych w wersji ultimate jest sporo wieksz
            > a. Skoro z nich nie korzystasz, to po co Ci ultimate?
            >
            > I tak, wiem ze RC Se7en jest tez w wersji ultimate - a jakos dziala szybciej.
            >
            > Niemniej jednak - moze nie ma sensu przesadzac z wersja? Professional ma wszyst
            > ko co potrzeba, chyba ze uzywasz BitLockera czy innych egzotycznych wynalazkow.

Sęk w tym, że dzisiejsza ocena może zawieść i egzotyczne wynalazki będą za
            pewien czas podstawą. Swego czasu nie doceniano tej różnicy między XP Home, a
            Pro, jaką jest RDP.

• Gość: rozbawiony Windows 7 - Microsoft już szykuje Service Packa? IP: *.direct-adsl.nl 03.11.09, 14:08
      ha ha ha ...dobre
    • osmin.1 Re: Windows 7 - Microsoft już szykuje Service Pac 03.11.09, 14:19
      > Trochę szumu już jest w sprawie wyłączenia opcji menu klasycznego oraz kilku
      > innych usterek interfejsu, które obniżyły poziom ergonomii Windows 7 w
      > stosunku do XP i W2K. Dyskusja o wyższości jednego menu nad drugim nie ma
      > sensu, bo do Visty było one dostępne i chętnie wykorzystywane przez tych,
      > którym komputer służy do pracy, a nie do gapienia się w pulpitowe wodotryski.

Wreszcie ktoś to powiedział; sam miałem ochotę to wykrzyczeć ;).
      Windows 7 wszystko bardziej tylko poukrywał w stosunku do Visty/XP. Trudno uznać to za pożądany kierunek zmian.
    • furry Windows 7 - Microsoft już szykuje Service Packa? 03.11.09, 14:26
      Microsoft już szykuje Service Packa? Normalnie SZOK!
      • von.g Re: Windows 7 - Microsoft już szykuje Service Pac 03.11.09, 14:57
        To ta slynna jakosc M$ :)
        • Gość: ps aux Re: Windows 7 - Microsoft już szykuje Service Pac IP: *.centertel.pl 03.11.09, 15:21
          nie wiem o co wam chodzi? to chyba dobrze ze łatają system? szkoda tylko ze w serwis packach, a nie codziennie mrówczą pracą jak Linuksy. Może to wynika z mniejszej ilość programistów wspierających systemy MS niż Linuksa...?
          • von.g Re: Windows 7 - Microsoft już szykuje Service Pac 03.11.09, 15:35
            Dobrze ,ze lataja , poprostu przypomnialo mi sie co Spolsky pisal w jednej ze
            swoich ksiazek. Przytaczyl w niej anegdotke jak to programista Worda popedzany
            przez managerow aby wyrobic sie na czas zamiast implementacji funkcji
            zwracajacej poprawna szerokosc akapitu zrobil poprostu :

return 12

mam wrazenie ze pewnie rzeczy sie nie zmieniaja :)
            • kretynofil To return 12... 03.11.09, 15:59
              ...to powtarzasz juz setny raz na forum.

A teraz, zeby bylo zabawniej, rzuc okiem na cos takiego:

bugzilla.gnome.org/show_bug.cgi?id=598344

Hihihi, moj wklad w rozwoj sweterkowego oprogramowania ;)
              • von.g Re: To return 12... 03.11.09, 17:03
                Nie moja wina ze co latka , albo bug to mam to przed oczami. Swoja droga bylo
                tam wiecej anegdotek ale ta jedna zapadla mi w pamieci.

Piekne to byly czasy gdy Spolsky mial jeszcze cos do powiedzenia ciekawego :)

A co do kontrybucji. Gratuluje. Mozesz powiedziec zonie ze w nagrode moze Ci
                sweterek uszyc. Jeszcze troche i bedziesz mogl wnioskowac o email na gnu.org
    • Gość: lukass Windows 7 - Microsoft już szykuje Service Packa? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 03.11.09, 14:57
      Czytam niektóre komentarze i mnie to trochę przeraża jak niektórzy bronią Visty uważając, że była/jest dobra. Nawet Microsoft stwierdził przy debiucie Se7en, że Vista była pomyłką, a na forum kilku uważa, że system był dobry. Dobry? Tylko dlaczego są z nim takie problemy jeśli chodzi o konfigurację sieci? ZERO intuicyjności, połowa opcji gdzieś ukryta, udostępnianie plików w ramach sieci lokalnej kompletnie rozwalone (klient udostępnia mi z Visty pliki w sieci lokalnej - pierwszego dnia wszystko działa poprawnie, drugiego - pliki udostępniane nie są już udostępniane choć klient NIE WPROWADZAŁ ŻADNYCH ZMIAN w udostępnianiu plików - to jak to jest? nic nie zmianie w ustawieniach i pliki, które dzień wcześniej były udostępnione nagle przestają być? ponowna konfiguracja sieci, od początku, w końcu się udaje udostępnić pliki, choć nie wiadomo dlaczego wcześniej nie były dostępne... i co? sytuacja się powtarza kolejnego dnia - pliki niedostępne).

Dziękuję za system (VISTA), który jest mozolny, mało intuicyjny, ale najgorsze jest to, że zrobiony w pośpiechu, bez koncepcji - z dziurami przez co SP trzeba było instalować dość szybko... Powiedzmy to sobie wprost - jako klienci - MS sprzedał nam produkt niepełny, wręcz wadliwy, biorąc pod uwagę dziury, które trzeba było aktualizować. Teraz daje nam system, z góry zakładając, że będzie w nim tak dużo dziur, iż niezbędny będzie cały SP aby to wszystko załatać. To my - klienci - jesteśmy winni temu, że MS z nami tak postępuje. Jest monopolistą, ale powinniśmy ubiegać się o swoje, a nie jak ślepcy, w imię walki z Linuxem, mówić, że coś jest dobre nawet jak jest do dupy.

Mam nadzieję, że 7 będzie lepsza od Visty i ludzie będą go chcieli mieć, a nie tak jak to było teraz, że Vista zdobywała rynek na tzw. "chama" w pakiecie z nowo zakupionym komputerem.

pozdrawiam.
      • kretynofil To ten post co tak "magicznie" zniknal? 03.11.09, 15:55
        Ten co "zniknal" bo MS placi Gazecie?

Zabawne, sweterku.

A teraz - co do udostepniania plikow: pytanie - to udostepnianie to bylo w ramach domeny Active Directory? Pytam, bo takie rzeczy sa w "policies"...

No i pytanie: jaka to byla wersja Visty? Jakiego modelu udostepniania uzyles?

Co do poukrywanych opcji sieciowych - czego nie mogles znalezc?

> a nie jak ślepcy, w imię walki z Linuxem

Tym to juz mnie rozbawiles. Nikt nie walczy z linuksem, co najwyzej niektorzy sie nasmiewaja z jego "wyznawcow", ktorzy skrytykuja wszystko co pochodzi od MS...
      • osmin.1 Re: Windows 7 - Microsoft już szykuje Service Pac 03.11.09, 22:15
        Gość portalu: lukass napisał(a):

> Czytam niektóre komentarze i mnie to trochę przeraża jak niektórzy bronią Visty
        > uważając, że była/jest dobra. Nawet Microsoft stwierdził przy debiucie Se7en,
        > że Vista była pomyłką, a na forum kilku uważa, że system był dobry.

Dziwi Cię to? W końcu chcą sprzedać nowy produkt - on z definicji musi być dużo lepszy. :)

> Dobry? Tylk
        > o dlaczego są z nim takie problemy jeśli chodzi o konfigurację sieci? ZERO intu
        > icyjności, połowa opcji gdzieś ukryta,

Nie wiem, do czego pijesz, ale w 7 rzeczy są co najmniej tak samo (jak nie bardziej) poukrywane jak w Viście.

> Dziękuję za system (VISTA), który jest mozolny, mało intuicyjny, ale najgorsze
        > jest to, że zrobiony w pośpiechu, bez koncepcji - z dziurami przez co SP trzeba
        > było instalować dość szybko...

Tak, w pośpiechu... Ile to lat od XP?

> Mam nadzieję, że 7 będzie lepsza od Visty i ludzie będą go chcieli mieć, a nie
        > tak jak to było teraz, że Vista zdobywała rynek na tzw. "chama" w pakiecie z no
        > wo zakupionym komputerem.

Nie przypuszczam. Windows 7 nie daje wystarczającej wartości dodanej w stosunku do Visty, czy XP, by ludzie rzucili się do sklepów. Będzie, tak jak Vista, zdobywać rynek przede wszystkim wraz z nowymi komputerami. Później dojdą też upgrade'y z XP. Natomiast żaden posiadacz Visty (zakładając działanie racjonalne) nie będzie wykładał kolejnej kasy na nieco poprawioną Vistę.
    • truten.zenobi i dobrze.. 03.11.09, 15:19
      z reguły winda działa jako tako dopiero po którejś tam poprawce. jest
      tez naturalną rzeczą że prace zaczynają się sporo wcześniej przed jej
      wypuszczeniem...
      czyli wszystko jest OK! ale czy to temat na artykuł?
      • furry Re: i dobrze.. 03.11.09, 17:51
        truten.zenobi napisał:

> czyli wszystko jest OK! ale czy to temat na artykuł?

No ba, na pierwszą stronę i jako główny news w dziale technologie :-)

Tak to jest, jak się Agora zobowiązała ileś tam razy dziennie pisać na portalu o
        W7, a ile można pisać o menu start i tapetach?
        • truten.zenobi "żeby wyłaczyć trzeba nacisnąc start" 04.11.09, 10:24
          > a ile można pisać o menu start ?

Bo kolega nie docenia tego genialnego rozwiązania
          można by go twórczo rozwinąć...
          np. pytaniu "skasować plik?" zamiast opcji "tak" "nie" jeden przycisk
          "start"
          ;)
    • Gość: Piotrek Windows 7 - Microsoft już szykuje Service Packa? IP: 94.245.127.* 03.11.09, 15:52
      Kupilem niedawno nowy komputer - Windows 7 smiga na nim az milo,
      zero bledów i problemów. Nie wiem o co wam chodzi? Zemsta na
      Microsoft bo sa bogaci? Madry sie bogaci a glupi placi!
      • reklamowka_na_2009 Re: Windows 7 - Microsoft już szykuje Service Pac 03.11.09, 17:16
        Windows 7 jest OK.
        Za 4 lata będą pewnie głosy jaki to W7 był świetny a teraz wchodzi ten (tutaj
        wstawić nazwę nowego systemu).

Wyjdzie SP1 później SP2 i będzie fajny system.

Od siebie dodam, że dziś testuję Ubuntu 9.10, też robi wrażenie. Oczywiście nie
        porównuje do Windowsa ale polecam, mi przypadł do gustu.
    • icc217 A co to ten ' (Service) Pacek' 03.11.09, 17:36
      To piszcie juz serwis ...
      Co za szajsowaty jezyk!
    • oelefante A w Ubuntu 9.10 roi się od błędow. 03.11.09, 22:07
      Userzy mówią o braku obrazu lub miganiu, niewykrywaniu dysków twardych itp. itd.
      Czy to znaczy, że Ubuntu jest do d...?
      Wedle linuksowej filozofii - tak.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka