Dodaj do ulubionych

Cechy dobrej strony internetowej

04.02.04, 21:56
Właśnie uczę się trochę html i chciałem zbudować sobie stronę. Dlatego
chciałem się zapytac jakie cechy powinna mieć dobra strona? Czego unikać?
Obserwuj wątek
    • gray Re: Cechy dobrej strony internetowej 04.02.04, 22:09

bałaganiarskiego kodu, dynamicznego htmla, ramek, <marque>, czterech ton grafiki
      na jednej stronie i burdlu. popatrz sobie na popuarne portale - one są robione z
      myślą o funkcjonalności i przejrzystości. oczywiście na początek nie da się
      czegoś takiego zrobić bo html się do tego nie nadaje ale da się zrobić coś co
      będzie wyglądać podobnie za pomocą styli i tabelek. jeżeli poważnie myślisz o
      pisaniu stron to zainteresuj się php.
      • jack_ryan Re: Cechy dobrej strony internetowej 04.02.04, 22:18
        Dziękuję za odpowiedź. Na php może póżniej przyjdzie czas. Na razie staram się
        porządnie nauczyć html. Pozdrawiam.
      • Gość: jose_g Re: Cechy dobrej strony internetowej IP: 136.167.58.* 04.02.04, 23:11
        wszystko to prawda. choc wydaje mi sie akurat ze ramki odpowiednio uzyte nie sa zle same w sobie
        choc z pewnoscia nie nalezy z nimi przesadzac.

ja bym jeszcze dodal ze strona powinna byc zgodna ze standardami W3C i ze strone mozna sobie
        sprawdzic na validator.w3.org/
      • Gość: ja Re: Cechy dobrej strony internetowej IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 05.02.04, 11:18
        > na jednej stronie i burdlu. popatrz sobie na popuarne portale - one są robione
        > z
        > myślą o funkcjonalności i przejrzystości. oczywiście na początek nie da się

kiepski przykład - są raczej robione z myślą "upchnij jak najwięcej linków na
        stronie głównej" ;>
        • gray Re: Cechy dobrej strony internetowej 05.02.04, 11:30

no też prawda ale jednak jakoś to działa. najlepszym na to przykładem jest to,
          że funkcjonują i mają się dobrze (no, może oprócz wp ;)). chodzi mi głównie o
          układ panelowy panel prawy, panel lewy itd. no chyba, że kogoś stać już na
          totalny artyzm ale do tego sam html też nie wystarczy :)
          • Gość: ja Re: Cechy dobrej strony internetowej IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 05.02.04, 11:42
            imho działa na zasadzie powielania schematu "bo portale wyglądają WŁAŚNIE w ten
            sposób" , bo jak nie będzie wyglądał jak onet, wp czy inna interia to się ludzie
            nie zorientują że to portal ;>
            niezmiennie moim "hitem" na stronach jest umieszczenie 'submenu/podręcznych
            linków/menu pomocniczego/jakkolwiek-by-to-nazwać' po LEWEJ stronie ekranu ;>
            (żeby mańkutów nie dyskryminowac czy co ;P)
    • mika_p Re: Cechy dobrej strony internetowej 04.02.04, 23:26
      Jeżeli planujesz na stronie galeryjkę zdjęć/innej grafiki, w której miniaturki
      są linkami do dużych zdjęć, to maleństwa przygotuj oddzielnie, a nie tylko
      htmlowo dostosowuj rozmiar - będzie się to wszystko szybciej ładowało. Nie
      wiem, czy jasno piszę, chodzi mi o coś takiego, jak u mnie na blogu:
      dama-pik.blog.pl/archiwum/index.php?nid=2278650
      Posiadaczom szybkich łącz jest to z grubsza obojetne, ci z wolnymi nie będą
      kląć.
    • da.killa Re: Cechy dobrej strony internetowej 05.02.04, 06:02
      Jeżeli będziesz unikał tego: www.catb.org/~esr/html-hell.html to już
      będzie nieźle.
    • Gość: piecyk gazowy Re: Cechy dobrej strony internetowej IP: *.internetdsl.tpnet.pl 05.02.04, 10:18
      webmaster.helion.pl/kurshtml/porady/porady.htm
    • Gość: JanG Re: Cechy dobrej strony internetowej IP: *.icm.edu.pl / *.icm.edu.pl 05.02.04, 16:29
      Sporo dobrych porad jest w aktualnym numerze Chipa (są tam też linki do stron internetowych na ten temat).
    • Gość: Adam S. Re: Cechy dobrej strony internetowej IP: *.adm.pcz.czest.pl 06.02.04, 13:09
      polecam biuletyn serwisu w .PDF na stronie www.wiedza.net - piszą o tym. A poza
      jedynie podglądanie najlepszych i doświadczenie. Adam
    • itpstudio Re: Cechy dobrej strony internetowej 15.01.20, 12:25
      Zapraszamy do lektury 5 cech dobrej strony www.
    • iwona8plus1 Re: Cechy dobrej strony internetowej 16.01.20, 11:51
      Google idzie w stronę web page mobile friendly zatem buduj stronę www pod smartfon i tablet nie pod PC w każdym razie idź na kompromis by www była lekka i szybka na urządzeniach mobilnych wówczas nawet na słabszym internecie się prawidłowo odpali w Google.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka