Dodaj do ulubionych

Groźny wyciek danych adresowych polskich intern...

• Gość: Seth Dane karty vs adres korespondencyjny... IP: 89.18.180.* 07.02.10, 15:08
      Sprawa jest o tyle dziwna ze korzystam z platnosci on-line ale do karty jest
      przypisany adres zamieszkania w tresci maila przyszedl adres korespondencyjny
      wiec raczej nie chodzi o wyciek z platnosci on-line.
    • Gość: blu Groźny wyciek danych adresowych polskich intern... IP: *.chello.pl 07.02.10, 15:11
      Z wymienionych serwisów mam konto tylko na moneybokers (dla doładowania Skype) i maila dostałem...
      • juros1 Re: Groźny wyciek danych adresowych polskich inte 07.02.10, 15:35
        Ja też mam te konta doładowuję skype i spam dostałem podano imię i adres na
        pocztę o2
        • Gość: sdfhg Re: Groźny wyciek danych adresowych polskich inte IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 07.02.10, 15:53
          Ja nie doładowuje skype i majla dostałem. Za to jestem przekonany że to
          wypłynęło z moneybookers albo od kogoś komu powierzyli dane.
      • Gość: xttt Re: Groźny wyciek danych adresowych polskich inte IP: 77.255.123.* 08.02.10, 04:49
        ummie na 100% dane wyciekły przy płaceniu za Skype, albo z samego Skype bo nie
        wiem przez co płaciłem, ale w historii pisze "mBank (mTransfer)", konto było dla
        brata, a mój mejl wpisałem, i tylko tam.
        I przyszedł ten reklamowy imię brata nazwisko ulica i miasto
    • Gość: UWAGA NA SKYPE Groźny wyciek danych adresowych polskich intern... IP: *.nplay.net.pl 07.02.10, 15:18
      To dane które pochodzą ze SKYPE'a - tutaj należy szukać PRZECIEKU !!! Prawdziwe dane podane do faktury do płatności za abonament SKYPE a następnie wykorzystane do płatności za pośrednictwem Moneybrookers.
      • qbin2001 Re: Groźny wyciek danych adresowych polskich inte 07.02.10, 16:34
        Nie używam Skype'a a też dostałem. Stawiam na przelewy24
    • Gość: raf Ryanair lub Polcard IP: *.251.255.18.threembb.ie 07.02.10, 15:18
      W tych dwóch firmach w ostatnich miesiącach dokonywałem transakcji. I
      tylko u nich podawałem adres podpięty do jednej karty kredytowej, a
      nie adres domowy.
    • Gość: ann Nazwisko też było podane? IP: *.chello.pl 07.02.10, 15:33
      CZY TYLKO IMIĘ I ADRES
      • Gość: lolo Re: Nazwisko też było podane? IP: *.acn.waw.pl 07.02.10, 15:46
        ja mam tylko imię i adres
    • Gość: sc Zgłosic do UKE IP: *.chello.pl 07.02.10, 16:02
      Dostałem to samo. Zgłoszę sprawę do UKE.
      • Gość: a Chciales napisac: do GIODO IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 07.02.10, 16:22
    • Gość: niucram212 Groźny wyciek danych adresowych polskich intern... IP: *.chello.pl 07.02.10, 16:43
      A ja stawiam na inteligo z pozostałych form płatności nigdy nie
      korzystałem.
    • Gość: asturias SKYPE glowny podejrzany IP: *.chello.pl 07.02.10, 16:48
      Maila dostalem z adresem korespondencyjnym,ktorego uzywam od niedawna,w
      dodatku zapisany w takiej formie,ktora znalazlem tylko przy platnosci za
      Skype'a za posrednictwem Inteligo(z roznych wzgledow Inteligo nie
      podejrzewam).Moneybookers dysponuje moim adresem angielskim,wiec
      odpada,podobnie wszystkie platnosci karta wymagaja adresu zameldowania(w moim
      przypadku),wiec tutaj nie ma przecieku.
      • Gość: lolek Re: SKYPE glowny podejrzany IP: 82.160.204.* 07.02.10, 19:40
        Znasz sie na tym jak kura na gotowaniu.
        Odpowiedzialna to jest firma, ktora przprowadza dla danego podmiotu
        transakcje. Skype nawet twoich danych nie widzi. Dostaje tylko
        potwierdzenie dokonania i zrealizowania platnosci.
    • jachay Nie mogę się zalogować do mBanku!! 07.02.10, 16:57
      Możecie?
      • Gość: lolek Re: Nie mogę się zalogować do mBanku!! IP: 82.160.204.* 07.02.10, 19:41
        A jaka nazwa uzytkownika i haslo?
      • Gość: elunia 987 Re: Nie mogę się zalogować do mBanku!! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 08.02.10, 10:48
        tez nie mogę- dziwne dostałam sms z wiadomoscia o zablokowaniu konta
        internetowego
    • Gość: d Re: Groźny wyciek danych adresowych polskich inte IP: *.tktelekom.pl 07.02.10, 17:01
      to proste - artykuł sponsorowany - tym razem nie reklama a 'antyreklama'. ladnie
    • Gość: bunkrolaz Re: Groźny wyciek danych adresowych polskich inte IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 07.02.10, 17:46
      To moneybookers. Mam konto na paypal i na MB, każde zarejestrowane na inny adres
      mail. Spam o nagrodzie przyszedł na gmail który podałem na MB w listopadzie 2009.
      • Gość: mieszk3 Re: Groźny wyciek danych adresowych polskich inte IP: *.icpnet.pl 07.02.10, 18:59
        Tez dostalem ta wiadomosc, a nigdy nie korzystalem z MB.
    • stefan-50 Groźny wyciek danych adresowych polskich intern... 07.02.10, 18:17
      Ja się na żadne maile nie biorę, Wywalam wszystko co nie jest od znajomych.
      • opinia_publiczna_online Re: Groźny wyciek danych adresowych polskich inte 08.02.10, 03:25
        > stefan-50 napisał:
        > Ja się na żadne maile nie biorę, Wywalam wszystko co nie jest od
        > znajomych.

Proste i skuteczne.
        • ideefiks Re: Groźny wyciek danych adresowych polskich inte 08.02.10, 16:34
          opinia_publiczna_online napisała:

> > stefan-50 napisał:
          > > Ja się na żadne maile nie biorę, Wywalam wszystko co nie jest od
          > > znajomych.
          >
          > Proste i skuteczne.

A jaki to ma związek z tym, że jakiś spamer ma twój adres
          zamieszkania? Wywalenie maila coś zmieni?
    • Gość: emka30 Groźny wyciek danych adresowych polskich intern... IP: *.dolsat.pl 07.02.10, 18:20
      u mnie to moneybookers , tylko tam płaciłam kartą , którą oczywiście właśnie
      zastrzegłam tak na wszelki wypadek
      • Gość: Douglas Re: Groźny wyciek danych adresowych polskich inte IP: *.magma-net.pl 07.02.10, 19:07
        Jestem na 100% pewien, że to MB.
        Mam oddzielne maile do paypala, allegro i MB, a tylko tam podawałem dane.
        W MB zarejestrowałem się w tym roku, więc przeciek musiał nastąpić niedawno.
        Ale skąd mam właściwie pewność?
        Przy rejestracji pomyliłem się i wpisałem dwie pierwsze litery imienia wielkimi
        literami.
        Zwróciłem na to uwagę dopiero dzisiaj, odczytując ten spam - sprawdzam MB...
        Voila, ten sam błąd!
      • Gość: grzegorz Re: Groźny wyciek danych adresowych polskich inte IP: *.nat.tvk.wroc.pl 07.02.10, 19:10
        to na pewno moneybookers. kiedyś przez pomyłkę miałem 2 konta na moneybookers -
        i na te 2 przyszedł ten spam. Pod jedno konto mam podpiętą KK Citibanku. Już ją
        zastrzegłem. Ale i tutaj uwaga... Citibank chce za to 30 PLN! Tzn opłata za
        wyrobienie nowej - ale tutaj jest to związane z zastrzeżeniem - czyli jak dla
        mnie jest to ukryta opłata za zastrzeżenie - oczywiście kartę zastrzegłem ale
        nowej już od nich nie chcę. Przez swoją pazerność Citibank stracił wieloletniego
        klienta.
    • Gość: Anna Groźny wyciek danych adresowych polskich intern... IP: 188.33.94.* 07.02.10, 18:28
      Mail przyszedł na mail mojego męża. Definitywnie moneybookers.

Imię: mąż używa w życiu prywatnym drugiego - przyszło dwuczłonowe.
      Znaczy oficjalne. Jak w papierach.

Adres: mąż używał adresu tylko 2 miesiące. Wyciek musiał nastąpić
      05.2008-07.2008. I raczej stawiałabym na maj-czerwiec 2008 w tym
      przypadku.

Inne portale odpadają. Mają zupełnie inne adresy korespondencyjne.
    • Gość: idea_krys Re: Groźny wyciek danych adresowych polskich inte IP: *.magma-net.pl 07.02.10, 18:29
      To moneybookers! Nigdy z abonamentu na Skypie nie korzystałem, ani z przelewy24.pl. Na moneybookers miałem kiedyś konto, ale z niego nie korzystałem, a i tak tego maila w spamie znalazłem...
      Co robimy? Gdzie zgłosić tą sprawę? Na policję, czy może do jakiejś innej instytucji?
      To, że przysłali nam imię, nazwisko oraz adres zamieszkania, wcale nie oznacza, że nie wykradli więcej poufnych danych takich jak numery kart płatniczych, czy nawet kody cvv do tych kart...
      • Gość: uff Re: Groźny wyciek danych adresowych polskich inte IP: *.multi-play.net.pl 07.02.10, 19:49
        w lutym dostałem nową kartę płatniczą, stara się przedatowała. ale zrobiło mi
        się gorąco...

moneybookers mają tyle zabezpieczeń, a tak skrewili...
    • Gość: lolo Groźny wyciek danych adresowych polskich intern... IP: *.acn.waw.pl 07.02.10, 19:02
      to moneybookers na bank, właśnie sprawdziłem,
      adres w mailu który przyszedł jest w identycznym formacie jak mam zapisany w
      monebookers, na szczęście karta tam zarejestrowana już od roku w śmieciach...
      straszne dziadostwo i partactwo tyle mogę powiedzieć
      • Gość: Paweł Re: Groźny wyciek danych adresowych polskich inte IP: 109.243.162.* 07.02.10, 19:32
        No dobra, to co mam robić? Tego maila i tak skasowałem, ale gdzie z tą sprawą iść..
    • Gość: xyzzzzzzzz Groźny wyciek danych adresowych polskich intern... IP: *.dolsat.pl 07.02.10, 19:29
      ja nie miałem konta ani na MB ani przelewy24 , płaciłem kartą za punkty
      premium w jednej z gier sieciowych i potwierdzenie realizacji płatności
      przyszło wtedy z MB, nigdzie indziej kartą nie było płacone w sieci
    • Gość: mmm Groźny wyciek danych adresowych polskich intern... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 07.02.10, 20:34
      Sami sobie odopowiedzcie na pytanie czy macie konto w Paypal... ? Czyli wiadomo skąd wyciek ?!
    • Gość: WINNE SA PRZELEWY Re: Groźny wyciek danych adresowych polskich inte IP: *.chello.pl 07.02.10, 20:44
      winne sa przelewy24, szmaciarze jedni. skorzystalem raz i teraz dostaje spam
      wraz z moimi pelnymi danymi w tresci!
    • Gość: Przecieki24 Z mojej poczty wynika, że przelewy przeciekły IP: *.acn.waw.pl 07.02.10, 22:18
      W mojej internetowej karierze tylko jeden raz, miałem okazję płacić
      coś podając moje dane i posłużyłem się wtedy jednym z adresów
      zaatakowanych przez spam. Mam ewidentny dowód w postaci maila
      potwierdzającego transakcję spod adresu moneybookers@przelewy24.pl.
      Zdarzenie miało miejsce 2 lata temu a transakcja była potwierdzona
      fakturą. Stąd spammer uzyskał namiar mojej firmy. Ciekawe co mi na to
      odpowiedzą jutro.
    • x_rex Re: Groźny wyciek danych adresowych polskich inte 08.02.10, 09:24
      U mnie mogło to być co najwyżej allegro, bzwbk albo właśnie przelewy24 za
      pośrednictwem którego 2 czy 3 razy zdarzyło mi się płacić w internecie. Więc
      odpowiedz jest chyba prosta.
      • x_rex Re: Groźny wyciek danych adresowych polskich inte 08.02.10, 13:44
        Sprawdziłem i to jednak moneybookers. Jak się okazało za ich pośrednictwem
        płaciłem kiedyś za skype.
        Niezła wpadka biorąc pod uwagę, że trzymają numery kart kredytowych.
    • Gość: supon Groźny wyciek danych adresowych polskich intern... IP: *.chello.pl 08.02.10, 10:18
      Też dostałem ten spam. Ale po danych teleadresowych mogę stwierdzić
      że są one sprzed kilkunastu lat (jedna literka przy numerze domu
      która znikneła kilkanaście lat temu). Jedyne instytucje które w tym
      czasie wymagały dokladnych adresów to były: biura meldunkowe, TPSA,
      PKOBP i Urzedy Skarbowe. Moze to tylko moje przypuszczenia ale może
      ślad wycieku.
    • franzmaurer 100% pewnosci, że wyciek pochodzi z Moneybookers 08.02.10, 11:24
      Mam 100% pewności że wyciek pochodzi z Moneybookers: swego czasu 'dedykowalem'
      sobie jedno konto e-mail do obsługi MB - było wpisane tylko w serwisie MB.
      No i niespodzianka... tylko na tego maila dostałem spam...

Sprawa nadaje się do GIODO i prokuratury.
      • Gość: mieszk3 Re: 100% pewnosci, że wyciek pochodzi z Moneybook IP: *.internetdsl.tpnet.pl 08.02.10, 12:45
        GIODO liczy sobie 10PLN za zlozenie skargi. Na pewno wielu sie pokusi.
    • Gość: Oszka Groźny wyciek danych adresowych polskich intern... IP: *.internetdsl.tpnet.pl 08.02.10, 13:58
      to na pewno nie moneybookers.com, nigdy nie korzystałem z tego serwisu
      a spam z wygraną i moim danymi dostałem. Stawiam na przelewy24
    • Gość: ja ja mam 2 podejrzenia IP: *.acn.waw.pl 08.02.10, 16:32
      albo przelewy24.pl albo Megaupload / Megavideo - podobny spam dostałem na skrzynkę, której użyłem do rejestracji i opłacenia przelewu za pomocą przelewy24.pl właśnie w serwisie Megaupload

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka