Dodaj do ulubionych

Mam Neostrade, kilka razy dziennie

09.03.10, 16:39
przerywa mi internet. Mam 1mbs, router linksys, windows XP prof.,
Dell Inspiron. Ta przerwa trwa kilkanaście sekund do minuty, potem
się naprawia, a czasami muszę zrestartować komputer /rzadko/.
Ale szlag mnie trafia bo nie wiem czyja to wina- komputera, routera
czy Neostrady. Oprócz tego czasami bardzo ciężko wchodzi na linki.
Nieraz wogóle nie wchodzi.
Czy ktoś z państwa wie o co tu biega? Pytałam parę osób ale nic.
Dziękuję.
Obserwuj wątek
    • Gość: 802.11n Re: Mam Neostrade, kilka razy dziennie IP: *.multimo.pl 09.03.10, 17:42
      Obstawiam ruter albo Neostradę (żeby mieć pewność, musiałabyś
      podpiąć się przez modem i na nim popracować).

Na początek proponuję zrestartować ruter (odłączyć na chwilę od
      zasilania).
      • Gość: 802.11n Re: Mam Neostrade, kilka razy dziennie IP: *.multimo.pl 09.03.10, 17:43
        Gość portalu: 802.11n napisał(a):

> Obstawiam ruter albo Neostradę (żeby mieć pewność

... że to nie ruter.
      • Gość: Elzunia3 Re: Mam Neostrade, kilka razy dziennie IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 09.03.10, 18:06
        Router już restartowałam, nic nie daje.
        Pozdrawiam.
        • Gość: 802.11n Re: Mam Neostrade, kilka razy dziennie IP: *.multimo.pl 09.03.10, 18:19
          Czyli albo łącze albo system (mało prawdopodobne). Choć rutera też
          cały czas wykluczyć nie można (może coś mu się stało). Czasem pomaga
          aktualizacja firmware (można znaleźć na stronie producenta). Czasem
          reset i ponowna konfiguracja.

Aby sprawdzić, czy to nie łącze, to jak pisałem wyżej, trzeba
          podpiąć się przez modem, np. ten od Neostrady, i popracować. Aby
          sprawdzić, czy nie system, można ściągnąć jakąś dystrybucję
          Linuksa live,
          nagrać na płytę, wybootować z niej i popracować.
    • Gość: aster Re: Mam Neostrade, kilka razy dziennie IP: 85.222.87.* 09.03.10, 18:00
      Mam sieć z kablówki Aster i podobne objawy. Przyczyny dwie. Albo
      Aster nawala (telefon co trzeci dzień, żeby wrócił sygnał) albo
      router przerywa, dlaczego, nie wiem.
    • manhu Re: Mam Neostrade, kilka razy dziennie 10.03.10, 15:38
      Sprawdź czy tracisz synchronizację (czytaj instrukcję, która to dioda). Zobacz też w routerze jakie masz parametry (margin i attenuation), czy się nie zmieniają i wklej tu.
      • elzunia3 do Manhu 10.03.10, 18:17
        Manhu! Dziecko drogie! To co piszesz jest dla mnie absolutną
        chińszczyzną, jest mi bardzo przykro że jestem taka
        "niekumata", ale co zrobić - wiek już nie ten.
        Tyle mogę tylko powiedzieć że router jest do Neostrady.
        Dziękuję i serdecznie pozdrawiam.
    • Gość: smutas Do Eli i Aster IP: *.dsl.bell.ca 10.03.10, 19:23
      Usterki, ktore opisujecie nadaja sie w pierwszej kolejnosci do reklamacji u
      waszych dostrczycieli. Jesli wasze linie sa w koncowej fazie zgonu to niestety
      nasze forumowe porady nic nie pomoga. Musicie zamowic "naprawiacza", ktory
      zdiagnozuje fizyczny stan linii. Jesli okaze sie, ze problem lezy gdzie indziej
      - czyli router lub PC to mozemy zaczac sie zastanawiac nad rozwiazaniem.
      cheers
      • elzunia3 Smutas! Chyba masz rację. 10.03.10, 19:55
        Zadzwonię do Neostrady i niech oni najpierw sprawdzą.
        • Gość: 802.11n Re: Smutas! Chyba masz rację. IP: *.multimo.pl 10.03.10, 20:13
          U nich zawsze wszystko dobrze i "ma pani wirusa".
          • Gość: smutas Re: Smutas! Chyba masz rację. IP: *.dsl.bell.ca 10.03.10, 20:58
            802.11n nie generalizuj. Jesli od strony CO widac attn>50dB i SNR 5dB a FEC/CRC
            rosna jak szalone to nie wywina sie "wirusami". Tak samo w przypadku kabla
            SNR<25dB TX/RX z ksiezyca to jasno mowi, ze problem isnieje w infrastrukturze.
            Tego zignorowac nie maozna bo szumy moga wplynac na wieksza ilosc uzytkownikow.
            I lepiej (taniej) wyslac jednego technika do naprawy niz przepraszac i tracic
            dziesieciu abonentow.
            • Gość: 802.11n Re: Smutas! Chyba masz rację. IP: *.multimo.pl 10.03.10, 21:45
              Nie generalizuję. Tylko mówię, jak działa TP SA. Kiedyś jak siadł
              nam DSL (łącze dedykowane dla firm) zadzwoniłem z reklamacją, a oni
              twierdzili, że u nich wszystko OK. No to jak OK, to szukałem
              przyczyny u siebie. Nie znalazłem - zacząłem ściągać ludzi z
              zewnątrz itd. Dopiero przypadkiem z trzeciej ręki się dowiedziałem,
              że coś tam padło w regionie i DSL leżał nie tylko u mnie.
              • smutas Re: Smutas! Chyba masz rację. 10.03.10, 22:05
                Coz, wspolczuje. Tepecja ma jak widac za duzo pieniedzy i w powazaniu glebokim
                abonentow. Zupelnie jak za moich czasow. A mialem nadzieje, ze te kilkanascie
                lat cos zmienilo :-/
                • Gość: kuxter Re: Smutas! Chyba masz rację. IP: *.adsl.inetia.pl 16.03.10, 22:45
                  mam to samo w netii. z tym, ze u mnie spowalnia/przerywa tylko w godz. ok. 18-21. wszystkie kontrolki na routerze swieca. wirusow brak. zglosilem usterke 6 dni temu. jutro przypomne sie netii.
                  • Gość: smutas Re: Smutas! Chyba masz rację. IP: *.dsl.bell.ca 18.03.10, 02:43
                    Spowalnienie Internetu akurat w tych godzinach nie koniecznie musi byc usterka
                    po stronie ISP. Moze to byc zwykle obciazenie lacza.
                    A z drugiej strony, moga to byc uszkodzone przewody. W tych wlasnie godzinach
                    nastepuja zmiany temperatury powietrza i wilgotnosci. Jesli wiec koszulki
                    przewodow sa w nie najlepszym stanie, wilgoc spowoduje uplyw napiecia i
                    zwiekszenie SNR - stosunku sygnal-szum. Zmiany temp. powoduja kurczenie /
                    rozszerzanie przewodow. W "zimnych lutach", niestarannie wykonanych czy luznych
                    polaczeniach dochodzi wtedy do przerw.
                    • Gość: ala Re: Smutas! Chyba masz rację. IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 19.03.10, 16:10
                      a wcześniej też tak było, czy teraz od niedawno dopiero?
                      prawdopodobnie coś z ruterem może być nie tak, warto zadzwonić na infolinie i
                      się spytać po prostu nie dawno zakładałam sobie neo z tv, nie mogłam
                      zainstalować i mi pomogli

Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka