IP: *.tvk.torun.pl / 158.75.203.* 08.03.04, 18:35
Mam stały dostę do internetu przez kablówke,mam zainstalowanego Avasta AV,
co jakiś czas skanuje komputer skanerami,czy to wystarczy do tego ,żebym
była spokojna o niego?Czy jeszcze potrzebne jest coś do zainstalowania?
Bo co jakiś czas restartuje mi się komputer-właśnie podczas serfowania w
necie.
Obserwuj wątek
    • eressea Re: Spokój? 08.03.04, 18:49
      1. Jaki masz system operacyjny?
      Jeśli Windows XP to bardzo prawdopodobne, że masz blastera (wirus). Jeśli tak to
      przeczytaj uważnie error.xp.pl/ i postępuj wg zawartych instrukcji.

2. Proponuje abyś sciągnęła sobie
      www.dobreprogramy.pl/index.php?dz=2&t=&id=107&g= oraz spolszczenie
      www.dobreprogramy.pl/index.php?dz=2&t=&id=151&g=
      Zainstaluj, uaktualnij a potem przeskanuj komputer. Program wyczyści Ci komputer
      ze szpiegów. Nie instaluj tego programu jesli uzywasz kaazy.

3. Systematycznie sciągaj łatki i uaktualnienia do swojego systemu operacyjnego.
      • Gość: MAK2 Re: Spokój? IP: *.tvk.torun.pl / 158.75.203.* 08.03.04, 21:04
        A czy nie będzie sie ten program "gryzł" z zainstalowanym u mnie Avastem?
        • eressea Re: Spokój? 08.03.04, 21:23
          Nie, gdyż program, który podałam nie jest programem antywirusowym. On ma za
          zadanie usuwac z komputera rózne śmieci, które się same zainstalowały (ale nie
          wirusy). Najlepiej usunąć wszystko co ad-aware znajdzie. Przeczytaj:
          www.google.pl/search?q=cache:vq1X3tRr17YJ:www.chip.pl/arts/n/sub/article_73598.html+spyware+programy+szpieguj%C4%85ce&hl=pl&lr=lang_pl&ie=UTF-8
          I jeszcze jedno - nigdy nie otwieraj e-maili (załączników), które wydają Ci się
          podejrzane. W załączniku moze znajdowac sie wirus.
          • Gość: mak2 Re: Spokój? IP: *.tvk.torun.pl / 158.75.203.* 08.03.04, 23:35
            Nie otwieram niewiadomego pochodzenia meili a już załączników wogóle.....
            a czy są takie wirusy ,które otwierają się bez załączników,albo od razu po
            otwarciu meila?
            • Gość: piecyk gazowy Re: Spokój? IP: *.visp.energis.pl 08.03.04, 23:41
              Był taki jeden, nie pamiętam nazwy. Ale aktywował się tylko oczywiście w MS
              Outlook i Outlook Express (wykorzystywał zdaje się microsoftowski Visual Basic).
              • Gość: mak2 Re: Spokój? IP: *.tvk.torun.pl / 158.75.203.* 08.03.04, 23:48
                A jeśli nie używam ani MS Outlooka ani Outlook Express a np.,skrzynke mam na
                powiedzmy WP,Onecie...jak tam sprawdzać czy nie mam wirusa.Owe serwisy chyba
                (czy jak to zwać?) mają własne skanery...ale dla pewności chciałbym jeszcze
                sprawdzić emaile.
    • Gość: e.111 Re: Spokój? IP: *.dip0.t-ipconnect.de 09.03.04, 00:09
      ...wszystko pieknie i ladnie, ale napisz jeszcze rybeńko, jaki masz i czy wogole masz
      -FIREWALL?!
      • Gość: mak2 Re: Spokój? IP: *.tvk.torun.pl / 158.75.203.* 09.03.04, 21:50
        nie mam czegoś takiego.....czy to jest ważne?
        • Gość: e.111 Re: firewall IP: *.dip0.t-ipconnect.de 09.03.04, 22:28
          Gość portalu: mak2 napisał(a):
          > nie mam czegoś takiego.....czy to jest ważne?

firewall=zapora sieciowa.
          No a czy to jest ważne...myślę że tak ;)
          • eressea Re: firewall 10.03.04, 12:07
            Ważne. Chociaż mozna zyć i bez firewalla i bez programu antywirusowego, ale sie
            trochę ryzykuje... W najnowszym dodatku do XP ma być jakiś firewall, jesli masz
            XP to sciągnij lub zamów jak ukaże się wersja polska. Nie znam darmowych
            firewalli, poszukaj moze w google. Na tej stronie masz wersją testową
            www.dobreprogramy.pl/index.php?dz=2&t=55&id=300&g=8 Tiny Personall
            Firewall 5.5.1298. Nie uzywałam jednak tego.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka