Dodaj do ulubionych

Dziękuję Internet Explorerowi

• 0x0001 Dziękuję Internet Explorerowi 17.08.10, 10:10
      "To była moja - i zapewne większej części z Was - pierwsza przeglądarka."

N00B!
    • stach_79 Dziękuję Internet Explorerowi 17.08.10, 10:35
      Moja pierwszą był netscape navigator, a jako wyszukiwarki używałem altavisty :) Było to na studiach w roku 1999.. Eh, łza sie w oku kręci :(
    • kretynofil Dziękuję Internet Explorerowi 17.08.10, 10:39
      @mam.problem:

"A myslisz, ze zespol ktory stworzyl GWT nie musial specjalnie napisac tego i owego, aby cala biblioteka
      byla sensowna w IE6.0?"

No oczywiscie ze tak. Tylko ze wlasnie o to mi chodzi - skoro ktos juz to zrobil to po co wywazac otwarte drzwi?

"z ktorych wynika, ze ktos te 175mln odslon musial zrobic IE6.0 ;)"

Oczywiscie - nadal robia je korporacje w ktorych nie zostal przeprowadzony upgrade do wersji 7. Ja tez jeszcze trzy miesiace temu mialem to gowno zainstalowane - ale korzystalem z Chrome. Moi wspolpracownicy nawet o tym nie pomysleli ;)

"A juz btw: widziales ile kosztuje licencja komercyjna GWT?"

Ostatni raz jak sprawdzalem kosztowala dokladnie 0 zlotych ;)

code.google.com/webtoolkit/

"Google Web Toolkit (GWT) is a development toolkit for building and optimizing complex browser-based applications. GWT is used by many products at Google, including Google Wave and Google AdWords. It's open source, completely free, and used by thousands of developers around the world."

Popieprzylo Ci sie z GWText, przemianowanego na Smart GWT:

www.smartclient.com/product/index.jsp

I tez jest za darmo jesli korzystasz z podstawowej wersji na licencji LGPL - ale mozesz korzystac komercyjnie. Za dodatkowe narzedzia (i ukrycie zrodel) trzeba placic.
    • herbst Dziękuję Internet Explorerowi 17.08.10, 10:41
      Pierwsza powszechna przegladarka internetowa byl Netscape. Microsoft wszedl pozniej na rynek i wygryzl dotychczasowego "Navigatora" prostym trickiem, oferujac swoja przegladarke "za darmo". IE zaprogramowano tak, ze byl czescia systemu Windows.Widac to dokladnie przy ograniczeniach instalacji poszczegolnych wersji. Pod pracujacym na computerze systemem Windows mozna zainstalowac tylko jedna wersje Internet Explorer. Przy pierwszej wersji (bezwstydnie nazwano ja juz IE 3) roznice w interpretowaniu kodu HTML i JavaScript byly bardzo duze, co szczegolnie odczuli programisci robiacy strony zawodowo dla firm. Microsoft namieszal wtedy poteznie a Netscape niestety jako mala firma musiala ugiac sie potentatowi. Klienci majac juz jedna przegladarke dostarczona z systemen Windows nie byli sklonni placic za inny program. Tak zniszczono zdolnych, madrych, kreatywnych ludzi tylko za to ze stali na przeszkodzie. Nie ma za co dziekowac Microsoftowi
    • bartek8987 Dziękuję Internet Explorerowi 17.08.10, 10:42
      co za bzdurny artykuł. dla mnie pierwszą przeglądarką był netscape, ale nie piszę dziękczynnych artykułów na ten temat.
    • pitero77 Dziękuję Internet Explorerowi 17.08.10, 10:59
      LYNX - to moja pierwsza przeglądarka...

I jeśli ktoś jej używał ten wie jakim "bólem w tyłku" jest olewanie przez tworzących strony parametru "alt"
    • mam.problem Dziękuję Internet Explorerowi 17.08.10, 11:18
      @kretynofil

A jak nazwiesz osoby, ktore rekami i nogami zapieraja sie przed aktualizacja do nowszych wersji ?

Co do GWT pomylilem nazwy, mialem na mysli ExtGWT ;)
    • nikodem_73 Dziękuję Internet Explorerowi 17.08.10, 11:33
      @kretynofil: No to chwali Ci się, że nie balowałeś. Szkoda tylko, że wypowiadasz się w tematach, w których nie masz najbladszego pojęcia. Pozwól, że Cię uświadomię - nie trzeba samemu *pisać* aby wiedzieć jak reagują programiści na konieczność przystosowania aplikacji do IE6.

Idź sobie pokompilować komentarze - to ma równie głęboki sens.
    • sportif Dziękuję Internet Explorerowi 17.08.10, 11:40
      a ja pamiętam w 1995r. NN 1.0 z jakąś specjalną protezą WinSock w Windows 3.11
    • cccpcccpcccp Dziękuję Internet Explorerowi 17.08.10, 11:40
      używam IE do dziś i nabijam się z {tych ktorzy nabijają się z tych co używają IE}.
    • kretynofil Dziękuję Internet Explorerowi 17.08.10, 11:56
      @nikodem_73:

"nie trzeba samemu *pisać* aby wiedzieć jak reagują programiści na konieczność przystosowania aplikacji do IE6."

Programisci? Programisci maja IE6 w dupie, tak samo jak maja Firefoxa i Chroma.

Tanie matolki po Wyzszej Szkole Instalacji Worda to moze maja jakies "ale" do IE6 - ale komus kto rozumie istote programowania nie przeszkadza istnienie niestandardowej platformy. To kwestia kwalifikacji. Dla wiekszosci tych, ktorych na wyrost nazywasz "programistami", zaprojektowanie aplikacji i napisanie poprawnego kodu to nadal zadanie ponad sily.

Nie trzeba dlugo szukac - wystarczy popodgladac zrodla stron zeby zobaczyc jacy ludzie pisza ten kod. I naprawde nie dziwie sie ze takim ludziom przeszkadzaja niektore przegladarki. Kiepskiej baletnicy tez przeszkadza rabek spodnicy...

@mam.problem:

"A jak nazwiesz osoby, ktore rekami i nogami zapieraja sie przed aktualizacja do nowszych wersji ?"

Kretyni? :)

Powaznie - jesli ktos uzywa niewspieranego juz oprogramowania to sam sobie krzywde robi. Nie mowie zeby od razu przeskakiwac do beta czy dev channel - ale uzywanie IE6 to czystej wody kretynizm.

Ludzie po prostu nie rozumieja zagrozen ktore wynikaja z nieaktualizowania oprogramowania. I to trzeba im wytlumaczyc - ze moga sciagnac na siebie klopoty.
    • grabje Dziękuję Internet Explorerowi 17.08.10, 11:56
      Pierwsza - Netscape.
      Ostatnia - Mozilla.
    • mentatd_at_gmail Dziękuję Internet Explorerowi 17.08.10, 12:19
      Autor zapewne nie wie, że IE był zawsze "darmowy" by zabić netscape który w tamtych czasach był płatny. I był to jedyny powód wypuszczenia IE.

Później autor zdaje się nie zauważył, że microsoft został niemal podzielony na dwie części by nie robił jaj i nie dokładał wszystkiego do swojego systemu operacyjnego. Właściwie tylko ugoda z komisją handlu (coś na kształt naszego urzędu antymonopolowego) pozwoliła zachować microsoft. W ogóle czy to nie dziwne, że microsoft stworzył coś tak skomplikowanego jak IE a porządnej przeglądarki formatów graficznych przez następnych wiele lat nie potrafił stworzyć?

Microsoft w tamtym czasie "osiadł na laurach". W końcu skoro klienci nie płacili extra za przeglądarkę, a konkurencja została całkowicie wykoszona, to po co w ogóle coś robić? I tym sposobem rozwój języka i technologii około html-owych stanął w miejscu. Trudno więc mówić o tym, że IE popychał ten świat do przodu, bo przez wiele lat było akurat odwrotnie.

Pewnie gdyby autorka wiedziała co mówi, to nie pisała by, że "internet to ta ikonka z pulpitu". Niemniej jeśli piszemy o historii informatyki to autor powinien zgłębić temat "bardziej" niż przeciętny użytkownik dla którego synonimem internetu jest ikona na pulpicie.
    • farmer_mendoza Dziękuję Internet Explorerowi 17.08.10, 12:33
      IE 7 i 8 są wciąż najgorszymi przeglądarkami na rynku (o IE 6 nawet nie wspominam). Przy tworzeniu stron zwykle robi się wersję standardową, potem robi poprawki CSS dla poszczególnych wersji IE.

Moją ulubioną funkcjonalnością IE8 jest możliwość wymuszenia przez stronę na przeglądarce wyświetlania tak, jak to robił IE7. Dzięki temu nie muszę się przejmować IE8 i jego rzekomą "lepszością".

Ciekawe, że najnowsze wersje testowe IE9 pokazują, że problemy dopiero przed nami. Mam cichą nadzieję, że ta wersja przeglądarki pomoże ludziom porzucić Eksplodera na zawsze.
    • farmer_mendoza Dziękuję Internet Explorerowi 17.08.10, 12:34
      Jeśli ktoś ma jeszcze złudzenia co do zgodności nowego IE9 ze standardami?

css3wizardry.com/2010/08/14/ie9-is-the-ie6-of-css3/
    • airpressure Dziękuję Internet Explorerowi 17.08.10, 12:44
      Zgadzam sie z autorem artykulu. To wlasnie IE wprowadzil Polske do internetu i nie zapierajcie sie, ze Netscape byl pierwszy.
      Co z tego, ze byl pierwszy, skoro IE wyszedl w 1995, a Polska przeszla masowa "internetyzacje" w latach 1999-2004. A co Polacy uzywali przy pierwszym spotkaniu z internetem? Tego co bylo wbudowane w system, czyli IE.
      Opere odkrylem jeszcze jak byla platna, 2003 czy 2004.
      Wtedy zuroczyly mnie przede wszystkim karty. W pozniejszych latach hitem bylo dla mnie Szybkie Wybieranie.
    • kretynofil Dziękuję Internet Explorerowi 17.08.10, 12:50
      @mentatd:

"Autor zapewne nie wie, że IE był zawsze "darmowy" by zabić netscape który w tamtych czasach był płatny. I był to jedyny powód wypuszczenia IE."

No, ale na szczescie mamy Ciebie, geniuszu, zebys nas oswiecil. Jaka laska boska na nas splynela ze podzieliles sie z nami swoimi glebokimi odkryciami...

"W ogóle czy to nie dziwne, że microsoft stworzył coś tak skomplikowanego jak IE a porządnej przeglądarki formatów graficznych przez następnych wiele lat nie potrafił stworzyć?"

No pewnie, bo przeciez w ogole MS nigdy niczego dobrego nie zrobil. Oni w ogole to nic nie umieli napisac. I wlasnie dlatego ich systemy operacyjne sa zainstalowane i z powodzeniem dzialaja na 90% komputerow osobistych na swiecie...

I nigdy Ci nie przyszlo do glowy, kiedy tak rozmyslales nad tym jaki jestes madry, ze MS po prostu napisal system operacyjny - i napisal go na tyle dobrze ze nie musial dokladac do niego setki aplikacji bo po prostu pozwolil robic to innym firmom? Jednoczesnie udostepnil tym firmom wygodne narzedzia do tworzenia aplikacji, doskonale (bo spojne, w odroznieniu od *nixow) srodowisko uruchomieniowe - i dzieki temu odniosl sukces...

I IE bylo jedynym odstepstwem od tej reguly (tez nie do konca, ale dla takiego geniusza jak Ty na pewno jest to oczywiste) - i dlatego tak strasznie to bolalo netscape.

"W końcu skoro klienci nie płacili extra za przeglądarkę, a konkurencja została całkowicie wykoszona, to po co w ogóle coś robić?"

No, i poniewaz nie warto bylo nic robic to pracowali przy rozwoju XML, Javy, wymyslili AJAX czy SOAP. Pewnie, przez tyle lat MS w ogole nic nie zrobil ;)

A teraz pytanie do Ciebie, geniuszku ze szkolki niedzielnej: urosl Ci wacek od powtarzania tych bredni?
    • nikodem_73 Dziękuję Internet Explorerowi 17.08.10, 14:55
      @kretynofil: Nie pogrążaj się. Wiele firm nadal korzysta z IE6. I problemem nie jest jego niestandardowość, lecz po prostu żałosna wydajność standardowego silnika, co mocno ogranicza możliwości implementacyjne.

Z rozwojem XML, czy Javy MS nie ma niewiele, żeby nie powiedzieć nic, wspólnego. W pierwszym wypadku jest jedynie członkiem ciała standaryzującego (szukaj SGML i jego historii), a w drugim poprawki były tak dobre, że Sun uzyskał sądowy zakaz używania przez MS nazwy "java" dla swojego produktu.

I chętnie bym się dowiedział w którym momencie MS "wymyślił" AJAX, bo jakoś jestem dziwnie przekonany, że aplety javy były wcześniej, a sam proces "wymyślania" przebiegał równolegle na wielu platformach.

Jestem daleki od odmawiania Microsoftowi jakiegokolwiek wpływu na rozwój IT (choć wg mnie nie zawsze był to wpływ pozytywny). Tym niemniej śmieszą mnie najróżniejsi fap-boye dla których oprogramowanie giganta z Redmond zawsze było, jest i będzie najlepsze. I ten koronny argument, że jest używane na 90% komputerów... Rowerów też jest więcej niż samochodów - czy musi to oznaczać, że rowery są lepsze?

A IE do wersji 4 był bezsprzecznie gorszy od produktu Netscape. I to pod każdym względem.
    • kretynofil Dziękuję Internet Explorerowi 17.08.10, 18:43
      @nikodem_73:

Co do AJAXa to sobie tutaj poczytaj:

en.wikipedia.org/wiki/Ajax_(programming)#History

I tak, wiem, zaraz mi wyskoczysz z apletami Javy - ale to troche nie to J z aJax'a, pierwsze A tez nie za bardzo :)

Natomiast co do wymyslania tego na szeroka skale - to mimo iz rozwiazanie MS odgapily Mozilla, Safari i Opera, to za popularyzacje tego odpowiedzialny jest Google ze swoim Gmailem (kopiujac pomysl z Outlook Web Access - oczywiscie MS).

"Tym niemniej śmieszą mnie najróżniejsi fap-boye dla których oprogramowanie giganta z Redmond zawsze było, jest i będzie najlepsze."

Rowniez. Jesli uwazasz ze ja kims takim jestem - to na glowe upadles.

Ja tylko nie zgadzam sie jesli ktos mi pieprzy ze przez MS doszlo do zastoju w rozwoju internetu - jesli to dla Ciebie fap-bojstwo, to co uwazasz za normalne podejscie? To co uprawiaja tutaj kretyni spod znaku "jak napluje na MS to mi wacek urosnie"?

" I ten koronny argument, że jest używane na 90% komputerów..."

Sorry - a mozesz pokazac mi inny de facto monopol, osiagniety w ciagu dwoch dekad na calym swiecie przez firme ktora zaczela w garazu a ktorej produkty sa targetowane na przecietnego konsumenta?

Oczywiscie, zaraz mi tu bedziesz pieprzyl o "oszukiwaniu" konkurencji i "odgapianiu" pomyslow - ale to wszystko brednie. Normalna biznesowa praktyka.

A MSowi udaly sie dwie rzeczy: po pierwsze, stworzyli systemy ktore pozwolily spopularyzowac komputery (i, dzieki temu internet, gry video, etc.) oraz udalo im sie, mimo wielu wpadek, agresywnej konkurencji i czarnego PR starego jak oni sami - utrzymac pozycje lidera.

I jakbys nie chcial - docenienie tych dwoch faktow to nie fanbojstwo, nie fap-bojstwo tylko zwykly szacunek dla firmy i ludzi ktorzy ja zbudowali.

Bo oni zasluzyli na ten szacunek...

"Rowerów też jest więcej niż samochodów - czy musi to oznaczać, że rowery są lepsze?"

Tyle ze roznica cenowa pomiedzy rowerem a samochodem jest znacznie wieksza niz pomiedzy windowsem a linuksem (bo w przypadku pozostalych systemow - ta roznica jest w ogole w druga strone). A jednak.

"A IE do wersji 4 był bezsprzecznie gorszy od produktu Netscape. I to pod każdym względem."

Oczywiscie ze tak. A pamietasz Netscape 6? Bo ja pamietam ze ciezsze to bylo od dzisiejszego firefoxa.

Netscape nie przegral dlatego ze byl platny, ani dlatego ze MS dawal IE za darmo - tylko dlatego ze z wydajnej przegladarki (od ktorej, na marginesie, ja zaczynalem) zrobili ociezala krowe ktorej uzywali tylko zwariowani masochisci. Na marginesie: historia kolem sie toczy, hihihihihihi...
      • wymiatator1 Re: Dziękuję Internet Explorerowi 17.08.10, 19:08
        Ogromnych zasług w popularyzacji komputerów i internetu (a co za tym idzie
        wsparcia ogromnego postępu technicznego) Microsoftowi odmówić nie można, pozycja
        monopolisty ma jednak tę zasadnicza wadę, że nie tzreba się zbytnio starać, by
        zarabiać. Prawdopodobnie dlatego windowsy są jedynymi systemami, które nie
        potrafią w pełni obsługiwac własnych ścieżek w systemie plików (najlepszym
        przykładem jest chyba zmienna systemowa "ProgramFiles" odnosząca się do katalogu
        "Program Files").
    • furry Dziękuję Internet Explorerowi 17.08.10, 19:26
      Teraz ja, teraz ja!

M$ SUCKS!

Dziękuję! (kurtyna)
    • furry Dziękuję Internet Explorerowi 17.08.10, 19:40
      @farmer_mendoza: źle podchodzisz do sprawy. Dla Microsoftu to standardy są niedopasowane do ich przeglądarki. Jako wiodący producent systemów operacyjnych na desktopy (ponad 90% i wciąż rośnie) chyba powinien mieć coś do powiedzenia, prawda?

A dla pani Joanny gratulacje za sprowokowanie pięknego flame'a :-)
    • farmer_mendoza Dziękuję Internet Explorerowi 17.08.10, 21:08
      @kretynofil
      AJAX działał na różne sposoby jeszcze zanim M$ cokolwiek w tym kierunku zrobił. Robiło się to np. przez ukryte iFrame albo netscapowe layer (czy ilayer, już nie pamiętam).
    • von.g Dziękuję Internet Explorerowi 20.08.10, 09:06
      >Jesli uwazasz ze ja kims takim jestem - to na glowe upadles.

>Ja tylko nie zgadzam sie jesli ktos mi pieprzy ze przez MS doszlo do zastoju w rozwoju internetu

Buahaha jak zwykle Kretynofil broni biednego i pokrzywdzonego monopoliste przed niesprawiedliwymi konsumentami czytaj sfeterkami lub kretynami.

A jak pojawia sie artykuł o Applu to pierwszy do plucia ... na artykul o Linuxie dostaje szoku histaminowego ... ale nie nie nie jest fanboyem :)

M$ Super hero obronca uciesnionej korporacji

ehehehe
    • von.g Dziękuję Internet Explorerowi 20.08.10, 09:34
      @Joanna Sosnowska
      Troche to dziwne ,ze dziekuje Pani IE za rozwoj www , ale w zyciu nie widzialem na tym portalu wzmianki o Tim Berners-Lee , tworcy www i autorowi pierwszej przegladarki. Smieszne prawda? Zwlaszcza ,ze M$ mial taki wklad w rozwoj internetu jak Tata Motors w rozwoj motoryzacji. Choc moze Tata ma wiekszy bo przynajmniej nie przeszkadzala ...

No i kilka zlotych mysli kretynofila , jakze by inaczej :)

>pracowali przy rozwoju XML, Javy, wymyslili AJAX czy SOAP

>Ze wtedy jak sie chcialo korzystac z internetu to do wyboru byl windows i windows

Bardzo ciekawe zwłaszcza ,że pierwsza przegladarke napisał Berners-Lee na komputerze firmy NeXT .. bynajmniej nie z windowsem. a np juz w 96 roku byla pierwsza wersja Konquerora
      Nie wspominajac o takich narzedziach jak links ....

>pracowali przy rozwoju XML, Javy, wymyslili AJAX czy SOAP

Co zreszta mozna przeczytac w linku ktory podeslales , M$ Ajax byl oparty na kontrolce ActivX i dopiero implementacja Mozilli dalo sie wykorzystywac na szeroka skale. A koncepcja nie byla wcale nowa i odkrywcza . Co do SOAPa to fakt ich zasluga. w 50% bo drugie 50% to IBM. A z Java to juz wogle trafiles standardowo w sedno ... ignorancji.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka