Dodaj do ulubionych

HALNY od Vectry

16.05.23, 18:19
Cześć.

Mam konkretny problem, może kolega wariant_b coś podpowie.

Wcześniej miałem net z Netii i ich denny ruter wifi 2.4. Wjazd był pełny, więc ustawiłem na sztywno kanał i jego szerokość, dokładnie tak samo na access poincie TP-linka i telefony płynnie się na terenie przełączały, nie gubiąc neta w trakcie chodzenia.

Przyszło lepsze. Światło od INEA, na tym Vectra. Ruter HALNY 2.4/5, konfigurowanie tylko przez infolinię. Kanał 2.4 ustawiony na sztywno, 5 na auto. Nie da się (!) ustawić szerokości kanału, jest auto (ruter ma opcje, ale Vectra ma tylko ułomne narzędzie od INEA). Nie ma opcji bridge, nie ma opcji końcówki GPON/ETH (tak mam w sieci Net4 pod Pułtuskiem), bo sieć obca, więc sprzęt taki, jak INEA daje.
Oczywiście się NIE przełącza. Dopóki nie zgubi sygnału. I to nam dooodzi całą koncepcję neta w garażu, bo wracając do domu telefon złapie garaż i potem próbuje to utrzymać na transmisji np. 1 Mbps, choć obok antena minimum 72.

Co tu zrobić?

Gościula
Obserwuj wątek
    • wariant_b Re: HALNY od Vectry 17.05.23, 14:10
      allegropajew napisał:

> Co tu zrobić?

Podać model routera HALNY i jego MAC address (powinien być na pudełku i naklejce)
      Zobaczymy w Internecie co to jest, może uda się znaleźć jakieś rozwiązanie.

Przykro mi, ale u mnie nie ma ani VECTRY ani INEI, więc z urządzeniem nie spotkałem się,
      a co nawymyślali twoi dostawcy w oprogramowaniu też nie wiem.
      Teoretycznie powinien być konfigurowalny przez własną stronę webową pod adresem
      routera i mieć jakieś domyślne hasło admina.

• allegropajew Re: HALNY od Vectry 19.05.23, 10:47
        Niestety, technicy potwierdzili, że ten HALNY NIE współpracuje w ramach żadnego mesha i już.

Oni oferują wprawdzie mesh (EasyMesh), ale tylko bezprzewodowo, więc i tak byłoby do bani.

Mam kilka opcji, chyba się zdecyduję na najsłabszą możliwą moc anteny w garażu. Wtedy już wchodząc do domu garaż się zgubi definitywnie i złapie dom. Na razie garaż ma odłączone wifi, a kamery idą po kablach. Jest do wifi guzik na obudowie, więc to nie jest najbardziej palący problem.

Dzięki za odzew.

Gościula

Gościula
        • wariant_b Re: HALNY od Vectry 19.05.23, 13:24
          Ja w Netii mam ARRIS TG3442S na kablu koncentrycznym i nie narzekam na WiFi.
          Na 5 GHz ac speedtest pokazuje mi z komórki w pokoju ok. 500 Mb/s downloadu,
          co nie jest źle i prawie pełną szybkość uploadu, który niestety mam dość wolny.

Po napisach sądząc sprzęt z holenderskiego oddziału amerykańskiej korporacji Arris,
          ale oczywiście chiński. Marki HALNY nie znam, ale wdaje się wirtualną firmą.

Router ma w zasadzie całkiem niezłą możliwość konfiguracji włącznie z WiFi mesh.
          Ale czy i jak to działa nie sprawdzałem, bo w domu nie mam takiej potrzeby.
          Wydaje mi się, że lepiej byś wyszedł aktualizując umowę z Netią z wymianą routera.
          Z tego co znalazłem w necie dla GPON dają chyba router HG8245Q od Huawei.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nie pamiętasz hasła lub ?

Nakarm Pajacyka