von.g 07.12.10, 15:42 Kiedys faktycznie myslalem ,ze M$ nie potrafi zrobic nic dobrze. Ale potem odkrylem ,ze produkuja wysmienite klawiatury. Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
zilos Re: Microsoft da się lubić 07.12.10, 18:23 Ja mam mysz Microsoft Sidewinder X5 - kosztuje około 150zł, ale jest świetna. To najlepsza mysz jaką miałem. Zdziwiło mnie, że dalej pracuje pomimo ciągłego ciągania kablem działa bez zarzutu. Poprzednie myszy już dawno by padły. Odpowiedz Link Zgłoś
netpluss Re: Microsoft da się lubić 23.12.10, 11:56 Widac, ze zmienilo sie podejcie Micrsoftu nie tylko do uzytkownikow, ale takze do rynku. Kto by na przyklad przypuszczal, ze MS bedzie otwarcie uzywal i wspieral otwarte oporgramowanie (system blogerski Windows Live Spaces dziala na Wordpressie), ale takze umozliwial pobranie prekonfigurowanych aplikacji Open Source z witryny Microsoft.com - co prawda po to, zeby mozna bylo przetestowac ich dzialanie przy zmianie srodowiska z Apache/MySQL na IIS/SQL Server, ale i tak MS rozprowadzajacy Joomle! i dziesiatki innych systemow lapie calkiem sporo plusow. Aplikacja instalujaca rzeczone cuda znajduje sie tutaj: www.microsoft.com/web/ A i z systemem mobilnym jest rzeczywiscie lepiej - Microsoft zapewnia, ze chce aby Windows Phone 7 "zyl" i zamierza dostarczac uaktualnien systemu uzytkownikom, tak jak dzieje sie to z iPhone'ami: wszystko oficjalnie, bez koniecznosci kombinowania z romami i dostosowywaniem ich do urzadzen, ktore na nowa wersje sie nie zalapaly. Wsrod planowanych na najblizszy czas nowosci jest miedzy innymi polonizacja systemu oraz wprowadzenie mobilnej wersji IE9 z akceleracja sprzetowa -> netpozytywny.pl/aktualnosci/51-oprogramowanie/326-windows-phone-7-polska-wersja-w-lutym :) Odpowiedz Link Zgłoś
spec24 Re: Microsoft da się lubić 23.12.10, 11:58 Chętnie zaczniemy robić sobie jaja z kogoś innego. Nieco kolorytu nie zaszkodzi ;) jakieś propozycje? ----- www.facebook.com/minutowa.glowa Odpowiedz Link Zgłoś
m.godwin Re: Microsoft da się lubić 23.12.10, 12:08 "Windows 7 - to po prostu udany system operacyjny. Tak, można spierać się, czy lepszy od swoich bezpośrednich konkurentów, jednak na tle poprzednich dokonań MS (Vista...) jest po prostu rewelacyjny." Jak się zabierali za Vistę, to chyba poszli po porady do tego samego rabina, co to kazał kupić kozę Ickowi, który skarżył się na ciasne mieszkanie. Jak po pewnym czasie rabin polecił kozę sprzedać, to mieszkanie zdało się być przestronne i wygodne. Jak Windows 7. Odpowiedz Link Zgłoś
krylos.com Re: Microsoft da się lubić 23.12.10, 12:08 A Facebook to przypadkiem nie należy do M$?... -- krylos.com - Najlepsze noclegi we Lwowie. Odpowiedz Link Zgłoś
azsxdcf Re: Microsoft da się lubić 23.12.10, 12:08 teeen artykuuuł jeeest pisa ny dla pie-niędzy dopóki winda kosztuje prawie 1000zł możecie sobie wsadzić gdzieś takie artykuły Odpowiedz Link Zgłoś
kretynofil Re: Microsoft da się lubić 23.12.10, 12:09 ""Chmura" - Hotmail, SkyDrive, Office Web Apps - to także ozdobne kamyczki do ogródka Microsoftu. Mimo, że nie tak popularne jak usługi konkurencji" Co takiego? Glupie brednie: www.labnol.org/internet/email/most-popular-email-clients/9340/ Hotmail jest trzy razy bardziej popularny od GMaila. Oczywiscie, jest to zasluga jego znacznie dluzszej obecnosci na rynku - ale nie tylko. Oprocz SkyDrive jest tez LiveMesh - cos czego gugiel nadal nie ma, OfficeWebApps kiedy tylko otworza sie dla wszystkich zjedza GoogleDocs na sniadanie. Bing Maps wyglada znacznie lepiej od Google Maps. Wiekszosc sieciowych uslug MS dziala doskonale w przegladarkach innych niz IE - cos co bylo kiedys nie do pomyslenia ;) Tak, Microsoft sie zmienia na lepsze. Z drugiej strony Pejsbuk to zaden konkurent, Sraple ze swoim UberSweterkiem i napalonymi gimnazjalistami jest po prostu obciachowy a Gugiel znajduje sie tam gdzie MS byl w roku 1994 - wypuszcza marne, nieprzetestowane i nieprzemyslane produkty a reputacja "wiecznej bety" i ciaglych problemow bedzie sie za nim ciagnela latami. Do tego problemy kadrowe gugiela (radykalne podwyzki majace zatrzymac masowe ucieczki), powazne wpadki medialne, niekompletne produkty i ich wycofywanie w poplochu, mnozenie bytow bez spojnej wizji, lekcewazenie klientow, naduzywanie zaufania, kilka afer z przechwytywaniem wrazliwych danych - gugiel dlugo bedzie ten burdel u siebie sprzatal... Odpowiedz Link Zgłoś
kar.as Re: Microsoft da się lubić 23.12.10, 12:14 I tak artykuł przeczytałem korzystając z Safari 5.0.3. Na jakiej platformie i systemie chyba nie muszę wspominać... Dobrze, już dobrze. Jest to trochę cwaniakowate przechwalanie się. Ale, kurna, dziś musiałem pogrzebać w komputerze z Windowsem 7. Nie dość, że komputer niby-markowy (Dell), to jednak z plastikową, rozpadająca się obudową, śrubkami/śrubeczkami i tandetnym wykończeniem... To jeszcze ten system: nieudaczna, sztampowa i niechlujna kopia OS X-a. Jakby ten Seven był użyteczny, choćby jak stary, pięcioletni OS X 10.4 (Tiger)... brrr... Zrobiłem sobie kawę i usiadłem przy cacku. MacPro, aluminiowa obudowa, zaglądam do środka (RAM-u dokładam): jeden klik i jestem w środku. Kosteczki parami osadzone. Zaglądam do systemu. Jak mam dosyć kolorowanek, to włączam sobie terminal z bash-em i jechane. Tradycja i nowoczesność = Mac OS X. Odpowiedz Link Zgłoś
arturjac Re: Microsoft da się lubić 23.12.10, 12:14 @ozdobne kamyczki do ogródka Microsoftu Doskonałe. Szkoda, że nie krasnale. Odpowiedz Link Zgłoś
qawsedrftg Re: Microsoft da się lubić 23.12.10, 12:38 To jest artykuł sponsorowany. Pochwały są naciągane, produkty microsoftowe mają złą ogólną architekturę, pozostałe sprawy to marketing. Win 7 mobile - too little too late! Piszę to spod linuksa który sam mi się aktualizuje - i to nie tylko OS ale większość oprogramowania - i nikt się nie chwali że to jakieś nie wiadomo co. Działa i już. Odpowiedz Link Zgłoś
kretynofil Re: Microsoft da się lubić 23.12.10, 12:40 @qawsedrftg: Naprawde, masz automatyczne aktualizacje w tym linuksie? To, jak rozumiem, aplikacje tez masz? A nie, pardon. Ty masz tylko "zamienniki". To ja jednak wole zostac pod windows i miec aplikacje a nie ich marne podrobki... Odpowiedz Link Zgłoś
mleczar Re: Microsoft da się lubić 23.12.10, 12:43 @azsxdcf Jakbyś chociaż raz sprawdził(zamiast od razu ściągać z torrentów) to byś wiedział ile kosztuje Win7 dla zwykłego użytkownika. @kar.as Co ma obudowa Della do jakości systemu operacyjnego? Masz mózg czy miejsce na mózg? Bo mi się wydaje, że nadgryzione jabłko masz zamiast mózgu. Pogrzebałeś w bębnie kompa i oceniasz system :D łohohoho. Odpowiedz Link Zgłoś
qawsedrftg Re: Microsoft da się lubić 23.12.10, 12:46 Jakie zamienniki? To z czego korzystam - przeglądarka, program poczty, edytory, gimp, netbeans, i mnóstwo rzeczy dla programisty. Gier nie mam, gram na emulatorze ZX Spectrum. Ale i tak teraz coraz więcej rzeczy się przenosi do przeglądarek, instaluję linuksa po rodzinie i znajomych i są zadowoleni, bo nic się nie psuje, jak się raz ustawi na święta to do następnych świąt wszystko działa :) Odpowiedz Link Zgłoś
mockturtle Re: Microsoft da się lubić 23.12.10, 12:48 chwd Apple'owi za to co wyrabiają z flashem i za App Store! Odpowiedz Link Zgłoś
kretynofil Re: Microsoft da się lubić 23.12.10, 12:50 @qawsedrftg: Łaaaał, szał ciał, masz przegladarke, edytor i netbeans? Kurcze blade, to musze sobie kupic tego linuksa, bo ja nawet nie wiedzialem ze az tyle roznych aplikacji mozna miec na jednym komputerze ;) Nie rozsmieszaj mnie dziecko ;) Do internetu to sie przenosi Farmville i Nasza Klasa. Jak rozumiem - dla Ciebie to maksimum co moze ludzki umysl ogarnac, ale zapewniam Cie ze sa ciekawsze rzeczy na swiecie od przegladarki, netbeans i ZX Spectrum ;) Odpowiedz Link Zgłoś
grzesbart Re: Microsoft da się lubić 23.12.10, 12:53 @kar.as weź przestań, artykuł przeczytałem korzystając z Opery 11 bo safari 5.0 jest zwykle wolniejsze (jedynie obsługę javy ma dużo szybszą niż Opera na OSX). Jak siedzisz od 15 lat tylko na Macach, to potem masz problemy ze zwykłymi PCtami. Windows 7, w czym masz problem? chyba we własnej niewiedzy. To samo, jak siedziałeś kilka lat na kociakach, to w 30sekund nie pojmiesz działania innego systemu. Ja na codzień siedzę na OSXach, ale zarówno na iMacu jak i MBP mam postawioną Windę (na jednym 7 przez VMware na drugim XP z BootCampem i jakoś nigdy nie miałem problemów z szybkością działania systemu, konfiguracją, czy znalezieniem tego czego szukałem (tyczy się MS i Apple).5 lat temu kipiłem żonie lapka Benqa, i jakoś nie mam problemów z XP czy 7 na tym sprzęcie. powiem szczerze jak wiesz jak do systemu podejść to 10.4 jest identycznie użyteczny co XP. 10.6 tak samo jak 7. czy któryś jest kopią innego? - nie zastanawiam się nad tym wszystkie 4 mają swoje + i - i nadają się do niezawodnej pracy. Odpowiedz Link Zgłoś
qawsedrftg Re: Microsoft da się lubić 23.12.10, 13:00 Dla jednych ciekawsze, dla innych mniej ciekawe, po co innych obrażać? W przeddzień świąt? Tak jak nie lubię apple za jego konsumpcyjno-lanserską twarz to cieszy mnie że konkurencja się nasila. Odpowiedz Link Zgłoś
milanlucic Re: Microsoft da się lubić 23.12.10, 13:02 szkoda ze nie mozna ESPN3 ogladac w polsce Odpowiedz Link Zgłoś
kretynofil Re: Microsoft da się lubić 23.12.10, 13:09 @qawsedrftg: "Dla jednych ciekawsze, dla innych mniej ciekawe, po co innych obrażać?" Na szczescie dla Ciebie (i nadal dla mnie, mam nadzieje ze niedlugo) takie rzeczy jak programowanie sa ciekawsze dla niewielkiej czesci populacji. I tej czesci populacji linux moze cos zaoferowac. Calej reszcie - raczej nie bardzo. Kazda znana mi osoba robi przynajmniej jedna rzecz na swoim komputerze ktorej by nie mogla (bez radykalnego obnizenia komfortu poprzez jakies marne zamienniki) robic pod linuksem. Co ciekawe - z tych ludzi sporo to pracownicy IT, tyle ze pozbawieni klapek na oczach: ludzie ktorzy potrafia pracowac z WebLogic, ale dadza sobie tez rade z IIS; ludzie ktorzy znaja Jave ale moga napisac usluge w C# .NET. Dlatego nie rozumiem - po co sie ograniczac do kilku podstawowych zastosowan skoro sa systemy operacyjne ktore pozwalaja sie bawic, rozwijac, tworzyc i nie ograniczaja uzytkownika do kilku najbardziej "religijnie poprawnych" technologii. Ja nie mam problemu zeby uzywac Eclipse (za netbeans nie przepadam) pod Windows, ale obok mam WinRunnera czy Visual Studio - a tego juz pod linuksem nie uswiadczysz... Odpowiedz Link Zgłoś
qq1024 Re: Microsoft da się lubić 23.12.10, 13:25 Jak na tak dużą korporację, to MS działa całkiem nieźle. Chociaż na co dzień używam innego systemu, to i tak polecam ludziom W7: home edition kosztuje ok. 200 PLN, a w razie problemów odsyłam do ichniej pomocy technicznej :) Całe to fanbojowe wywyższanie jest żenujące... Proszę, zbliżają się święta - pomyślcie o robieniu czegoś, co dając Wam frajdę nie obraża ani Was ani innych! Odpowiedz Link Zgłoś
azsxdcf Re: Microsoft da się lubić 23.12.10, 13:28 mleczar napisał: @azsxdcf Jakbyś chociaż raz sprawdził(zamiast od razu ściągać z torrentów) to byś wiedział ile kosztuje Win7 dla zwykłego użytkownika. ----------------------------------- ja nie jestem "zwykłym" użytkownikiem - ogołocona wersja Home jest dla mnie bez sensu, wersja OEM też mnie nie zadowala, stać mnie na windowsa box za 1000 ale uważam iż jest to cena 2-3 razy za wysoka, która wynika tylko z tego że na rynku jest monopol "niezłego" Microsoftu Odpowiedz Link Zgłoś
ylk Re: Microsoft da się lubić 23.12.10, 13:28 @kretynofil: Skoro uważasz, że na Linuksa są 'marne podróbki' programów, to znaczy, że jesteś bardzo ograniczony i prawdopodobnie nigdy na nim nie pracowałeś. Nie wypowiadaj się w temacie, o którym nie masz pojęcia. Każdy ma to, co lubi i czego potrzebuje. Linux z punktu widzenia zwykłego użytkownika ma zdecydowaną przewagę nad Windowsem - po pierwsze ze względu na prostotę obsługi, po drugie ze względu na aktualizacje a tym samym bezpieczeństwo (brak stresu związanego z wiruskami i złośliwym oprogramowaniem). Poza tym raz skonfigurowany Linux będzie chodził wiecznie, bez konieczności reinstalacji co kwartał :) I zrobić można na nim praktycznie wszystko - od 5 lat pracuję wyłącznie na linuksie i nie wyobrażam sobie powrotu do Windowsów. Przy korzystaniu z tego systemu czuję się jak zamknięty w klatce. Same problemy. Nie rozumiem o co Ci chodzi z 'ograniczaniem się do kilku zastosowań religijnie poprawnych'. Jakbyś nie wiedział, pod linuksem też możesz tworzyć appsy w C# - jest do tego bardzo rozbudowane środowisko - monodevelop, które nie ustępuje pod względem funkcjonalności microshitowym visual studiom. Co więcej osobiście bezproblemowo kompilowałem na nim programy pisane w visual studio pod winda :) Pozdro! Odpowiedz Link Zgłoś
kar.as Re: Microsoft da się lubić 23.12.10, 13:31 Do niektórych komentarzy trudno się odnieść, bo albo są tylko sykiem i jadem frustratów, albo są głosem ludzi niepotrafiących dokładnie czytać postów, które komentują. Ktoś, kto NIGDY nie miał kontaktu z naprawdę potężnymi systemami (odmiany UNIXa), ten nigdy nie zrozumie, dlaczego system MacOS X jest mimo wszystko LEPSZY od Windowsa. Bo o sprzęcie nawet nie ma co wspominać. Jeszcze nie widziałem sprzętu lepiej wykonanego od produktów Apple'a (pomijając wyspecjalizowane produkty kierowane do nielicznych użytkowników typu wojsko, górnictwo, NASA itd.). Odpowiedz Link Zgłoś
pokoj_i_kuchnia Re: Microsoft da się lubić 23.12.10, 13:32 Parę cytatów z artykułu www.huffingtonpost.com/ 2010/12/16/microsoft-decade-review_n_797923.html A Newsweek columnist recently dismissed Microsoft as no longer a source of fear in the technology world, but rather "a bit of a joke." Nearly ten years ago, a newspaper had declared Microsoft a step away from "world domination." Parę osiągnięć Microsoftu z ostatnich lat: - wpadka z Vistą - upokażające fiasko z zakupem Yahoo - smartphony Microsofta o nazwie Kin wycofano z rynku 48 dni po ich inauguracji - odtwarzacz Zune miał przyćmić iPoda, ale za szybko zgasł - 7 lat temu MS miał 35% rynku na telefonach komórkówych, teraz tylko 15%; wątpliwe, by zdążył to nadrobić w stosunku do iPhona i Androida - udział IE w rynku przeglądarek ciągle spada - we wrześniu 2000 MS był wart 642 miliardy USD, teraz tylko połowę tego - George Colony z Forrester Research twierdzi, że MS nie jest w stanie prawdziwie konkurować na rynku - New York Times opublikował artykuł, w którym były vice-prezydent MS opisał tę firmę jako "a dysfunctional corporate culture in which the big established groups are allowed to prey upon emerging teams, belittle their efforts, compete unfairly against them for resources, and over time hector them out of existence." Jak długo MS bedzie mógł się "żywić" z monopolu MS Windows i MS Office? Odpowiedz Link Zgłoś