Dodaj do ulubionych

CC: Halucynacje

23.12.10, 10:06
Autor jak zwykle wie lepiej i pisze z natrętną manierą komputerowego "evangelisty". Może tak trochę pokory, panie autorze!
Obserwuj wątek
    • benzodiazepiny Re: CC: Halucynacje 23.12.10, 10:32
      Nawet więcej - komputerowego "Lindy Evangelisty". Tylko trochę za mało k*.
    • jplucinski Re: CC: Halucynacje 23.12.10, 11:45
      Autor sam jest gniotem, skoro mówi takie rzeczy o Dekalogu Pierwszym. Polecam nie zabierać się za wypowiedzi publiczne, nie mając rzetelnych argumentów do ich poparcia. Proszę nie spłycać filmu Kieślowskiego do miana filmu o komputerze.
      Pokora pana Autora widać nie dotyczy.
    • urbane.abuse Re: CC: Halucynacje 23.12.10, 13:13
      Proszę nie spłycać filmu Kieślowskiego, albowiem musi się w nim pomieścić wanna pełna wody, na dodatek z p.Bogusławem (pozdrawiam).
    • czescjacek Re: CC: Halucynacje 23.12.10, 13:15
      @jplucinski

Nie, serio, to był kijowy film, formuła przypowieści jeszcze nie oznacza, że można całkowicie olać realia. Also nudny.
    • mrwisniewski Re: CC: Halucynacje 23.12.10, 13:19
      @Polecam nie zabierać się za wypowiedzi publiczne, nie mając rzetelnych argumentów do ich poparcia.

Szanowny panie!
      Proszę nie imputować mi braku argumentów - to, że dowody na gniotowatość D1 nie znalazły się w tekście nie wynika z braku owych, ale z powodu nikłego związku z całością felietonu, dla którego istotne jest li stwierdzenie faktu, że D1 jest a) polskim b) gniotowatym c) filmem d) o komputerach.

Mimo wszystko pozdrawiam,
      mrw
    • martin_j Re: CC: Halucynacje 23.12.10, 16:19
      już nie bądź ku... taki elokwentny panie mrw
    • martin_j Re: CC: Halucynacje 23.12.10, 16:22
      to "pozdrowienie" również mogłeś sobie darować... pewnie tak jak większość komputerowców chodzisz w swetrach/golfach, jestes na bakier z higieną osobistą, masz tłuste włosy itp...
    • juknier Re: CC: Halucynacje 23.12.10, 16:44
      Po przeczytaniu tego artykułu przypomniało mi się powiedzenie Stanisława Lema - Dopóki nie skorzystałem z Internetu, nie wiedziałem, że na świecie jest tylu idiotów.
      Pasuje jak ulał do tej pseudointelektualnej papki.
    • pawel.zarzycki.gazeta Re: CC: Halucynacje 23.12.10, 16:52
      Moze niech autor jeszcze raz obejrzy dekalog 1.
    • danz Re: CC: Halucynacje 23.12.10, 17:15
      Dekalog jest tak filmem o komputerach jak "Biegnij Lola" o bieganiu.
      A czy gniot? Mi się podobał, autor z kolei jest z ruchu gamoniów, imbecyli wychowanych na TVN, trudno od nich wymagać by cokolwiek zrozumieli, ważne że autor nie robi kupy w miejscach publicznych. Jak ta takiego gamonia to i tak sukces.
    • neko_gd Re: CC: Halucynacje 23.12.10, 17:47
      A ja powiem tylko tyle ,że autor powinien popracować nad rozwinięciem i zakończeniem treści - tekst czyta się strasznie nie ma ładu ni składu
    • czescjacek Re: CC: Halucynacje 23.12.10, 18:44
      @danz
      Komputer odgrywa ważną rolę w pierwszym Dekalogu i zwróć uwagę, że jest czymś w rodzaju obiektu kultu - "nie będziesz mieć innych bogów", czyli ten komputer jest właśnie innym bogiem, a co najmniej obiektem kultu innego boga. No i należałoby go potraktować jakoś w miarę poważnie. Gdyby zamienić w tym filmie rolami katolicyzm z hmmm radykalnym racjonalizmem, to Krzysztof odmówiłby zdrowaśkę i powiedział, że lód na pewno się nie załamie.

@pawel.zarzycki.gazeta
      "Moze niech autor jeszcze raz obejrzy dekalog 1."

Ale po co ktokolwiek miałby dwa razy oglądać to nudne gó....
    • eli.wurman Re: CC: Halucynacje 23.12.10, 18:48
      @danz
      A co to za ch...owe analogie?

"wychowanych na TVN"

Hm. O czym najlepiej świadczy tematyka jego felietonów, prawda?

"by cokolwiek zrozumieli"

Wielkie, ważne i doniosłe prawdy o kształcie rzeczy w ich sensie istotnym. Nuda i pierdoły.
    • manonthemon Re: CC: Halucynacje 23.12.10, 18:57
      Kieślowski nie potrzebuje adwokatów, nie trzeba udowadniać, że Dekalog nie jest krokodylem. Twórca i dzieło bronią się samodzielnie. Analogicznie sam i bez niczyjej pomocy ośmiesza się autor tego tekstu. Głupca nie trzeba nawet krytykować, wystarczy dać mu się wypowiedzieć.
    • eli.wurman Re: CC: Halucynacje 23.12.10, 18:59
      @manonthemon
      "Twórca i dzieło bronią się samodzielnie."

To się obroniły, niech mnie. Nudne pie...lo dla starych i smutnych ludzi.
    • tomek854 Re: CC: Halucynacje 23.12.10, 19:07
      Jakim bucem trzeba być, żeby myśleć o tym, że Dekalog 1 jest O KOMPUTERACH?

Pewnie dla pana dziennikarzopodobnego Czerwony jest o rozjezdżaniu psów a Biały o grze na grzebieniu?

• siekiera_motyka Re: CC: Halucynacje 23.12.10, 20:46
      Bylem na tym gownie kilka dni temu w londynie
      Do tego czasu najgorzym filmem, na jakim bylem byl Alexander Olivera Stone
      Teraz jest to Tron Legacy

Film jest tak glupi, tak beznadziejny, ze pojscie na niego do kina to pieniadze wyrzucone w bloto, nawet sciagnac go z sieci szkoda czasu!
      Programy jedza pieczone prosiaki i popijaja winem a poza tym scigaja sie na motorach albo lotniach albo graja we freesbee...

ZE-NA-DA!!!!

• jezykwkosmosie2 Re: CC: Halucynacje 23.12.10, 20:57
      @eli.wurman

A co Ci przeszkadzają starzy i smutni ludzie? Nie wiem kim jesteś, ale nie podobają mi się Twoje ejdżyzm i moodyzm. Co, zaraz po tym jak pozbędziesz się starych będziesz chciał zlikwidować smutnych? A co potem? Pewnie gejów i inne mniejszości. A jak już ich wytępisz to z kim będziesz walczył? Z Innuitami?
    • gwozdziu2 Re: CC: Halucynacje 23.12.10, 20:59
      Tez jestem tydzień po obejrzeniu pierwszego Trona i mam identyczne odczucia co MRW. Aha - i też pamiętam tylko otwierany komputerem zamek w drzwiach z D1. I co teraz?
    • krwawy_krolik Re: CC: Halucynacje 23.12.10, 21:04
      @fani kieslowskiego

Umiecie powiedziec konkretnie, co takiego wspanialego jest w jego filmach?
    • gwozdziu2 Re: CC: Halucynacje 23.12.10, 21:19
      @co takiego wspanialego jest w jego filmach?

No... Słowacki wielkim poetą był. I basta.
    • 4head Re: CC: Halucynacje 23.12.10, 22:38
      @krwawy_krolik

To czego nie ma w "tanecznym lodzie z gwiazdami"..
      Kawałów też raczej się nie wyjaśnia albo jedni chwytają lot i się śmieją a inni mówią denny kawał i tyle.
    • boulihacker Re: CC: Halucynacje 23.12.10, 22:48
      Jakim bucem trzeba być, żeby wszystko rozumieć dosłownie?
    • krwawy_krolik Re: CC: Halucynacje 23.12.10, 23:04
      @4head

Tak przypuszczałem, że konkretnej odpowiedzi (tego typu, jakiej np. profesor Janion mogłaby udzielić na pytanie "co jest wspaniałego w Dziadach Mickiewicza?") od fanbojów nie dostanę.

@Kawałów też raczej się nie wyjaśnia

Aha, czyli Dekalog to taki zbiór wiców. Makes sense.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka