Dodaj do ulubionych

Niemiecki inwestor zmieni nazwę Ery na T- Mobile

• ja-kub Niech zmienią na T-Usk 18.01.11, 09:36
      Kur#@ już nic polskiego niech nie zostanie.
      • 1onewolf Re: Niech zmienią na T-Usk 18.01.11, 09:43
        etam! - PiS zostanie polski - nikt go kijem nie tknie :-)
    • mojciech.pomagala Niemiecki inwestor zmieni nazwę Ery na T- Mobile 18.01.11, 09:45
      ooo, to fajnie, że zarząd ery wyprowadził jeszcze trochę kasy po swoich:
      www.era.pl/pl/strona_korporacyjna/sponsoring/konkurs_na_nowe_logo_ery
      wiem, że to groszowe sprawy, ale chodzi o zasadę. kim jest Pan Kazimierz Pelczar z Warszawy, absolwent Akademii Sztuk Pięknych w Warszawie?
    • tommen Niemiecki inwestor zmieni nazwę Ery na T- Mobile 18.01.11, 09:51
      zawsze pozostaje alternatywa czyli telefonia od ojca Rydzyka
    • gregoson Niemiecki inwestor zmieni nazwę Ery na T- Mobile 18.01.11, 10:21
      Heyah zmienią na Heil Ja . :D

A tak poważnie to myślałem że szkopy więcej rozumu mają pod swoimi pickelhaubami. Żeby wywalić na śmietnik jedną z najlepiej rozpoznawalnych marek w Polsce trzeba być analfabetą po hauptschule.
      Nie pierwszy to przypadek w Polsce takiego debilnego działania : np. zmiana CPN na Orlen, zmiana koloru kropki w logo PKO, zmiana Idei na Orange.

Niemcom się w głowach popierdzieliło - myślą że jak Polacy kupują stare szajswageny to z radością będą korzystali ze szwabskiej sieci.
      Te pomysły antyreklam polskiego T-Mobila - świetne :)
    • royal_pl Re: Fuj 18.01.11, 10:50
      Nie podoba mi się ta nazwa. Jestem w Erze niemal od poczatku (od 1997), ale teraz chyba czas najwyższy rozstac sie z ta siecia. Nie dosc ze ceny za polaczenia rosna zamiast spadac, wciaz wciskaja mi jakies niezamiawiane uslugi, to jeszcze ta nazwa.
    • pulomiot Dogadał, dogadał, dogadał... 18.01.11, 11:04
      Przy "porozumiał się" klawiatura się zacina?
    • bartek8987 Niemiecki inwestor zmieni nazwę Ery na T- Mobile 18.01.11, 11:22
      T-Mobile Nowe Horyzonty?

Take rzeczy tylko w T-Mobile?
    • pies_fafik To pokazuje słabość polskiego konsumenta 18.01.11, 11:23
      Ten "myk"ze zmianą brandu i calej "otoczki" pokazuje pośrednio słabosc polskiego rynku konsumenckiego. Oczywiscie, przyjmując zdroworozsadkowe poidejscie repranding "ery" na jakąs efemerydę to poroniony pomysł. Nazwa kojarzona z Niemcami (i co za tym idzie z calym bagażem niefajnych skojarzen), do tego ni jak nie dająca sie spolszczyć: "ti-mobil?" "Te-mobil?" "te-mobail"? Przecież tego sie nawet wymówić nie da. Dodatkowo porzucenie brandu podawanego spontanicznie jako jedna z marek teleofinii komórkowej.

Problem w tym, że w kategorii zysków-strat taki krok sie jednak opłaca. Po pierwsze: (juz ktoś o tym wspomniał wczesniej) przeprowadzenie kasy za logo i caly ten chłam do "firmy-matki". Po drugie: unifikacja to wymierne oszczędnosci (tez było powyzej). Po trzecie: to samo logo to wzrost prestiżu i budowanie "medialnej" potegi takiej firmy - Orange podkresla, ze sa "tu, tam i jeszcze tam" i ze jest to ten sam "Orynż". Jedziesz sobie do Jordanii, widzisz logo Oryndża i myslisz sobie "Ojejku, jak fajnie, MÓJ operator komórkowy..."

I najwaznejszy aspekt rebrandingu. Niemcy mogliby zmienić nazwę na "Achtung-polnische-banditen!" a i tak - jezeliu zaproponowaliby stawki lepsze o klika groszy - klienci by sie na to zgodzili. Po prostu konsument w Polsce jest zbyt biedny, zeby jego preferencje odnonie nazwy mialy jakies wieksze znaczenie. Klient "łyknie" wszystko: zarówki "Osram", supermarket o nazwie "żąt" czy innego obcego koszmarka - najwazniejsza jest cena! Bojkot konsumencki? zapomnijecie! Wystarczy przy cenie dac koncowkę "99 groszy" i już jest OK.

Hehe - poza tym niedługo w PTK pewnie rozpoczną sie dla pracownków kursy jezyka niemieckiego ;) W "Oryndżu" opróz tradycyjnego angielskiego, francuski jest jedynym językiem, ktorego nauka jest dofinasowana. To taki mały kulturowy "drang nach Osten" - "wyrobnik" uczy sie jezyka swoich "panów" :) Jestem przekonany, że u niemców bedzie to samo.

Heil T-mobile! Heil! Heil! Heil! ;)
      • opin Re: To pokazuje słabość polskiego konsumenta 18.01.11, 12:15
        albo jesteś idiotą, albo udajesz.

1. jakie masz niefajne skojarzenia z Niemcami? solidność, pracowitość, wysoka jakość?
        2. dlaczego nazwa marki ma być spolszczona? t-mobile funkcjonuje jako t-mobile w tak słabych państwach jak UK, USA i Holandia, polski durniu.

• royal_pl Re: To pokazuje słabość polskiego konsumenta 18.01.11, 13:20
          opin napisał:

> 1. jakie masz niefajne skojarzenia z Niemcami? solidność, pracowitość, wysoka j
          > akość?

Zwykły stereotyp. Może w XIX w. Niemcy byli solidni i pracowici, ale ci dzisiejsi już tacy nie są, a o "wysokiej jakości" ichniejszych produktów można się przekonać kując nowy niemiecki samochód.

> 2. dlaczego nazwa marki ma być spolszczona? t-mobile funkcjonuje jako t-mobile
          > w tak słabych państwach jak UK, USA i Holandia, polski durniu.

Ponieważ istnieje coś takiego jak uwarunkowanie rynku lokalnego. Znak firmowy "Era" to obok "Plusa" nieomal synonim telefonii komórkowej w Polsce, natomiast nazwa T-Mobile prawie nikomu nic nie mówi. Cała ta zmiana ma na celu, jak ktoś już wcześniej zauważył, wydojenie dodatkowych pieniędzy od klientów w POlsce.
          • rzewucki do royal_pl 18.01.11, 22:42
            napisales:
            "...Ponieważ istnieje coś takiego jak uwarunkowanie rynku lokalnego. Znak firmowy "Era" to obok "Plusa" nieomal synonim telefonii komórkowej w Polsce, natomiast nazwa T-Mobile prawie nikomu nic nie mówi. Cała ta zmiana ma na celu, jak ktoś już wcześniej zauważył, wydojenie dodatkowych pieniędzy od klientów w POlsce. "

bzdury wypisujesz. to inwestycja (jak juz wielu tutaj zauwazylo), ktora sie zwroci z nakladem. A twoi rodacy beda ciagnac do tego operatora jak po sznurku.
        • trans.sib Re: To pokazuje słabość polskiego konsumenta 18.01.11, 13:44
          opin napisał:

> albo jesteś idiotą, albo udajesz.
          >
          > 1. jakie masz niefajne skojarzenia z Niemcami? solidność, pracowitość, wysoka j
          > akość?

Wysoka jakość to była jak Krupp odlewał piecie do Auschwitz. Dzisiaj takie marki jak Siemens czy VW to raczej synonim nabijania w butelkę. Dziadostwo do kwadratu za cenę o 1/4 wyższą od konkurencji.
          A pracowitość? Ile razy bym nie był w Berlinie, to ktoś strajkuje. A to maszyniści lokomotyw DB, a to motorniczowie z metra, a to śmieciarze.

> 2. dlaczego nazwa marki ma być spolszczona? t-mobile funkcjonuje jako t-mobile
          > w tak słabych państwach jak UK, USA i Holandia, polski durniu.

No i co, że funkcjonuje? Era jest 100 razy lepszym brandem niż ta dziwna zbitka "T-mobile", skojarzenie z "debile" nasuwa się samo. Logo tak estetyczne, jakby było zrobione w MS Office Word.
      • rzewucki do pies_fafik 18.01.11, 22:39
        im großen und ganzen hast du nicht unrecht!
        :)
        z tym "biednym polskim konsumentem" nie masz jednak racji! Wsrod normalnych ludzi (tzn. tych z wyjatkiem nacjonalistow) decyduja zawsze wzgledy ekonomiczne!

np. taki slogan "made in germany" wymyslony zostal by obrzydzic anglikom niemieckie produkty. No i co z tego wyszlo?...
    • maciek_sc Niech się pospieszą 18.01.11, 12:06
      Czekam na telefony, które T-Mobile ma na wyłączność, np. G2 (u nas jako HTC Desire Z tylko w sklepach Euro). Ogólnie oferta słuchawek w Erze oparta na Nokiach i Szajsungach pozostawia wiele do życzenia więc liczę, że z nową marką nadejdą zmiany :)
      • polek86 Re: Niech się pospieszą 18.01.11, 14:11
        To fakt, ja też czekam na nowości. Jak dotąd wychodziło dużo telefonów właśnie w T-Mobile które na nasz rynek nigdy nie trafiały. Teraz pewnie to się zmieni. Nie wiem czemu ludzie są tak zawistnie nastawieni na Erę i T-Mobile. Era od zawsze miała zachodni kapitał i zachodnich akcjonariuszy. A że teraz się dogadali i zakończony został spór i DT przejęło Erę to już się nie podobała, dziwne jak dla mnie :) wg mnie trzeba być dobrej myśli i tyle, na zachodzi T-Mobile oferuje naprawdę niezłe oferty.
    • redaktorpajacewicz rebranding na Sieg Heil Mobile ! 18.01.11, 12:33
      Nawet ładnie brzmi "zig hajl mobajl". Potomkowie Goethego i Hitlera sprytnie to sobie wymyślili, strumien pieniędzy zasili spółke-matkę za naszą zachodnią granicą..zaznaczam strumień NASZYCH pieniędzy bo samo się nie zrobi- mówię o wystroju salonów, gadżetach, drukach- to wszystko z pieniędzy abonenta. Ale część naszego zakompleksionego społeczeństwa będzie dumna(durna juz jest) z prawdziwie europejskiego brandu a to że te parę milionów euro wypłynie z Polski to kto by się takimi drobiazgami przejmował!
      • trans.sib Re: rebranding na Sieg Heil Mobile ! 18.01.11, 13:47
        redaktorpajacewicz napisał:

> Nawet ładnie brzmi "zig hajl mobajl". Potomkowie Goethego i Hitlera sprytnie t
        > o sobie wymyślili, strumien pieniędzy zasili spółke-matkę za naszą zachodnią gr
        > anicą..zaznaczam strumień NASZYCH pieniędzy bo samo się nie zrobi- mówię o wyst
        > roju salonów, gadżetach, drukach- to wszystko z pieniędzy abonenta. Ale część n
        > aszego zakompleksionego społeczeństwa będzie dumna(durna juz jest) z prawdziwie
        > europejskiego brandu a to że te parę milionów euro wypłynie z Polski to kto by
        > się takimi drobiazgami przejmował!

Uuuu, zaraz cię światowcy zjadą, żeś zaprzaniec postępu i w chlewie chowany ;)
        Co nimcy, to nimcy... 3/4 postępowców zaraz się jakość rozmów podniesie, jak w górnym rogu ekraniku wyświetli się dumne "T-MOBILE PL".
      • cehaem Re: rebranding na Sieg Heil Mobile ! 19.01.11, 09:43
        Zyski, drogi dzieciaczku, trafia do akcjonariuszy. A co sa na calym swiecie i zwykle bezimienni. Zreszta podobnie byloby w przypadku "polskiej" firmy.

Ale najwyrazniej widac, ze dla niektorych wczesny wiek XIX jeszcze trwa w najlepsze.
    • sven_b Re: Niemiecki inwestor zmieni nazwę Ery na T- Mob 18.01.11, 13:45
      'Takie rzeczy tylko w T-Mobile' nie brzmi dobrze :)
    • jogibaboo Interesuje mnie jedno. 18.01.11, 16:08
      Czy przy zmianie operatora, w przypadku braku akceptacji z mojej strony, będę mógł bez przeszkód zerwać umowę abonamentową?
      • rzewucki do jogibaboo 18.01.11, 22:49
        jogibaboo napisał:
        "Jest jedna tylko rzecz w życiu ludzi, narodów i państw, która jest bezcenna. Tą rzeczą jest honor - Józef Beck 05.05.1939r. "

i tym "honorem" wywolal 2 wojne swiatowa. po czym 17.9.1939 uciekl ze zlotem z Polski (tak jak pani Leila, zona tego tam Zine El Abidine Ben Ali). Tak wiec wiecej rozumu i mniej radiomaryja zycze.
    • wedry Niemiecki inwestor zmieni nazwę Ery na T- Mobile 18.01.11, 17:53
      Umarł król, nie zyje król.
      • x2468 Re: Niemiecki inwestor zmieni nazwę Ery na T- Mob 18.01.11, 19:29
        T-com? Dziadowska firma.
    • yorik #FF00FF 18.01.11, 20:04
      dla mnie bomba
      y.
      • zomozadwa Te-Debile 18.01.11, 20:51
        mi tam pasi.
    • zygzak-dwa Niemiecki inwestor zmieni nazwę Ery na T- Mobile 18.01.11, 20:57
      Ja myślę, że to Erze wyjdzie na dobre ze zmianą marki, bo w strefie T mobile na całym świecie są połączenia międzynarodowe pomiędzy sieciami t-mobile we wszystkich krajach traktowane jako wewnątrzsieciowe. Dla biznesu będzie to w ogóle inna liga, a i indywidualnym klientom się przyda.
    • nople Re: Niemiecki inwestor zmieni nazwę Ery na T- Mob 18.01.11, 22:39
      Też ładnie ;)
    • gom3s Re: Niemiecki inwestor zmieni nazwę Ery na T- Mob 10.03.11, 10:15
      Jak zwał tak zwał...
    • zzj Niemiecki inwestor zmieni nazwę Ery na T- Mobile 19.04.11, 00:54
      www.facebook.com/tmobile.polska

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka