Dodaj do ulubionych

Bing rośnie w siłę

• kretynofil Re: Bing rośnie w siłę 19.01.11, 15:04
      @adamp_314:

W jakim jezyku byl tytul Twojego artykulu/tej ksiazki?
    • kretynofil Re: Bing rośnie w siłę 19.01.11, 15:13
      @von.g:

"Nie. Odnosilem sie do generalnego stwierdzenia jakoby w bingu bylo cos latwiej znalesc."

Wybacz, ale dla mnie to bylo oczywiste ze artykul wspomina o sytuacji w US.

"Jakby zainwestowali te pieniadze w produkt"

Strasznie mnie smieszy ze do tego stopnia Ci sie pomieszalo w glowie ze uwazasz ze Ty masz jakiekolwiek prawo wypowiadac sie co do tego co ta firma powinna (lub nie powinna) zrobic ;)

Szkoda ze sie od Ciebie nie ucza biznesu robic ;)

"Zapomniano tylko o jakosci."

Szkoda tylko ze znowu siejesz FUD. Czym ta gorsza jakosc sie wyraza?

"Zostawiam to tobie."

Wybacz, to Ciebie tylek zaswedzial zeby sie podzielic swoimi "rewelacjami" z Twojej smiesznej witryny...

"Aaa to teraz juz malo wydajny webcrawler jest problemem niecierpliwych webasterow."

Tak, i tylko ich. Na co wskazuje wynik badania.

"Ja ciebie przekonywac nie bede bo twoje przekonania sa normalnym mechanizmem promowania produktu. Poprostu smieszne jest troche nazwanie kupowania uzytkownikow sukcesem. Ale w waszym swiecie wszystko zalatwia sie kaska."

Ja rozumiem, biedne dziecie, ze jak sie siedzi w gimnazjum i mamusia zakupy robi to moze sie wydawac ze pieniadze to dzielo szatana i zlo wcielone - ale jak kiedys dorosniesz i bedziesz musial zaplacic samemu rachunki to zrozumiesz ze pieniazki sa bardzo potrzebne. I zrozumiesz ze nie ma sensu sie na nie obrazac tylko trzeba je uczciwie zarabiac...
    • ylk Re: Bing rośnie w siłę 19.01.11, 16:13
      Haha wiedziałem, że jak jest artykuł o jakimś badziewiu z M$ to kolega frustrat będzie prowadził zaciekłą dyskusję :)

Tego typu artykuły są śmieszne - niezwykle interesujący nagłówek, a potem okazuje się, że dotyczy jedynie USA.
      Jak to się mówi - z g**** bata nie ukręcisz. M$ zamiast wziąć się za coś, w czym jest dobre i to rozwijać (nie mogę znaleźć teraz żadnego przykładu, chyba najlepszym produktem M$ był DOS) na siłe chce być najlepsze we wszystkim. I robi z siebie pośmiewisko płacąc za zwroty typu "bingnij to" w hamerykańskich serialach.

Podejście do życia identyczne jak w przypadku kolegi frustrata-kretynofila :)
    • von.g Re: Bing rośnie w siłę 19.01.11, 16:22
      @frustrat

Pomine wycieczki osobiste i skupie sie do watpliwej jakosci polemiki:

>Szkoda tylko ze znowu siejesz FUD. Czym ta gorsza jakosc sie wyraza?

Tym , ze jak wpisze w bings mapie adres ulicy w helsinkach to mi znajduje ludzi w USA!

Tym ,ze crawler dziala gorzej niz w amatorskich stronkach co skutkuje gorszym wyszukiwaniem.

Tym ,ze windows phone 7 nie ma nawet kopiuj/wklej.

itd itp. W zamian dostajemy droga kampanie reklamowa i fanboya na forum.

>Tak, i tylko ich. Na co wskazuje wynik badania.

Nie chlopczyku. Badania jakiejs firmy (ciekawe kto je sponsorowal) wskazuja ,ze mozna sobie ilus tam uzytkownikow kupic a reszta wybiera produkt ze wzgledu na jakosc. I tej jakosci im brakuje. Bo w przeciwnym wypadku juz dawno by przegonili googla ktory na swoje reklamy wydaje ... hmm 0$?

• ylk Re: Bing rośnie w siłę 19.01.11, 16:28
      "Bo w przeciwnym wypadku juz dawno by przegonili googla ktory na swoje reklamy wydaje ... hmm 0$?"

Przepięknie, trafiłeś w sedno sprawy. Jak coś jest dobre rozreklamuje się samo. Ale nie, M$ musi pchać nocha w nasycony rynek, żeby udowodnić "że jest lepsze". I w ten sposób żaden z ich produktów nie spełnia oczekiwać użytkowników.
    • westdream Re: Bing rośnie w siłę 19.01.11, 16:42
      pięknych rzeczy można się dowiedzieć z tego forum:)

dosa zrobił MS, a google nie wydaje pieniędzy na reklamę, hyh. (sprawdźcie sobie sprawozdanie finansowe google'a)

"hakierzy" są wszędzie:)
    • von.g Re: Bing rośnie w siłę 19.01.11, 16:44
      @westdream

Oki to slucham ile pieniedzy wydaje google na reklame wyszukiwarki?
    • ylk Re: Bing rośnie w siłę 19.01.11, 16:47
      @westdream: "dosa zrobił MS"

A w którym miejscu napisałem, że M$ zrobił DOSa?
    • westdream Re: Bing rośnie w siłę 19.01.11, 17:14
      A co w google nie możesz znaleźć? ;)

investor.google.com/releases/2010/index.html

ostatnie wyniki finansowe są za trzeci kwartał 2010 roku:)

investor.google.com/earnings/2010/Q3_google_earnings.html

szukaj słowa kluczowego: marketing:) ale można to też nazwać Research and development:)

@ylk

"chyba najlepszym produktem M$ był DOS"

Sam się podałeś na tacy:) Nie czepiałbym gdybyś napisał MS-DOS:)

• ylk Re: Bing rośnie w siłę 19.01.11, 17:19
      @westdream: łapiesz za słówka. To oczywiste, że produktem M$ jest M$-DOS a nie FreeDOS czy cokolwiek innego.
    • von.g Re: Bing rośnie w siłę 19.01.11, 17:34
      >szukaj słowa kluczowego: marketing:) ale można to też nazwać Research and development:)

sales and marketing to nie to samo co reklamowanie wyszukiwarki. Zebysmy mieli jasnosc. Ja nie twierdze ,ze google nie reklamuje swoich produktow. Robi to np z Chrome albo chrome OS. Poprostu z tego co slyszalem reklamy wyszukiwarki sa dla googla bardzo zadkie. Ta byla pierwsza :

www.youtube.com/watch?v=cekQrMEh1wY

i o zadnej innej nie slyszalem. W porownaniu z wydatkami M$ , ktory na samo reklamowanie wp7 planuje wydac 500 mln i kolejne tyle na kinecta , to raczej niewiele.

www.engadget.com/2010/10/18/microsoft-to-spend-one-billion-dollars-advertising-kinect-and-wi/
    • westdream Re: Bing rośnie w siłę 19.01.11, 18:10
      @ylk

Oczywiste dla mnie i dla Ciebie, ale nie dla wszystkich. Tych wszystkich jest niestety więcej:) i oni to czytają, hyh.
      Były kiedyś prowadzone badania (przed pojawieniem się FB) z których wynikało, że dla części użytkowników google = internet. Ja bronię się przed takimi uproszczeniami i oczywiście nie twierdzę, że taki był twój zamysł (z dos).

@von.g
      Rozmowa dotyczyła wydatków googla na reklamę, zaczynałeś od poziomu ". hmm 0$?". Pokazałem Ci, że nie masz racji. Nie potrzebuję twojej aprobaty i oczywiście możesz się ze mną nie zgodzić, i masz do tego prawo. Tylko nieładnym zwyczajem jest obracanie kota ogonem. Nie pisałem nic o MS, a ty wyjeżdżasz z informacją ile MS wyda na reklamę kinecta :)
      Pomijam fakt, że google nie ma produktu odpowiadającego kinectowi.
      Swoją drogą imho ten "myk" z reklamą u Oprah był genialny z marketingowego punktu widzenia.

Spróbujmy spojrzeć szerzej. "Oczywistą oczywistością" jest fakt, że MS wydaje więcej na promocje Binga. Nie dziwię się:) Google największy przychody ma z reklam. A kto wykupuje reklamy? Firmy
      Dlaczego to robią? Bo jest to skuteczna forma reklamy.
      Jak MS próbuje pozyskać klientów? Przez reklamę:)

Jaki jest wniosek?
      Jeśli firmy stwierdzą, że Bing jest lepszym sposobem na reklamę to nikt nie będzie miał sentymentu do googla. Patrz FB i google:)

Oczywiście funkcjonalność samego Binga nie osiągnęła tej google, ale nie przeszkadza mi to w kibicowaniu w tej konkretnej sprawie MS. Przestałem wierzyć w googlowe "do no harm":)

• rabbinhood Re: Bing rośnie w siłę 19.01.11, 18:21
      teraz największym hitem jest wyszukiwarka: ixquick jest ona bezpieczna i nie zachowuje IP użytkownika, ani nie stosuje żadnych innych technik obserwacyjnych. Jako zalecana przez europejskie instytucje polecam wszystkim, sam ustawiłem ją jako stronę startową.
    • artwar99 Re: Bing rośnie w siłę 19.01.11, 18:26
      Porównanie liczby serwerów Googla do reszty świata: cache.gawkerassets.com/assets/images/4/2010/04/most-dedicated-servers.jpg

I tyle... Ponad 1mln Googla vs. max. 100tys. Microsoftu. To z grubsza pokazuje, jakie możliwości techniczne mają te wyszukiwarki.
    • von.g Re: Bing rośnie w siłę 19.01.11, 18:48
      @westdream

>Rozmowa dotyczyła wydatków googla na reklamę, zaczynałeś od poziomu ". hmm 0$?". Pokazałem Ci, że nie masz racji.

Oki wyrazilem sie dosc nie precyzyjnie. Przepraszam. Chodzilo mi o to ,ze Google nie reklamuje za bardzo wyszukiwarki. Poprostu nie ma potrzeby. A o wydatkach M$ wspomnialem bo w tym kontekscie byla moja wymiana zdan z frustratem.

>Oczywiście funkcjonalność samego Binga nie osiągnęła tej google, ale nie przeszkadza mi to w kibicowaniu w tej konkretnej sprawie MS. Przestałem wierzyć w googlowe "do no harm":)

Zadnej korporacji nie ma co wierzyc czy ufac. Chociaz Google wydaje sie wciaz najmilsza z towarzystwa (SUNa juz niestety nie ma). A dominacja M$ nigdy nikomu nie przyniosla nic dobrego (poza gatesem i lysym szympansem). Konkurencja to wazna sprawa , dlatego jesli szukasz alternatywy to polecam duckduckgo.com
    • westdream Re: Bing rośnie w siłę 19.01.11, 19:24
      @von.g

Co do MS to zgadzam się, że Ballmer daje ciała (nawet mu pasuje ten szympans:). Jednakże wydaje mi się, że MS pchnął cały rynek do przodu. Metody były dyskusyjne, ale "standaryzacja Windowsem" wszystko przyśpieszyła. Ja to tak widzę.

Google z racji swojej wielkości i zasięgowi jest dla mnie tworem przerażającym:)
    • von.g Re: Bing rośnie w siłę 19.01.11, 20:17
      @westdream

>Jednakże wydaje mi się, że MS pchnął cały rynek do przodu.

Popularne jest twierdzenie , ze M$ postawil komputer na kazdym biurku ... tyle ze w tym samym czasie istnialy lepsze systemy i gdyby nie M$ to kto inny by system dostarczyl.

"standaryzacja windowsem" to oksymoron. M$ od poczatku planowal swoje systemy tak by byly zgodne tylko z ich produktami. Dla nich swietny biznes dla uzytkownikow dodatkowy koszt.
    • westdream Re: Bing rośnie w siłę 19.01.11, 20:46
      "gdyby babcia miała wąsy to byłaby dziadkiem":)

Gdybaniem się nie zajmuje, a osąd "były lepsze firmy" skwituje stwierdzeniem: "pokaż mi gdzie one teraz są".
    • von.g Re: Bing rośnie w siłę 19.01.11, 21:03
      @westdream

Sam zaczoles stwierdzajac ,ze M$ pchnol rynek. Ja Ci mowie ,ze to nie prawda.

>"pokaż mi gdzie one teraz są".

NeXt zostal kupiony przez Appla i czesc jego produktow zostala wlaczona do MacOSa a IBM pozostal IBM em.
    • cafe_justysia Re: Bing rośnie w siłę 16.02.11, 23:34
      E tam,dla mnie tylko google :)

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka