Dodaj do ulubionych

Skanowanie portu....

IP: *.gawex.pl / 81.15.132.* 10.05.04, 22:18
Firewall z antyvira podskakuje mi kilka razy dziennie ponieważ ktoś skanuje
mi port...pytanie brzmi - jak utrzeć draniowi nosa albo choć pożądnie się
przed nim zabezpieczyć i 3-cie czy firewall to wystarczająca zapora?????
ufff kto zna odpowiedzi?
Obserwuj wątek
    • Gość: ass Re: Skanowanie portu.... IP: *.dip.t-dialin.net 10.05.04, 22:30
      Uruchom zapore Firewall /Windows XP/,jest juz w Windowsie.
      Wystarczy uruchomic.
      • Gość: WANDAL Re: Skanowanie portu.... IP: *.gawex.pl / 81.15.132.* 10.05.04, 23:06
        okej zacznijmy od tego ,że mam win2000 prof nie XP
    • Gość: broch Re: Skanowanie portu.... IP: *.mcg.edu 10.05.04, 22:44
      Mistrzu, tlumaczylem Ci to ze dwa lub trzy razy:
      adres w Polsce poskarz sie do admina ISP skad jest IP leasowany. Jesli za
      granica, to niz nie zrobisz.
      Adres sprzwdzasz przez whois.
      Przyczyna moze byc rowniez zle skonfigurowany OS na "skanujacym" komputerze.

Jaki port jest skanowany?

Jeszcze jedno, nikt nie skanuje jenego portu, chyba ze przed zalozeniem
      firewall miales tam serwis dostepny z zewnatrz lub trojana (hmm.. tez "serwis")
      • Gość: ass Re: Skanowanie portu.... IP: *.dip.t-dialin.net 10.05.04, 22:50
        Mozna jeszcze tak,Zaintaluj DialerControl/za darmo , znajdziesz w Google/.
        Pokaze kto to laczy sie i czy chcesz tego polaczenia.
        • Gość: WANDAL Re: Skanowanie portu.... IP: *.gawex.pl / 81.15.132.* 10.05.04, 23:13
          jaki dialer? mam ethernet.kablówka
      • Gość: WANDAL Re: Skanowanie portu.... IP: *.gawex.pl / 81.15.132.* 10.05.04, 23:12
        MIszczu tłumaczyłem,że znam te IP wszystkie zaczynają się tak samo - 81.15.132
        lub 81.15..... coś tam coś tam ....to adresy z mojej lokalnej kablówy więc
        sprawdzanie przez Whois daje wielkie "g" bo pokazuje mi tylko admina i
        operatora przydzielającego zakres tych wyżej wymnienionych adresów!
        Nie wiem jaki port jest skanowany a jeśli się dowiem nawet to co to zmienia?
        Zanim wpisze adres agresora do mojego skanera i go pogonie to już się
        odłącza......co czynić?-przecież nie pójde na skargę do opoeratora...he he?
        • Gość: kell Re: Skanowanie portu.... IP: *.cpe.net.cable.rogers.com 10.05.04, 23:46
          a co to ci przeszkadza, ze ktos tobie porty przeskanuje? to nie jest w
          jakikolwiek sposob problemem dla ciebie, po prostu wylacz durnego firewalla,
          albo przynajmniej informowanie o skanowaniu...
          • Gość: WANDAL Re: Skanowanie portu.... IP: *.gawex.pl / 81.15.132.* 11.05.04, 08:58
            Oczywiście wyłącz firewalla ,odinstaluj service packi, i na forum podaj swój
            NIP i nr konta w Banku ;)....
            • kell99 Re: Skanowanie portu.... 12.05.04, 07:13
              tylko co ma skanowanie portow do bezpieczenstwa transmisji? przeciez nie trzeba
              skanowac by zobaczyc otwarty port 80 (http), przeciez tego nie zablokujesz, nie
              wytniesz na firewallu;)
              jezeli jestes taki przewrazliwiony to z pewnoscia pierwsza rzecza ktora
              powinienes zrobic to instalacja mozilli. niestety polskie realia sa na tyle
              dretwe, ze twoj bank moze nie obslugiwac bezpiecznego oprogramowania;)
              ah polska, dziwny kraj;)))
              • Gość: broch Re: Skanowanie portu.... IP: *.mcg.edu 12.05.04, 14:19
                desktop/workstation standalone moze miec zamkniete wszystko ponizej portu 1027.
                Nie potrzeba tcp80 aby sie laczyc bo to serwer musi miec otwarty tcp80, nie
                workstation.
                Jesli idzie o mozilla/firefox to wyedytuj prefs.js i zmien identyfikacje na
                Nestcape 6.2 lub IE 6 i to wystarczy do oszukania serwera banku.
                • Gość: kell Re: Skanowanie portu.... IP: *.cpe.net.cable.rogers.com 12.05.04, 18:05
                  hmm, wiec jezeli zamkniesz 80 dla swiata, to jak bedzie wygladac w takim razie
                  postback z jakiegos serwera?

ja tam nie mam problemow z bankiem, dziala znakomicie, zreszta wg mnie applet
                  javy to nie bardzo sie w dzisiejszych czasach nadaje do takich rzeczy, zreszta
                  i tak dzisiaj takie rzeczy robi sie przez .net czy j2ee i dynamicznie generowane
                  html
                  a co do zmiany identyfikacji to nie zawsze to przejdzie, na forum mozillpl.org
                  bylo sporo tego juz.
                  • Gość: broch Re: Skanowanie portu.... IP: *.mcg.edu 12.05.04, 18:32
                    serwer powinien sie laczyc na tcp80 klient zawsze wysoko obojetne.
                    Na zadnym workstation nie mam otwartego tcp80. Nie ma potrzeby.
                    Wdomu nie mam dualboot tylko FBSD, nie mam wiec IE. Do tej pory nie mialem
                    klopotow z zadnym bankiem.
                    • Gość: kell Re: Skanowanie portu.... IP: *.cpe.net.cable.rogers.com 12.05.04, 18:48
                      musisz miec duzo "bankow" ;) mnie tam jeden wystarczy.
                      firewalla tez nie mam, bo po co mi to?;)
                      • Gość: broch Re: Skanowanie portu.... IP: *.knology.net 12.05.04, 20:38
                        5
        • Gość: broch Re: Skanowanie portu.... IP: *.knology.net 11.05.04, 00:05
          a Ty myslales ze co pokaze? Zawsze whois pokazuje blok z adresem admina.
          Piszesz. do admina ze sobie nie zyczysz a on zalatwia reszte.
          Jak nie wiesz co skanuje, to skad wiesz ze skanuje?

Nie wiesz co za port skanowany: toz tlumacze, jeszcze raz: zaden tzw cracker nie
          bedzie skanowal jednego portu. O.K? Kazda sciana mniej prymitywna niz MS produkt
          bedzie miala log file z opisem skanowanych portow.
          Radze poczytac jak skanowanie wyglada. Jaki sens ma na przyklad skanowanie
          mojego box'u na jeden port 445 lub 139 jesli ja windows nie mam. Jesli ktos
          skanuje to robi tzw fingerprint. Bazujac na podstawie m.in. (nie tylko)
          otwartych portow jest w stanie powiedziec co to z OS. Przeciez nikt nie bedzie
          staral sie wlamac na IIS jesli ja mam FreeBSD w domu.
          Owszem czasem sie zdarza maniak - wannabie cracker ale z reguly nudzi sie po
          chwili. Jak nie chcesz pisac do admina to czego oczekujesz? Ludzie maja
          dynamiczne adresy: dzisiaj ten jutro inny. Jak napiszesz do admina to on w
          logach znajdzie kto danego dnia o jakiejs godzinie mial specyficzny adres.

Proste. Albo pisz albo wzrusz ramionami (jesli masz firewall).
          • e.111 Re: Skanowanie portu.... 11.05.04, 00:23
            Gość portalu: broch napisał(a):

>Jak napiszesz do admina to on w
            > logach znajdzie kto danego dnia o jakiejs godzinie mial specyficzny adres.

zwłaszcza jeśli ktoś skanował nmap'em z opcją -D albo -S...
            ;)

• Gość: broch Re: Skanowanie portu.... IP: 198.188.134.* 11.05.04, 00:56
              to zainstaluj ettercap'a. Nie ma takiego sniffera ktorego nie mozna wykryc.
              • Gość: broch Re: Skanowanie portu.... IP: *.knology.net 11.05.04, 01:17
                albo snort. Duzo gorszy (bo laczy sie z portami) ale nez nmap wykryje jest port
                sentry.
                • Gość: e.111 Re: Skanowanie portu.... IP: *.dip0.t-ipconnect.de 11.05.04, 09:30
                  > albo snort. Duzo gorszy (bo laczy sie z portami) ale nez nmap wykryje jest port
                  > sentry.
                  ...wykryć wykryje,tyle ze z fałszywym IP,a jeśli sobie jeszcze przytym gość MACa
                  zmieni...

• Gość: broch Re: Skanowanie portu.... IP: *.knology.net 11.05.04, 12:57
                    Jestes optymista, radze poczytac wiecej o nmap i snort. Jedyny problem to bedzie
                    faktyczny OS. Dlatgo z reguly scan przeprowadza kilka osob, nie jedna. Wtedy
                    mozna to interpretowac jako normale zjawisko w internecie. Ktona MAC zwraca uwage?
                    Aha z ciekawosci interesujace polskie narzedzie p0f. Poda nawet odleglosc od
                    atakujacego
              • Gość: WANDAL Re: Skanowanie portu.... IP: *.gawex.pl / 81.15.132.* 11.05.04, 09:02
                oooo! to właśnie tego typu podpowiedzi czy programu szukałem ..po raz kolejny
                thanks broch
                bo do Admina nie będe pisał...znam go niestety osobiście:(
      • netsec Re: Skanowanie portu.... 11.05.04, 10:28

> Mistrzu, tlumaczylem Ci to ze dwa lub trzy razy:
        > adres w Polsce poskarz sie do admina ISP skad jest IP leasowany. Jesli za
        > granica, to niz nie zrobisz.
        > Adres sprzwdzasz przez whois.
        > Przyczyna moze byc rowniez zle skonfigurowany OS na "skanujacym" komputerze.
        >
        > Jaki port jest skanowany?
        >
        > Jeszcze jedno, nikt nie skanuje jenego portu, chyba ze przed zalozeniem
        > firewall miales tam serwis dostepny z zewnatrz lub trojana (hmm.. tez "serwis")

To nie są US i u Nas dostawcy na takie e-maile nie reagują ;)
        • Gość: WANDAL Re: Skanowanie portu.... IP: *.gawex.pl / 81.15.132.* 11.05.04, 12:51
          ha ha ha netsec faktycznie nie jsteśmy w US i nawet nie ide z taką prośbą do
          operatora bo 1.wyśmieje mnie 2.znam go osobiście i patrz pkt.nr.1
          Czytałem natomiast info na temat wglądu do sieci ,uprawnień w RP i okazuje
          się ,że w przeciwueństwie własnie do US,Niemiec i innych cywilizowanych krajów
          i nas owa ustawa mówi,że nie potrzeba nawet wniosku od prokuratury i taki
          delikwent np. z policji musi mieć udostępniony wgląd do przesyłu w sieci nawet
          bez udziału właściciela czy operatora sieci!!! - ciekawe co?
          • netsec Re: Skanowanie portu.... 11.05.04, 13:01
            Gość portalu: WANDAL napisał(a):

> ha ha ha netsec faktycznie nie jsteśmy w US i nawet nie ide z taką prośbą do
            > operatora bo 1.wyśmieje mnie 2.znam go osobiście i patrz pkt.nr.1
            > Czytałem natomiast info na temat wglądu do sieci ,uprawnień w RP i okazuje
            > się ,że w przeciwueństwie własnie do US,Niemiec i innych
            > cywilizowanych krajów i nas owa ustawa mówi,że nie potrzeba nawet wniosku od
            > prokuratury i taki delikwent np. z policji musi mieć udostępniony wgląd do
            > przesyłu w sieci nawet
            > bez udziału właściciela czy operatora sieci!!! - ciekawe co?

Powodzenia ;) jak się uda to daj znać :):)
            • Gość: WANDAL Re: Skanowanie portu.... IP: *.gawex.pl / 81.15.132.* 11.05.04, 13:10
              nie rozumiem co ma się udać? Ja nie zamierzam wykorzystywać kolegów z lokalnej
              Policji i mam ogólnie to gdzieś...raczej napisałem to aby "uśmiechnąć" sie do
              polskich ustawodawców..,że potrafią stworzyć piękne państwo policyjne.
              • netsec Re: Skanowanie portu.... 11.05.04, 13:15

> nie rozumiem co ma się udać? Ja nie zamierzam wykorzystywać kolegów
                > z lokalnej Policji i mam ogólnie to gdzieś...raczej napisałem to aby
                > "uśmiechnąć" sie do polskich ustawodawców..,że potrafią stworzyć piękne
                > państwo policyjne.

aaa nie chyba Cię nie doceniam ;)
    • Gość: e.111 @ broch IP: *.dip0.t-ipconnect.de 11.05.04, 17:02
      Widzę, że nie do końca zrozumieliśmy się ;) więc może napiszę trochę
      obszerniej i przy okazji jeśli pozwolisz ustosunkuję się "hurtem" do Twoich
      wypowiedzi...
      >
      <broch>
      >Dlatgo z reguly scan przeprowadza kilka osob, nie jedna. Wtedy
      >mozna to interpretowac jako normale zjawisko w internecie.
      >
      nmap z opcją -D pozwala ukryć swój właściwy adres wśród wielu innych i
      symulować w ten sposób skanowanie z różnych adresów np:
      nmap -sX -v IPdocelowe -D IPx,IPy,IPz
      i dlatego FW czy inny IDS widzi własnie potem adresy IPx,IPy,TwójIP,IPz które
      wyglądają jak źródła skanowania.
      natomiast odpalając nmap z opcją -S można sfałszować adres źródłowy skanu np:
      nmap -S IPfake -e eth0 -P0 -sS -v IPdocelowe
      i wtedy wygląda to jakby źródłem skanu był IPfake.
      >
      <broch>
      > Ktona MAC zwraca uwage?
      >
      na MAC czyli adresy hardware'owe zwraca uwage(i to szczególną) każdy dobry
      administrator w swojej sieci, gdyż pozwala mu to uniknąć wielu niespodzianek..
      >
      <broch>
      >to zainstaluj ettercap'a.
      >
      bawić się ettercapem można jedynie w "amatorskich" sieciach osiedlowych.W
      dobrze administrowanej sieci,z odpowiednimi urządzeniami(manageable switches)
      które mają oddzielne tabele MAC na każdy port i odłączających go przy
      próbie przepełnienia wewnętrznego bufora(ARP poisoning) oraz odpowiednią
      security policy(pojedyńczy MAC przypisany do odpowiedniego portu) można o
      ettercapie i snifferach zapomnieć...
      >
      <broch>
      >Nie ma takiego sniffera ktorego nie mozna wykryc
      >
      otóż żeby wykryć w sieci kartę znajdującą się w promiscuous mode trzeba
      przechwycić chociaż jeden pakiet(ramkę) przez nią wysyłaną.Jeśli WS z daną
      kartą tylko nasłuchuje filtrując przychodzący traffic (outbound jest zablokowany) i nic nie
      wysyła i nie odpowiada na żądania z sieci,dosyć trudno ;) ją wykryć...

rgds::E111
      • Gość: broch Re: @ broch IP: *.mcg.edu 11.05.04, 17:29
        mozemy sie tak przerzucac co mozna a co nie mozna. nmapa ze switchem -D tez
        To co mowisz to jest dosc teoretyczne.
        Innymi slowy nikt przy zdrowych zmyslach, jesli chce atakowac, nie instaluje
        nmapa na wlasnym komputerze. Mowie o instalacji programu, nie o opcji -D.
        Wtedy, to jest zeczywiscie trudne do wykrycia
        Nie przekrecaj tego co piewiedzialem: MAC adres moze byc nieprawdziwy, dlatego
        nikt przy zdrowych zmyslach nie bedzie sugerowal sie Medial Access Control.

"Bezpieczny" sniffing to nieco wuecej niz nmap -D
        • Gość: e.111 Re: @ broch IP: *.dip0.t-ipconnect.de 11.05.04, 17:44
          > To co mowisz to jest dosc teoretyczne.
          Dobra ;)nie będziemy się licytować...
          > Innymi slowy nikt przy zdrowych zmyslach, jesli chce atakowac, nie instaluje
          > nmapa na wlasnym komputerze.
          Hmm,nie wiedziałem że nmap'em można kogoś zaatakować , chyb a że przy pomocy
          ping flooding<LOL>
          > "Bezpieczny" sniffing to nieco wuecej niz nmap -D
          Nie wiedziałem też że nmap umie przechwytywac/podsłuchiwać pakiety w sieci :P
          No cóż, człowiek całe życie się uczy...
          :)

rgds::E111

• Gość: broch Re: @ broch IP: *.mcg.edu 11.05.04, 18:40
            Jesli scan jest czescia czyichs niecnych zamiarow to jest czescia ataku. W
            zwiazku z czym nmap moze byc czescia ataku. Gdzie napisalem ze nmap sluzy do
            DDOS czy czegos takiego? Masz niezwykla tendencje do nadinterpretacji. Nie ma
            idealnej metody obrony czy ataku (o.k. bezkarnego skanowania).
            • Gość: e.111 Re: @ broch IP: *.dip0.t-ipconnect.de 11.05.04, 22:03
              ...mam skrzywienie zawodowe...
              ;)))

pozdrawiam::E111
    • Gość: dominik666 Re: Skanowanie portÓw - przykład IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 11.05.04, 19:21
      Vulnerabilities - 1

High security vulnerabilities - 1

Miscellaneous vulnerabilities - 1
      Remote OpenSSH Vulnerability
      A remotely exploitable vulnerability exists in OpenSSH prior to version 3.3
      (Version 3.3 is affected only if UsePrivilegeSeparation is disabled)
      5093

;B

TCP ports - 4 open ports
      389 [ LDAP => Light Directory Access Protocol ]
      21 [ FTP => File Transfer Protocol ]
      22 [ SSH => Remote Login Protocol ]
      53 [ Domain => Domain Name Server ]

pełen scan 65550 portów jest dosyć powolny ... to że jakiś jest otwarty nic nie
      znaczy - za nim musi być jakiś service np. trojan z defaultowym hasłem :)

ups ... to nie powinno być odostępnione :) ? 81.15.132.9/doc//

ps. wasze servery są dosyć dobrze zabezpieczone (wszystkie na linuxie)
      pozdrawiam szczecinek :) i waszą televizje

• Gość: WANDAL Re: Skanowanie portÓw - przykład IP: *.gawex.pl / 81.15.132.* 11.05.04, 19:45
        Dominik to "sztuczka" na poziomie pralki frani -dorwałeś się do PUB-u i
        co...tylko na tyle cię stać? - tam może wejść każdy patrząć na moje IP i
        posiadając marny programik np.total commander z FTP :(
        • Gość: dominik666 Re: Skanowanie portÓw - przykład IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 11.05.04, 20:13

> Dominik to "sztuczka" na poziomie pralki frani -dorwałeś się do PUB-u i
          > co...tylko na tyle cię stać? - tam może wejść każdy patrząć na moje IP i
          > posiadając marny programik np.total commander z FTP :(

skanowanie portów to żadna "sztuczka" a total commander nic z tym nie ma
          wspólnego ...

skanowanie portów polega na sprawdzaniu jakie servisy są im przyporzadkowane

np . IP Address : 81.15.132.3
          Operating System : probably Unix
          Time to live (TTL) : xxxxxxxxxxxxxx
          Open Ports (5)
          21 [ Ftp => File Transfer Protocol ]
          22 [ Ssh => Remote Login Protocol ]
          SSH-2.0-OpenSSH_3.4p1 Debian 1:3.4p1-1.woody.3
          25 [ Smtp => Simple Mail Transfer Protocol ]
          220 w3cache2.gawex.pl ESMTP
          3128 [ Proxy/Socks ]
          389 [ LDAP => Light Directory Access Protocol

i to nic nie ma wspólnego z jakimś "hakierstwem"
          • Gość: WANDAL Re: Skanowanie portÓw - przykład IP: *.gawex.pl / 81.15.132.* 11.05.04, 20:38
            wybacz niedoceniłem cię. :) 62.87.137.? ;)
            • Gość: dominik666 Re: Skanowanie portÓw - przykład IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 11.05.04, 21:36

> wybacz niedoceniłem cię. :) 62.87.137.? ;)

i co to ma być ? mój IP ? :)

www.senderbase.org/search?searchString=wroclaw.dialog.net.pl+ zgadnij
              który :) podałeś pierwszy od góry czy dołu ?

• Gość: WANDAL Re: Skanowanie portÓw - przykład IP: *.gawex.pl / 81.15.132.* 11.05.04, 21:52
                żaden nie ma tam ... .62,87,137, i np 105 :) i wcale nie powiedziałem
                przecież,że to twoje IP:)
                • broch Re: Skanowanie portÓw - przykład 12.05.04, 01:49
                  ...dlatego lepiej nie grzebac:
                  blok
                  xxx.30.128.0/20
                  lub
                  xxx.30.128.0 - xxx.30.153.255
                  zakladajac ze widoczny adres jest prawdziwy. Teraz wylacz DNS, www, mail i moze
                  ftp. I cala reszta zawiera tez adres dominika666

Poczatku nie podaje, nikt o to nie prosil (jak chcesz to sam znajdz). Nie mniej
                  to jest banalnie proste i nie ma nic wspolnego z "crackersami".
                  • Gość: dominik666 Re: Skanowanie portÓw - przykład IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 12.05.04, 21:03
                    > ...dlatego lepiej nie grzebac:
                    > blok
                    > xxx.30.128.0/20
                    > lub
                    > xxx.30.128.0 - xxx.30.153.255
                    > zakladajac ze widoczny adres jest prawdziwy. Teraz wylacz DNS, www, mail i
                    moze
                    > ftp. I cala reszta zawiera tez adres dominika666
                    >
                    > Poczatku nie podaje, nikt o to nie prosil (jak chcesz to sam znajdz). Nie
                    mniej
                    > to jest banalnie proste i nie ma nic wspolnego z "crackersami".

pudło ... :)

HINT - szukasz odresów przydzielanych modemowcom ... myślisz że mam łącze
                    modemowe .. ?

xxx.30.128.0 - xxx.30.153.255 no ... powinno się w to wliczyć OD 81.0.0.1 do
                    81.255.255.255 ... miłej zabawy :)

ps. mój komputer nazywa się "server-diabła" :)

• Gość: broch Re: Skanowanie portÓw - przykład IP: *.mcg.edu 12.05.04, 22:11
                      podalem zakres dla wroclaw.dialog.net.pl - to co w naglowku
                      Nie mam pojecia jakie masz polaczenie. Tak jak Ty nie wiesz jakie ja mam: T3,
                      T1, DSL, kabel czy satelita. Na podstawie czastkowego adresu i tak nie
                      dojdziesz jaki jest moj prawdziwy. To znaczy jak chcesz to sproboj. Znajdziesz
                      ewentualnie serwery i to wszystko.
                      • Gość: dominik666 Re: Skanowanie portÓw - przykład IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 12.05.04, 23:43

> podalem zakres dla wroclaw.dialog.net.pl - to co w naglowku
                        > Nie mam pojecia jakie masz polaczenie. Tak jak Ty nie wiesz jakie ja mam: T3,
                        > T1, DSL, kabel czy satelita. Na podstawie czastkowego adresu i tak nie
                        > dojdziesz jaki jest moj prawdziwy. To znaczy jak chcesz to sproboj.
                        Znajdziesz
                        > ewentualnie serwery i to wszystko.

MCG/MCGH I Internet....This is private system operated for and by the Medical
                        College of Georgia. Authorization from MCG/MCGHI management is ired to
                        use..this system. Use by unauthorized persons is prohibited...
                        ....User Access
                        Verification....
                        Password:
                        <-----
                        • Gość: broch Re: Skanowanie portÓw - przykład IP: 198.188.134.* 13.05.04, 00:31
                          to nie zadna sztuka. Zaden z IP reszta nie jest moj he he a jak powiedzialem
                          znajdziesz kilka serwerow i to wszystko. Mnie sie nie chce nawet szukac ktore
                          adresy sa w Polsce "przydzielane modemowcom" a ktore ISDN czy tez DSL.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka