Dodaj do ulubionych

Internet mobilny za granicą

18.04.12, 22:40
Witam. Wiem, że posiadając tablet z wbudowanym modemem i korzystając z internetu, wyjeżdżając za granicę, muszę się zabezpieczyć przed połączeniami poprzez roaming. Czy wystarczy włączyć "tryb samolotowy"? Czy lepiej po prostu wyjąć kartę sim?-jednak obawiam się, że inne funkcje tabletu zostaną wtedy ograniczone. Jeśli bedę w hotelu z dostępem do sieci, to czy tablet od razu znajdzie odpowiednie łącze? Boję się, aby nie łączył się przez modem zanim jakoś nie wykryje sieci hotelowej. Nie chciałabym mieć niemiłej niespodzianki na rachunku po powrocie, a jednocześnie korzystać z tabletu, w miejscach z wolnym wifi korzystać z neta w podróży. Jestem laikiem , dlatego może moje pytania są dla kogoś naiwne,. ale dla mnie to ważne informacje. W salonie pytałam i powiedzieli, ze wystarczy włączyć tryb samolotowy i po sprawie, ale wtedy nie złapie wolnego wifi. Dziękuję
Obserwuj wątek
    • prze-mcio Re: Internet mobilny za granicą 19.04.12, 15:44
      Z internetem z sieci krajowej może być ciężko, chyba, że kupisz sobie po prostu kartę prepaid w kraju w którym będziesz i włączysz sobie punkt dostępu. Bez routera WiFi raczej średnio, ja na przykład korzystam z takiego rozwiązania. Mam smartfona z Androidem, robie sobie punkt dostępu z telefonu i korzystać z paczki danych. Do Heyah doszły ostatnio duże paczki 600 MB i 1,2 GB. Na dobrą sprawę nie potrzebuję modemu, wystarczy mi sam telefon i paczka danych. Polecam , tyle, ze to w kraju :P

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka