Dodaj do ulubionych

Problemy z DNS

13.02.13, 18:54
Witam
Mam w domu dwa laptopy, jeden z vista (ten sprawia problem) oraz win7. Nagle w dniu dzisiejszym na laptopie z zainstalowaną vista przestał działać internet, komunikat podczas diagnozy mówi o problemie z połączeniem ze stroną microsoft.com. Mam ustawione automatyczne ściąganie IP oraz DNS-ów.
Próbowałem się łączyć manualnie przez DNs-y googli, też nie przyniosło to skutku.
Na drugim laptopie internet działa bez zarzutu.

Obserwuj wątek
    • wariant_b Re: Problemy z DNS 13.02.13, 19:21
      A ping 8.8.8.8 działa?
      Co pokazuje ipconfig /all?
      • arendal Re: Problemy z DNS 13.02.13, 19:31
        imageshack.us/g/842/64659125.jpg/ - ipconfig

ping 8.8.8.8 nie działa, upłynął limit czasu żądania.
        • wariant_b Re: Problemy z DNS 13.02.13, 20:25
          Ale nie widzę tu wstawionego adresu DNS Google, natomiast wygląda na to,
          że jest ogólniejszy problem z połączeniem skoro pingi nie przechodzą.
          Odłącz i połącz ponownie WiFi i sprawdź netstat -e oraz tracert 8.8.8.8

DNS-em jest router z adresem 192.168.1.1 i tu można sprawdzić, jak są ustawione
          DNS-y na routerze. Typowo do obsługi routera wymagany jest kabel ethernet.
          Przy okazji sprawdzisz, czy po kablu też jest problem z połączeniem.
          • arendal Re: Problemy z DNS 13.02.13, 20:38
            imageshack.us/content_round.php?page=done&l=img824/8717/36282209.jpg
            tym razem zadzialal nawet internet na tym drugim laptopie. wczesniej resetowalem parokrotnie router i nic to nie dawalo.
            • arendal Re: Problemy z DNS 13.02.13, 20:39
              imageshack.us/photo/my-images/824/36282209.jpg/
              znaczy ten link do netstatu.
              • wariant_b Re: Problemy z DNS 13.02.13, 20:51
                Ponieważ wygląda na to, że wszystko działa, na wszelki wypadek zrzuć jeszcze
                ipconfig /all z tego drugiego komputera z Windows 7 dla porównania.
                • arendal Re: Problemy z DNS 13.02.13, 21:12
                  imageshack.us/photo/my-images/819/57990563.png/
                  imageshack.us/photo/my-images/571/81406930.png/
                  • wariant_b Re: Problemy z DNS 13.02.13, 21:36
                    To teraz przestałem cokolwiek rozumieć.
                    Komputery łączą się z różnymi sieciami.
                    Vista po adresach prywatnych, Win7 jest na adresie publicznym.
                    Dostawcą internetu dla Win7 jest UPC, dla Visty co?
                    Inny router, podsieć publiczna na WiFi?

Od drugiej strony spróbujmy.
                    Podaj symbole urządzeń - routera i modemu, jeśli jest oddzielnie.
                    • arendal Re: Problemy z DNS 13.02.13, 21:51
                      wszystko idzie z tego samego urzadzenia od UPC.

router tp link TL-WR340G
                      modem Scientific Atlana 2203
                      • wariant_b Re: Problemy z DNS 13.02.13, 22:35
                        Jakoś się to wszystko kupy nie trzyma.

Scientific Atlanta 2203 nie ma radia, ma jeden port ethernet na którym można
                        podpiąć pojedynczy komputer albo router. Router nie ma możliwości
                        tworzenia dodatkowych sieci WiFi, więc albo-albo. Sieć na Windows 7
                        nie jest normalna i jeśli nie była celowo konfigurowana, żeby wystawić
                        komputer bezpośrednio do Internetu jest po prostu niebezpieczna.
                        Sieć w Viście jest z kolei typowa, ale wyklucza się z siecią w Win7.

Wydaje mi się, że coś jest zupełnie nie tak w konfiguracji.
                        Jeśli masz kogoś znajomego, kto zna się trochę na sieciach
                        poproś go o przejrzenie urządzeń.
                        • arendal Re: Problemy z DNS 14.02.13, 12:05
                          Dzisiaj około 11 problem powrócił. Myślę, że może to być wina samego w sobie internetu, jednak nie rozumiem skąd w takim razie internet na drugim komputerze.
                          Lampki na modemie świecą światłem stałym poza LINK, które miga.
                          W przypadku routera SYS i WLAN migają powoli, natomiast link1 miga szybko.
                          • wariant_b Re: Problemy z DNS 14.02.13, 12:49
                            LINK na modemie ma migać, bo modem transmituje dane.
                            Lampki SYS i WLAN migają prawidłowo.

Natomiast na routerze powinna migać lampka WAN a nie LINK1,
                            bo modem podłącza się do wejścia WAN na routerze, a nie LINK 1-4.

Do portów LAN Internet łączymy, jeśli chcemy z routera zrobić switch,
                            ale wtedy po pierwsze wyłącza się DHCP, po drugie masz pulę z tylko
                            jednym adresem zewnętrznym, więc użycie switcha jest bez sensu.

Nie wygląda to na kabel od komputera, bo w podanych ustawieniach laptopy
                            łączyły się po WiFi, nie kablowo, a o następnym komputerze nic nie wiem.

Lampka LINK1 powinna być wygaszona, jeśli nie ma podpiętego kabla
                            lub komputer jest wyłączony z prądu, świecić stale, jeśli kabel jest
                            podłączony, ale nie ma transmisji i migać, kiedy transmituje dane.

Przy okazji - czy brak Internetu na Viście ma jakiś związek z używaniem
                            laptopa z Windows 7?
                            • arendal Re: Problemy z DNS 14.02.13, 13:11
                              Teraz wszystko działa dobrze. WAN miga, LINK1 jest wygaszone. po prostu był teraz kabel źle podłączony (wczoraj był podłączony do WAN-u). Internet działał na Viscie dzisiaj do 11, gdy Win7 była wyłączona. Potem internet zniknął na Viście, więc włączyłem drugi komputer, a tam internet działa. Robiłem resety modemu i routera i nic to nie daje, wciąż na win7 jest internet, a na viście nie ma.
                              • arendal Re: Problemy z DNS 14.02.13, 13:13
                                a teraz internet wrócił bez powodu na komputer z vista.
                                • wariant_b Re: Problemy z DNS 14.02.13, 15:05
                                  Nie ma możliwości, żeby z tego samego routera jeden komputer pobierał
                                  przez DHCP inne ustawienia niż drugi.

Naprawdę ktoś musi zajrzeć do konfiguracji routera i obu komputerów.
                                  Wydaje mi się, że łączysz się po WiFi z innym routerem z jednego komputera
                                  a z innym z drugiego. Połącz się kablowo z routerem, wywołaj zarządzanie
                                  przez www i podaj, jaka jest konfiguracja routera. Przy okazji sprawdź,
                                  czy faktycznie oba komputery są przez niego obsługiwane.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka