Dodaj do ulubionych

Internet spowolniony: Nowy wirus lub atak

IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 26.07.04, 23:18
Ze Stanów Zjednoczonych, Francji i Wielkiej Brytanii napływają niepokojące
informacje o znacznym spowolnieniu przepływu informacji w Internecie.
Specjaliści nie wykluczają, że może to być kolejny atak na sieć.

Pojawiły się trudności z dostępem do najpopularniejszej internetowej
wyszukiwarki Google.com, choć tylko w niektórych krajach.

Amerykańska firma Keynote Systems Inc., analizująca ruch w Internecie,
ostrzega, że wszystko to może sygnalizować nowego, groźnego wirusa, albo
innego rodzaju atak o charakterze globalnym.

info.onet.pl/955606,18,item.html
Obserwuj wątek
    • kalinowski11 Re: Internet spowolniony: Nowy wirus lub atak 26.07.04, 23:19
      Tak z godzinę temu google było kaput .
      • Gość: mgregor Re: Internet spowolniony: Nowy wirus lub atak IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 26.07.04, 23:50
        Teraz juz dziala. Ja nie moglem wejsc na CNN.com i CNBC.
        • Gość: ass Re: Internet spowolniony: Nowy wirus lub atak IP: *.dip.t-dialin.net 26.07.04, 23:57
          W Niemczech narazie ok.
          • Gość: piecyk gazowy Re: Internet spowolniony: Nowy wirus lub atak IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 26.07.04, 23:58
            To podobno nowa wersja MyDoom.
    • Gość: piecyk gazowy MyDoom.O wykorzystuje wyszukiwarki internetowe IP: *.internetdsl.tpnet.pl 27.07.04, 08:51
      Przedsiębiorstwa antywirusowe ostrzegają użytkowników przed nową odmianą wirusa
      MyDoom rozpowszechniającą się przy pomocy poczty elektronicznej. Atak MyDoom.O
      spowodował trudności z dostępem do najpopularniejszych wyszukiwarek, Google
      oraz Lycos.

Wirus został odkryty dzisiejszego dnia. Wykorzystuje on pocztę do swojego
      rozpowszechniania i infekuje systemy operacyjne na których nie została
      zainstalowana krytyczna poprawka. Po uaktywnieniu wirusa instalowany jest back
      door (tylne drzwi), który umożliwia zdalny dostęp do zaatakowanego systemu.

MyDoom.O wykorzystuje jednak całkowicie inne podejście do dalszego
      rozpowszechniania w porównaniu do swoich poprzedników. Przeszukuje on pliki w
      zainfekowanym systemie poszukując domen internetowych. Następnie wykorzystuje
      on wyszukiwarki Google, Lycos, Altavista, Yahoo aby odszukać adresy e-mail w
      odnalezionych domenach. Miliony pytań wysłanych do przeglądarki są powodem
      znacznego utrudnienia dostępu do nich.

Google odmówiły jakiegokolwiek komentarza dotyczącego incydentu.

McAfee określiło poziom zagrożenia MyDoom.O jako średni. Firma otrzymała około
      40 różnych wzorców określonych jako MyDoom.O. Pierwszy wariant MyDoom.O został
      zauważony około 6:30 rano, w strefie czasowej Pacyfiku.

Nowa wersja wirusa MyDoom może zostać wykorzystana do przeprowadzenia ataku
      typu DDoS (distributed denial of service) lub masowego rozsyłania spamu.

hacking.pl/news.php?id=4102
      • Gość: ass Re: MyDoom.O wykorzystuje wyszukiwarki internetow IP: *.dip.t-dialin.net 27.07.04, 11:17
        Tak to MyDoom i proponuja kasowac tym:
        download.t-online.de/download/dr/22213/442cd3e327ee3814e09d78374996e61b/1/D5q0Jz8bNtMnlzig0W:i42Ye
    • Gość: John Connor To Skynet!!! IP: *.webmail.cenvis.pl. / *.internetdsl.tpnet.pl 27.07.04, 08:57
      Skynet przejmuje kontrolę nad siecią.
    • Gość: Lamer Re: Internet spowolniony: Nowy wirus lub atak IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 27.07.04, 19:47
      Ja nie wiem czy tylko ja i moi znajomi mamy pecha ale... Od niedzieli wszystkim
      pakuje sie do kompa cos co rozłącza internet... Po zainstalowaniu firewalla (2
      lata był zbędny ;-) ) wykrył próbe łączenia z "sil3ntkill.nine.nu". No i
      niestety system trzeba było postawic od nowa :(

Tak mi sie tylko skojarzyło :-)

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka