Dodaj do ulubionych

ustawienie routera

04.09.14, 11:57
Mam TP-Linka TL-WR653G który posiada rzecz jasna zewnętrzna antenkę zresztą tą standardowa zamieniłem jedna z mocniejszych jaka ta firma oferuje. Ponoć sygnał rozchodzi sie jak torus - domniemywam że wokół anteny? A tymczasem przeczytałem że znaczenie ma tez pozycja montażu routera - pionowa lub pozioma. Faktycznie tak jest czy decyduje jedynie ustawienie (kierunek) anteny? Chodzi mi o uzyskanie mocniejszego sygnału na niższej kondygnacji i to "po przekątnej"...
Obserwuj wątek
    • wariant_b Re: ustawienie routera 04.09.14, 13:23
      Niezupełnie jak torus - o ile w poziomie antena faktycznie jest dookólna, o tyle
      w pionie charakterystyka jest bardziej skomplikowana i niestety mocniejsza antenka
      ma ją zwykle bardziej spłaszczoną (HPBW/V 15° dla anteny 8dBi przy 32° dla 5dBi)
      U TP-linka można pobrać i porównać karty katalogowe anten z charakterystykami.

Trudno z góry przewidzieć, która z antenek będzie dawała mocniejszy sygnał
      piętro niżej, ale określenie "po przekątnej" zwiększa szanse tej mocniejszej.
      Mogą być spore różnice siły sygnału w zależności od położenia odbiornika,
      przy czym bliżej nadajnika wcale nie oznacza w tym przypadku lepiej.
      Będzie co sprawdzać empirycznie, również kąty pochylenia anteny w routerze.
      • Gość: autkowy Re: ustawienie routera IP: *.denko.com.pl 04.09.14, 13:53
        właśnie dlatego zapytałem bo eksprymentuje od dawna jak mnie co jakis czas zapał ku temu dopada :) ale trudno znaleźć optymalne ustawienie anteny bo sygnał po owej przekątnej jest na tyle słaby że 1 m dalej (lub czasem 1 m bliżej) zanika. Z góry piszę że repeatery testowałem dwa i żaden się nie sprawdził :) Przy okazji znowu pobawie sie antenką ;) Dzięki za odp.
        • wariant_b Re: ustawienie routera 04.09.14, 14:59
          Jeśli urządzenia odbiorcze są klasy 802.11n (czyli współczesne), to spróbuj
          z trzy- lub dwuantenowym routerem klasy n. Są mniej wrażliwe na odbicia fal.
          No i pokombinuj, czy nie da się jakoś ściągnąć kabla ethernet na niższe piętro
          i postawić tam oddzielnego routera.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka