Dodaj do ulubionych

Czy ktoś zna ten problem? NETIA

23.11.14, 18:24
Mam internet z Netii na łączu Orange. 6 mb/sec. W moim miejscu nie ma nic lepszego.
Jakoś to chodziło. W związku z tym, że mój dom ma 3 pietra był problem z zasięgiem
mam 2 Rutery ADSL2, TPlink W8968 i W 8960. Z w zasadzie jednakowe 8968 ma tylko usb.
Obydwa są połączone kablem sieciowym. 8968 jest połączony z linia telefoniczną i robi jako "Master". 8960 pracuje jako punkt dostępu, powiedzmy "Slave". To kiedyś nieźle chodziło.
Do routera M kablem sieciowym jest podłączony dekoder Polsatu HD7000, a do routera S inny dekoder HD 3000, też kablem sieciowym. Mam Polsat Multiroom. W pomieszczeniu gdzie jest router M mam laptopa z Win 7, a w pokoju gdzie jest router S mam starego laptopa z win XP. Ponadto tablet z win 8.1 pracuje w całym domu, łącząc się bezprzewodowo z routerem mającym silniejszy sygnał.
Polsat daje IPLA i HBO GO via sieć.
Od pewnego czasu mam przerwy w odbiorze internetu. Kiedy jest, to idzie pełne 6mb/s ale coraz częściej są przerwy. Wskaźnik sygnału na obydwu routerach pokazuje siłę sygnału jako znakomitą, ale tracę czasami łączność.
Reklamowana NETIA przysłała mi fachowca z Orange do zbadania sieci. Było w zasadzie dobrze, ale posprawdzał pozmieniał końcówki kabli. Sprawdził siłę sygnału i powiedział, że od strony operatora linii wszystko jest OK. Ale problem nie ustąpił. Konsultanci Netii twierdza, że jest u nich dobrze. Jednym słowem pat.
Wiem, że coś kombinowali z łączami, bo chcą trochę przyspieszyć net
Dekodery Polsatu tez tracą ciągłość filmu . Obraz się zamraża i często dekoder się zawiesza i trzeba go od zasilania odłączać, bo nie reaguje na nic. A było dobrze.
Ciekawe jest to, że po przerwie net wraca.
Zna ktoś ten problem?
M.

Obserwuj wątek
    • 802.11n Re: Czy ktoś zna ten problem? NETIA 23.11.14, 19:31
      Winny jest Orange. Ma problemy od kilkunastu miesięcy - net po prostu przerywa (prawdopodobnie urządzenia na centralach nie wyrabiają).
    • manhu Re: Czy ktoś zna ten problem? NETIA 24.11.14, 13:17
      > Ciekawe jest to, że po przerwie net wraca.
      > Zna ktoś ten problem?
      Przeczytaj instrukcję obsługi, bo piszesz długie opowiadanie zamiast konkretów.

Najbardziej realne jest to, że rwie synchronizację (z winy kabli Orange), ale innych powodów też może być sporo. W instrukcji obsługi masz opisane co oznaczają diody i obserwując je (albo logi routera) można się dowiedzieć gdzie łączność zanika.

Ponadto 6 Mb/s to bardzo stara opcja, prawie nikt takiej nie ma, więc pytanie skąd ją masz? Całkiem możliwe, że wcale tyle nie masz, ale że masz do 10 Mb/s obcięte przez DLM na 6 Mb/s.
      • mariner4 To małe miasto 29.11.14, 11:10
        kilka domów w mojej okolicy. Żaden interes Orange modernizować łącze.
        W mieście jest maks 10 do mnie dochodzi 6 - 6.5. Podobno ma być w mieście 20, mnie obiecują 12
        Było dobrze ale nie jest. Oglądałem filmy IPLA i HBO GO Polsatu bez problemu Szukali, od Orange. Ich zdaniem jest dobrze. Ale obraz się zawiesza kilka razy w ciągu seansu.
        Ma być lepiej. Zobaczę. Sieć skonfigurowana poprawnie.
        M.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka