mariner4
23.11.14, 18:24
Mam internet z Netii na łączu Orange. 6 mb/sec. W moim miejscu nie ma nic lepszego.
Jakoś to chodziło. W związku z tym, że mój dom ma 3 pietra był problem z zasięgiem
mam 2 Rutery ADSL2, TPlink W8968 i W 8960. Z w zasadzie jednakowe 8968 ma tylko usb.
Obydwa są połączone kablem sieciowym. 8968 jest połączony z linia telefoniczną i robi jako "Master". 8960 pracuje jako punkt dostępu, powiedzmy "Slave". To kiedyś nieźle chodziło.
Do routera M kablem sieciowym jest podłączony dekoder Polsatu HD7000, a do routera S inny dekoder HD 3000, też kablem sieciowym. Mam Polsat Multiroom. W pomieszczeniu gdzie jest router M mam laptopa z Win 7, a w pokoju gdzie jest router S mam starego laptopa z win XP. Ponadto tablet z win 8.1 pracuje w całym domu, łącząc się bezprzewodowo z routerem mającym silniejszy sygnał.
Polsat daje IPLA i HBO GO via sieć.
Od pewnego czasu mam przerwy w odbiorze internetu. Kiedy jest, to idzie pełne 6mb/s ale coraz częściej są przerwy. Wskaźnik sygnału na obydwu routerach pokazuje siłę sygnału jako znakomitą, ale tracę czasami łączność.
Reklamowana NETIA przysłała mi fachowca z Orange do zbadania sieci. Było w zasadzie dobrze, ale posprawdzał pozmieniał końcówki kabli. Sprawdził siłę sygnału i powiedział, że od strony operatora linii wszystko jest OK. Ale problem nie ustąpił. Konsultanci Netii twierdza, że jest u nich dobrze. Jednym słowem pat.
Wiem, że coś kombinowali z łączami, bo chcą trochę przyspieszyć net
Dekodery Polsatu tez tracą ciągłość filmu . Obraz się zamraża i często dekoder się zawiesza i trzeba go od zasilania odłączać, bo nie reaguje na nic. A było dobrze.
Ciekawe jest to, że po przerwie net wraca.
Zna ktoś ten problem?
M.