Dodaj do ulubionych

Zone Alarm 'nie widzi' SP3 do Win XP

10.07.15, 12:03
Dzień dobry

Zone Alarm (antywir+firewall) zgłosił konieczność zainstalowania nowszej wersji. Ściągnąłem ją od producenta. Po uruchomieniu instalatora wyświetlił się komunikat, że nie będzie instalacji bo program wymaga do działania dodatku SP3 do Windows XP. Problem w tym, że ten dodatek jest zainstalowany - informacje o systemie pokazują, że system to:
"Windows XP Home Edition Dodatek Service Pack 3"

Czy SP 3 może być "częściowo" zainstalowany? Chyba nie, przecież wszystkie aktualizacje i poprawki zainstalowały się całkowicie. Co z tym zrobić?

(Komputer to nastoletni weteran z RAM 1 GB i inny program prawdopodobnie na nim nie ruszy, więc nie sugerujcie instalacji innego.)
Obserwuj wątek
    • wariant_b Re: Zone Alarm 'nie widzi' SP3 do Win XP 11.07.15, 08:24
      Nie potwierdzę, bo u mnie na testowej maszynie XP Zone Alarm zainstalował się
      bez żadnych problemów, więc uwagi dotyczą podobnych przypadków programów,
      które pierwotnie nie były dostosowane do polskiej wersji językowej Windows.

Przypuszczalnie cały problem tkwi w słowie "Dodatek ".
      Instalator nadgorliwie sprawdza wartość CSDVersion w rejestrze, a tą
      nie jest "Service Pack 3" ale "Dodatek Service Pack 3", a więc coś innego.
      Małe oszustwo w rejestrach zwykle rozwiązywało problem, podobnie zresztą
      jak w przypadku braku wymaganego SP3, który dużej części programów
      de facto nie jest do niczego potrzebny i SP2 wystarczał w zupełności,
      ale producent wymagał aktualnej wersji by ograniczyć testowanie produktu.
      • tomekwarszawa Re: Zone Alarm 'nie widzi' SP3 do Win XP 11.07.15, 18:59
        wariant_b napisał:

> uwagi dotyczą podobnych przypadków programów,
        > które pierwotnie nie były dostosowane do polskiej wersji językowej Windows.

Zone Alarm w tym kompie jest w wersji angielskojęzycznej. Nie wiem nawet, czy istnieje polska. W każdym razie komunikat wyświetla się po angielsku:

"Zone Alarm cannot be installed. Please upgrade the operating system to Service Pack 3"

> Przypuszczalnie cały problem tkwi w słowie "Dodatek ".
        > Instalator nadgorliwie sprawdza wartość CSDVersion w rejestrze, a tą
        > nie jest "Service Pack 3" ale "Dodatek Service Pack 3", a więc coś innego.

Z tego, co udało mi się sprawdzić poprzez 'regedit', to jest coś takiego:

Nazwa: CSD Version
        Typ: REG_SZ
        Dane: Dodatek Service Pack 3

> Małe oszustwo w rejestrach zwykle rozwiązywało problem,

Czyli co - mam ręcznie zmienić coś w rejestrze, tzn. wywalić słowo "Dodatek" z wartości tej pozycji? Trochę się boję grzebania ręcznego w rejestrze...
        • wariant_b Re: Zone Alarm 'nie widzi' SP3 do Win XP 12.07.15, 14:04
          > Czyli co...

Czyli na razie szukamy czegoś innego i grzebiemy w instalatorze.

ZoneAlarm Free Firewall+Antivirus nie daje się nabrać na zmianę tekstu
          wyświetlanego w CSDVersion. Zresztą, zgodnie z opisem w dołączonych
          plikach .xml wcale nie wymaga SP3 i SP2 powinno mu było wystarczyć.
          Instalator na polskiej wersji Windows XP nie wykrywa w ogóle żadnego
          Service Packa, na wersji angielskiej (z SP3, nie sprawdzałem SP2)
          oczywiście działa bez problemu. Podmienienie instalatora na pochodzący z wersji
          ZoneAlarm 2015 PRO (taką omyłkowo pobrałem wcześniej) z zachowaniem .xml-i,
          owszem pozwala zainstalować darmowy firewall w wersji 2014 (13.3.xxx)
          ale nie instaluje antywirusa i daje ten sam komunikat przy próbie doinstalowania,
          więc błąd jest nie tylko w pobranym instalatorze sieciowym, ale i ściąganym
          z internetu oprogramowaniu antywirusa. W angielskich Windowsach XP instaluje
          wszystko bez żadnych zacięć.

W wolnej chwili spróbuję rozebrać ten program i zobaczyć, co i jak sprawdza
          i czy da się poprawić lub podmienić pliki, żeby działało na polskich XP.

Ale co do efektu końcowego mam pewne wątpliwości - na czystym XP
          podbił mi wykorzystanie pamięci ze 110 MB do około 400 MB, co nie
          za bardzo pozwala go uznać za "lekki antywirus".
    • tomekwarszawa ZoneAlarm zobaczył SP3... i dopiero się zaczęło :( 28.08.15, 21:42
      Witam ponownie

Czy ktoś próbował aktualizować ostatnio ZA do tej wersji? Co z tego wynikło?

Po jakimś czasie od założenia tego wątku ponownie próbowałem zainstalować nowszą wersję ZA i... zadziałało. Czyli - "zobaczył SP 3". Dziś ponownie wyszła informacja, żeby ściągnąć nowszą wersję. Ściągnąłem ją więc, jest to plik "zafwSetuWeb_140_508_000.exe" , i podjąłem próbę zainstalowania.

Tym razem program nie zgłosił pretensji jakoby "nie ma dodatku SP3", natomiast poinformował o konieczności odinstalowania poprzedniej wersji bo "The version of ZoneAlarm Free Firewall currently installed on your computer is not upgradeable. Please uninstall it first and try install again". Po odinstalowaniu poprzedniej wersji pakietu w miarę gładko zainstalowała się nowa wersja, ale... już bez antywirusa! Wg informacji jest to:

ZoneAlarm Free Firewall version: 14.0.508.000
      Vsmon version: 14.0.508.0
      Driver version: 14.0.508.0

Gdy się wchodzi we właściwości programu, to pokazuje informację, że antywirus jest osiągalny ale nie jest zainstalowany. Ale gdy klikam "install" to dostaję informację taką, jak wcześniej: "The version of ZoneAlarm Free Firewall ... " . Czyli - odinstalować antywirusa można ale zainstalować już nie?

Próbowałem ściągnąć ze strony www producenta ale... nie ma tam antywirusa a jedynie firewall (jako Free, bo w jakimś PRO jest komplet). Tymczasem na dobreprogramy.pl jest informacja, że ta wersja (14.0.508) ma i antywirusa i firewall. Trochę się pogubiłem :( a antywirusa nie mam, a potrzebuję.

Zatem: czy ktoś próbował aktualizować ostatnio ZA do tej wersji i co z tego wynikło?

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka