Dodaj do ulubionych

pro.hit.gremius.pl ??

IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 16.10.04, 17:00
Mam pytanie dlaczego przy ładowaniu dowolnej strony w Neostradzie, najpierw
łączy mnie z adresem pro.hit.gremius.pl ?
Jak to zablokować (jeśli w ogóe można)?
Obserwuj wątek
    • Gość: fan myie2.com Re: pro.hit.gremius.pl ?? IP: 83.168.75.* 16.10.04, 18:04
      Wszyscy "pseudowebmasterzy" którzy nie szanują Internautów, nie szanują ich
      cennego czasu, limitów transfweru tepsy, narażając ic na zbędne dodatkowe
      czekanie po ok. 5 sekund na każdą stronę - ci instalują Gemiusa.
      Dla mnie ci "pseudomasterzy" to idioci.
    • Gość: alta Re: pro.hit.gremius.pl ?? IP: *.no / *.neoplus.adsl.tpnet.pl 16.10.04, 18:05
      Łączenie z gemiusem nie ma nic wspólnego z korzystaniem z Neostrady, tylko od
      elementów zawartych na stronie (proponuję obejrzeć źródło strony). Ja problem
      gemiusa (a przy okazji denerwujących reklam) rozwiązałem w ten sposób, że
      zainstalowałem sobie jako przeglądarkę Firefoxa i dodatek AdBlock któremu
      podałem aby blokował wszystko co zawiera w swojej nazwie ``gemius''
      • zegarek6 Re: pro.hit.gremius.pl ?? 16.10.04, 21:57
        Gość portalu: alta napisał(a):
        . Ja problem
        > gemiusa (a przy okazji denerwujących reklam) rozwiązałem w ten sposób, że
        > zainstalowałem sobie jako przeglądarkę Firefoxa i dodatek AdBlock któremu
        > podałem aby blokował wszystko co zawiera w swojej nazwie ``gemius''
        A ten dodatek skąd wziąć i jak go zainstalować?
        • Gość: w++ Re: pro.hit.gremius.pl ?? IP: *.ruda-slaska.sdi.tpnet.pl 16.10.04, 22:58
          Tu:
          adblock.mozdev.org/dev.html
          kliknij na "Adblock 0.5 d2 nightly 39" i powinno Ci się zainstalować samo, za
          Twoim potwierdzeniem. Dostęp do ustawień: przez słowo adblock na dolnej belce, i
          z menu narzędzia.
          Ustawienie na gemiusa:
          *gemius*
          • zegarek6 Re: pro.hit.gremius.pl ?? 17.10.04, 00:27
            Gość portalu: w++ napisał(a):

> Tu:
            > adblock.mozdev.org/dev.html
            > kliknij na "Adblock 0.5 d2 nightly 39" i powinno Ci się zainstalować samo, za
            > Twoim potwierdzeniem. Dostęp do ustawień: przez słowo adblock na dolnej belce,
            > i
            > z menu narzędzia.
            Do tego momentu rozumiem :)

> Ustawienie na gemiusa:
            > *gemius*
            A teraz niebardzo:(? Co dalej?
            >
            • Gość: w++ Re: pro.hit.gremius.pl ?? IP: *.ruda-slaska.sdi.tpnet.pl 17.10.04, 02:39
              zegarek6 napisał:

> A teraz niebardzo:(? Co dalej?
              >
              Podstawą działania adblocka są tzw. filtry, czyli definicje adresów elementów,
              które będą wycinane. Można je definiować w sposób półautomatyczny, klikając na
              dolnym pasku i wybierając element bieżąco wyświetlanej strony i ewentualnie
              modyfikując treść filtra (co najczęściej trzeba zrobić).
              Filtry również można wpisać prosto do ustawień adblocka (menu narzędzia ->
              adblock -> preferences), co może na początek bym Ci polecał.
              Treść filtra wpisujesz do pola "New filter:" i naciskasz enter by znalazł się na
              liście. By skasować wpis z listy, podświetlasz go kliknięciem i naciskasz na
              klawiaturze delete (czasami nie da się podświetlić ostatniego wpisu, to trzeba
              wyjść i wejść).
              Tu masz wytłumaczone też z obrazkiem:
              adblock.mozdev.org/
              Gwiazdki w treści filtru zastępują dowolną treść, więc wpisanie *gemius*, wytnie
              nam np. takie adresy hit.gemius.pl, gazeta.hit.gemius.pl, wytnie również
              wszystkie gemius.js z różnych adresów, czyli to wszystko co powoduje tą
              spowolnienie internetu ze strony gemiusa. Wytnie także całą stronę
              www.gemius.pl, ale to mała strata.
              Moje ustawienia w tej chwili to:

*gazeta*.swf
              *onet*.swf
              *interia*.swf
              *movie*.swf
              *sabela*.swf
              portal.interia.pl/lexmark/*
              *supermedia*.swf
              *.interia.pl/ad/*
              *clickad.com.pl*
              *.doubleclick.*
              *gemius*
              *.naszemiasto.pl/*.swf
              adv.gazeta.pl/ads/*
              *pbi.js*
              adv.gazeta.pl/pub/*
              bi.gazeta.pl/im/2148/m2148475.gif

Pierwszy wycina flashowe reklamy z portalu GW, w tym te znienawidzone przez
              wielu, zaklejające treść głównej strony portalu. Tak samo następne, tyle że na
              innych portalach. Są też inne filtry dotyczące innych, niemile widzianych
              elementów, w tym gemiusa. Ostatni wpis wyrzuca z forów pajacyka, przez co treść
              idzie w górę i więcej widać wątków z wierzchołka forum na dzień dobry (jak
              chcesz jednak mieć pajacyka to nie wpisuj tego filtra).
              Adblocka można tymczasowo wyłączać opcją Enable Adblock, np. by oglądnąć w GW
              jakąś prezentację zrobioną we flashu, a podpadającą pod filtr.

• zegarek6 Re: pro.hit.gremius.pl ?? 18.10.04, 19:45

> zegarek6 napisał:
                >
                > > A teraz niebardzo:(? Co dalej?
                > >
                > Podstawą działania adblocka są tzw. filtry, czyli definicje adresów elementów,
                > które będą wycinane. Można je definiować w sposób półautomatyczny, klikając na
                > dolnym pasku i wybierając element bieżąco wyświetlanej strony i ewentualnie
                > modyfikując treść filtra (co najczęściej trzeba zrobić).
                > Filtry również można wpisać prosto do ustawień adblocka (menu narzędzia ->
                > adblock -> preferences), co może na początek bym Ci polecał.
                > Treść filtra wpisujesz do pola "New filter:" i naciskasz enter by znalazł się n
                > a
                > liście. By skasować wpis z listy, podświetlasz go kliknięciem i naciskasz na
                > klawiaturze delete (czasami nie da się podświetlić ostatniego wpisu, to trzeba
                > wyjść i wejść).
                > Tu masz wytłumaczone też z obrazkiem:
                > adblock.mozdev.org/
                > Gwiazdki w treści filtru zastępują dowolną treść, więc wpisanie *gemius*, wytni
                > e
                > nam np. takie adresy hit.gemius.pl, gazeta.hit.gemius.pl, wytnie również
                > wszystkie gemius.js z różnych adresów, czyli to wszystko co powoduje tą
                > spowolnienie internetu ze strony gemiusa. Wytnie także całą stronę
                > www.gemius.pl, ale to mała strata.
                > Moje ustawienia w tej chwili to:
                >
                > *gazeta*.swf
                > *onet*.swf
                > *interia*.swf
                > *movie*.swf
                > *sabela*.swf
                > portal.interia.pl/lexmark/*
                > *supermedia*.swf
                > *.interia.pl/ad/*
                > *clickad.com.pl*
                > *.doubleclick.*
                > *gemius*
                > *.naszemiasto.pl/*.swf
                > adv.gazeta.pl/ads/*
                > *pbi.js*
                > adv.gazeta.pl/pub/*
                > bi.gazeta.pl/im/2148/m2148475.gif

Jeśli więc wpisze tak jak podałeś swoje wpisy to pozbęde się tych rzeczy ,
                których Ty sie pozbyłeś...i oczywiście jeśli potem ten wpis usune(podświetle
                i usune jak pisałeś delete) to ustawienie powróci?

• Gość: w++ Re: pro.hit.gremius.pl ?? IP: *.ruda-slaska.sdi.tpnet.pl 18.10.04, 21:57
                  zegarek6 napisał:

> Jeśli więc wpisze tak jak podałeś swoje wpisy to pozbęde się tych rzeczy ,
                  > których Ty sie pozbyłeś...i oczywiście jeśli potem ten wpis usune(podświetle
                  > i usune jak pisałeś delete) to ustawienie powróci?

Usunięcie wpisu przywraca elementy przez niego zablokowane, wystarczy odświeżyć
                  stronę.
                  Podane wyżej moje wpisy traktuj jako przykład oczywiście, możesz mieć inne
                  preferencje. Podstawą właściwie jest ten *gemius*, bo obecny jest na bardzo
                  wielu stronach, zwalnia transfer, a praktycznie nie przynosi żadnego pożytku
                  użytkownikowi.
                  • zegarek6 Re: pro.hit.gremius.pl ?? 19.10.04, 00:22
                    > Usunięcie wpisu przywraca elementy przez niego zablokowane, wystarczy
                    odświeżyć stronę.

Nie bardzo rozumiem .....w jaki sposób?

> Podane wyżej moje wpisy traktuj jako przykład oczywiście, możesz mieć inne
                    > preferencje. Podstawą właściwie jest ten *gemius*, bo obecny jest na bardzo
                    > wielu stronach, zwalnia transfer, a praktycznie nie przynosi żadnego pożytku
                    > użytkownikowi.

Rozumiem,ze wpisanie samej tej nazwy powoduje "wycięcie " stron, na których
                    wystepuje ten zwrot?
                    • Gość: alta Re: pro.hit.gremius.pl ?? IP: *.no / *.neoplus.adsl.tpnet.pl 19.10.04, 12:46
                      > Nie bardzo rozumiem .....w jaki sposób?
                      Po prostu, strona jest re-renderowana ale z nową polityką restrykcji elementów

> Rozumiem,ze wpisanie samej tej nazwy powoduje "wycięcie " stron, na których
                      Nie stron, tylko elementów stron. Strona którą oglądasz składa się z elementów
                      (np. flashe, grafiki, itp, itd), w szczególności może zawierać elementy które
                      zlokalizowane są na innym serwerze niż strona bazowa. Będziesz widział stronę
                      ale z usuniętymi elementami (jakimi elementami to zależy od ciebie)

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka