Dodaj do ulubionych

brak polskich liter w internecie

IP: *.vline.pl 29.12.04, 11:40
Witam!
Moim problemem jest brak polskich liter w internecie. Gdziekolwiek cos musze
napisac to zamiast polskich literek pojawiaja sie bzdurki. To dzieje sie
tylko w internecie, pozostale programy mam OK. Jedynie tam gdzie nie potrzeba
moge pisac polskie literki (tj. w adresie na gornym pasku).
Czy ktos ma pojecie co sie dzieje?
Prosze wytlumaczyc jak krowie na granicy ;)))

Aha, to sie zdarzylo po ponownym wlozeniu wszelakich kabelkow do kompa
(zmienialam biurko).
Obserwuj wątek
    • m.gregor Re: brak polskich liter w internecie 29.12.04, 11:53
      Odinstaluj google toolbar i wszystkie inne toolbar'y
      • Gość: piecyk gazowy Re: brak polskich liter w internecie IP: *.tpnet.pl / *.tpnet.pl 29.12.04, 12:05
        A nie prościej wrócić do poprzedniego biurka? ;-)))
        • Gość: Marlenka Re: brak polskich liter w internecie IP: *.vline.pl 29.12.04, 12:08
          Gdyby to bylo takie proste:)))))))
      • Gość: Marlenka Re: brak polskich liter w internecie IP: *.vline.pl 29.12.04, 12:06
        Troche jasniej poprosze, bo nie mam pojecie o czym piszesz.
        Jestem zielona w materii programow komputerowych.
        • Gość: piecyk gazowy Re: brak polskich liter w internecie IP: *.tpnet.pl / *.tpnet.pl 29.12.04, 13:06
          Z biurkiem oczywiście żartowałem. Szukaj Toolbarów w Panelu sterowania -> Dodaj
          lub usuń programy. Jeśli coś znajdziesz, odinstaluj.
          • wedrowiec2 Re: brak polskich liter w internecie 29.12.04, 20:19
            Piecyku, od kilku dni mam podobny problem. System, po formacie jest XPHome,
            oficjalnz, aktualizowany. Jezyk ustawiony jest polski programisty, a jak
            widzisz brakuje mi polskich liter, z i y zmienilz polozenie. Ogolna tragedia.
            Zamkniecie i otwarcie IE przywraca uklad. Podonie jest z gg. NIe ma reguly,
            kiedy problem pojawi sie. Dzis, az do teraz bylo dobrze. Jest to troche
            meczace...
            • Gość: piecyk gazowy Re: brak polskich liter w internecie IP: *.tpnet.pl / *.tpnet.pl 29.12.04, 20:58
              A nie zainstalowało Ci się jakieś cudo? Zapora (albo inny firewall) włącza?
              Masz SP 2?
              • wedrowiec2 Re: brak polskich liter w internecie 29.12.04, 21:35
                Mam wszystko - SP2, akualizacje, zaporę, program antywirusowy. Dbam o komputer,
                na wraże strony nie wchodzę. Korespondencję też filtruję.
                W dodatku nie zawsze mogę kopiować/wklejać. Pojawia się też komunikat (na dole
                schowka): „element niezebrany: format nie jest obsługiwany przez schowek
                pakietu Office”.
                Problemy te nie trwają stale. Pojawiają się w dziwnych momentach, ale nie udało
                mi się ustalić prawidłwości.
                • Gość: piecyk gazowy Re: brak polskich liter w internecie IP: *.tpnet.pl / *.tpnet.pl 29.12.04, 22:27
                  Nic nie przychodzi mi do głowy. Zastosuję odpowiedź nr 343 - wklej loga z
                  HijacThis. ;-)
                  • wedrowiec2 Odpowiedź 343:)) 29.12.04, 22:45
                    Logfile of HijackThis v1.99.0
                    Scan saved at 22:44:31, on 2004-12-29
                    Platform: Windows XP Dodatek SP2 (WinNT 5.01.2600)
                    MSIE: Internet Explorer v6.00 SP2 (6.00.2900.2180)

Running processes:
                    C:\WINDOWS\System32\smss.exe
                    C:\WINDOWS\system32\winlogon.exe
                    C:\WINDOWS\system32\services.exe
                    C:\WINDOWS\system32\lsass.exe
                    C:\WINDOWS\system32\svchost.exe
                    C:\WINDOWS\System32\svchost.exe
                    C:\WINDOWS\system32\LEXBCES.EXE
                    C:\WINDOWS\system32\LEXPPS.EXE
                    C:\WINDOWS\system32\spoolsv.exe
                    C:\WINDOWS\Explorer.EXE
                    C:\WINDOWS\system32\RunDll32.exe
                    C:\PROGRA~1\ALWILS~1\Avast4\ashDisp.exe
                    C:\Program Files\Java\j2re1.4.2_06\bin\jusched.exe
                    C:\WINDOWS\system32\ctfmon.exe
                    C:\Program Files\Alwil Software\Avast4\aswUpdSv.exe
                    C:\Program Files\Alwil Software\Avast4\ashServ.exe
                    C:\Program Files\Common Files\Microsoft Shared\VS7Debug\mdm.exe
                    C:\WINDOWS\system32\svchost.exe
                    C:\Program Files\Alwil Software\Avast4\ashMaiSv.exe
                    C:\Program Files\Internet Explorer\iexplore.exe
                    C:\Program Files\Internet Explorer\iexplore.exe
                    C:\WINDOWS\Explorer.EXE
                    C:\DOCUME~1\Joasia\USTAWI~1\Temp\Katalog tymczasowy 1 dla
                    hijackthis.zip\HijackThis.exe

R0 - HKCU\Software\Microsoft\Internet Explorer\Toolbar,LinksFolderName = Łącza
                    O2 - BHO: AcroIEHlprObj Class - {06849E9F-C8D7-4D59-B87D-784B7D6BE0B3} -
                    C:\Program Files\Adobe\Acrobat 6.0\Reader\ActiveX\AcroIEHelper.dll
                    O4 - HKLM\..\Run: [Cmaudio] RunDll32 cmicnfg.cpl,CMICtrlWnd
                    O4 - HKLM\..\Run: [VTTimer] VTTimer.exe
                    O4 - HKLM\..\Run: [avast!] C:\PROGRA~1\ALWILS~1\Avast4\ashDisp.exe
                    O4 - HKLM\..\Run: [SunJavaUpdateSched] C:\Program Files\Java\j2re1.4.2_06
                    \bin\jusched.exe
                    O4 - HKCU\..\Run: [CTFMON.EXE] C:\WINDOWS\system32\ctfmon.exe
                    O4 - Global Startup: Microsoft Office.lnk = C:\Program Files\Microsoft
                    Office\Office10\OSA.EXE
                    O8 - Extra context menu item: E&ksport do programu Microsoft Excel -
                    res://C:\PROGRA~1\MICROS~2\Office10\EXCEL.EXE/3000
                    O9 - Extra button: (no name) - {08B0E5C0-4FCB-11CF-AAA5-00401C608501} -
                    C:\Program Files\Java\j2re1.4.2_06\bin\npjpi142_06.dll
                    O9 - Extra 'Tools' menuitem: Sun Java Console - {08B0E5C0-4FCB-11CF-AAA5-
                    00401C608501} - C:\Program Files\Java\j2re1.4.2_06\bin\npjpi142_06.dll
                    O9 - Extra button: Messenger - {FB5F1910-F110-11d2-BB9E-00C04F795683} -
                    C:\Program Files\Messenger\msmsgs.exe
                    O9 - Extra 'Tools' menuitem: Windows Messenger - {FB5F1910-F110-11d2-BB9E-
                    00C04F795683} - C:\Program Files\Messenger\msmsgs.exe
                    O16 - DPF: {92ECE6FA-AC2E-4042-BFAE-0C8608E52A43} (SignActivX Control) -
                    www.bph.pl/pi/components/SignActivX.cab
                    O16 - DPF: {E7544C6C-CFD6-43EA-B4E9-360CEE20BDF7} (MainControl Class) -
                    bezpieczenstwo.onet.pl/skaner/SkanerOnline.cab
                    O23 - Service: avast! iAVS4 Control Service - Unknown - C:\Program Files\Alwil
                    Software\Avast4\aswUpdSv.exe
                    O23 - Service: avast! Antivirus - Unknown - C:\Program Files\Alwil
                    Software\Avast4\ashServ.exe
                    O23 - Service: avast! Mail Scanner - ALWIL Software - C:\Program Files\Alwil
                    Software\Avast4\ashMaiSv.exe
                    O23 - Service: LexBce Server - Lexmark International, Inc. - C:\WINDOWS\system32
                    \LEXBCES.EXE

• Gość: piecyk gazowy Re: Odpowiedź 343:)) IP: *.tpnet.pl / *.tpnet.pl 29.12.04, 23:00
                      Pomijając to, że niektóre "pomocniki" startujące wraz z systemem czasem
                      przeszkadzają - proponuję pozbyć się:

> O4 - HKLM\..\Run: [Cmaudio] RunDll32 cmicnfg.cpl,CMICtrlWnd
                      > O4 - HKLM\..\Run: [VTTimer] VTTimer.exe

> O4 - HKLM\..\Run: [SunJavaUpdateSched] C:\Program Files\Java\j2re1.4.2_06
                      > \bin\jusched.exe
                      > O4 - HKCU\..\Run: [CTFMON.EXE] C:\WINDOWS\system32\ctfmon.exe
                      > O4 - Global Startup: Microsoft Office.lnk = C:\Program Files\Microsoft
                      > Office\Office10\OSA.EXE

> O9 - Extra button: (no name) - {08B0E5C0-4FCB-11CF-AAA5-00401C608501} -
                      > C:\Program Files\Java\j2re1.4.2_06\bin\npjpi142_06.dll

- nic więcej nie przychodzi mi do głowy. Ew. aktualizacja sterowników płyty
                      głównej (chipsetu) - ale mam wrażenie, że były instalowane - i karty graficznej.
                      • wedrowiec2 Re: Odpowiedź 343:)) 29.12.04, 23:09
                        Dziękuję:) Wszystko zrobiłam zgodnie z dyrektywą 343. Będę czekac na efekt.
                        Płytę główną mam zintegrowaną, wszystkie sterowniki były aktualizowane.
                        • wedrowiec2 Re: Odpowiedź 343:)) 30.12.04, 15:52
                          Problem z czcionkami rozwiązałam! Wystarczy, że równocześnie nacisnę lewe Shift
                          i Alt by przejść (dla danej aplikacji) do języka maszynistki. W ustawieniach
                          pozostaje bez zmian język polski programisty. Ponowne naciśnięcie tych klawiszy
                          przywraca prawidłowy układ klawaitury.
                          Tylko co robić z tą pamiecią???
                          • Gość: piecyk gazowy Re: Odpowiedź 343:)) IP: *.tpnet.pl / *.tpnet.pl 30.12.04, 21:31
                            wedrowiec2 napisała:

> Problem z czcionkami rozwiązałam! Wystarczy, że równocześnie nacisnę lewe
                            Shift
                            >
                            > i Alt by przejść (dla danej aplikacji) do języka maszynistki. W ustawieniach
                            > pozostaje bez zmian język polski programisty. Ponowne naciśnięcie tych
                            klawiszy
                            >
                            > przywraca prawidłowy układ klawaitury.

Gratuluję rozwiązania problemu. A "na pocieszenie" dodam, że u koleżanki też
                            coś takiego się zdarza, a ma zainstalowany tylko układ programisty (reszta
                            wyrzucona).

> Tylko co robić z tą pamiecią???

Nie wiem, nie korzystam ze schowka Office'a, nie lubię go. On się jakoś
                            integruje z systemem czy tylko korzystasz z niego w czasie pracy w Office?
                            Komunikat wskazuje na to, że nie może przyjąć jakichś zbyt skomplikowanych(?)
                            danych. Może zainstalować i odinstalować schowek pakietu Office? Ale on chyba
                            nie występuje jako komponent?... To może przeinstalować Office'a? :-|

Czasami dziwne zachowania programów są spowodowane błędami w zupełnie innym
                            miejscu i nie sposób tego od razu zlokalizować (np. uszkodzona pamięć RAM).
                            • wedrowiec2 Re: Odpowiedź 343:)) 30.12.04, 22:06
                              Ze schowka korzystam tylko wtedy, gdy wielokrotnie muszę pisać w tekście takie
                              same, skomplikowane wzory lub stałe sekwencje słów.
                              Problem z kopiowaniem pojawia się w dziwnych momentach. Ostatnio zakładałam
                              konto pocztowe w OE. Nie dałam rady skopiowac i wkleić nazwy serwera poczty
                              przychodzącej do poczty wysyłanej. Wczoraj, po długich wyszukiwaniach w necie
                              znalazłam interesującą mnie stronę i nie mogłam skopiować linku do niej.
                              Obeszłam to przez dodawanie do ulubionych, ale to nie jest wyjście na dłuższy
                              czas.
                              Mam nadzieję, że problem rozwiąże się równie łatwo jako z czcionkami:)
                              Pozdrawiam
                              • Gość: piecyk gazowy Re: Odpowiedź 343:)) IP: *.tpnet.pl / *.tpnet.pl 30.12.04, 22:19
                                Myślałem, że tylko schowek Office'a szwankuje.

Problemy z kopiowaniem powodują wirusy, no ale u Ciebie czysto. Przynajmniej
                                HJT nic nie pokazuje.

Ściągnij skrypt www.silentrunners.org/Silent%20Runners.vbs zapisz np. na
                                pulpicie i uruchom. Zostanie wygnerowany plik tekstowy. Wklej jego zawartość.
                                • wedrowiec2 Re: Odpowiedź 343:)) 30.12.04, 22:35
                                  Czy to ma być TO:
                                  "Silent Runners.vbs", revision 28, launched at: 22:34
                                  Output limited to non-default values, except where indicated by "{++}"
                                  Operating System: Windows XP SP2

Startup items buried in registry:
                                  ---------------------------------

HKCU\SOFTWARE\Microsoft\Windows\CurrentVersion\Run\ {++}
                                  "ctfmon.exe" = "C:\WINDOWS\system32\ctfmon.exe" [MS]

HKLM\SOFTWARE\Microsoft\Windows\CurrentVersion\Run\ {++}
                                  "avast!" = "C:\PROGRA~1\ALWILS~1\Avast4\ashDisp.exe" [null data]

HKLM\Software\Microsoft\Windows\CurrentVersion\Explorer\Browser Helper Objects\
                                  {06849E9F-C8D7-4D59-B87D-784B7D6BE0B3}\(Default) = "AcroIEHlprObj Class"
                                  -> resolves to: {CLSID}\InprocServer32\(Default) = "C:\Program
                                  Files\Adobe\Acrobat 6.0\Reader\ActiveX\AcroIEHelper.dll" ["Adobe Systems
                                  Incorporated"]

HKLM\Software\Microsoft\Windows\CurrentVersion\Shell Extensions\Approved\
                                  "{42071714-76d4-11d1-8b24-00a0c9068ff3}" = "Rozszerzenie CPL kadrowania
                                  wyświetlania"
                                  -> CLSID InProcServer32 resolves to: "deskpan.dll" [file not found]
                                  • Gość: piecyk gazowy Re: Odpowiedź 343:)) IP: *.tpnet.pl / *.tpnet.pl 30.12.04, 23:05
                                    wedrowiec2 napisała:

> Czy to ma być TO:

Tak, tylko jakieś krótkie mi się wydaje... Ale jeśli nie było błędów, to
                                    powinno być OK.

> HKLM\Software\Microsoft\Windows\CurrentVersion\Shell Extensions\Approved\
                                    > "{42071714-76d4-11d1-8b24-00a0c9068ff3}" = "Rozszerzenie CPL kadrowania
                                    > wyświetlania"
                                    > -> CLSID InProcServer32 resolves to: "deskpan.dll" [file not found]

Być może to to, bo Google niewiele mówi na temat pliku deskpan.dll. Tylko ta
                                    polska nazwa daje do myślenia ("Rozszerzenie CPL")...

Proponuję analogicznie
                                    forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=430&w=18883890&a=18983497
                                    z tym że:
                                    1. nie usuwaj pliku,
                                    2. przed usunięciem wpisu w rejestrze, kliknij na nim prawym przyciskiem myszy
                                    i wyeksportuj jego zawartość. W razie ew. problemów będziesz mogła przywrócić
                                    wpis klikając dwukrotnie na zapisanym pliku z "eksportem".
                                    • wedrowiec2 Re: Odpowiedź 343:)) 30.12.04, 23:22
                                      Wyszukiwarka niczego nie znalazła, ale w kluczach jest jeden wpis:
                                      Search Assistent ->A ACMru -> 5603 -> nazwa 000 Typ REG_SZ Dane Awgxw.dll
                                      Wyeksportowałam, skasowałam. Zobaczymy jaki będzie efekt. dziękuję:)
                                      • Gość: piecyk gazowy Re: Odpowiedź 343:)) IP: *.tpnet.pl / *.tpnet.pl 30.12.04, 23:25
                                        A deskpan.dll w rejestrze też szukałaś? Bo o to mi chodziło.
                                        • wedrowiec2 Re: Odpowiedź 343:)) 30.12.04, 23:35
                                          Praca z kilkoma okienkami przerasta moje mozliwości intelektualne:(((
                                          Nie znalazłam deskpan.dll. Przywrócić Awgxw.dll ???
                                          • Gość: piecyk gazowy Re: Odpowiedź 343:)) IP: *.tpnet.pl / *.tpnet.pl 30.12.04, 23:39
                                            wedrowiec2 napisała:

> Praca z kilkoma okienkami przerasta moje mozliwości intelektualne:(((

Intelektualne? Tu nie trzeba myśleć. :-) Poza tym można po kolei, w każdym
                                            okienku osobno. ;-)

> Nie znalazłam deskpan.dll. Przywrócić Awgxw.dll ???

Absolutnie nie, nie przywracaj. Dziwi mnie tylko skąd SR znalazł deskpan.dll w
                                            rejestrze, skoro Ty go nie znalazłaś.
                                            • wedrowiec2 Re: Odpowiedź 343:)) 30.12.04, 23:44
                                              SR napisał, że też go nie znalazł
                                              -> CLSID InProcServer32 resolves to: "deskpan.dll" [file not found]
                                              Na dziś dosyć, jutro pomyślę o tym. Dobranoc:)

• Gość: piecyk gazowy Re: Odpowiedź 343:)) IP: *.tpnet.pl / *.tpnet.pl 30.12.04, 23:49
                                                Pliku fizycznie nie znalazł, ale znalazł wpis w rejestrze.

Dobranoc, kolorowych jarmarków... ;-)
                                                • wedrowiec2 Re: Odpowiedź 343:)) 31.12.04, 12:50
                                                  Zgubę znalazłam, wyeksportowałam, usunęłam. Komputer działa, jest pod baczną
                                                  obserwacją:)
          • Gość: Marlenka Re: brak polskich liter w internecie IP: *.vline.pl 30.12.04, 08:34
            Piecyk, jesteś the best.
            Jak widzisz wszystko działa jak należy.
            Wieeeeeelkie dzięki!!!!!!!!!!!

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka