Dodaj do ulubionych

Nadchodzą lepsze lata dla firm fonograficznych

IP: 207.230.231.* 17.01.05, 23:52
Juz ta plyte gdzies slyszalem .
Obserwuj wątek
    • Gość: djfu Re: Nadchodzą lepsze lata dla firm fonograficznyc IP: *.lib.depaul.edu 18.01.05, 00:24
      czy to nie ta plyta ze stadionu dziesieciolecia?;P
      • Gość: . to jakieś brednie IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 18.01.05, 08:08
        koncerny okradaja przede wszystkim artystów
        robią złodzieji z całego świata
        jesli chcą zabezpieczyć swe interesy niech zabezpiecza produkt przed kopiowaniem
        a nie tworzą prawo czyniące złodzieja z każdego obywatela, ha, ha
        to tak jakby położyć słoneczkiki van gogha bez zabezpieczeń na łące i powiedzieć
        że kazdy kto zrobi zdjęcie lub spojrzy to złodziej
        bo legalnie to można patrzeć za pieniądze w muzeum
        ja bym zdelegalizował koncerny muzyczne
        • Gość: ynrzyner Re: to jakieś brednie IP: *.hirnport.ruhr-uni-bochum.de 18.01.05, 10:04
          NIE DA SIE (to jest argument logiczny) stworzyc cyfrowego zapisu, ktorego nie
          da sie skopiowac. Musialbys zmonopolizowac rynek odtwarzaczy i w nich wbudowac
          zabezpieczenie hardwareowo.
          • synziemi Re: to jakieś brednie 18.01.05, 21:33
            Gość portalu: ynrzyner napisał(a):

> NIE DA SIE (to jest argument logiczny) stworzyc cyfrowego zapisu, ktorego nie
            > da sie skopiowac. Musialbys zmonopolizowac rynek odtwarzaczy i w nich wbudowac
            > zabezpieczenie hardwareowo.

No i dobrze. Koncerny fonograficzne nie moga nam dyktowac co i kiedy mamy
            sluchac.
    • Gość: jerry Uran w Rybach IP: *.brtn.cable.ntl.com 18.01.05, 01:56
      Wiadomo bylo od lat, ze firmy fonograficzne poprawia wyniki, kiedy Uran znajdzie
      sie w znaku Ryb. Tez mi niespodzianka...
      • Gość: DOKTOR MUREK zajebisty post IP: 195.205.132.* 18.01.05, 10:13
        najlepszy w dniu dzisiejszym do godziny 10
      • Gość: Tom Re: Uran w Rybach IP: 213.227.80.* 18.01.05, 10:21
        A XV-wieczna wróżka Miriel przepowiedziała spadek cen jaj
        chłodniczych gdy Neptun znajdzie się w Koziorożcu, chociaż
        planety jeszcze nie znano. Faktycznie kupiłem jaja o 2 grosze
        taniej, też żadna niespodzianka...
    • Gość: spr1 Jesli kawalek bedzie za 2-3 pln to czemu nie kupic IP: *.rybnet.pl 18.01.05, 01:58
      legalnego. srednio 10-15 kawalkow na plyte i masz "oryginal" za gora 40pln. i
      jak sie to ma do tlumaczenia wytworni ze cena nie moze zejsc ponizej 60pln??
      • Gość: blq Temu nie.... IP: *.internetdsl.tpnet.pl 18.01.05, 02:49
        1. Nikt wtedy nie kupi calej plyty, bo zwykle artysta (lub 'artysta') ma
        jednego-dwa przeboje, a reszta to gnioty na zapchanie płyty. M.in. tego obawiaja
        sie rozpasane dziady z koncernów.

2. Cena 40pln za 15 utworow, bez plyty, bez drukarni, to zdzierstwo w czystej
        postaci. Wlasnie dopiero teraz jak na dloni widac, ze wytwornie muzyczne to
        darmozjady i ich czas sie powoli konczy.

3. Przyszlosc to bezposredni kontakt na linii artysta-słuchacz. Powrot do
        korzeni! Ewentualnie "artysta-media-słuchacz". Darmowa muzyka, a najlepsi
        artysci utrzymujący się z reklam, no i koncertów.

I kop w dupe dla oblesnych dziadow z koncernow muzycznych!
        • Gość: ryter Re: Temu nie.... IP: *.chello.pl 18.01.05, 20:20
          A kto w ogóle powiedział, że każdy artysta ma być milionerem. Czym ten zawód
          różni się od profesji sprzątaczki, że artysta musi zarabiać miliony dolarów,
          żeby w ogóle funkcjonować ? Niech się utrzymują tylko z biletów za koncerty.
          Bjork powiedziała kiedyś, że dziękuje Bogu, że nie urodziła się 100 lat temu, bo
          musiałaby być żebraczką zarabiającą graniem na ulicy. Dziś robi dokładnie to
          samo i jest milionerką. To jest fart !
    • k4free $_KONTROLA_$ oraz @_REMEDIUM_@ 18.01.05, 04:10
      Zamiast "swój do swego po swoje"
      lepiej "każdy z każdym po każdą informację"

Zamiast "namierzyć i zniszcyć"
      lepszy "cyfrowy anonimowy samizdat"

KONTROLA:

BayTSP, dostawca systemów monitorujących właśność intelektualną w sieci
      zaprezentował FirstSource, automatyczny system umożliwiający identyfikację
      użytkowników, którzy pierwsi umieszczą chronione prawem autorskim treści w
      sieciach eDonkey i BitTorrent. Wstępne testy pozwoliły na pokazanie tysiący
      kopii filmu Toma Cruise Collateral dostępnych w sieci BitTorrent oraz szczegółów
      dotyczących osoby, która pierwsza umieściła plik w sieci, a także tych, którzy
      właśnie go ściągają. Identyfikacja osób umieszczających pliki w sieci pomoże
      organizacjom takim jak MPAA lub RIAA śledzenie wszystkich kolejnych użytkowników
      pobierających i udostępniających określone pliki.

INFO: www.slyck.com/news.php?story=638

REMEDIUM:

NapShare to program korzystający z sieci MUTE. Zaprojektowany by chronić twoją
      tożsamość za pomocą wirtualnych numerów IP. Wykorzystuje szyfrowanie połączeń,
      dzięki czemu twój ISP (Dostawca Usług Internetowych), nie jest w stanie
      podsłuchiwać, a co za tym idzie zablokować jego działania. W pełni
      zautomatyzowany, potrafi działać 24godziny/7dni w tygodiu. Szukanie plików oraz
      późniejsze ich ściąganie może odbywać się beż żadnego udziału człowieka.
      Użytkownik dostarcza tylko słowa kluczowe, nazwy plików które chce ściągnąć, a
      program automatycznie ich szuka. Jak znajdzie zaczyna pobierać. Wszystko co
      ściągasz, staje się także widoczne dla innych i dzielisz sie tym. Autorzy chwalą
      się stworzeniem prawdziwego sztucznego mózgu, który steruje programem.

Strona domowa: napshare.sourceforge.net/

Download: sourceforge.net/project/showfiles.php?group_id=19407
    • Gość: sm PRZYSZLOSC TO SPRZEDAC BEZPOSREDNIA... IP: 217.17.35.* 18.01.05, 07:37
      Przyszlosc to sprzedaz bezposrednia od muzyka z pominieciem wytworni. W ten
      sposob plyta moglaby kosztowac 20 zl, a nie 50 zl.
    • Gość: Poldek Jak słyszę te brednie to mnie skręca !!! IP: *.. / *.e-plan.pl 18.01.05, 09:17
      Piractwo = złodziejskie ceny płyt CD i DVD dyktowane przez firmy fonograficzne
      i filmowe,
      Zdrowy rynek = niższe ceny płyt, wieksze zyski ze sprzedaży, więcej platynowych
      płyt, więcej gwiazd, lepsza promocja młodych.

Każdy zdrowo myślący finansista o tym wie. Szkoda, że tylko pochodzenia
      żydowskiego. Polacy niestety są zbyt pazerni i głupi żeby to zrozumieć. Taka
      już jest nasza wada.
      • Gość: kosmos Re: Jak słyszę te brednie to mnie skręca !!! IP: *.hirnport.ruhr-uni-bochum.de 18.01.05, 10:05
        To jest balwanie artykul o swiatowym rynku muzycznym, nie polskim. I przestan z
        ta swoja semitofilia.
        • Gość: Poldek Re: Jak słyszę te brednie to mnie skręca !!! IP: *.. / *.e-plan.pl 18.01.05, 15:30
          BaŁwanie !!! Czy ja piszę o rynku amerykańskim ? Ja piszę o rynku polskim.
          Amerykański w przeciwieństwie do polskiego ma się wyśmienicie.
      • Gość: teeres WIEM jak uzdrowić rynek ! czytajcie - IP: *.navopgd.pl 18.01.05, 14:51
        sposob jest prosty - wystarczy zakazac wylacznosci koncernom na wydawanie plyt
        danego artysty. Muszac ze soba konkurowac, obnizyliby ceny o 80% jak nic!
        Wyobrazcie sobie np ze nowego Eminema wydaje w Polsce 5-6 wydawcow - walcza ze
        soba a klient w koncu nie przeplaci.

Dwie autouwagi:
        - koncerny maja takie lobby na calym swiecie ze to przez wiele lat jeszcze nie
        przejdzie (niestety :( )
        - ktos moze zapytac o koszta produkcji i promocji - w przypadku checi wydawania
        danej plyty wydawca musialby wziac na siebie czesc kosztow produkcji, a
        promocja to osobna sprawa - kazdy wydawca walczy o siebie
    • Gość: em Re: Nadchodzą lepsze lata dla firm fonograficznyc IP: *.magma / *.magma-net.pl 18.01.05, 09:57
      Ja teraz bardzo mocno zastanawiam się nad zakupem płyty. Nie tylko dlatego, że cena jest taka, a nie inna. Chodzi bardziej o politykę polskich wytwórni. Uznali, że umieszczanie tekstów piosenek w internecie jest zabronione i chcą za każdy tekst 200zł/rok. Chciałem tu serdecznie im podziękować i dodać, że minęła mi chęć na kolekcjonowanie oryginalnych þlyt ( a taki miałem zamiar). Niedługo wprowadzą jeszcze, że nie można muzyki słuchać głośno (żeby nie słyszeli inni, którzy za nią nie zapłacili), albo inne idiotyczne i ciężkie do wymyślenia zakazy.
      • Gość: Papuas FUTURE OPTION =& & #35; 62; www.downhillbattle.org IP: 195.116.86.* 18.01.05, 11:18
        Przyłączcie się do Downhill Battle
        www.downhillbattle.org
        ...i poczujcie, jak historyczne drgania przeszywają wasze opuszki palców...

www.downhillbattle.org/riaa/index.html
      • synziemi Re: Nadchodzą lepsze lata dla firm fonograficznyc 18.01.05, 21:41
        Gość portalu: em napisał(a):

> Ja teraz bardzo mocno zastanawiam się nad zakupem płyty. Nie tylko dlatego, że
        > cena jest taka, a nie inna. Chodzi bardziej o politykę polskich wytwórni. Uznal
        > i, że umieszczanie tekstów piosenek w internecie jest zabronione i chcą za każd
        > y tekst 200zł/rok.

Czyli nastepny skok na kase... Eh, wszedzie gdzie wywesza pieniadze to sie
        pojawia. Wynika to chyba z braku myslenia. Jakis prawniczek wpadl na cudowny
        pomysl jak wydoic ludzi jeszcze bardziej a nie pomyslal, ze przeczytanie tekstu
        danej melodii moze wplynac na to, ze czlowiek bedzie chcial kupic plyte. Ze mna
        tak bylo wielokrotnie. Ale oczywiscie nie mozna zbyt wiele wymagac od prawnikow.
    • Gość: kot Re: Nadchodzą lepsze lata dla firm fonograficznyc IP: *.a.pppool.de 18.01.05, 12:04
    • toja3003 Gdzie jest błąd? 18.01.05, 13:54
      Gdzie jest blad w przykladowej kalkulacji
      powiedzmy plyty Led Zeppelin z lat 70-tych,
      ktora juz sie sfinansowala a jest na nowo
      produkowana dzisiaj:

koszt wynajecia studia - 0 zlotych
      projekt okladki - 0 zlotych
      reklama - 0 zlotych
      produkcja - 5 zlotych
      dystrybucja - 5 zlotych
      -----------------------------
      • Gość: do Toji Re: Gdzie jest błąd? IP: *.mgt.pl / *.mgt.pl 18.01.05, 18:11
        Zależy od albumu tego wykonawcy. W jednym z największych polskich sklepów w
        necie, albumy są po 35 zeta, ale są niestety i takie za 60 zeta.
        I czy to nie dowód, że koncerny robią nas w bambuko?
    • synziemi Czy aby... 18.01.05, 21:31
      Nie bardzo rozumiem tej zajadlosci firm fonograficznych. Dla mnie to wyglada
      jak skok na kase. Nie jest dla nich wazne aby ludzie mieli dostep do muzyki ale
      to aby byl z tego dochod. Dopoki ceny za utwory beda utrzymywac sie na tak
      wysokim poziomie to nie maja oni co marzyc, ze internetowa wymiana plikow sie
      skonczy.
      • Gość: markosky Re: Czy aby... IP: *.olsztyn.mm.pl 23.02.10, 09:21
        to proste - jak pozdychają firmy fonograficzne to artyści nie będą nagrywali
        nowych płyt. Więc wymiana plików się skończy jak już każdy pobierze sobie co
        będzie chciał - na pewno nowy utwory nie powstaną, bo artyści też ż(r)yć chcą,
        prawda?
    • Gość: Tytan38 Re: Nadchodzą lepsze lata dla firm fonograficznyc IP: *.gorzow.mm.pl 19.01.05, 19:35
      Wydaje mi się,że podaż zależy od ceny.Rynek sam dyktuje ile ma kosztować
      płyta,nie więcej a dokładnie tyle ile biorą za nią hakerzy.Wtedy nastąpi ruch w
      interesie....
    • Gość: Johny Mnemonic Re: Nadchodzą lepsze lata dla firm fonograficznyc IP: *.debacom.pl / *.za.digi.pl 21.01.05, 23:09
      Ja bym zrobił tak,powinien być spis albumów jakie mają w sklepie,w sklepach powinny być portale,coś takiego jak bankomat,jeden utwór kosztowałby 1 zł,wchodzisz do portalu wybierasz albumy i utwory jakie chcesz mieć,na poczekaniu wypalają ci płytkę,za 15 utworów płacisz 15 zł i to dopiero prawdziwa walka z piractwem,innaczej każdy zamiast kupić płytę w sklepie woli ściągnąć ją z Internetu,na świecie już jest to praktykowane,jeden utwór kosztuje 0.10$,co daje 1,1.40$ za cały album,poprostu wybierasz utwory,płacisz i ściągasz legalnie
    • Gość: wyborowa Prowadze badania nad legalnym rynkiem muzycznym IP: *.internetdsl.tpnet.pl 04.09.08, 12:19
      w Polsce, jak ktoś chce pomóc to proszę napisać na
      owermars15@gmail.com

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka