Dodaj do ulubionych

podłączenie do netu

IP: *.torun.mm.pl 15.02.05, 13:51
proszę, napiszcie mi, jak LAIKOWI, bo mam wielki bałagan w główce; ciągle
słyszę ISDN, A-DSL, DSL, modem, połączenie radiowe, telefoniczne, net z
kablówki a może jest coś jeszcze?; na czym to wszystko polega, co jest co?
poproszę o wyjaśnienie, tylko bez specjalistycznego słownictwa:))żebym
wreszcie wiedziła, o co w tym wszystkim chodzi:))z górki wielkie dzięki:)))
Obserwuj wątek
    • user0001 IDSN 15.02.05, 14:01
      Cyfrowa linia telefoniczna (nawet głos jest przesyłany jako zera i jedynki).
      Jeżeli masz taką linię to potrzebny będzie modem IDSN (urządzenie podłączane do
      komputera, łączące komputer z linią ISDN). Zależnie od operatora internet przez
      linię IDSN może być na abonament, lub płacisz za czas/przesłane dane.

IDSN jest powolny (64kbps lub 128kbps), ta technologia doszła do granic swojego
      rozwoju.
    • user0001 DSL i ADSL 15.02.05, 14:07
      DSL (Digital Subscriber Line), to transmisja danych po lini telefonicznej tak,
      że nie zakłuca to rozmów telefonicznych.

DSL oznacza zwykle linię symetryczną (tyle samo możesz wysyłać ile odbierać).
      ADSL to linia asymetryczna (szybcie odbierasz dane, a wolniej wysyłasz).

ADSL występuje w dwóch wersjach:
      Aneks A, to ADSL po łączach analogowych (czyli zwykłe linie telefoniczne),
      Aneks B, to ADSL po łączach cyfrowych (czyli linie ISDN).

Neostrada to łącze ADSL aneks A.

Obecnie limity techniczne dla ADSL aneks A, to 8Mbps ściągania, i 1Mbps
      wysyłania. Polscy operatorzy mają jeszcze trochę zapasu zanim wykorzystają do
      cna możliwości tej technologii.

W Stanach w roku 2004 technologi ADSL traciła na popularności.
    • user0001 modem, telefoniczne. 15.02.05, 14:11
      Najprostrzy sposób wykorzystania lini telefonicznej do kontaktów z internetem.

Modem (urządzenie podłączane do komputera i lini telefonicznej) generuje piski i
      trzaski w których przesyłane są dane. Wadą modemu jest blokowanie lini
      telefonicznej w czasie korzystania z netu, oraz kiepski transfer, (56kbps
      ściągania, nieco mniej dla wysyłania).

Opłaty: w Polsce zwykle opłata za wykorzystany czas połączeń (z możliwością
      wykupienia "z góry" kilku godzin po tańszej cenie).
    • user0001 połączenia radiowe. 15.02.05, 14:22
      Bardzo szeroki termin, obejmuje zarówno bardzo drogie i niezawodne radiolinnie
      łączące n.p. kolektury lotto z oddziałami, jak również partackie rozdzielanie
      neostrady z użyciem tanich skrzyneczek z WiFi.

Masz duże szanse natknięcia się na tą drugą wersję. W mieście położenie kabli
      jest bardzo drogie, dla tego niektórzy dostawcy internetu przesyłają dane "w
      powietrzu". Najtańsze rozwiązania są oparte na tanich urządzeniach WiFi,
      przeznaczonych do pracy w biurze lub domu z dołożonymi zewnętrznymi antenami.
      Osobiście mam złe doświadczenia z takimi sieciami. Ta z której korzystałem
      nawalała przy każdym załamaniu pogody.

Szybkość dostępu do internetu w takich sieciach, nie ma zwykle nic wspólnego z
      szybkością urządzeń, ale z połączeniem operatora ze światem zewnętrznym.

(więcej napiszę z jak wrócę, pewnie za godzinę).
      • Gość: zuza Re: połączenia radiowe. IP: *.torun.mm.pl 15.02.05, 15:37
        dzięki bardzo za wstęp:)), już mi coś świta:))), ale czekam na dalsze
        informacje:)
        a co Ty polecasz osobiście? coś dobrego, a przy tym niedrogiego;
        obecnie mam net z kablówki i jeszcze parę miesięcy muszę go mieć (umowa), ale
        zastanawiam się co robić dalej, bo z nimi to wcale nie tani interes;
        mam tel. z netii, ostatnio oferują stały dostęp za 55 zł, ale co z jakością???
        i prędkością,
        czy są może jeszcze jakieś inne możliwości?(dobre i tanie:)))
        • user0001 Co polecam? 15.02.05, 16:47
          Nie mogę nic tak w ciemno polecić, sprawność działania sieci zależy głównie od
          administratorów tych routerów z których korzystasz.

Odradzam radiówkę, jest wrażliwa na warunki atmosferyczne. Odradzam ISDN, jest
          powolny i nie ma perspektyw rozwoju.

W europie liczy się kablówka i ADSL, o szczegóły. Która sieć lepiej działa
          musisz zapytać sąsiadów, znajomych z okolicy. To oni będą wiedzieli, czy admin
          zna się na rzeczy, czy zdarzają się przestoje i jak są długie, czy kolejkowanie
          pakietów jest robione "z głową".

Garść dobrych rad:
          Unikaj dostawców którzy blokują jakieś usługi (np. p2p, połączenia przychodzące
          to http, ftp...)
          W dobie VoIP warto mieć zewnętrzny adres IP.
          Pojawiają się coraz to szybsze oferty, a operatorzy chcą aby to z nimi
          podpisywać umowy, już nie długo może być podobna sytuacja jak u operatorów
          komórkowych, starzy abonenci to "w dupę bit dojne krowy". Licz, że możesz szybko
          zmienić operatora. Zwracaj uwagę na opłatę instalacyjną proponuję patrzeć na
          sume: Instalacja + 24xabonament ;-)
    • user0001 net z kablówki 15.02.05, 16:33
      Kto ma rozbudowaną infrastrukturę, mogącą przesyłać po mieście ogromne ilości
      danych? Telewizja Kablowa.

Nowoczesne instalacje doprowadzają światłowody aż do bloków. Łącza są szybkie, i
      mogą być niezawodne. To właśnie net z kablówki miał największy wzrost w stanach
      w minionym roku.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka