krys_35 27.02.05, 07:20 Czy wiecie w jakim czasie można się spodziewać wieści o tym że świadłowody będę w na terenie całej Polski. Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
cnjry Re: Światłowody 27.02.05, 17:25 Co rozumiesz przez okreslenie "na terenie calej Polski" Jakiej firmy siec cie interesuje ? Jak na razie nie mozesz liczyc ze do domu podciagna ci swiatlowod. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Za Re: Światłowody IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 27.02.05, 22:28 Dobrze ze ktos zaczal podobny temat. Otoz poszukuje strony na ktorej bylaby przedstawiona struktura sieci TPNET lub POLPAK. Potrezbuje tego na uczelnie a nigdzie za bardzo nie moge znalezc. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: krys_35 Re: Światłowody IP: *.internetdsl.tpnet.pl 28.02.05, 06:13 >Chodzi mi o cały nasz kraj. A ja mieszkam w małym miasteczku w kuj-pomorskim. >Nazw firm nawet nie znam. >A kiedy wedłóg ciebie można się spodziewać że świadłowody będą podciągnięte Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ja Re: Światłowody IP: 194.249.248.* 28.02.05, 10:57 Nie wiem czy zdobedziesz mampe TP bo onie nie chcca sie dzielic takimi informacjami. Szkielet TP nie nalezy do najnowoczesniejszych, wiekszosc inwestycji w siec zostala drastycznie przychamowana po przejeciu udzialow przez FT. Bardzo czesto TP dzierzawi siec od PKP lub ma polozone kable na terenie PKP przy torach. Dopiero od roku jest switlowod TP bezposredno miedzi Warszawa a Bialymstokiem byla to wspolna inwestycja PKP TP Exatel z tego co pamietam to robila dla nich firma z Olsztyna. Podobnie ma sie sprawa swiatlowodu przy centralnej magistrali kolejowej(warszawa-katowice-krakow), warszawa-poznan, katowic-gdansk. Co do swiatlowodu do malych miejscowosci to wszystko zalezy od ludzi pracujacych w TP, zdaza sie ze switlowod jest ciagniety na wioske(gmina),stawia sie centrale i od centrali dalej po kablu miedzianym do domow. Jesli mieszkasz w miejscowosci gdzie w ciagu ostatnich lat byla modernizowana siec i jest ona w miedzi to nie masz co liczyc na swiatlowod jesli to nie jest miejscowosc pod duzym miastem z duzym przyrostem abonetow. Popatrz sobie na linie kolejowe i mozesz byc pewnien ze w wiekszosci przy tej lini jest polozony kabel medziany a przy glownych dochodzi jecze swiatlowod. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: do ja Re: Światłowody IP: 5.5R* / 193.188.105.* 28.02.05, 20:57 Dzieki za odpowiedz. Wlasnie sam tez sie bardzo dziwie ze nigdzuie nie mozna znalezc zadnego schematu sieci bo inni operatorzy udostepniaja takie schematy. Coz widocznie nasz monopolista nie chce sie za bardzo chwalic. Chodzi mi konkretnie o sieci laczace najwieksze miasta (np.wszystkie stolice wojewodzkie). jesli jest to na prawde az tak niedostepne to chociaz chcialbym prosic o jej parametry np. przepustowosc. dziekuje za dopowiedz i mam nadzieje ze raz jeszczemi pomozesz. Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ja Re: Światłowody IP: 194.249.248.* 28.02.05, 22:21 Watpie aby ci sie kiedykolwiek udalo jakas mape od TP wyciagnac. Mialem tylko dostep do dokumentacji jaka posiadaly firmy ktore kladly szkielet od centrali do centrali. Pamietam jeszcze kilka zeczy ale moga one byc niescisle i nie chce bzdur mowic. Zadzwon do Telekomunikacji Kolejowej moze oni ci dadza jakies mapki, na ich szkielecie przechodzi czesc ruchu miedzy duzymi miastami dla TP. Byla stosowana tak praktyka jesli kladziono switlowod dla PKP to TP dokladala sie do budowy i firma budujaca na zlecenie PKP kladal 2 kable o zblizonych lub jednakowych parametrach. Inwestycje takie nie sa tanie i tak jak pisalem powyzej trasa warszawa bialystok byla finansowana przez 3 lub 4 firmy swiatlowody leza po przeciwnej stronie torow co kabel miedzinany na terenach niezabudowanych. Popatrz sie na linie kolejowe na mapie i mozesz przyjac ze przy torach jest polozony kabel z ktorego kozyta TP. Moja wiedza jest szczatkowa, jak dla mnie to potentatem w szkielecie jest PKP one zawsze mialy najlepsze polaczenia miedzy duzymi miastami. Jesli ktos ma lepsze szczegolowsze info to niech sie wypowie, zawsze warto sie czegos dowiedziec od innych Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: do ja Re: Światłowody IP: 5.5R* / 193.188.105.* 01.03.05, 15:22 Dzieki ogrome za informacje. Sa one bardzo ciekawe. Bede szukac dalej.Raz jeszcze dzieki i moze rzeczywiscie ktos sie jeszcze wypowie. Jak cos sie dowiem to oczywiscie napisze. Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś