Dodaj do ulubionych

Opera wady i zalety

23.03.05, 22:32
Obserwuj wątek
    • i.maliszewski Re: Opera wady i zalety 23.03.05, 22:54
      Przynam że początkowo byłem pełen uznania, jednakże po jakichś dwóch miesiącach

użytkowania (nie żeby intensywnego)

muszę stwierdzić że daleko jej nawet

do intexa (tzn. internet explorera; jakby kto nie wiedział)

na razie najbardziej pasi mi abrowse (i to mimo jego niewątpliwych wad

a on też chodzi na silniku intexa)

o ile temat wzbudzi zainteresowanie wytłumaczę w czym rzecz (uczciwie i nie

odbierając zalet które opera niewątpliwie posiada)

ja osobiście chowam ją do lodowki i poczekam (bo być może warto, a chciałbym

żeby było)

narka surferzy...
      • amon-ra Re: Opera wady i zalety 24.03.05, 11:22
        LOL A w czym Opera ustępuje IE? W tabbed browsing, kontroli cookies, kliencie poczty, grup dyskusyjnych i IRC, wygodnej kontroli zakładek, zintegrowanemu wyszukiwaniu w Googlach (i nie tylko), możliwości tworzenia notatek, zapisywaniu/odtwarzaniu sesji, możliwości dostosowywania skórek i kolorów, szybkiemu zoom-owi, SVG (w Opera 8.0 beta 3), CSS, gestach myszy, zaimplementowanym menedżerze haseł i zabezpieczeniach, braku internetowej bomby zegarowej, jaką jest ActiveX, automatycznym odświeżaniu, obecności menedżera pobierania, dużym możliwościom przystosowywania pasków narzędzi, możliwości sterowania głosem (w Opera 8.0 beta) itd. itp., które to funkcje oczywiście znalazły się w IE?
        • i.maliszewski Re: Opera wady i zalety 24.03.05, 19:54
          I niestety mimo tych wszystkich zalet, nadal wystarczjąco często trafiam na

strony których nie mogę na niej w całości obejrzeć

(nie działają powiększenia obrazków, kamery i częśc skryptów - a wtyczek nie

ma)

więc i tak muszę odpalać AvantBrowsera który mimo o wiele dłuższego czasu

używania jeszcze mnie nie zawiódł.

Absolutnie nie mam zamiaru dyskretytować Opery - ma ogromny potencjał, ale

jeszcze dużo za wcześnie żeby powyrzucać dla niej inne

pozdrawiam

amon-ra napisał:

(zdźiebko przegiąłeś chyba z tą ksywą :>

ale spoko, chyba że masz też taki tatuaż)

> LOL A w czym Opera ustępuje IE? W tabbed browsing, kontroli cookies, kliencie p
          > oczty, grup dyskusyjnych i IRC, wygodnej kontroli zakładek, zintegrowanemu wysz
          > ukiwaniu w Googlach (i nie tylko), możliwości tworzenia notatek, zapisywaniu/od
          > twarzaniu sesji, możliwości dostosowywania skórek i kolorów, szybkiemu zoom-owi
          > , SVG (w Opera 8.0 beta 3), CSS, gestach myszy, zaimplementowanym menedżerze ha
          > seł i zabezpieczeniach, braku internetowej bomby zegarowej, jaką jest ActiveX,
          > automatycznym odświeżaniu, obecności menedżera pobierania, dużym możliwościom p
          > rzystosowywania pasków narzędzi, możliwości sterowania głosem (w Opera 8.0 beta
          > ) itd. itp., które to funkcje oczywiście znalazły się w IE?
          >
          • amon-ra Re: Opera wady i zalety 24.03.05, 22:08
            .maliszewski napisał:

> I niestety mimo tych wszystkich zalet, nadal wystarczjąco często trafiam na
            >
            > strony których nie mogę na niej w całości obejrzeć
            >
            > (nie działają powiększenia obrazków, kamery i częśc skryptów - a wtyczek nie
            >
            > ma)

? A masz zainstalowaną Javę, Flash i uruchomiony w opcjach JavaScript?

>
            > więc i tak muszę odpalać AvantBrowsera który mimo o wiele dłuższego czasu
            >
            > używania jeszcze mnie nie zawiódł.

Ponieważ Avant (tak jak i MyIE2/Maxthon) jest jedynie nakładką na IE (przejmuje też większość jego dziur). Niestety, problem kompatybilności (np. z niektórymi "poważnymi światowymi" stronami - pożal się Boże, kontrolkami ActiveX - przez co nie działają np. skanery AV lub Windows Update) pozostał nierozwiązany, ale wcale nie chciałbym, aby programiści z Opera Software zaczęli kopiować IE.

> Absolutnie nie mam zamiaru dyskretytować Opery - ma ogromny potencjał, ale
            >
            > jeszcze dużo za wcześnie żeby powyrzucać dla niej inne

Eeech... co racja to racja... niestety.

> (zdźiebko przegiąłeś chyba z tą ksywą :>

:DD Iiiii tam, lekka megalomania ;) Widziałem kiedyś piękny program na Discovery o świątynii w Karnaku, to wszystko... A poza tym wiesz, Gwiezdne Wrota (film, nie serial!), te rzeczy :)

> ale spoko, chyba że masz też taki tatuaż)

Nie mam :) Ale nigdy nic nie wiadomo ;)
            • i.maliszewski Re: Opera wady i zalety 24.03.05, 22:58
              > ? A masz zainstalowaną Javę, Flash i uruchomiony w opcjach JavaScript?

jasne że mam, jak można w tych czasach nie mieć

ale dam ci parę przykładów które mnie osobiście złoszczą

www.graffik.pl/plikif.htm - spróbuj podejrzeć cokolwiek z napisem zobacz

e-kamery.pl/polska/kamera.phtml?numer=116 - i co widzisz coś?

nie chce mi się szukać więcej ale uwierz znalazłem sporo takich kwiatków

intexy nie robią z tego problemu.....

narka ... napisz coś jeszcze bo myślę że jesteś wporzo i pewnie wiesz parę

rzeczy które mnie interesują.
              • Gość: OPERAtor Re: i.maliszewski Opera wady i zalety IP: *.core.lanet.net.pl / *.core.lanet.net.pl 24.03.05, 23:15
                e-kamery.pl/polska/kamera.phtml?numer=116
                - i co widzisz coś?

Korzystam z Opery i widzę. Więc sam masz coś skopane.
              • oo Re: Opera wady i zalety 25.03.05, 08:15
                > e-kamery.pl/polska/kamera.phtml?numer=116 - i co widzisz coś?

Ta kamerka nie działa, bo wykorzystuje technologię ActiveX - główne źródło spyware i dialerów w internecie. Opera nigdy tego obsługiwać nie będzie i jest to *zaleta*.
                Sprawdziłem kilka innych "normalnych" kamerek na tej stronie i działają.

> www.graffik.pl/plikif.htm - spróbuj podejrzeć cokolwiek z napisem zobacz

Spróbowałem i działa. Wyłączyłeś coś w preferencjach i winisz Operę?
    • Gość: nesca Re: Opera wady i zalety IP: *.block.alestra.net.mx 24.03.05, 00:22
      do Opery zrobilam dwa podejscia.
      Pierwszy raz z piec, szesc lat temu. Przyjechal wowczas znajomy ze Stanow i powiedzial, ze jest taka
      swietna, szybka przegladarka. Zainstalowalam, wyprobowalam, stwierdzilam, ze wcale nie taka szybka i
      wrocilam do starych przyzwyczajen.
      Drugi raz calkiem niedawno. Opera zainstalowala sie razem z Dreamweaverem. Pomyslalam sobie
      "wszyscy tak zachwalaja zobaczmy, jak to wyglada teraz". Niestety, nadal mi nie pasi. Zdecydowanie
      wole inne przegladarki, a jest w czym wybierac.
      • xxx131 Re: Opera wady i zalety 24.03.05, 11:50
        Chyba masz wolne lacze. Bo ja moglem patrzyc na ten wstretny niebieski paseczek w IE. Dla mnie opera jest odpowiednio dobra. Tylko czasami w Operze 8.0 'zawieszaja' sie linki. Czyli klikasz na jakies podlinkowane slowo i nie chce sie otwierac, czasami menu tez nie dziala. Ale wystarczy zrestartowac strone i wszystko cacy.
        • Gość: nesca Re: Opera wady i zalety IP: *.block.alestra.net.mx 24.03.05, 17:03
          Mam wystarczajaco szybkie lacze, by wszystkie przegladarki chodzily szybko ;-). Opera mi jakos nie
          pasuje, nie mam do niej przekonania i juz. Co przeciez nie znaczy, ze jest zla. Wszystko jest kwestia
          upodoban i chyba przyzwyczajen.
    • Gość: joker77 Re: Opera wady i zalety IP: *.nyc.rr.com 24.03.05, 23:33
      softcoffee.net/index.php?module=ContentExpress&func=display&ceid=11
      • Gość: caroll Re: Opera wady i zalety IP: *.toya.net.pl 25.03.05, 12:09
        Strona, do której link podajesz, była ostatnio aktualizowana ponad rok temu i
        nie bardzo przystaje do aktualnej rzeczywistości. Dziś raczej bada się cechy
        porównawcze najbardziej dynamicznych projektów, a gdzie w tym zestawie jest np
        firefox? Strona bardzo nieaktualna, niestety.
    • Gość: alfred Re: Opera wady i zalety IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 25.03.05, 16:00
      jak wysyłam posty firefoxem to czasem zapominam co miałem napisać a operom
      jeszcze mi się nie zdarzyło zapomnieć a co do wad to faktycznie niektóre strony
      nie działąją jak należy np betfair.com na działaniu której mnie zależy
      • Gość: caroll Re: Opera wady i zalety IP: *.toya.net.pl 25.03.05, 16:54
        Alfredzie, za Twoją pamięć nie jest odpowidzialny ani firefox, ani żaden inny
        program. Zlituj się i nie pisz bzdur.
        • Gość: barracuda7110 Re: Opera wady i zalety IP: *.dsl.telepac.pt 25.03.05, 22:44
          Za ortografię również... Niestety.
    • Gość: Maverick Re: Opera wady i zalety IP: 82.139.9.* 25.03.05, 18:04
      mi też opera nie pasi - nawet estetyczna,sporo opcji,ale .....chmmmm....

kwestia gustu.

mam avanta............
    • Gość: misior Re: Opera wady i zalety IP: 83.238.129.* 26.03.05, 00:29
      Moim zdaniem Opera jest bardzo dobrą przegladarką, jednak nowsze wersje przerastaja mozliwosci starych komputerow niestety... I niestety ja mam taki wlasnie komputer. Szkoda, bo przyjdzie mi bawic sie stara wersja albo poszukam jakiejs alternatywnej przegladarki.
      • i.maliszewski Re: Opera wady i zalety 01.04.05, 18:33
        Gość portalu: misior napisał(a):

> Moim zdaniem Opera jest bardzo dobrą przegladarką, jednak nowsze wersje przeras
        > taja mozliwosci starych komputerow niestety... I niestety ja mam taki wlasnie k
        > omputer. Szkoda, bo przyjdzie mi bawic sie stara wersja albo poszukam jakiejs a
        > lternatywnej przegladarki.

Uwierz mi że naprawdę nie masz czego żałować, dużo mniej kłopotów i dużo więcej

zadowolenia będziesz miał z abrowse (ja operę po poczatkowej fascynacji

uruchamiam coraz rzadziej)
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka